Ο Ντιέγκο Ριβέρα είναι για την Πόλη του Μεξικό ότι ο Μπερνίνι για την Ρώμη και ο Γκαουντί για την Βαρκελώνη, ένας καλλιτεχνικός θρύλος. Ο μεγαλύτερος ίσως ζωγράφος στο Μεξικό, γεννήθηκε από εύπορη οικογένεια τον Δεκέμβρη του 1886, στην πόλη του Guanajuato στο κεντρικό Μεξικό. Στις αρχές του εικοστού αιώνα έφυγε για καλλιτεχνικές σπουδές στην Ευρώπη κι εκεί, γνωρίστηκε με σπουδαίους ζωγράφους της εποχής, αγκάλιασε με θέρμη τον κυβισμό, εμπνεύστηκε από τον Σεζάν, τον Μπρακ και τον Πικάσο, μελέτησε τις σπουδαίες τοιχογραφίες της αναγέννησης στην Ιταλία και έτοιμος ζωγράφος πια, το 1921, επέστρεψε στην πατρίδα. Εκμεταλλευόμενος ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού, που έδινε κίνητρα σε νέους καλλιτέχνες να φιλοτεχνούν τοιχογραφίες σε δημόσια κτίρια, άρχισε να παρουσιάζει τις πρώτες χαρακτηριστικές δουλειές του αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου, στο Σόκαλο, στο κέντρο της Μεξικάνικης πρωτεύουσας, βρίσκεται το Εθνικό Ανάκτορο, ένα υπέροχο αναγεννησιακό κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Προέδρου της χώρας. Εκεί, πάνω από την κεντρική σκάλα, που οδηγεί στον πρώτο όροφο, ο Ριβέρα φιλοτέχνησε το πιο διάσημο αριστούργημά του, το «Έπος του Μεξικανικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία». Πρόκειται για μια τεράστια τοιχογραφία που συμπυκνώνει δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας της χώρας, απεικονίζοντας κάθε σημαντικό γεγονός στην ιστορία του Μεξικό, από την επικράτηση του Cortés επί των Αζτέκων, μέχρι την εθνική ανεξαρτησία και την Μεξικάνικη επανάσταση στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή η ανεπανάληπτη τοιχογραφία, ζωντανό δείγμα του σπάνιου ταλέντου του, δίνει σήμερα την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει και να αγαπήσει το ιδιαίτερο στυλ αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Όσοι θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στη ζωή και τα έργα του Ντιέγκο Ριβέρα και της συζύγου του, επίσης διάσημης ζωγράφου, Φρίντα Κάλο, αξίζει τον κόπο να κάνουν μια επίσκεψη στο Μουσείο Φρίντα Κάλο. Το αποικιακού στυλ σπίτι όπου έζησε το διάσημο ζευγάρι,  βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου και έχει μετατραπεί σε μουσείο, στεγάζοντας μια μεγάλη συλλογή έργων των δύο ζωγράφων. Η Casa Azul, όπως αλλιώς ονομάζεται, λόγω του χαρακτηριστικού μπλε χρώματος της, εκτός από τα έργα τέχνης που φιλοξενεί, αποτελεί από μόνη της ιστορικό μνημείο μια που τους χώρους της επισκέφθηκαν πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες αλλά και ιστορικά πρόσωπα όπως ο Λέων Τρότσκι.

http://www.museofridakahlo.org.mx