Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάποιο ταξίδι σας;

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Αν και ξεφεύγω αρκετά από το θέμα θέλω να πω πως σε ό,τι αφορά στην αυθεντικότητα τουλάχιστον από το κομμάτι του Αμαζονίου που βρίσκεται στο Εκουαδόρ, έχω απογοητευτεί πλήρως. Πλέον ο δυτικός πολιτισμός έχει εισχωρήσει ανεπιστρεπτί στις φυλές και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό για μένα αλλά όχι και μη κατακριτέο από τη στιγμή που αυτό που φυλές και ταξιδιωτικά γραφείά πουλάνε πολύ ακριβά στους ταξιδιώτες τους δεν είναι παρα η ίδια η αυθεντικότητα. Με μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που σε αρκετές περιοχές (πχ Γιασουνί, Σαραγιάκου) πολεμάνε ενάντια στην καταστροφή της φύσης από τις πετρελαϊκές, υπάρχουν άλλες περιοχές στις οποίες ο πολιτισμός τους είναι το ίδιο σκάρτος με των υπόλοιπων εκουαδοριανών. Μία φίλη μου που για χρόνια συνεργάζεται με τη φυλή Γουαοράνι μου λέει για παράδειγμα πως ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται κόντρα στην καταστροφή της φύσης και προσπαθούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία πουλώντας σοκολάτες που οι ίδες φτιάχνουν, την ίδια στιγμή ο φυλάρχης, που είναι άντρας και διαχειρίζεται όλα τα κονδύλια που φτάνουν από Ε.Ε και Αμερική για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων αυτών, ξοδεύει τα λεφτά σε αλκόολ. Και μιλάμε για λεφτά που προορίζονται για σχολεία και ιατρική περίθαλψη. Και αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο στην περιοχή.

Επίσης η φυλή Κέτσουα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των Άνδεων και μεγάλο μέρος του Αμαζονίου έχει εδώ και χρόνια καταστρέψει την περιοχή της και είναι μια πλήρως δυτικοποιημένη φυλή, κάτι που δε θα ήταν τόσο κακό αν ο κάθε επισκέπτης δεν πλήρωνε ένα σωρό λεφτά για να δεί από κοντά την ανύπαρκτη αυθεντικότητα της φυλής. Κι ενώ είμαι 100% της λογικής δώσε τα λεφτά σου σε κάποιον ντόπιο κι έχω μάθει να καθαρίζω τη συνείδησή μου για τα λεφτά που ξοδεύω με το γεγονός ότι ενισχύω την τοπική οικονομία, όταν πήρα τηλέφωνο το γραφείο που διευθύνεται από ιθαγενείς για να επισκεφτούμε το χωριό Σαραγιάκου, μου ζήτησαν για 4 μέρες 615 δολάρια το άτομο γιατί λέει το κανό κόστιζε 75 το άτομο και 120 το άτομο για το υδροπλάνο. Όταν τους ζήτησα να πάμε και να γυρίσουμε με κανό μου είπαν πως δε γίνεται και ότι τουλάχιστον μία φορά πρέπει να πάρουμε το υδροπλάνο. Η φίλη μου που ασχολείται χρόνια με τις φυλές γενικά μου είπε πως η ίδια την προηγούμενη χρονιά είχε πληρώσει 30 δολάρια το κανό και ότι φυσικά μπορείς να πας και να γυρίσεις με κανό και ότι το υδροπλάνο που έχει 4 επιβατικές θέσεις κοστίζει 160 δολάρια η συνολική ενοικίασή του, δηλαδή 40 δολάρια το άτομο και ότι φυσικά επειδή δεν είμαι ντόπια ήθελαν να με χρεώσουν τόσο. Τελικά κλείσαμε ταξίδι στη φυλή Σουάρ με 240 το άτομο για 4 μέρες και ενώ η τιμή ήταν ΟΚ, εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι αυτό που θέλουμε περισσότερο είναι να γνωρίσουμε τη φυλή, πήγαμε την τελευταία μέρα για 2 ώρες στη φυλή, βλέποντας όλα τα όνειρά μας να γκρεμίζονται. Το τελικό σοκ ήρθε όταν η "βασίλισσα της φυλής" που απλά είναι μία έφηβη που επιλέγουν καθε χρόνο μας ρώτησε αν έχουμε φέσμπουκ για να μας κάνει φίλους.:rolleyes-80:
Όσα μεταφερει η Μικρή Τσοπάνα (ή αλλιώς Τσο) από την εμπειρια της με τις φυλές είναι τραγικά όχι μόνο σαν γεγονός αλλά - το χειρότερο - επειδή περιγράφει μια γενικότερη αληθεια. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται δηλαδή στο Εκουαδόρ αλλά λίγο πολύ η κατάσταση προχωράει έτσι παντού, απλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Έτσι, το μόνο στην ουσία που μας εχει απομείνει ημών των περίεργων είναι ν' αναζητούμε περιοχές της γης όπου το κακό έχει κάπως καθυστερήσει και η ολική άλωση δεν έχει ακόμα συντελεστεί. (Καλά, για "αυθεντικότητα" δεν το συζητάω καν, ας μιλήσουμε έστω για λιγότερο αλλοτρίωση).

