Ιταλία Ταξίδι στον πολιτισμό. Τοσκάνη-Λομβαρδία.

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879

Ήταν Φλεβάρης του 2010 όταν περιεργαζόμενος τυχαία το site της Easy jet είδα μια πολύ ωραία τιμή για Milano/Malpensa κι έτσι το μικρόβιο για ταξιδάκι στην Ιταλία μπήκε! Μια βδομαδούλα για μένα και τη συμβία μου στην Ιταλία, αρχές Ιουνίου, τι το καλύτερο; Έγιναν οι κρατήσεις των αεροπορικών, έγινε κράτηση ΙΧ από την Europcar στην πολύ καλή τιμή των 405 ? (για αεροπορικά εισιτήρια δύο ατόμων και για 6 μέρες χρήση ενός fiat punto της europcar) και κοινή επιθυμία μας ήταν να γνωρίσουμε επιτέλους την Τοσκάνη. 6 μέρες ποτέ δεν είναι αρκετές και μια πρόσκληση από φιλικό ζευγάρι για διαμονή στο σπίτι τους σε βόρειο προάστιο του Μιλάνου περιόρισε της μέρες επίσκεψης στην Τοσκάνη μόλις σε 4! Παρ' όλο το περιορισμένο του χρόνου όμως η επιθυμία ήταν ισχυρή κι έτσι κλείστηκε μέσω του booking.com και το ξενοδοχείο στην περιοχή του Monsumanno Terme , ένα ξενοδοχείο-έκπληξη στην κορυφή ενός λόφου με απίστευτη θέα στην τιμή των 110 ?/βραδιά για 4 διανυκτερεύσεις, το Rellais Villa San Bastiano

Ο Ιούνης ήρθε κι έτσι ένα πρωινό Δευτέρας να 'μαστε την αίθουσα αναχωρήσεων του "Μακεδονία" με τα εκτυπωμένα boarding pass στα χέρια της easyjet έτοιμοι να πετάξουμε για Malpensa! Παράδοση αποσκευών στο check in, περνάμε security, λίγο χαζολόγημα στα μαγαζιά (στο μαγαζί μάλλον για να ακριβολογούμε!!!) του αεροδρομίου, σύντομα αναγγελία από τα μεγάφωνα, ουρά στην έξοδο, επιβίβαση στο λεωφορείο και τρέξιμο πάνω στο αεροσκάφος για να βρούμε τις καλύτερες θέσεις, αφού ως γνωστόν στην easyjet δεν γίνεται προκράτηση θέσεων και... όποιος πρόλαβε τον κύριο οίδε!!!

Εν πάσει περιπτώσει οι θέσεις μας ήταν μια χαρά, το αεροπλάνο ολοκαίνουριο και πολύ ευχάριστο, το προσωπικό πολύ φιλικό, η πτήση πολύ καλή. Κι έτσι χωρίς να το καταλάβουμε πολύ πολύ προσγειωθήκαμε σε ένα εκτυφλωτικά ηλιόλουστο Milano με καταπληκτική διαύγεια ενώ η θέα προς τις Άλπεις κατά τη διάρκεια της προσέγγισης προς το αεροδρόμιο ήταν απλά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ!

Το αεροδρόμιο Malpensa το έχω επισκεφθεί άλλη μία φορά, προσωπικά δεν είναι από τα καλύτερά μου και αυτό διαπίστωσα για μία ακόμη φορά. Χωρίς συγκεκριμένη προσωπικότητα και χαώδες, χωρίς να είναι τεράστιο. Παίρνουμε τις βαλίτσες μας γρήγορα γρήγορα και κατευθυνόμαστε στο γκισέ της Europcar όπου έχουμε κρατήσει το Fiat Punto που θα μας συντρόφευε κατά τη διάρκεια του 6ημερου ταξιδιού μας στην Ιταλία. Γρήγορη και ευγενική η εξυπηρέτησή μας στην Europcar, τελειώσαμε με τις διατυπώσεις, παραλάβαμε το κλειδί μας και στο παρακείμενο parking μας περίμενε ένα καλοδιατηρημένο Fiat Punto με την diesel μηχανή του (πολύ σημαντικό αυτό καθώς στην Ιταλία το diesel είναι φτηνό σχετικά - 1,20 την εποχή που ήμασταν εκεί - και επίσης καταναλώνει πολύ πολύ λιγότερο καύσιμο από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα!).

Αν και λίγο αγχωμένος για το πως θα βρούμε την έξοδο, τελικά ήταν παιχνιδάκι. Ο στόχος μας ήταν το Monsumanno Terme στην Τοσκάνη και η διαδρομή που θα ακολουθούσαμε η εξής.

Έξοδος λοιπόν στον αυτοκινητόδρομο Α8 προς Μιλάνο, ενδιάμεση στάση σε rest area για φαγητό και διαμέσου του περιφερειακού του Μιλάνου, βγήκαμε στην περίφημη Α1 Autostrada del Sole. Ένας αυτοκινητόδρομος που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απίστευτα ίσιο πράγμα με 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση, πολλή κίνηση από νταλίκες και ΙΧ (που όλοι πάνε πολύ γρήγορα όμως) και ένα μονότονο τοπίο από πεδιάδα. Συνταγή ύπνου δηλαδή, ιδιαίτερα μετά από ένα ταξίδι με αεροπλάνο και μεσημεριανό φαγητό!!! Ευτυχώς η καλή μουσική και η καλή παρέα απέτρεψαν το κλείσιμο των ματιών και γρήγορα το τοπίο αλλάζει. Παίρνουμε τον αυτοκινητόδρομο Α15 προς την La Spezia και τα παράλια της Θάλασσας της Λιγουρίας. Εδώ πια ο αυτοκινητόδρομος είναι στενός (με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση ενώ διαπερνά ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο με πολύ πράσινο. Σύντομα φτάνουμε στα παράλια, παίρνουμε τον παραλιακό Α12 και σύντομα περνάμε τα σύνορα της Τοσκάνης!!!

Είμαστε επιτέλους στην Τοσκάνη, αλλά σίγουρα η πρώτη εντύπωση δεν είναι και η πλέον γραφική! Το συγκεκριμένο παραλιακό κομμάτι είναι γεμάτο εργοστάσια και άχαρους οικισμούς, καμία σχέση με αυτό που έχει κάποιος στο νου του για Τοσκάνη με απέραντους αμπελώνες και γραφικά χωριουδάκια. Παίρνουμε τον Α11 αυτοκινητόδρομο προς Φλωρεντία στο μεταξύ απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα ενώ το τοπίο δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο. Μετά από ελάχιστη ώρα να 'μαστε στην έξοδο για Monsumanno Terme.

.... συνεχίζεται!
 

Attachments

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.272
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Τοσκάνη! Ανυπομονώ να διαβάσω τις εντυπώσεις σας! Μου αρέσει που παραθέτεις πολλές πρακτικές λεπτομέρειες!
 

marianino

Member
Μηνύματα
276
Likes
83
Ταξίδι-Όνειρο
οποιοδήποτε!!
περιμένω πώς και πώς την συνέχεια μιας και πρόκειται να επισκευτώ την Τοσκάνη την ίδια περίοδο..
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.784
Likes
15.537
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
κάθε ιστορία για την Ιταλία μου αρέσει πολύ,πόσο μάλλον για τη Τοσκάνη.
έχω επισκευθεί τουλάχιστον 10 φορές τη Φλωρεντία (κατα τη διάρκεια των σπουδών του γιού μου εκεί) αλλά καμία τη περιοχή της Τοσκάνης,γι'αυτό και περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια.
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Έξοδος λοιπόν από την autostrada προς Monsumanno Terme και η πρώτη γνωριμία με το χωριό είναι ... απογοητευτική. Λέω στη γυναίκα μου... καλά ρε #$# που έκλεισα ξενοδοχείο ο μ$#$!#@$!!! Στα Κουφάλια της Ιταλίας; (Ντάξει λίγο καλύτερα ήταν από τα Κουφάλια, πάντως αυτό που φανταζόμουν για Τοσκάνη, ΔΕΝ ήταν!)

Ένα άχαρο σχετικά χωριό, καθαρό βέβαια, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Όμως, πρέπει να βρούμε το ξενοδοχείο! Ψάχνουμε από εδώ, ψάχνουμε από εκεί, πουθενά ο δρόμος που δείχνει το gps ότι πρέπει να στρίψουμε. Τελικά μετά από πολλλλλλλές προσπάθειες βρίσκω μία παρακαμπτήριο και μπαίνω στο δρομάκι που οδηγεί στο ξενοδοχείο. Είναι αργά το απόγευμα πια, αλλά το φως της ημέρας κρατάει καλά, Ιούνης γαρ. Και μας αποκαλύπτει ένα φιδωτό δρομάκι μέσα από απίστευτο πράσινο να σκαρφαλώνει έναν πανέμορφο λόφο! Και το ξενοδοχείο βρίσκεται τελικά στην κορυφή αυτού του λόφου. Και δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο αλλά ένα - κάτι σαν - παλιό κάστρο με μια παλιά εκκλησία! Και η θέα από κει πάνω; Απλά απίστευτη!Ένα πραγματικά ειδυλλιακό μέρος στη μέση του πουθενά!

Τακτοποιούμαστε στο δωμάτιό μας, ένα όμορφο απλό δωματιάκι με σχετικά μικρούς χώρους αλλά πολύ περιποιημένο, με wifi για να μην χάνουμε και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Γρήγορα έχουμε πεινάσει και τι καλύτερο από το να φάμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το La Foresteria, του οποίου τα τραπέζια βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού με απίστευτη θέα προς τον κάμπο. Για το δείπνο μας τι να πω; Καταπληκτικά όλα, φάγαμε το εκπληκτικό φλωρεντίνικο φιλέτο που ψήνεται πάνω σε μαντέμι μπροστά σου και σερβίρεται με άσπρο φασόλι (μάλιστα!!!, είναι τοπική σπεσιαλιτέ απ' ότι έμαθα και σας διαβεβαιώ ότι ο γευστικός συνδυασμός είναι φανταστικός) και πράσινη σαλάτα. Κι όλα αυτά συνοδεία ντόπιου κρασιού chianti φυσικά. Τα κρασιά που μπορούν να λέγονται chianti πρέπει οπωσδήποτε να περιέχουν κατά 80% την τοπική ποικιλία σταφυλιού sangiovese. Μου έκανε εντύπωση ότι οι φιάλες των 700 ml κόστιζαν κατά μέσο όρο (σε όλα τα εστιατόρια το είδα αυτό) 14 με 15 ? (σε πολύ καλές ποιότητες) και αναρωτήθηκα γιατί τα δικά μας τα κρασιά στα εστιατόρια έχουν τιμές 25 και 30 ?. Τέλοσπαντων, αφού πραγματικά σκάσαμε από το φαγητό (αφού σκεπτόμουν πως θα ανέβει το ασθενοφόρο εκεί πάνω να με πάρει, τελικά τη γλίτωσα...) τα κρασιά και τα γλυκά, ήρθε η ώρα του ύπνου. Γλυκός, ανοιξιάτικος, βουνίσιος ύπνος. Η επόμενη μέρα είχε αρκετό τουρισμό και μετά από μια κουραστική ημέρα χρειαζόμασταν μπόλικη ξεκούραση.
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
Αχχχ μεγαλο μου ονειρο η Τοσκανη;)

ωραια περιγραφη!!
 

nenena

Member
Μηνύματα
979
Likes
154
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Τώρα που μυρίζει σιγά σιγά καλοκαίρι δώσε κι άλλη Τοσκάνη!
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τικ τακ τικ τακ,19 και σήμερα.....


Εσύ γράφε πιο γρήγορα,να έχω διαβάσει μια ακόμα Τοσκάνη πριν φύγω.
 

ioanna balla

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
565
Επόμενο Ταξίδι
geneva!!!
Ταξίδι-Όνειρο
αμερική
και εμεις maltakias θα περιμένουμε την δικιά σου για να φύγουμε!!!!
 

marianino

Member
Μηνύματα
276
Likes
83
Ταξίδι-Όνειρο
οποιοδήποτε!!
ο ένας μετά τον άλλον.. βλέπω πολλοί θα τιμήσουν φέτος την πανέμορφη Τοσκάνη!! .. και πολύ καλά θα κάνουν δηλαδή..
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Pisa-Lucca

Ξημέρωσε Τρίτη λοιπόν και είμαστε έτοιμοι για την πρώτη περιήγηση στην Τοσκάνη. Το πρόγραμμα λέει επίσκεψη στις κοντινές πόλεις της Pisa και της Lucca. Ξυπνάμε και ο καιρός είναι θαυμάσιος και πάλι. Ήλιος με θερμοκρασία ιδανική για βόλτες χωρίς να κάνει ούτε υπερβολική ζέστη, ούτε κρύο φυσικά. Παίρνουμε το λιτό αλλά αξιοπρεπές πρωινό μας στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με την τρελή θέα και είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας εξόρμηση! Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σήμερα είναι η εξής.

Πολύ σύντομα διαμέσου του αυτοκινητοδρόμου Α11 φτάνουμε στην πόλη της Pisa και παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε πάρκιγκ με παρκόμετρο με πολύ φτηνή χρέωση αρκετά κοντά στο κέντρο αλλά και στην τουριστική περιοχή της Piazza del Duomo όπου βρίσκεται και ο διάσημος κεκλιμένος πύργος της Πίζας. Σε πολύ μικρή απόσταση με τα πόδια βρίσκουμε την Piazza del Duomo που αναμενόμενα είναι πλημμυρισμένη από τουρίστες. Εντυπωσιακός ο Πύργος της Πίζας και γενικά η Piazza del Duomo με τον επιβλητικό καθεδρικό μπορώ να πω ότι εντυπωσιάζει. Η αλήθεια είναι ότι στο ταξίδι αυτό δεν υπήρχαν τα περιθώρια για πολύ "αξιοθεατικό" τουρισμό αλλά είχα μεγάλο κόλλημα να ανέβω πάνω στον περίεργο αυτόν κεκλιμένο Πύργο κι έτσι αποφασίσαμε να ανέβουμε! Πάμε να βγάλουμε εισιτήρια αλλά επειδή είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών που μπορούν να βρίσκονται μέσα ταυτόχρονα μας δίνουν ώρα επίσκεψης 3 ώρες μετά! Οκ.. μικρό το κακό! Η Pisa εκτός από τον Πύργο είναι μια ζωντανή πόλη με πολύ φοιτητόκοσμο και πολλά μπαράκια, καφέ κλπ κλπ. Αράζουμε σε ένα από αυτά, μακριά από τις ορδές των Αμερικανογιαπωνέζων, κάνουμε τη βόλτα μας στην όχθη του ποταμού Άρνου και τρώμε φυσικά και κανά δυο παγωτά, κάτι που το κάναμε καθημερινώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία!

Η ώρα έχει περάσει γρήγορα και είμαστε έτοιμοι να ανεβούμε στον Πύργο. Η ανάβαση είναι αρκετά εύκολη θα έλεγα, αν και ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Η αίσθηση της κλίσης είναι ιδιαίτερα έντονη και αυτό κάποιους μπορεί να τους φοβίζει, κάποιους τους εξιτάρει! Στην κορυφή απολαμβάνουμε για λίγο τη θέα με τη βοήθεια του τέλειου καιρού και αυτό ήταν.... Βουρ για κάτω, κατ' ευθείαν στο αυτοκίνητο και γραμμή για την κοντινή πόλη της Lucca.

Ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο και όχι την autostrada και μετά από κανά 20λεπτο έχουμε φτάσει. Παρκάρω σε δημοτικό πάρκιγκ με κανά 10ρικο αν θυμάμαι καλά και πάμε να νοικιάσουμε σε μαγαζί δίπλα στο πάρκιγκ το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ στη Lucca. Μα φυσικά.. το ποδήλατο!

Η Lucca είναι μια γοητευτική μικρή πόλη με μεσαιωνικό κέντρο όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, παρά μόνο πεζοί και ποδήλατα. Πατρίδα του μεγάλου οπερικού συνθέτη Giacomo Puccini έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και φυσικά πολλούς τουρίστες. Επειδή όμως είναι ακόμα αρχές Ιούνη δεν μπορούμε να πούμε ότι βουλιάζει κι όλας, οπότε η βόλτα μας έγινε σχετικά άνετα με τα (σαραβαλο)ποδήλατα που είχαμε νοικιάσει. Κάναμε μια περιήγηση σε εκκλησίες κλπ, γυρίσαμε φυσικά όλη την πόλη (είναι επίπεδη και μικρή) σταματήσαμε για καφέ και (φυσικά) παγωτό και εν τέλει όταν η πείνα μας έκοψε για τα καλά, στο σούρουπο πια, βρήκαμε λιμάνι σε μια όμορφη τρατορία την Trattoria Gigi. Καθήσαμε έξω (το μαγαζί είναι μπροστά σε μια πλατειούλα) και σερβιριστήκαμε το φαγητό μας, που ήταν και πάλι πολύ ποιοτικό και κυρίως, σε πολύ καλή τιμή για την υψηλή του ποιότητα.

Αυτό ήταν, η κούραση ήταν μεγάλη και η ώρα του γυρισμού μας καλούσε! Σχετικά γρήγορα, μέσω του Α11 φτάνουμε στο Monsumanno και το τι έγινε από κει και πέρα έχει σβηστεί από τη μνήμη μου, πρέπει να ήμουν τόσο πτώμα που προφανώς ήμουν ήδη στο 7ο όνειρο!
 

nenena

Member
Μηνύματα
979
Likes
154
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Η ανάβαση στον πύργο της Πίζας εμένα πάντως με ζάλισε! Μάλλον πρέπει να είχαμε γρήγορο ρυθμό και όταν ανέβηκα πάνω έκανα οχτάρια! Ποδήλατο εμείς νοικιάσαμε στην Pisa μιας και Lucca δεν πήγαμε αλλά ρίξαμε πολύ γέλιο! Τετραθέσιο με κίτρινη τέντα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.298
Μηνύματα
887.187
Μέλη
38.966
Νεότερο μέλος
christinalovari@y

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom