Μισή ώρα με τα πόδια βόρεια του κέντρου της Αμβέρσας, εκεί που κάποτε βρίσκονταν οι αποβάθρες του παλιού λιμανιού, σήμερα εκτίνεται η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης, η Het Eilandje. Το Μικρό Νησί, όπως μεταφράζεται η Het Eilandje, από μια κακόφημη και υποβαθμισμένη γειτονιά που ήταν δέκα χρόνια πριν, χάρη σε ένα εμπνευσμένο project της δημοτικής αρχής μεταμορφώθηκε σε μια συνοικία που ξεχειλίζει από ζωή, γεμάτη εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.

Ένας όμως από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησε σε αυτή την οικιστική και πολιτιστική έκρηξη είναι αναμφίβολα η δημιουργία του Museum aan de Stroom. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσείο – κόσμημα, αφιερωμένο στην πόλη της Αμβέρσας, με χιλιάδες εκθέματα όλων των τεχνών, που καλύπτουν ένα ιστορικό φάσμα αιώνων.

Ο σχεδιασμός του είναι ιδιότυπος και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη αρχιτεκτονική της πόλης. Από μακριά μοιάζει σαν ένας σωρός από τεράστια κόκκινα τούβλα, κολλημένα μεταξύ τους με σελοτέιπ. Από κοντά όμως, τα κόκκινα τούβλα μεταμορφώνονται σε δέκα γιγαντιαία τσιμεντένια κουτιά επενδυμένα με Ινδικό κόκκινο ψαμμίτη, ενώ τα σελοτέιπ σε ένα εντυπωσιακό πάνελ κυματοειδούς γυαλιού.

Highlight του μουσείου είναι το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο ‘t ZILTE. Φιλοξενείται στον τελευταίο όροφο έχοντας μοναδική θέα προς την πόλη και το λιμάνι, αλλά δυστυχώς και έξη εβδομάδες λίστα αναμονής. Όσοι δεν έχουν προνοήσει για κράτηση ή δεν αντέχουν τις υψηλές τιμές του, μπορούν να απολαύσουν την ίδια θέα πίνοντας έναν καφέ ή ένα ποτό στην διπλανή ταράτσα που στεγάζει το café.

Extra tip. Στην ίδια γειτονιά, στις αρχές του 2013, πρόκειται να ανοίξει ένα ακόμη πρωτοποριακό μουσείο, το Red Star Line museum. Θα στεγαστεί σε μια παλιά δεξαμενή πλοίων και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της περίφημης Red Star Line, της ναυτιλιακής εταιρίας που στις αρχές του 20ου αιώνα εκτελούσε τακτικά δρομολόγια μεταξύ της Αμβέρσας και των Η.Π.Α. Το μουσείο θα είναι ένας φόρος τιμής στις στρατιές των μεταναστών που έφευγαν από την Ευρώπη για να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αμερική.

http://www.mas.be/en

http://www.tzilte.be/

http://www.redstarline.be/