Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, το Πόρτο (ή Οπόρτο, όπως μπορεί να το ακούσετε), δεν είναι γνωστή μόνο για την ομώνυμη ισχυρότατη ποδοσφαιρική ομάδα. Αποτελεί έναν ανερχόμενο προορισμό για τους Ευρωπαίους (και όχι μόνο) ταξιδιώτες, καθώς συνδυάζει την ιστορικότητα της παλιάς πόλης με τα σύγχρονα wine bars και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα.

Πρόκειται για trademark πορτογαλική πόλη, χωρίς την κάποιες φορές κουραστική «ανθρωποκίνηση» της κατά τα άλλα αγαπημένης Λισαβόνας, ενώ η πρόσβαση έχει διευκολυνθεί αρκετά λόγω της «επέλασης» των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Το Πόρτο είναι χτισμένο στο σημείο όπου ο ποταμός Δούρος εκβάλλει στον Ατλαντικό, γεγονός που καθιστά τη θέα από τα roof bars της πόλης προς τον ωκεανό σημαντικό πόλο έλξης. Η Παλιά Πόλη του Πόρτο αποτελεί την καρδιά και του σύγχρονου αστικού ιστού, με τις κεραμιδένιες σκεπές και τα λιθόστρωτα σοκάκια να δίνουν τον τόνο.

Ξεκινώντας από τον εξαιρετικά προσεγμένο σιδηροδρομικό σταθμό του Σάο Μπέντο, το εσωτερικό του οποίου αποτελεί αξιοθέατο, με τις σκηνές από παλιές μάχες και την ιστορία των μεταφορών, κινηθείτε προς την πλατεία Ελευθερίας, θαυμάζοντας τις πολύχρωμες, πλουμιστές προσόψεις των κτηρίων του Πόρτο.

Στη δε συνοικία Μπομπάρντα, στα πέριξ της οδού Μιγκέλ Μπομπάρντα, οι οπαδοί της λεπτής αισθητικής έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα street art, να επισκεφθούν γκαλερί, καταστήματα αλλά και καφέ vintage αισθητικής, τα οποία έχουν ωράριο… Ικαρίας, ανοίγοντας συνήθως μετά το μεσημέρι.

H εντυπωσιακή γέφυρα Dom Luis Ι, με τα επάλληλα επίπεδα, το κάτω για τα οχήματα, το υψηλότερο για το μετρό και το μεσαίο για τους πεζούς, αποτελεί επίσης γνωστή ατραξιόν του Πόρτο, ενώ η λεωφόρος των Συμμάχων συγκεντρώνει μερικά από τα ομορφότερα κτήρια της πορτογαλικής «συμπρωτεύουσας».

Οι βιβλιόφιλοι θα λατρέψουν το δίχως άλλο το βιβλιοπωλείο Lello, ένα από τα πλέον φημισμένα και πολυσύχναστα του πλανήτη.  Με εισιτήριο στα 5,5€, αξίζει και με το παραπάνω τόσο το αντίτιμο όσο και μια μικρή ταλαιπωρία, εάν πέσετε σε κοσμοσυρροή. Στην ατμόσφαιρα συντελούν τόσο οι προσεκτικά λαξευμένες βιβλιοθήκες, όσο και οι περίτεχνα κλιμακωτές σκάλες της. Εδώ η J.K. Rowling έγραψε τα πρώτα κεφάλαια του έργου της «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος».

Ο Οίκος της Μουσικής, μοντέρνο 12ώροφο κτήριο που άνοιξε τις πύλες του το 2005, με τις 1.300 θέσεις του για παρακολούθηση μουσικών θεαμάτων, αξίζει επίσης μια επίσκεψη, ειδικά αν η παρουσία σας σας στην πόλη συμπίπτει με παράσταση που σας ενδιαφέρει.

Οι λάτρεις των ανά τον κόσμο εκκλησιών δεν πρέπει να παραλείψουν τον Καθεδρικό του Πόρτο, την Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, καθώς και τη μπαρόκ Εκκλησία Clérigos, της οποίας ο πύργος του καμπαναριού ήταν το υψηλότερο κτήριο στην Πορτογαλία, όταν χτίστηκε, το 1763.

Για διαμονή σε ένα μοντέρνο, minimal περιβάλλον αναζητήστε τα στιλάτα, αέρινα δωμάτια του Casa do Conto http://casadoconto.com/?lang=en#quartos