Όπου κι αν μένετε στην Ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα τα έχετε στο μυαλό σας μάλλον σαν κάτι… μακρινό! Μιας και τ αποφασίσατε όμως και φτάσατε σε τούτη την απομακρυσμένη γωνιά της χώρας, αδράχτε την ευκαιρία να δείτε όσο πιο πολλά μπορείτε -ειδικά όταν συνδυάζονται το ένα με το άλλο με το καραβι – και ειδικά όταν μπορείτε να συνδυάσετε τουριστικές ναυαρχίδες και ήσυχους προορισμούς σε λιγότερο από 10 μέρες!

4 ημέρες στη σμαραγδένια Ρόδο

Καποια νησιά είναι απλά αδυναμίες – και για μένα, η Ρόδος είναι ένα από αυτά. Ένα νησί που μετά από 3 επισκέψεις έχει μέρη που δεν έχεις ακόμα γνωρίσει, είναι ένα νησί δύσκολο να το βαρεθείς. Κι αν την έχετε παρεξηγήσει, θα σας πω: “Δεν είναι αυτό που νομίζετε”. Αυτό θα το καταλάβετε από το πρώτο κιόλας βράδυ, που θα μείνετε -που αλλού;- στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μια από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης (αν εξαιρέσεις τις πλαστικές διαφημιστικές παραφωνίες). Εδώ θα περάσετε σίγουρα μια μέρα, ανάμεσα στο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου και το Νοσοκομείο των Ιπποτών, την οδό των Ιπποτών, τις πλατείες, τα στενά τις πύλες που οδηγούν έξω από τα τείχη στην ανοιχτή θάλασσα. – και σίγουρα θέλετε και άλλη μια μέρα για τα.. πέριξ της Ρόδου- την μοναδική Κοιλάδα των Πεταλούδων, τα ρετρό Λουτρά της Καλλιθέας.

Από δω και πέρα σίγουρα θέλετε αυτοκίνητο για να κατηφορίσετε προς το ροδίτικο νότο, να δείτε μια άλλη, πιο… αγνή μεριά του νησιου. Πρώτα μια στάση στο Φαληράκι γιατί και το κιτς έχει την γοητεία του και συνέχεια για τη μοναδική και ανεπανάληπτη Λίνδο! Όπου Λίνδος, η μικρή, εντελώς κυκλαδίτικη στα χρώματα πολιχνη με τα λευκά και μπλε σπιτάκια, τα δαιδαλώδη σοκάκια και τις δυο μικρές παραλίες εκατέρωθεν. Εδώ σίγουρα αξίζει μια διανυκτέρευση (ιδανικά στο Melenos Lindos αν το βαστάει η τσέπη σας) γιατί η πόλη αλλάζει πρόσωπο το βράδυ, σαν να ηρεμεί. μέρα ήδη στο νησί και η αυτοκινητάδα συνεχίζεται προς το νότο –  Γεννάδι, Κιοτάρι και Απολακκιά, Αρχάγγελο και Λαχανιά, με μικρές γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές παραλίες ενδιάμεσα να σας προκαλούν για μια στάση.. Όλα αυτά ώστε να φτάσετε στο νοτιότερο άκρο του νησιού, την μοναδική παραλία -παράδεισο για τους σέρφερ Πρασονήσι και την… Ιθάκη αυτής της ροδίτικης περιπλάνησης!

2 ημέρες στην πολύχρωμη Σύμη

photo by Luigi Rosa

Τη Σύμη θα την αγαπήσετε απ το κατάστρωμα ακόμα, με το που θα προβάλλουν χαρούμενα και φωτεινά, τα πολύχρωμα σπίτια στο λιμάνι. Από τους μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς συνολικά στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, αποπνέι μια φινέτσα και μια αρχοντιά. Θα τη βιώσετε και στην απογευματινή σας βόλτα, μιας που σίγουρα θα διανυκτερεύσετε εδώ, είτε στο Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, είτε στην αρχοντική Άνω Σύμη, στην κορυφή του λόφου. Πολλά τα σκαλοπάτια για να φτάσετε μέχρι αυτήν, αλλά τόσο η θέα όσο και η μοναδική αρχιτεκτονική θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω για τον κόπο. Η πρώτη μέρα λοιπόν στη Σύμη είναι αφιερωμένη στην… πρωτεύουσα, βόλτα στο κοντινό λιμάνι του Νημποριού, άντε και μια βουτιά στην παραλία Νος, δυο βήματα παραέξω. Η δεύτερη μέρα είναι… ελεύθερη να την αξιοποιήσετε κατά το δοκούν. Αν είστε παραλιάκιας, υπάρχει καραβάκι που σας πηγαίνει παραλία- παραλία και πιστέψτε μας, έχει αρκετές, άλλες στα πόδια δραματικών βράχων, άλλες στη φιλόξενη σκιά πυκνού δάσους. Αν πάλι είστε φαν της εξερεύνησης, το νησί φημίζεται για τις πολλές και διάσπαρτες εκκλησίες και μονές του – νοικιάστε ένα αμαξάκι και ξεκινήστε τις ανακαλύψεις!

3 ημέρες στην ανεξάρτητη Τήλο

By Nikos Laskaridis [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
«Στο νησί αυτό, όλοι αλλάζουν τα εισιτήρια» – αυτό είναι το μότο της Τήλου. Από τα τρία νησιά τούτης της περιπλάνησης, η Τήλος είναι, ίσως, το πιο ιδιαίτερο. Σίγουρα το ακούσατε λόγω των πρώτων γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, άντε οι πιο ψαγμένοι και για τους προϊστορικούς… νάνους ελέφαντες. Τρεις οικισμούς έχει το νησί, μπορείτε να μείνετε σε όποιον από αυτούς (ο πιο τουριστικός είναι τα Λιβάδια) – μπορείτε ακόμα να απλώσετε το στρωματάκι σας κάτω από ένα αρμυρίκι στην παραλία Έριστο με το αυτοδιαχειριζομενο μπαράκι. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μεγάλο Χωριό, ένα μικρό αρχιτεκτονικό διαμαντάκι, με τα βαριά πέτρινα σπίτια του, το ερρειπωμένο κάστρο του και τα φορτωμένα λουλούδια σοκάκια του. Εδώ θα βρείτε και τους σκελετούς των νάνων ελεφάντων, κοντοστούπικων ελεφάντων που κατοικούσαν στο νησί μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Εδώ κοντά και το εγκαταλειμμένο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Μικρό Χωριό, για ποτό στο μοναδικό μπαράκι του απομονωμένου οικισμού. Στο θέμα παραλίες η Τήλος δεν πάει πίσω – η Έριστος με τη χρυσή αμμουδιά, η Πλάκα, για απομόνωση σε πράσινο φόντο, τα Λεθρά για τους λάτρεις του βότσαλου. Εδώ δεν θα σας βγάλουμε πρόγραμμα – αφεθείτε στην ηρεμία της Τήλου και αδράξτε την ευκαιρία να τη γνωρίσετε καλύτερα και μάλιστα να της αφιερώσετε ένα χορταστικό τριήμερο για πλήρη χαλάρωση πριν σας γυρίσει το πλοίο στον Πειραιά. Κι αυτό… αν δεν αλλάξετε τα εισιτήρια!