Το Χάρλεμ είναι η χαρακτηριστικότερη Αφροαμερικάνικη γειτονιά της Νέας Υόρκης, η καρδιά της  υπέροχης «μαύρης» μουσικής. Γνώρισε μεγάλες δόξες τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 όταν εμβληματικές καλλιτεχνικές μορφές, όπως η Billie Holiday και ο James Baldwin, έδιναν τις παραστάσεις τους στο περίφημο Apollo Theater ξεσηκώνοντας τα πλήθη. Εκείνη την εποχή ήταν, που εκατοντάδες εκολαπτόμενοι καλλιτέχνες τραγουδώντας, χορεύοντας ή απλά παίζοντας μουσική, προσπαθούσαν να σαγηνεύσουν τους δεκάδες ατζέντες, που συνωστίζονταν κάθε βράδυ στα τοπικά clubs, με σκοπό να κερδίσουν την πολυπόθητη καταξίωση.

Οι εποχές όμως μετά τον πόλεμο άλλαξαν, το ίδιο και η γειτονιά. Τα φυλετικά μίση διογκώθηκαν, η πολιτεία αδιαφόρησε και μοιραία το Harlem περιθωριοποιήθηκε. Τα μουσικά ταλέντα βέβαια ποτέ δεν έλειψαν και το Apollo Theater πάντα έδινε ευκαιρίες στους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες, με ειδικά αφιερωμένες σε αυτούς βραδιές, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος παγιδευμένος σε ρατσιστικά μίση απέφευγε συστηματικά την περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια όμως, χάρη κυρίως στην κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας, η κατάσταση στο Χάρλεμ άλλαξε και μάλιστα ραγδαία. Η εγκληματικότητα είναι πλέον ασήμαντη, δεκάδες καινούργια clubs άνοιξαν κι ο κόσμος  απολαμβάνει σε αυτά   την μουσική μαγεία της jazz του R&B και του hip hop. Μην διστάσετε λοιπόν, πάρτε το τρένο προς τα βόρεια κατεβείτε στον θρυλικό σταθμό της 125th Street και ζήστε κι εσείς στον συναρπαστικό κόσμο του Harlem.

Extra tip. Αν ένα εστιατόριο αντανακλά απόλυτα την κουλτούρα της Αφροαμερικανικής κοινότητας στην περιοχή του Χάρλεμ, αυτό είναι το Sylvia’s Soul Food. Πρόκειται για ένα οικογενειακό εστιατόριο, που άνοιξε το 1962 η  Sylvia Woods και διατηρεί από τότε την ίδια αξεπέραστη ποιότητα γεύσεων. Δοκιμάστε κάθε είδους κοτόπουλο με γλυκοπατάτα και συνοδέψτε το με την τοπική μπύρα Χάρλεμ. Απλά υπέροχο.

https://www.apollotheater.org/

http://sylviasrestaurant.com/