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, κι εφόσον κάποιος θέλει να προλάβει να δει ορισμένες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες πριν σβήσουν από το χάρτη και κάποιες σπάνιες φυσικες ομορφιες πριν αυτές γίνουν εύκολα προσβάσιμες και πνιγούν από παρδαλά γκρουπ, συμφωνώ κι εγώ με το γουρουνάκι ότι δεν αξίζει τον κόπο να βάζει κανείς στις προτεραιότητές του μέρη που έχουν έτσι κι αλλιώς ήδη τουριστικοποιηθεί ή/και δυτικοποιηθεί. Μ' αυτό το σκεπτικό έχω αφήσει την Ευρώπη στην άκρη για όταν γεράσω (κι άλλο), μπορώ να ζήσω μια χαρά χωρίς να πατήσω ποτέ το πόδι μου στις ΗΠΑ αλλά θα λυπηθώ αφάνταστα αν δεν φτιάξει στοιχειωδώς η κατασταση για να πάω στην Υεμένη ή στον Νιγηρα.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Δεν έχω μετανιώσει ακριβώς, απλά σκέφτομαι καμιά φορά ότι μάλλον δε χρειαζόταν να πάω τόσες φορές Ταυλάνδη! Ειδικά την τελευταία φορά θα μπορούσα να έχω πάει πχ Κολομβία-Παναμά που είναι και όνειρό μου. Μόνη μου δικαιολογία είναι ότι πήγα με το γιο μου - 5 χρόνια μετά το Μεξικό, να δει και λίγο από Ασία το παιδί!
Περάσαμε καταπληκτικά και έπεσε τρελό γέλιο, απλά ήταν κάτι που το είχα ξαναδεί.
Τώρα που τα μακρινά ταξίδια δυσκόλεψαν πολύ, σκέφτομαι ότι πέταξα μια ευκαιρία να δω κάτι καινούριο.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.004
Likes
40.905
Μετάνιωσα για το ταξίδι μου στη Βιέννη. Η πόλη δε μου έκανε μεγάλη εντύπωση, μετάνιωσα που έκλεισα χωρίς μίλια πανάκριβα το ένα απο τα δυο εισιτήρια λόγω πίεσης της παρέας μου,. Δεν τρελαινομουν ποτέ να πάω στη Βιέννη, αλλά είπα ας πάει και το παλιάμπελο. Παρόλα αυτά το πλήρωσα πολύ ακριβά για μετριότατο ταξίδι μόλις 3,5 ημερών που δεν μου έμεινε τίποτα να θυμάμαι εκτός της αποστειρωμένες "αρχοντιας" της πόλης. Ούτε κάν τα μουσεία η το φαγητό μου άρεσαν που συνήθως είναι λόγος για να μου φτιάξει το ταξίδι.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Εγω μετανιωσα μονο για ενα, που πηγα στο Παρισι, μια αδιαφορη μεγαλουπολη του σαββατοκυριακου, για 11 μερες πρωτοχρονια. Παγωσα, πεινασα κ βαρεθηκα μετα τις 3 μερες. Ευτυχως υπηρχαν τα μουσεια, οι εκδρομες και η eurodisney να γεμισουν το χρονο μου. Θα μπορουσα να ειχα παει παλι ΗΠΑ η σε καποιο ιταλικο παραδεισο. Ποτε ξανα.
 

athinoulinio

Member
Μηνύματα
31
Likes
33
Επόμενο Ταξίδι
Αυστραλία
όχι και να μετανιώσω για κάποιο ταξίδι μου βρε παιδιά.. ούτε καν..

και δεν μετανιώνω γιατί πριν από κάθε ταξίδι μου φροντίζω να είμαι αυτή, ή μια από αυτούς που θα το οργανώσω, θα βγάλω το πρόγραμμα για τα ΠΑΝΤΑ και εν τέλη θα ικανοποιηθώ από ότι γίνει αφού θα έχει περάσει σίγουρα από το χέρι μου και από την κρίση μου.. γιαυτό δεν αφήνομαι ποτέ στα χέρια ενός ατόμου να βγάλει πρόγραμμα αφιλτράριστο.. ούτε καν.. ακούγεται πολύ εγωιστικό μάλλον, αλλά μόνο έτσι ευχαριστιέμαι και το ξέρω!
όσο για την παρέα που λέτε, είναι κάποια πράγματα που τα κανονίζουμε εξ αρχής.. διότι πρέπει να συμπίπτουν τα γούστα όλων των ατόμων που θα συνταξιδεύεις.. πχ εγώ με το αγόρι μου κάνουμε συνήθως 5ήμερα ταξίδια και ξεποδαριαζόμαστε στο περπάτημα όλες τις μέρες χωρίς (όσο αυτό είναι εφικτό) να αφήσουμε κάτι χωρίς να το δούμε.. το θέλουμε και οι δύο..

αν μετάνιωσα ποτέ για κάτι σε ταξίδι μου, ήταν το πρόσφατο ταξίδι στην Βουδαπέστη που κάναμε και πήγαμε απογευματινή αντί για βραδινή κρουαζιερίτσα στο Δούναβη, αυτό..
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ταξίδι-Όνειρο
Warwick, NY
Πρωτότυπο θέμα!
Μετάνιωσα για το ταξίδι στο Παρίσι έναν κρύο Γενάρη (2 μέρες μετά το Charlie hebdo).
Όταν έχεις ακούσει πολλά για ένα μέρος, δημιουργείς στο μυαλό σου (ψεύτικες, συνήθως) προσδοκίες.
Το μόνο που με εντυπωσίασε ήταν τα πανέμορφα κτίρια και τα μαγαζάκια τύπου bistro.
Κατά τ' άλλα, αδιάφορο, άχρωμο και πολύ βρώμικο. Μια μεγαλούπολη που επαναπαύεται στις δάφνες μιας (κάποτε) ρομαντικής πόλης. Μα καλά, δικαιολογείται να χαζεύεις την Παναγιά των Παρισίων και να νομίζεις ότι μόλις άδειασε το απορριμματοφόρο μπροστά σου, στη γέφυρα;;;
Η Disneyland οκ... Πιο πολύ μου άρεσε το σόου με τις μηχανές. Βασικά, αν έχεις πάει σε αληθινά roller coasters, όλο αυτό το concept είναι λίγο παιδικό. Να μου πεις, πήγες Disneyland για αδρεναλούχα roller coasters? o_O
Anyway, το είδαμε και το Παρίσι. Αν δεν το είχα δει, θα έλεγα ότι θέλω να το δω.:eek:o_O:haha:
 

EMBER

Member
Μηνύματα
122
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
its a surprise!
Ταξίδι-Όνειρο
ΘΙΒΕΤ
κ εγω εχω μετανιωσει για ενα ταξιδι, οχι για τον προορισμο αλλα για την παρεα. δεν αναφερω το μερος γιατι ειναι σαν να μην εχω παει και το εχω στο προγραμμα για μια κανονικη "βολτιτσα". αυτο που υποστηριζα εξ αρχης (και ειχα δικιο) ειναι οτι το να πας με παρεα καπου δεν σημαινει οτι ειναι υποχρεωτικο να ειστε μαζι 24 ωρες/24ωρο. δεν αρεσουν σε ολους τα ιδια πραγματα και δεν υπαρχει λογος να καταπιεζεται κανεις. ελευθερια κινησεων λοιπον για χαρουμενες διακοπες!!!
 

taxidiara

Member
Μηνύματα
1.074
Likes
2.490
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΥΡΟΣ Η.Π.Α.
Λοιπόν... Κι εγώ έχω μετανιώσει πολύ για κάποιο ταξίδι που έκανα αλλά όχι για τον προορισμό, όσο για τον τρόπο που έγινε. Και δε φταίει η παρέα μου, αλλά το γεγονός ότι πήγα με "οργανωμένο" τρόπο (ταξιδιωτικό γραφείο). Ήταν βλέπετε το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και γενικότερα το πρώτο όλης της παρέας στο εξωτερικό. Οπότε δεν είχαμε άλλη λύση από το "βάπτισμα του πυρός" να γίνει με γραφείο. Το εν λόγω ταξίδι λοιπόν ήταν Ρώμη-Φλωρεντία και πέριξ. Δυστυχώς όμως για μας, η λάθος επιλογή γραφείου μας οδήγησε στο να μη δούμε σχεδόν τίποτα από Ρώμη κυρίως (μόνο το Βατικανό φχαριστήθηκα). Αυτή τη στιγμή αν με ρωτήσει κάποιος "Αξίζει η Ρώμη?" θα του πω "περίμενε να πάω και θα σου πω". Δε νιώθω ότι είδα τίποτα από τη πόλη, ότι είδα το είδα στα πεταχτά. Χώρια ότι σε όλες τις πόλεις μέναμε εκτός, ειδικά στη Ρώμη θυμάμαι είχαμε και διόδια για να πάμε στη πόλη! Φυσικά κι αυτό το εκμεταλλεύτηκε πλήρως το "γραφείο" που μας ζήταγε λεφτά (!!) για να πάει όποιους θέλανε στη πόλη το βράδυ για βόλτα, αλλιώς μας πέταγε στο ξενοδοχείο από τις 6-7 το απόγευμα για το δείπνο και αντε γεια.

Εν ολίγοις, πιο πολύ είδαμε τους αυτοκινητόδρομους της περιοχής παρά τα μέρη! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!! Έχω σκοπό να ξαναπάω σύντομα Ιταλία κι αυτή τη φορά να το οργανώσω μόνη μου να ξαναπάω Ρώμη και Τοσκάνη κ Νότια Ιταλία (κυρίως Ακτή Αμάλφι) και να τα φχαριστηθώ όπως πρέπει.

Από τα ταξίδια που οργάνωσα μόνη μου, το μόνο που μετάνιωσα μόνο και μόνο γιατί αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών μου (αχ αυτές οι προσδοκίες!) είναι η ημερήσια μου εκδρομή στη Νυρεμβέργη φέτος την 25η Μαρτίου που πήγα Μόναχο. Πολύ τουριστίλα βρε παιδιά τι να πω... Την περίμενα πολύ πιο γραφική... Χώρια που είναι πέντε δρόμοι ουσιαστικά στο ιστορικό κέντρο γύρω από τη μεγάλη πλατεία που ήταν τίγκα στους τουρίστες (με πολλούς Έλληνες τους οποίους άκουγα παντού και στο Μόναχο και ξενέρωσα απίστευτα) όλο με μαγαζιά για shopping! Μόνο η περιοχή γύρω και κάτω από το κάστρο μου άρεσε αρκετά γιατί είχε ακόμα λίγη αυθεντικότητα.. Τελικά νομίζω έπρεπε να είχα πάει Σάλτσμπουργκ αντί Νυρεμβέργη! Τι λέτε, κι εκεί θα ξενέρωνα??
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
για τα μονα ταξιδια που μετανοιωνω ,ειναι αυτα που για διαφορους λογους ματαιωσα.ολα τα αλλα,επιτυχημενα η οχι ,χαιρομαι που τα εχω κανει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.687
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom