Ο χρόνος στην Σάντα Φε ντε Αντιόχεια την παλιά πρωτεύουσα της επαρχίας της Αντιόχεια, μια από τις πιο παλιές της Κολομβίας, δείχνει να σταμάτησε στο 1826. Ήταν τότε που η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο γειτονικό Μεντεγίν και η πόλη μοιραία άρχισε να παρακμάζει. Από τότε η Σάντα Φε, απομονωμένη λόγω γεωγραφικής θέσης, πέφτει θαρρείς σε χειμερία νάρκη και μόλις τώρα, δείχνει να ξυπνάει. Πράγματι εδώ και διακόσια περίπου χρόνια, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει σε αυτή. Οι colonial εκκλησίες, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα παραδοσιακά αρχοντικά,  άψογα πατιναρισμένα από τον χρόνο, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα αναλλοίωτο σκηνικό αποικιοκρατικής εποχής.

Φυσικά ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, ειδικά στις μέρες μας. Αργά αλλά σταθερά, η δυστυχία της ερήμωσης του 19ου αιώνα, μετατρέπεται μέσω του τουρισμού, σε ευτυχία. Η Σάντα Φε επιτέλους αναπτύσσεται και οι καλές εποχές ξαναγυρνούν. Ένας ολοκαίνουργιος αυτοκινητόδρομος ογδόντα χιλιομέτρων,  την ενώνει με την μεγαλούπολη του Μεντεγίν, βάζοντας την στον τουριστικό χάρτη. Η καλή κοινωνία της Κολομβίας την κάνει μόδα., αγοράζει και αναστηλώνει παλιά αρχοντικά, την ίδια στιγμή που καινούργια ξενοδοχεία και εστιατόρια ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στο ιστορικό της κέντρο.

Extra tip. Ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το Hotel Mariscal Robledo. Βρίσκεται σε μια υπέροχη νοσταλγική μικρή πλατεία στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο χαλάρωσης. Στεγάζεται σε ένα άψογα ανακαινισμένο παλιό αρχοντικό, είναι διακοσμημένο σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση και διαθέτει πισίνα και σπα.

http://www.hotelmariscalrobledo.com/index.php/en/