Άδεια οδήγησης στην ΕΕ

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

ioannisp

Member
Μηνύματα
242
Likes
45
Επόμενο Ταξίδι
το σκέφτομαι ...
Πληροφορίες για τις άδειες οδήγησης στο εσωτερικό της ΕΕ. Προσοχή στο θέμα της διεθνής άδειας που εκδίδει η ΕΛΠΑ, όχι μόνο δεν απαιτείται αλλά δεν έχει καμία αξία χωρίς το κανονικό δίπλωμα οδήγησης.


ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

Δεν υπάρχει καθαυτή κοινοτική άδεια οδήγησης. Από την 1η Ιουλίου 1996 (Οδηγία 91/439/ΕΟΚ) τα κράτη μέλη χορηγούν άδεια οδήγησης με βάση το «κοινοτικό πρότυπο» άδειας οδήγησης προκειμένου να διευκολυνθεί η κατανόηση και συνεπώς η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης που χορηγούνται από τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ( υπόθεση C-230/97 Awoyemi ), θεωρείται ότι αυτή η αρχή αμοιβαίας αναγνώρισης έφερε άμεσα αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, ήταν εφαρμόσιμη από την ημερομηνία εφαρμογής της οδηγίας (την 1η Ιουλίου 1996) (βλέπε άρθρο 12 της οδηγίας).
Κάθε άδεια οδήγησης που εκδίδεται από ένα κράτος μέλος πρέπει να αναγνωρίζεται από τα λοιπά κράτη μέλη, ακόμη και στην περίπτωση που η άδεια είναι παλαιά και δεν αντιστοιχεί στο κοινοτικό πρότυπο, αρκεί να βρίσκεται σε ισχύ. Για τον λόγο αυτό, σχετικά με τις άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Ιουλίου 1996, η οδηγία προβλέπει κάποιους πίνακες ισοδυναμίας που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σύμφωνη γνώμη της (σύμφωνη γνώμη που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νομική μορφή απόφασης, η οποία εκδόθηκε την 21η Μαρτίου 2000).
Προσοχή: Δεν είστε πλέον υποχρεωμένος να αλλάξετε την άδεια οδήγησής σας όταν μεταφέρετε την κατοικία σας σε ένα άλλο κράτος μέλος, αλλά είστε ελεύθερος να το ζητήσετε εάν το επιθυμείτε.





Διεθνή άδεια οδήγησης
Η άδεια αυτή ισχύει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης μόνον εφόσον διαθέτετε την εθνική άδεια οδήγησης που σας έχει χορηγήσει ένα από τα κράτη μέλη και υπό τον όρο ότι η εθνική άδεια οδήγησης είναι σε ισχύ. Μπορείτε να κρατήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη διεθνή άδεια οδήγησης για να οδηγήσετε εκτός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.


Όλες οι πληροφορίες στο παρακάτω link
http://ec.europa.eu/youreurope/nav/el/citizens/travelling/your-car/driving-license/index_el.html
 
Last edited by a moderator:
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.900
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom