Υγεία, φύση, ομορφιά, η πεζοπορία τα έχει όλα. Το μόνο που μένει είναι η επιλογή προορισμού και διαδρομής, ώστε το ενδιαφέρον να παραμένει πάντα αμείωτο. Ακολουθούν πέντε σχετικά σύντομες και με καλή σήμανση διαδρομές ανά την Ευρώπη, εφαλτήριο για να γνωρίσετε μερικές λιγότερο γνωστές πτυχές της Γηραιάς Ηπείρου.

Σκάλα του Κότορ, Μαυροβούνιο

Η Σκάλα του Κότορ είναι ό,τι έχει απομείνει από την επαρχιακή διαδρομή που συνέδεε το παραθαλάσσιο θέρετρο του Κότορ, στις ακτές του Μαυροβουνίου στην Αδριατική (πόλη – μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco) με την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της χώρας, Τσέτινιε. Η «σκάλα» (μια απότομη διαδρομή γεμάτη ζιγκ ζαγκ) αρχίζει σε υψόμετρο 940 μέτρων και προσφέρει εκπληκτική θέα στον Όρμο του Κότορ.

Αρχίζοντας από το πέρασμα του Krstac, κοντά στο χωριό Njeguši, το μονοπάτι συμπίπτει με έναν παλιό στρατιωτικό δρόμο με περισσότερες από 70 στροφές, περνώντας μέσα από τα ερείπια του χωριού Spiljari και από το εκθαμβωτικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Συνεχίστε προς το όμορφο βενετσιάνικο φρούριο του San Giovanni και ολοκληρώστε την πεζοπορία σε μια σκάλα που οδηγεί στο κέντρο του Κότορ. Το σύνολο της διαδρομής είναι 6,4 χιλιόμετρα και περίπου 2 ώρες.

Fairy Pools, Νήσος Σκάι, Σκωτία

Οι Fairy Pools είναι καταγάλανοι καταρράκτες  πάνω σε σκούρο γκρίζο βράχο, με τα μαγικά βουνά Cuillin στο φόντο, στη νήσο Σκάι, στον βορρά της Σκωτίας.

Αφού αφήσετε το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης στις Fairy Pools, το μονοπάτι ξεκινά παράπλευρα του δρόμου. Μέσα σε 20 λεπτά, θα βρεθείτε σε ένα πέτρινο μονοπάτι το οποίο διασχίζει το ποτάμι που οδηγεί στην «πύλη» των καταρρακτών. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή 8 χιλιομέτρων και 3 ωρών, όπου καταλήγετε εκεί απ΄ όπου ξεκινήσατε.

Μονοπάτι του Pico do Arieiro, Μαδέρα, Πορτογαλία

Mονοπάτι το οποίο συνδέει τις δύο υψηλότερες κορυφές στη Μαδέρα, πορτογαλικό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για το Pico Ruivo, σε υψόμετρο 1.861 μέτρων και το Pico do Arieiro, στα 1.817. Αρχίζοντας από το δεύτερο,  ακολουθείτε την πορεία της κορυφογραμμής μέσα από στοές, τούνελ και στενές ατραπούς. Θέα στην κοιλάδα του κρατήρα του τοπικού ηφαιστείου και αγριολούλουδα σε χιλιάδες αποχρώσεις κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή ιδιαίτερα και μοναδική. Στο τέλος των 8 χιλιομέτρων και των 4 ωρών, η αποζημίωση είναι μια πανοραμική εικόνα του συνόλου της Μαδέρα από το Pico Ruivo.

Γύρος της λίμνης Bohinj, Σλοβενία

Μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, η λίμνη Bohinj βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Triglav, αγκαλιασμένη από τις Ιουλιανές Άλπεις.

Αρχίζοντας και τελειώνοντας στο παραλίμνιο χωριό του Ribcev Laz, το μονοπάτι οδηγεί σε μια σειρά απόμερων παραλιών και φθάνει στην Slap Savica, έναν μεγαλοπρεπή καταρράκτη ο οποίος αποτελεί πηγή του ποταμού Σάβα. Σε όλη τη διαδρομή των 11 χιλιομέτρων και περίπου 4 ωρών «προσφέρονται» υπέροχες εικόνες της λίμνης, με τα όρη που την κυκλώνουν να αντικαθρεφτίζονται στα νερά της.

Διαδρομή Flysch, Βασκική Χώρα, Ισπανία

Στη Χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, η διαδρομή Flysch είναι μια παράκτια πεζοπορία μέσα από ένα γεωλογικό θαύμα που αποτελείται από μοναδικούς, φυσικούς σχηματισμούς βράχων η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται πάνω από 50 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ξεκινώντας από το παρεκκλήσι του San Telmo στην πόλη Zumaia, το μονοπάτι κατεβαίνει προς τη μαγευτική βραχώδη ακτή και στη συνέχεια «σκαρφαλώνει» ξανά σε ένα τοπίο καλλιτεχνικής φωτογραφίας πριν από μια ήπια, νέα κάθοδο στην παραλία Sakoneta. Εδώ μπορείτε να δείτε τους περίεργους πετρώδεις σχηματισμούς του Flysch, να απολαύσετε μια βουτιά και να θαυμάσετε τους μαγευτικούς βράχους στο ύψος της θάλασσας πριν φθάσετε στο τέλος της διαδρομής, στην Deba. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η παραγωγή του Game of Thrones χρησιμοποίησε την περιοχή για γυρίσματα, καθώς πρόκειται για πραγματικό ταξίδι στον χρόνο. Η διαδρομή είναι περίπου 15 χιλιόμετρα και κατά μέσο όρο διαρκεί 5 ώρες.