Όλοι είμαστε δότες οργάνων μετά θάνατον

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.145
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Η Εκκλησία, για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές της θρησκείας, καταδικάζει τη δωρεά οργάνων.
A, αμα δεν θελει ο Ανθιμος εγω δεν το κανω... ποιος ξερει, αν το κανω, αυριο μεθαυριο μπορει να μην μου βαφτιζει το παιδι.
 

Hyada

Member
Μηνύματα
59
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
Istanbul ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Ευρώπη
Το θέμα που θέτει η Έρση είναι το πιο σημαντικό.
Εφόσον δηλαδή ο 'νεκρός', (ο οποίος όμως είναι ημίνεκρος όπως είπατε παραπάνω) ΔΕΝ έχει κάνει δήλωση ότι δεν θέλει να γίνει δωρητής, η οικογένειά του μπορεί να αρνηθεί την αποσύνδεση από τα μηχανήματα και τη λήψη των οργάνων? Θα έχει αυτό το δικαίωμα ή όχι?
Και αν αυτοί οι τρεις γιατροί που λέτε παραπάνω είναι σε κύκλωμα (όχι, δεν μου αρέσουν οι θεωρείες συνομωσίας αλλά το βρίσκω πολύ πιθανό) και 'διαγνώσουν' εγκεφαλικό θάνατο ενώ δεν είναι, ώστε να ληφθεί το όργανο?
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Πολύ ωραία τα λέει η romantic woman..
Εγώ απλά να προσθέσω ότι, ευτυχώς, και η εκκλησία - η οποία επηρεάζει μεγάλο ποσοστό πληθυσμού- είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων..
Η Εκκλησία, για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές της θρησκείας, καταδικάζει τη δωρεά οργάνων.
Από όσο έχω διαβάσει και ξέρω η Εκκλησία (με την έννοια της θεσμικά εκλεγμένης θρησκευτικής ιεραρχίας και όχι με την έννοια του τι λένε τα Ευαγγέλια κτλ.) είναι υπέρ. Για αυτό εξάλλου και ο Χριστόδουλος πήγαινε για μεταμόσχευση..
Αυτό τουλάχιστον γνωρίζω..Αλλά, για μένα σημασία έχει το τι πιστεύει ο κάθε άνθρωπος..
Τελικα ειναι υπερ ή κατα γιατι με μπερδεψατε.
Μου φαινεται παντως πολυ ατοπο και ασυμβατο η εκκλησια,η οποια υποτιθεται οτι πρσβευει :αγαπα και βαηθα τον πλησιον σου,να μην επιθυμει να συνεχιστει η ζωη για εναν ανθρωπο και να του δοθει μια δευτερη ευκαιρια.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το προβλημα της εκκλησιας ειναι το κατα ποσον ειναι οντως νεκρος ο δοτης.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Aυτο το αναλυσατε διεξοδικα παραπανω νομιζω..εε?
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Όχι ότι έχει και μεγάλη σημασία, αλλά ακολουθεί η άποψη της Εκκλησίας:

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΑΣΙΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ επί της ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ MΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Γενικαί αρχαί
1) Η Εκκλησία, αντικρύζει τας μεταμοσχεύσεις, ως και κάθε τι σχετιζόμενον με την υγείαν του ανθρώπου και την πάλην του με τον θάνατον, μετά ιδιαιτέρας συμπαθείας και κατανοήσεως. Αντιλαμβάνεται και το μέγεθος του προβλήματος και τας δυνατότητας των μεταμοσχεύσεων ως επίσης και το μέγιστον αυτής χρέος έναντι της κοινωνίας, της ιατρικής πράξεως, των ληπτών αλλά και των δυνητικών δοτών. Και τον λήπτην επιθυμεί να βοηθήση αλλά και τον δωρητήν οφείλει να σεβασθή.
2) Το κριτήριον της εκκλησιαστικής ηθικής των μεταμοσχεύσεων, ως και κάθε προβλήματος, είναι πνευματικόν. Εάν κάτι βλάπτη την ψυχήν ή υποβιβάζη τας πνευματικάς αξίας, ανεπιφυλάκτως το απορρίπτει. Αντιθέτως, εάν το επί μέρους επιστημονικόν επίτευγμα είναι συμβατόν προς την θεολογικήν παράδοσιν, διδασκαλίαν και εμπειρίαν της, την ιδιοφυά ανακάλυψιν την αντιμετωπίζει με την τόλμην της πνευματικής καινοτομίας της. Ούτε με τον ορθολογιστικόν σχολαστικισμόν έχει σχέσιν ούτε εις πολιτικάς σκοπιμότητας υποχωρεί ούτε με την εκκοσμίκευσιν συντάσσεται.
3) Κάθε τι το οποίον υπερβαίνει τον ατομικισμόν και την φιλοζωΐαν και συνδέει τους ανθρώπους με σχέσιν αμοιβαιότητος και κοινωνίας, κάθε τι το οποίον αποδεικνύει την υπεροχήν της πνευματικής ζωής επί της βιολογικής επιβιώσεως, η Εκκλησία το προστατεύει και το υποστηρίζει. Αλλά και ενώπιον του μυστηρίου της ζωής και του θανάτου ως και της ψυχοσωματικής συμφυΐας του ανθρώπου ίσταται μετά σεβασμού και ιδιαζούσης ευαισθησίας.


http://www.eom.gr/article_detail.asp?e_cat_id=9&e_article_id=23
 
Last edited by a moderator:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.785
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
Μα βρε παιδιά, συγγνώμη κιόλας που επιμένω, αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό ζήτημα και θέλω να διευκρινίσω κάτι, επειδή έχω την εμπειρία από το περιβάλλον μου, όπως σας είπα!
Για να δολοφονηθεί κάποιος που είναι "σπάνιος συμβατός δότης κτλ" πρέπει να του έχουν γίνει προηγουμένως εξετάσεις ειδικές και πολύπλοκες.. Θα κάτσουν να πιάσουν έναν άνθρωπο, θα του κάνουν όλες τις εξετάσεις και μετά θα τον δολοφονήσουν;
Επίσης, για να είναι χρήσιμο ένα μόσχευμα, πρέπει να γίνει η εγχείριση εντός ολίγων ωρών.. Για να γίνει η εξαγωγή στο εξωτερικό και μάλιστα με το αζημίωτο σημαίνει ότι έχουν τέτοιες άκρες αυτοί που το κάνουν που θα βρουν εντός ολίγων ωρών την κατάλληλη χώρα εκτός Ε.Ε. που να πληρώσει τα χρήματα, γιατί κάτι τέτοιο φυσικά εντός Ε.Ε. απαγορεύεται..
Εν ολίγοις, για να μη θεωρήσετε ότι είμαι και κολλημένη, τα οφέλη αυτού του νομοσχεδίου είναι πολύ περισσότερα από το να μην περάσει. Κ η πώληση οργάνων δεν είναι κάτι που γίνεται τόσο εύκολα στα πλαίσια της Ε.Ε. Τώρα το τι γίνεται στην Ινδία και στη Ρουάντα είναι άλλο θέμα...
...Eιναι ακριβως το ιδιο θεμα μιας και στις λιστες ληπτων υπαρχουν πολλοι για να μην πω Ελληνες θα πω δυτικοι......οπου λοιπον υπαρχει πολυ ζητηση θα υπαρχει και αναλογη προσφορα με οτι συνεπαγεται απο αυτο!!!
 

stellareal

Member
Μηνύματα
17
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΣΧΑ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ταξίδι-Όνειρο
καναδας
Μακάρι με την δωρεά οργάνων να σωθούν αυτοί που τα χρειάζονται αλλα και αυτοί που μένουν πίσω................ετσι όπως γίναμε εκεί θα φτάσουμε γιαυτό να τρώμε να πίνουμε να ταξιδευουμε και να περνάμε καλά:cool::cool:
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Και όμως, δεν τα είχαμε σκεφτεί όλα... Στο δελτίο τύπου που υπάρχει στο λινκ, αναφέρεται γιατί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο.

Η άποψη της ΠΟΣΕΑ:

E
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αντίθετος με το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις ο ΕΟΜ

Τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης επισημαίνει το ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού


ην αντίθεσή τους με τρία σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις εκφράζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Δηλώνουν δε ότι ο Οργανισμός «ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού».

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 19 Μαΐου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι έλληνες πολίτες είναι – μετά τον θάνατό τους – εν δυνάμει δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, εκτός εάν όσο ζούσαν είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους γι' αυτή την ενέργεια. Επίσης, προβλέπει τη διεύρυνση της ομάδας των ανθρώπων που μπορούν να λάβουν μόσχευμα από ζωντανό δότη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΜ, η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8 ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησής τους. «Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιονδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξή του» επισημαίνουν.

Σημειώνουν ότι η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από την κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.

Επίσης, αναφέρουν ότι «η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεσή των διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ επισημαίνουν ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του Οργανισμού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυσή του και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τι λέει το υπουργείο
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ συμμετείχαν στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώθηκε πριν από 45 ημέρες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια – επισημαίνει – τον πρόεδρο του ΕΟΜ συνάντησαν ο υφυπουργός κ. Μ. Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλος.

Επίσης, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ και άλλων φορέων θα παραστούν την Τετάρτη 25 Μαΐου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να διατυπώσουν γραπτώς τις απόψεις τους για το πολύπαθο και πολυτάραχο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων. Θα ακολουθήσουν η δεύτερη ανάγνωση στη Επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση στην Ολομέλειά της.

«Είναι προφανές», σημειώνουν, «ότι τα επιχειρήματα περί απουσίας διαλόγου θα μπορούσε να τα αξιολογήσει ο καθένας κατά βούληση, αλλά και σύμφωνα με την πραγματικότητα. Άλλωστε, επί περίπου δύο μήνες κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης χιλιάδες πολίτες και φορείς διατυπώνουν γραπτώς τις απόψεις τους».


ΤΟ ΒΗΜΑ - Αντίθετος με το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις ο ΕΟΜ - κοινωνία
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.033
Μέλη
38.909
Νεότερο μέλος
LEANDROS GOUMENOS

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom