Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κάποιος από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, είναι η λατρεία προς το υπερβολικό. Υπάρχει μια εμμονή προς στον υπερθετικό, εμμονή που εκφράζεται όχι μόνο με τον πολυτελή, στα όρια του κιτς, τρόπο ζωής των ντόπιων αλλά και με την αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική της πόλης. Αυτό δυστυχώς είναι κρίμα, γιατί η Ντόχα, όταν δεν μιμείται ατυχώς την Νέα Υόρκη ή το Ντουμπάι, χτίζοντας σωρηδόν ακαλαίσθητους ουρανοξύστες, έχει την δυνατότητα να παράγει πολιτισμό και μάλιστα αξιολογότατο.

Τρανό παράδειγμα, το εντυπωσιακό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Σχεδιασμένο σύμφωνα με τα Ισλαμικά αρχιτεκτονικά πρότυπα από τον φημισμένο Κινεζοαμερικανό αρχιτέκτονα Ι. Μ. Πέι, και χτισμένο το 2008 σε ένα τεχνητό νησί στην άκρη του λιμανιού της Ντόχα, συγκεντρώνει Ισλαμικές συλλογές από όλο τον κόσμο και θεωρείται ως ένα από τα πληρέστερα μουσεία στο είδος του. Χειρόγραφα, υαλικά, νομίσματα,  υφάσματα, κεραμικά και άλλα αριστουργήματα από την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία, την Ινδία, την Κεντρική Ασία, ακόμη και την Ισπανία,  παρουσιάζουν με μεθοδικότητα την ιστορία του Ισλάμ ανά τους αιώνες, εντυπωσιάζοντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Εκτός από τις αίθουσες με τα εκθέματα, το μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη, συντηρητήριο και ένα καταπληκτικό εστιατόριο με διεθνή κουζίνα, και υπέροχη θέα προς το διπλανό πάρκο και το Skyline της πόλης.

Extra tip. Η καλύτερη και εντυπωσιακότερη εκδρομή που μπορεί να κάνει κάποιος από την Ντόχα, είναι αυτή προς την απέραντη έρημο. Το Qatar Inbound Tours, είναι ένα τοπικό γραφείο τουρισμού, που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους αποδράσεις. Με συνοδεία έμπειρων οδηγών και με 4 WD οχήματα, προσφέρει, ανάλογα με το βαλάντιο και το χρόνο των ενδιαφερομένων, εντυπωσιακά σαφάρι για κάθε γούστο.

http://www.mia.org.qa/en/

http://inboundtoursqatar.com/index.php