Όταν η Κίνα αλλάζει τον κόσμο

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.410
Likes
17.244
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Και πάλι από το blog μου:

Όταν η Κίνα αλλάζει τον κόσμο

[imga="left"]http://www.protoporia.gr/protoporia/assets/books/960756006X.jpg[/imga]Περίληψη:

Πως πρέπει να προσεγγίζεται το «φαινόμενο Κίνα» στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης; Το βιβλίο του γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου Erik Izraelewicz με τον τίτλο "Όταν η Κίνα αλλάζει τον κόσμο", φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα που, όλο και περισσότερο, μας απασχολούν. Όσοι θέλουν να έχουν μία εικόνα όλων των πολλαπλών πτυχών και παραμέτρων της Κινεζικής "εισβολής" στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και όσοι έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, μπορούν να ανατρέξουν σε αυτό το βιβλίο, μέσα από τις σελίδες του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πολλά και χρήσιμα.

Η πρώτη σελίδα του βιβλίου του βιβλίου του Erik Izraelewicz αρχίζει με μία απλή περιγραφή μίας πραγματικότητας καθόλου πρωτότυπης, που, ωστόσο, ελάχιστα ή καθόλου, θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε: Όλα τα δώρα που ανταλλάσσουν τα μέλη μίας οικογένειας, γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο έχουν την ίδια πηγή προέλευσης και κατασκευής, το "Made in China"...

Aν, όπως το οφείλουμε, λάβουμε υπόψη ότι η Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας έχει 1,2 δις κατοίκους, ή το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, είναι προφανές και αυταπόδεικτο γιατί η οποιαδήποτε ανάπτυξη στη χώρα αυτή, ακόμη και μικρή, επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται από όλους τους ειδικούς αναλυτές, στα επόμενα 20 χρόνια οι ανεπτυγμένες κοινωνίες θα διαπιστώσουν τις βαθιές επιπτώσεις μίας πιθανής αποσταθεροποίησης τους από την έλευση του Κινέζου «επισκέπτη». Ακριβώς, δε, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι Δυτικές επιχειρήσεις προσφέρουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν από το έμψυχο δυναμικό τους και την υποδομή τους σε τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία της Κίνας, αυτού του νέου Ελντοράντο για κάποιους.

Σε αυτή τη χώρα-γη των μεγάλων δυνατοτήτων, οι ευκαιρίες- προκλήσεις είναι πολλές και σε πολλούς τομείς: Οι νέες βιομηχανικές αγορές για τις παλιές χώρες, ολόκληροι τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται εκ νέου εν όψει των νέων επενδύσεων, οι αεροπορικές μεταφορές, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια με πυρηνική υποδομή, η ενημέρωση και τόσα άλλα. Ό,τι έρχεται από την Κίνα σήμερα, μπορεί να προσομοιάζει με ένα ξιράφι. Στην μία αιχμηρή κορυφή του είναι η έκρηξη των αναγκών στην Κίνα, τις οποίες η Δύση έρχεται να καλύψει προσφέροντας, από ανάγκη, το χαμηλότερο δυνατό κόστος, προϊόντων που θα πωλούνται στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο σε αντιστοίχως χαμηλές τιμές. Έτσι η Κίνα δίνει την ευκαιρία στην ανάπτυξης ενός νέου κινήματος καταναλωτών, απέναντι στα ακριβά προϊόντα της Δύσης. Στην άλλη αιχμηρή κορυφή του, είναι η αναπόδραστη ανάγκη των μεγάλων βιομηχανικών χωρών που έχουν κάθε συμφέρον να συμβάλλουν ώστε η "Αυτοκρατορία" να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα, παρά να δαιμονοποιηθεί στη συνέχεια.

Σχόλια:

Η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας και η είσοδός της στο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι είναι ένα φαινόμενο που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στη σύγχρονη ιστορία. Στην περίπτωση της Κίνας όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα αποτελεί έναν πραγματικό γίγαντα όσον αφορά πληθυσμό, καταναλωτικές ανάγκες αλλά και μελλοντικές δυνατότητες παραγωγής, απειλώντας έτσι να διαταράξει τις ισορροπίες στον πλανήτη.


Ο συγγραφέας εστιάζει κυρίως σε αυτά τα τρία πράγματα, δίνοντας πολύ ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην καθημερινή μας ζωή από τη μακρινή Ανατολή. Έχοντας πολλά παραδείγματα εκρηκτικών αλλαγών μέσα στην ίδια τη χώρα τα τελευταία χρόνια, ο Izraelewicz περιγράφει πολύ γλαφυρά την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βρίσκεται πλέον υπό συνεχείς μεταλλάξεις λόγω του ανοίγματος της Κίνας στην παγκόσμια αγορά.


Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με σχετικά μικρή χρήση εξειδικευμένης ορολογίας που θα δυσκόλευε τον αναγνώστη, αλλά και με μια τάση συχνής επανάληψης του περιεχομένου.
:D
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.335
Μηνύματα
888.758
Μέλη
39.002
Νεότερο μέλος
nekpapagiannis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom