Τουρκία Ένα μπακλαβά και ένα κιουνεφέ παρακαλώ!

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Υπέροχη η ιστορία σου Δήμο! Μόλις τη διάβασα μονορούφι και "ταξίδεψα" ανατολικά!
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Μπράβο Δήμο,άλλη μια πολύ ωραία ιστορία!!!δεν σου κρύβω πως για 1η φορά μια ταξιδιωτική ιστορία με έκανε να ζηλέψω(όχι κακά εννοείται!)και με συγκίνησε ταυτόχρονα τόσο πολύ:θα θελα να είχα την ευκαιρία να δω τα χαμόγελα αυτών των παιδιών !!:D
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η συμπεριφορά των παιδιών αυτών ήταν πολύ συγκινητική. Από τη μια ντρέπονταν και κοκκίνιζαν αλλά από την άλλη είχαν ένα αυθορμητισμό πολύ ωραίο. Δεν έγραψα σχετικά αλλά μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά των παιδιών στο ιδιωτικό σχολείο. Σαν παιδιά κι αυτά είχαν την περιέργεια να μας δουν αλλά η "καλή" τους αγωγή δεν τους το επέτρεπε!!!! Έτσι έβλεπες να κρυφοκοιτάνε από μακρυά. Ομολογώ ότι ένοιωσα μια θλίψη από αυτή την εικόνα. Τα παιδια από το πρώτο σχολείο τα αγάπησα πολύ. Και την άλλη μέρα (θα γράψω παρά κάτω) είχαμε πολύ όμορφες στιγμές.
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Στο πρώτο μέρος της ιστορίας γλυκάθηκα, στο δεύτερο συγκινήθηκα, στο τρίτο ταξίδεψα στο χρόνο. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πριν όμως πάμε στο κέντρο και την αγορά της πόλης πήγαμε στο κτίριο της Νομαρχίας και του Δήμου όπου φάγαμε στην τραπεζαρία μαζί με τους εργαζόμενους (για να τα ακούνε μερικοί) πολύ νόστιμο φαγητό (!!!!). Η εμπειρία αυτή να φας σε χώρο που τρώνε εργαζόμενοι της πόλης είναι κάτι ξεχωριστό που δεν συμβαίνει συχνά στα ταξίδια. Προσωπικά μου έχει τύχει άλλη μια φορά στην Ιταλία και ήταν το ίδιο ενδιαφέρουσα.

β) Στην αγορά της πόλης

ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01317.jpg
Η πόλη αν και κατοικείται από την 4η χιλιετία π.Χ. χτίστηκε γύρω από ένα λόφο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το Βυζαντινό κάστρο του 6ου μ.Χ αι.

Ανεβαίνοντας κανείς σ’ αυτό θα δει αγάλματα και γλυπτές παραστάσεις που μαρτυρούν γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής μιας και το Gaziantep υπήρξε το κέντρο της εθνικιστικής αντίστασης κατά της Ευρωπαϊκής κατοχής από τους Εγγλέζους αρχικά και τους Γάλλους μετά. Έτσι η στοά που ακολουθεί την κεντρική πύλη και οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο ιστορικό μουσείο. Η παρουσίαση των εκθεμάτων συνοδεύεται από αφήγηση (δυστυχώς μόνο τούρκικα) και μουσική υπόκρουση.
Δυστυχώς στο εσωτερικό του κάστρου γίνονταν έργα συντήρησης και δεν επιτρεπόταν η είσοδος. Έτσι περιοριστήκαμε μόνο στο μουσείο. Και φυσικά την πολύ ωραία θέα προς την παλιά πόλη.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01322.jpg
Το υπόλοιπο της μέρας μας είχε να κάνει με τα παζάρια στο κέντρο της πόλης. Η πόλη, εκτός από τον μπακλαβά είναι γνωστή για τα μπακίρια της και τα ξύλινα αντικείμενα τα διακοσμημένα με φίλντισι.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01327.jpg

Κάτω λοιπόν και γύρω από το κάστρο έχει πολλά εργαστήρια που φτιάχνουν αυτά τα αντικείμενα. Ο ρυθμικός χτύπος του σφυριού πάνω στο μέταλλο δίνει ένα «ρυθμό» στο χώρο και κυριαρχεί σαν ήχος στον αέρα.


ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01329.jpg
Σε ένα σοκάκι βρήκαμε ένα μουσείο για τη διατροφή, θέμα άλλωστε και του προγράμματός μας. Μικρό αλλά αρκετά κατατοπιστικό κυρίως όσον αφορά την προετοιμασία της τροφής (χώροι, σκεύη, υλικά και τρόποι παρασκευής). Στην αυλή βρίσκουμε τυχαία ένα τηλεοπτικό συνεργείο και μας παίρνουν μια μικρή συνέντευξη. Φυσικά μεταφράζει ο φίλος μας ο Με(χ)μέτ.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μετά το μουσείο πήγαμε για ένα καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενείο.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01363.jpg
Φυσικά τον τούρκικο καφέ με την ανεπανάληπτη γεύση συνοδεύουν ναργιλέδες. Το ντουμανιάσαμε για τα καλά. Στη συνέχεια σειρά είχε η αγορά. Μπήκαμε στα στενά, χαζέψαμε τους τεχνίτες, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και χωθήκαμε μέσα στο παζάρι.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01372.jpg
Στην αρχή είναι εργαστήρια και μαγαζιά με μπακίρια, ξύλινα με φίλντισι, χαλιά, κιλίμια και κάποια τουριστικά μπιχλιμπίδια.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_2dd2ce90.jpg
Σε ένα μαγαζί που σε μια εσωτερική αυλή είχε απλώσει χαλιά και χαλάκια είδα μια πολύ παράδοξη εικόνα. Είχε κρεμασμένα μικρά χαλιά τοίχου. Είχαν απάνω εικόνες που όπως κρέμονταν όλες μαζί σχημάτιζαν ένα «παράλογο» σύνολο. Η Παναγία σε ένα, σε άλλο ο Εσταυρωμένος. Δίπλα ο Κεμάλ, η ημισέληνος, το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, διάφοροι σουλτάνοι και Άγιοι των μουσουλμάνων και ο Τσε(!!!).
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01379.jpg
Πιο μέσα τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά. Χρώματα που σε μαγεύουν και αρώματα που σε μεθούν.
Και φυσικά γλυκά. Πολλά γλυκά.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_baklava.jpg
Περίοπτη θέση βέβαια ο μπακλαβάς σε πολλές μορφές, έτσι για να λιγώνει το μάτι και ένας κόμπος να ανεβαίνει στο λαιμό και από εκεί το στόμα να μπουκώνει λαχτάρα!!
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01380.jpg

Και παρακάτω τα ρούχα, τα παπούτσια και τα χρυσαφικά. Και ανάμεσά τους καφενέδες, να ξαποστάσεις, να δροσιστείς για να συνεχίσεις. Γιατί το παζάρι είναι μεγάλο. Πολύ μεγάλο!
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01373.jpg
Με στοές, σοκάκια, δρόμους, παράδρομους. Και δεν είναι σε ένα μόνο σημείο. Απλώνεται σε μεγάλη έκταση ακτινωτά γύρω από το κάστρο.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01386.jpg
Βγαίνοντας από το παζάρι περπατήσαμε αρκετά για να φτάσουμε σε άλλο ένα μουσείο (το τρίτο της ημέρας).
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01385.jpg
Είναι το Μουσείο Άμυνας και αναφέρεται στη τοπική ιστορία. Πολύ καλοστημένο με κέρινα ομοιώματα, σε ένα παλιό δίπατο αρχοντικό με πολύ ωραία αυλή. Φυσικά δεν κάτσαμε πολύ γιατί ήμασταν πολύ κουρασμένοι. Μπήκαμε στο λεωφορείο που μας περίμενε εκεί κοντά και γραμμή για το ξενοδοχείο. Η μέρα μας όμως δεν είχε τελειώσει. Φάγαμε όλοι μαζί το δείπνο μας, ετοιμαστήκαμε και ξανά στο λεωφορείο. Αυτή τη φορά προορισμός το MEGA CHAΝNEL TV. Αυτό το βράδυ θα γινόμασταν αστέρια της τοπικής τηλεόρασης (!!!!!). Η ζωντανή εκπομπή κύλησε καλά, μιλήσαμε για το πρόγραμμά μας και επιστροφή. Αλλά όχι για τα δωμάτιά μας. Ραντεβού στο δωμάτιο των Πολωνών!.
Στο Gaziantep δύσκολα έβρισκες να πιείς κάτι, ακόμα και μπύρα. Μόνο σε 1-2 μεγάλα ξενοδοχεία. Όλοι λοιπόν θα θέλαμε να «βρέξουμε» λίγο το χειλάκι μας. Οι Πολωνοί είχαν βότκα, εμείς είχαμε πάρει κάτι κρασιά από το Προκόπι, πήραμε και από την αγορά μπόλικο φιστίκι αλλά και άλλους ξηρούς καρπούς και μαζευτήκαμε στο δωμάτιο των Πολωνών. Πάνω από 20 άτομα!!! Έγινε ένας χαμός. Το αλκοόλ αν και όχι σε μεγάλη ποσότητα και η εκπομπή που είχε προηγηθεί χαλάρωσε όποιες αναστολές υπήρχαν και «ξεσαλώσαμε». Το τι γέλιο κάναμε δε λέγεται! Μέχρι που πλάκωσε ο σεκιουριτάς του ξενοδοχείου (έγιναν παράπονα από άλλους ενοίκους) και έληξε άδοξα η βραδιά. Πάντως καλά περάσαμε! Χαιρετήσαμε και έναν της παρέας που τα ξημερώματα πέταγε για Αθήνα λόγω υποχρεώσεων και κυριολεκτικά ψόφιοι πέσαμε για ύπνο.
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Δήμο μας έλειψες.
Ξεκουράσου όμως απ την κραιπάλη,για να μπορέσεις να μας πας παρακάτω.
Η ποικιλία των χαλιών μοναδική,δεν νομίζω να έψαχνες κάτι και να μην το έβρισκες?:haha:
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Τί υπέροχες εικόνες μας χαρίζεις!!!:clap:
Είχα μια ιδέα αφού έχω πάει Πόλη, αλλά εδώ μας έχει βάλει στα βάθη της Τουρκίας!! Μπράβο...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αχ Δημο μου τι μου θυμησες τωρα! Φετος περασα απο το Gaziatep και ειδα το μουσειο των ψηφιδωτων. Εμεινα αφωνη. Δυστυχως δεν προλαβαμε να περιτριγυρησουμε την πολη καθοτι μας περιμενε ο αρχαιολογικος χωρος του Ζευγματος. Παντως ο διευθυντης του αρχαιολογικου μουσειου που μας μιλησε μας ειπε οτι ο αρχαιολογικος χωρος τελικα καλυφθηκε απο τα νερα πολυ λιγοτερο απο οτι αναμενετο με συνεπεια το μεγαλυτερο μερος της πολης να εχει διασωθει και πλεον να ανασκαπτεται με λογικους ρυθμους και διαδικασιες. Επισης οτι πανω στον πανικο των ημερων να διασωσουν οι αρχαιολογοι οτι μπορουσαν περισσοτερο τα μετρα ασφαλειας δεν ηταν τα δεοντα. Η θλιβερη συνεπεια ηταν να κλαπει απο αρχαιοκαπηλους το μεγαλυτερο τμημα ενος εκπληκτικου ψηφιδωτου. Επισης υπαρχουν για συντηρηση σε εργαστηρια του εξωτερικου-κυριως στη Ρωμη-πολλα ακομη ψηφιδωτα τα οποια θα εκτεθουν οταν αποπερατωθει το νεο μουσειο που κτιζεται και θα ειναι ετοιμο σε κανεναν χρονο περιπου. Στην Σελευκεια, οπου γινονται πλεον οι ανασκαφες και την οποια επισκεφθηκαμε μετα απο ειδικη αδεια-πλεον μετα απο το συμβαν της κλοπης η φυλαξη εχει ανατεθει στον στρατο- θα δημιουργηθουν στεγαστρα ωστε ο επισκεπτης να μπορει να επισκεπτεται στο μελλον in situ τα ψηφιδωτα που αναμενεται να βρεθουν. Θεωρουν οτι οταν ολοκληρωθουν οι ανασκαφες η εκταση της πολης θα προσεγγισει περιπου εκεινη της Εφεσσου. Το ενδιαφερον ειναι οτι στην Απαμεια, ενω εγιναν και εκει καποιες ανασκαφες, δεν βρεθηκε τιποτε το αξιολογο. Ισως η Σελευκεια να ηταν η πολη των πλουσιων και η Απαμεια η πολη του εργατικου δυναμικου.
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
καταπληκτικες φωτο και πάντα εξαιρετικος ο τροπος που δινεις τις περιγραφες..... πληροφοριες πολύ χρησιμες μεσα απο τα δικά σου ματια ,μέσα απο τα βιώματα σου...ευχαριστουμε
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
4η ημέρα

Το πρωινό ήταν αφιερωμένο στη συνάντησή μας. Πρώτα στο σχολείο για λίγη δουλειά και μετά επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο του διαμερίσματος Sehitkamil της πόλης, στο οποίο βρίσκεται το σχολείο. Η συνάντηση ήταν εγκάρδια, δώσαμε στο Δήμαρχο και κάποιο δώρο από Ελλάδα και μετά όλοι μαζί πήγαμε στο πολύ καλό εστιατόριο όπου ο Δήμαρχος μας παρέθεσε πολύ πλούσιο γεύμα.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01395.jpg
Το υπόλοιπο της ημέρας ήταν αφιερωμένο σε διάφορες απολαύσεις!!
Μπήκαμε στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε. Περάσαμε έξω από το πανεπιστήμιο της πόλης που βρίσκεται σε ένα προάστιο μέσα στο πράσινο με σκόρπια κτίρια εδώ κι εκεί. Σε λίγο βγήκαμε από τον κεντρικό και μπήκαμε σε ένα πευκοδάσος.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01399.jpg
Ο δρόμος κινείται ανάμεσα στα πεύκα και τελειώνει στον Ζωολογικό Κήπο.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01398.jpg
Έχω δει ζωολογικούς κήπους σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δεν ένοιωσα στιγμή ότι υστερούσε στο παραμικρό και σε ζώα και σε αντιμετώπισή τους αλλά κυρίως και σε οργάνωση!!
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01405.jpg
Τι βλέπαν τα ματάκια μας στα βάθη της Ανατολής!
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_zoo.jpg
Κάναμε πάνω από μια ώρα για να γυρίσουμε την τεράστια έκταση. Κάναμε τη βλακεία να σνομπάρουμε το τρενάκι που έκοβε βόλτες συνέχεια και την πλήρωσαν τα ποδαράκια μας. Αφού τέλειωσε η επίσκεψη, μπήκαμε και πάλι στο λεωφορείο αλλά μόνο για 500 μέτρα.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01434.jpg
Κατεβήκαμε μέσα στο δάσος όπου οι φίλοι μας οι Τούρκοι είχαν στήσει τις ψησταριές.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01447.jpg
Ο Αλή, έμπειρος στα των κεμπάπ πρωτοστατούσε. Αλλά και οι άλλοι δεν πήγαιναν πίσω.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01442.jpg
Κεμπάπια, σούβλες με κοτόπουλο, πιπεριές και κρεμμύδια που ξεροψήνονταν πάνω στη θράκα
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01444.jpg
και δώστου φαΐ. Και σε λίγο να και ο χορός.
ai970.photobucket.com_albums_ae190_dimosf_TURKEY_202009_DSC01452.jpg
Γλέντι τρικούβερτο κανονικά. Δύο από τη δική μας ομάδα εκείνη τη μέρα είχαν γενέθλια και είχαμε κανονίσει να φέρουν τούρτες. Έτσι το πάρτι έκλεισε με σβήσιμο κεριών και ευχές. Ήταν αργά το απόγευμα όταν φύγαμε. Πήγαμε στο ξενοδοχείο όπου οι περισσότεροι πήγαν για ξεκούραση. Εγώ με δύο από την παρέα μας και έναν από τους Τούρκους πήγαμε για χαμάμ!!! Αλλά όχι χαμάμ για τουρίστες. Σε αυτό που πάνε οι ντόπιοι. Ο Eren, που ήταν μαζί μας μας είπε ότι πάει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το χαμάμ το είχαμε δει την προηγουμένη. Είναι στο κέντρο της πόλης, κάτω από το κάστρο. Το πρωί είναι για τις γυναίκες και το βράδυ για τους άντρες. Το κόστος μόνο 6 ΕΥΡΩ για το χαμάμ αλλά και καθαρισμό με κετσέ και μασάζ!
Μας πήγαν με ένα αυτοκίνητο. Μπήκαμε, πληρώσαμε (ήταν η μοναδική φορά που επιμείναμε και πληρώσαμε. Μέχρι τότε αυτοί πλήρωναν παντού!), βάλαμε τα πράγματα στο ντουλάπι, περάσαμε το κλειδί στον καρπό και με τις παντόφλες που μας είχαν δώσει μπήκαμε στον προθάλαμο. Βγάλαμε τα ρούχα μας και με μια πετσέτα μπήκαμε στον κυρίως θάλαμο. Η ατμόσφαιρα πνιγηρή στην αρχή μου προξένησε μια μικρή δυσφορία που όμως γρήγορα πέρασε. Με το τάσι ρίχναμε ο ένας στον άλλο ζεστό νερό από τη γούρνα όπου το είχαμε ρυθμίσει να είναι σε ανεκτή θερμοκρασία. Στο κέντρο του κυκλικού θαλάμου υπήρχε ένα υπερυψωμένο πολυγωνικό «βάθρο». Πήγα και ξάπλωσα. Στην αρχή κάηκα αλλά γρήγορα το συνήθισα κι αυτό. Πέρασε σχεδόν μια ώρα εκεί μέσα και αφού σαπουνιστήκαμε και ξεβγαλθήκαμε ήρθε η ώρα για κετσέ και μασάζ. Ο κετσές πονάει. Σε τρίβει και από τους ανοικτούς πια πόρους βγαίνει κάθε βρωμιά που αλλιώς είναι αδύνατο να φύγει. Στη συνέχεια είχε μασάζ που αυτό πόναγε περισσότερο γιατί στην πραγματικότητα ο χαμαμτζής μου φαίνεται ότι βγάζει όλα τα απωθημένα και την κούραση του. Ξύλο κανονικό!! Όταν όμως τελειώσεις και κάτσεις να στεγνώσεις χαλαρώνοντας, αυτό που νοιώθεις δεν περιγράφεται. Είχα ακούσει πολλά και γι αυτό θέλησα να βιώσω την εμπειρία. Αυτό όμως που ένοιωσα απείχε πολύ από όσα είχα ακούσει ή δει σε διάφορες εκπομπές. ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Το χαμάμ αυτό και το αερόστατο (Τουρκία, μέρος Α΄) ήταν οι ωραιότερες εμπειρίες που θα έχω να θυμάμαι από αυτό το ταξίδι!
Στο ξενοδοχείο απολαύσαμε το δείπνο μας αλλά εγώ μαζί με τους άλλους υπεύθυνους από τις άλλες χώρες κάτσαμε μέχρι αργά (και ας κουτούλαγα από την κούραση και τη χαλάρωση) για να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες της επόμενής μας συνάντησης στη Ρουμανία.
Ο ύπνος εκείνο το βράδυ ήταν βαθύς και πολύ αναζωογονητικός!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.199
Μηνύματα
883.624
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom