Κούβα Αβάνα - Ταξιτζήδες όλου του κόσμου ενωθείτε

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Όσοι έχουν επισκεφτεί την Αβάνα κυρίως σίγουρα θα χρησιμοποίησαν και κάποιου είδους ταξί,τα οποία τελικά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία το καθένα σε αυτή τη χώρα.

Ταξί 1ο: Το αντικαθεστωτικό

Το πρώτο ταξί που μπήκα στην Κούβα.Καινούργιο σχετικά και νόμιμο,της Cubataxi,αν θυμάμαι καλά την εταιρεία.Στα πρώτα 200 μέτρα ξεκινάει η συζήτηση σε άπταιστα ισπανοιταλοαγγλικά.....

- Από που είσαι amigo;
- Grecia.
- Αααααα,Σαλάμ Αλέκουμ,μου απαντάει :shock:
Κι εγώ που νόμιζα ότι όλοι οι Κουβανοί έχουν πολύ υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
- Όχι amigo αυτό Arabian.
Με κοιτάει σαν χάνος....
- Egypt,Egypt του ξαναλέω.Στο Ελλάντα λέμε "γειά σου","καλημέρα" κλπ.
Το λύσαμε αυτό και στα καπάκια πέφτει η ατάκα.
- Εδώ ή εκεί amigo;
Κάτσε ρε σύντροφε,μισή μέρα είμαι εδώ τι να σου απαντήσω τώρα.Μιας και το κόβω να έχει ενδιαφέρον του απαντάω...
- Εδώ.
- Εδώωωωωωωω;
- Ναι,δεν έχεις ακούσει τι γίνεται στην Ελλάδα;
- Εσύ δεν έχεις ακούσει τι γίνεται στη Κούβα;;;
- Τι γίνεται ρε companiero.Έχετε δωρεάν παιδεία και υγεία.Και μάλιστα σε καλό επίπεδο (αν εξαιρέσω εσένα που με πέρασες για Άραβα).
- Ναι,κοίτα να δεις όμως.Εμένα ο Φιντέλ μου είπε να πάω να γίνω δικηγόρος ( προσωπικα; ) και έφαγα 6 χρόνια στη Νομική για να οδηγώ ταξί ακόμα και τα σαββατοκύριακα.
Στην Ελλάδα,σκέφτομαι,διπλώνεις σουβλάκια με το πτυχίο αλλά δεν ξέρω το σουβλάκι σε άλλη γλώσσα για να του το πω και αποκλείω να το γνωρίζει ως "souvlaki" εδώ με πέρασε για Άραβα λέμε.
- Τι να κάνω κι εγώ,συνεχίζει,όταν γυρνάω σπίτι μου λέει το παιδί μου "Μπαμπά Coca-Cola".
Μωρέ κοίτα πρόβλημα.
- Ε,του λέω,σε όλες τις χώρες υπάρχουν άνθρωποι που λίγο πολύ δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Δηλαδή δεν τα είπα έτσι ακριβώς στα κορακίστικα που προσπαθούσαμε να συννενοηθούμε αλλά κατάλαβε τι εννοούσα.
- Internet έχεις;
- Έχω.
- Εγώ δεν έχω.
- Έχεις δίκιο σ'αυτό,δεν μπορώ να πω κουβέντα.Εδώ έχεις εξασφαλισμένο σπίτι όμως και δωρεάν,του ανταπαντάω.
- Ναι αλλά μένω εγώ κι άλλοι δέκα! Άσε που όταν το παιδί ζητάει διακοπές μέχρι τις Playas del Este μπορώ να το πάω.Ενώ εσύ πας όπου θες στο κόσμο.
- ..........
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο κι αφού με στέλνει στη reception να κάνω ψιλά που δεν έχει για ρέστα χωρίζουμε με την πιο ευγενική προσβολή που μου έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα.
-Μη βασανίζεις το μυαλό σου,amigo.Έχεις έρθει για διακοπές εδώ,σε λίγες μέρες θα είσαι πάλι στην Ελλάδα.Αλλά εγώ θα είμαι μια ζωή εδώ και δεν θα δω και πως είναι η Ελλάδα.


Ταξί 2ο: Το παράνομο

Τα μισά και πλέον ταξί που κυκλοφορούν στην Αβάνα και κυρίως το βράδυ είναι παράνομα.Είχα ήδη ενημερωθεί βέβαια ότι είναι απόλυτα ασφαλή και βεβαίως ότι πρέπει να συμφωνήσεις το ποσό της διαδρομής από πριν.Πράγμα που πρέπει να κάνεις και με τα νόμιμα βέβαια γιατί ταξίμετρο σπάνια θα δεις να το λειτουργούν.

Βγαίνοντας λοιπόν από το "La Zorra y el Cuervo",ένα καταπληκτικό jazz club στο Vedado για όσους συμπαθούν την Αφροκουβανική τζαζ,με ρωτάει ένας νεαρός ψιλομαγκάκος.

-Taxi amigo;
Ε και βέβαια θέλω,τι ρωτάς;
- Έλα μαζί μου.
Και να'το μπροστά μου.Ένα Lada Riva δεκαετίας '80.Γαλάζιο με λευκές αγωνιστικές ρίγες στο καπώ.Νίκελ διπλή εξάτμιση και κατάμαυρα φιμέ τζάμια.

Ανοίγει στη γυναίκα μου να κάτσει πίσω και βάζοντας κόντρα ανοίγει και του συνοδηγού να κάτσω κι εγώ.Μπαίνοντας μέσα αντικρίζω έναν αμούστακο έφηβο να κάθεται πίσω από το τιμόνι.Έρχεται ο άλλος και με ρωτάει.
- Σε πειράζει να μπω κι εγώ τέταρτος μαζί σας;
Με βάζει για λίγο σε σκέψεις η ερώτησή του αλλά από την άλλη σκέφτομαι "στην Αβάνα είμαι όχι στο Ρίο,τι μπορεί να μου συμβεί;"
- Μπες ρε amigo,δεν τρέχει τίποτα.Ενώ η σύζυγος με κοιτάει με γουρλωμένα μάτια που του είπα να μπει.

Στην πορεία όλα εξηγούνται.Ο δεύτερος τύπος κάθεται πίσω από τον οδηγό και έχει διπλό ρόλο.Αφ'ενός εξηγεί στον πιτσιρικά,που επιμένω πως ήταν στο όριο της ενηλικίωσης,από ποιούς δρόμους να πάει,πιθανότατα για να αποφύγει τη Malecon που έχει μπλόκο αν καταλαβαίνω σωστά.Αφ'ετέρου βάζει κόντρα με τα γόνατά του στο κάθισμα του οδηγού που είναι ξεχαρβαλωμένο για να μη κοιτάζει την οροφή αντί για το δρόμο.

Το αμάξι στο peak της τεχνολογίας λειτουργεί στο περίπου.Περίπου στρίβει,περίπου φρενάρει,περίπου κουμπώνουν οι ταχύτητες στο σασμάν.Το μόνο που δεν κάνει στο περίπου είναι να τρίζει.Απόλυτα επιτυχημένο εκεί.Με τα πολλά φτάνουμε στο ξενοδοχείο όπου αντιλαμβάνομαι ότι επειδή είναι παράνομος δεν μπορεί να σε αφήσει απ'έξω γιατί θα φάει κράξιμο και γι'αυτό σε αφήνει λίγο πιο κάτω.
Τιμή;
5 pesos.Όπου και να πας 5 pesos είναι σε αυτή την πόλη.


Ταξί 3ο: Ο Κυριλέ

Βγαίνω απ'το Nacional -το διάσημο ξενοδοχείο του Havana Conference των κάποτε πιο ισχυρών μαφιόζων του πλανήτη- όπου είχα πάει για ένα ποτό και ψάχνω για ταξί.

Προχωράω δέκα μέτρα και βλέπω ένα μαύρο Audi A4 2.0T.Λέω,"μπα δεν παίζει να είναι ταξί αυτό,κανένα διπλωματικό θα είναι" και γυρνάω προς τον θυρωρό του ξενοδοχείου για να μου καλέσει αυτός ένα.

Προς μεγάλη μου έκπληξη φωνάζει αυτόν οπότε και μπαίνοντας βουλιάζω μέσα σε δερμάτινα καθίσματα δίπλα σε έναν κουστουμαρισμένο οδηγό και ένα "εργαλείο" που έχει πάνω του μόλις 2.500 χιλιόμετρα.

Που το βρήκε αυτό ο Habanero ακόμα δεν έχω καταλάβει.


Ταξί 4ο: Ο Νομοταγής

Πρωί,μου έχουν καλέσει ταξί από το Casa del Habano του Miramar για το ξενοδοχείο μου.

Τέσσερα πράγματα μου έκαναν βασικά εντύπωση σε αυτό.
Μιλούσε καλά αγγλικά ο οδηγός.
Έπαιζε Neil Sedaka στο cd-player!
Με έβαλε να φορέσω ζώνη πριν ξεκινήσουμε!!
Ήταν ο μόνος απ'όλους που λειτούργησε το ταξίμετρο (και τελικά βγήκε πιο ακριβά απ'όλους).



Ταξί 5ο: Cocotaxi

Ο απόλυτος τρόπος μετακίνησης στην πόλη.Μη το χάσετε άμα πάτε,όλα τα λεφτά.

Αναγνώριση: Τρίκυκλο με κουβούκλιο χρώματος καναρινί.
Άνεση: Πλαστικό καρεκλάκι από κατάστρωμα πλοίου.
Τρόπος οδήγησης: Σφήνες,κατά προτίμηση ανάμεσα σε βαρέα οχήματα,και αποφυγή κίνησης μέσα από στενάκια και πεζόδρομους ει δυνατόν.

Κρατηθείτε καλά,βγάλτε την κάμερα και γράψτε διαδρομή.

_____________________________________________________________
photo by wikipedia.org
Αυτό το αρχείο εικόνας διανέμεται με τους όρους της άδειας Creative Commons / Αναφορά - Παρόμοια Διανομή 3.0 Unported
 

Attachments

Soctama

Member
Μηνύματα
142
Likes
51
Ταξίδι-Όνειρο
Τζαμάικα
Το cocotaxi πρέπει να είναι η απόλυτη εμπειρία ε???Και γενικά η Κούβα φαντάζομαι ε???
 

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Και για οσους ενδιαφερονται που παιζουν οι αντιστοιχες τιμες στο Βαραδερο να πω οτι και εγω εκανα τη μ$%κια να το παιξω ανετος και πηρα ενα AUDI A4 και για αποσταση Πειραια - Π. Φαληρο πληρωσα $20. Εμ δε ρωταγα πρωτα η ηλιθιος? Επιστροφη κλασσικα με cocataxi (απιστευτη εμπειρια) και ολες οι αλλες μετακινησεις με το "τραινακι με τις ροδες" - καλη πλακα και αυτο, και φτηνο.

Τωρα για αλλες λεπτομερειες φανταζομαι θα γραψει περισσοτερα ο Yorgos μολις συνελθει απο το αποψινο hangover!!
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εμ,το είπες και μόνος σου.Ρώτα βρε αδερφάκι μου πριν μπεις.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
1.588
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Τι διαβάζουν τα μάτια μου ; Άουντι Α4, cd-player !! Καλά εκείνα τα τεράστια λαχανί Kράυσλερ του ’50 που έλειπαν όλα τα χερούλια από τις πόρτες, κρατούσες με το χέρι σου το τζάμι ανεβασμένο μην τυχόν και μπουν νερά μέσα από την φουσκοθαλασσιά της Malecon και το μπιτόνι το εφεδρικό νερό για τη μηχανή κρεμασμένο από τον λεβιέ ταχυτήτων να τον κρατάει στη θέση του τι απέγιναν ; Καλά μας τα ’λεγαν πριν 6 χρόνια. Προλάβετε ! Το ’κανε το θαύμα του ο σύντροφος Ραούλ.
 
Last edited by a moderator:

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Καλά μας τα ’λεγαν πριν 6 χρόνια. Προλάβετε ! Το ’κανε το θαύμα του ο σύντροφος Ραούλ.
Τα AUDI (και αλλα Ευρωπαικα αμαξια) ειναι απο πιο παλια. Εγω ειχα παει το 2003. Δεν εχει να κανει με τον Ραουλ. Απλα καλα τα ομορφα τα λογια τα μεγαλα, αλλα το "μαρουλι" ειναι παντα αναγκαιο οταν κανεις εισαγωγες απο τη Δυση. Βλεπεις η τεως μαμα ΕΣΣΔ που ανταλλασε πρωτες υλες με ζαχαρη μας τελειωσε. Τωρα πλεον no money - no honey.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
1.588
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Κι εγώ κάπου τότε πήγα ʼ03 ή ʼ04. Και βέβαια υπήρχαν καινούρια αυτοκίνητα όπως αυτά των εταιρειών ενοικιάσεως. Υπήρχαν όμως κατά εκατοντάδες και τα παλιά ταξί όπως αυτό που περιγράφω και μου κάνει εντύπωση που δεν τα ανέφερε ο maltakias γιαυτό και αναρωτήθηκα αν έχουν αποσυρθεί. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η ατραξιόν της Κούβας. Θα μας διαφωτίσει ο Yorgos όταν διαβάσει.
 
Last edited by a moderator:

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.730
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ταξιτζής: ο οικονόμος
Δυο τρεις φορές μας έτυχε να πάρουμε ταξί για το ξενοδοχείο μας στην Αβάνα και να συμβεί το εξής: εκεί που ο οδηγός έχει αναπτύξει ταχύτητα στην άδεια Μαλεκόν γυρνάει τη μίζα και σβήνει τη μηχανή. Αφήνει το αμάξι να ρολάρει χωρίς φρένο και λίγο πριν σταματήσει, αφού έχει χάσει τη φόρα του, ξαναγυρνάει τη μίζα και βάζει πάλι μπρος. Αυτό το είδαμε να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η Μαλεκόν ήταν άδεια και είχαν χώρο να εκμεταλλευτούν τη φόρα τους χωρίς να φρενάρουν. Υποθέσαμε φυσικά ότι γίνεται για οικονομία στη βενζίνη.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Υπήρχαν όμως κατά εκατοντάδες και τα παλιά ταξί όπως αυτό που περιγράφω και μου κάνει εντύπωση που δεν τα ανέφερε ο maltakias γιαυτό και αναρωτήθηκα αν έχουν αποσυρθεί.
Όχι δεν έχουν αποσυρθεί αλλά παραμένουν ακριβώς αυτό.Μια ατραξιόν έξω από το Καπιτώλιο και 2-3 τουριστικά σημεία για να κάνεις το "κομμάτι" σου κι όχι η συχνότερη λύση για να κινηθείς στην Αβάνα.Εξάλλου επειδή τα χρησιμοποίησα όχι ως ταξί αλλά ως ατραξιόν που με παρέλαβε απ'το ξενοδοχείο και με πήγε για φαί γι'αυτό και δεν τα αναφέρω.

Δηλαδή όταν είχες πάει εσύ,τα βράδια έπαιρνες τέτοια για να γυρίσεις πίσω;
 
Last edited by a moderator:

McElk

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
1.588
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Δηλαδή όταν είχες πάει εσύ,τα βράδια έπαιρνες τέτοια για να γυρίσεις πίσω;
Στην Αβάνα ναι. Ήταν ο κανόνας όταν έπαιρνες ταξί από το δρόμο. Καινούργιο αυτοκίνητο ερχόταν αν καλούσες από το ξενοδοχείο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.663
Likes
50.503
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τα παλιά αυτοκίνητα (εννοώ τα προ του '59) δεν έχουν μειωθεί, άλλωστε απαγορεύεται να βγουν από τη χώρα ή ακόμη και να γίνουν κομματάκια για ανταλλακτικά. Απλά έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των νέων, διότι συνεχώς γίνεται εισαγωγή νέων αμαξιών.

Από εκεί και πέρα τα ταξί- παλιά αυτοκίνητα είναι δύο ειδών: τα επίσημα (κρατικά) και τα παράνομα (ΙΧ που κάποιοι τα χρησιμοποιούν ως πειρατικά ταξί). Η βασική τους διαφορά είναι πως τα κρατικά είναι καλοδιατηρημένα, καλογυαλισμένα και γενικώς ψιλοτουριστικά, ενώ τα ΙΧ είναι ερείπια με ρόδες. Τα κρατικά βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από τα ξενοδοχεία και περιμένουν κάποιον τουρίστα να τα πάρει ή λειτουργούν με καθεστώς πρότερης ενοικίασης (κανονίζεις από πριν τι ώρα θέλεις να έρθουν να σε πάρουν). Τα ΙΧ βρίσκονται σε σκοτεινές γωνίες ή έξω από τα κλαμπ το βράδυ και ψαρεύουν τουρίστες, αλλά πλέον είναι πιο δυσεύρετα διότι η κυβέρνηση τους έδωσε άδεια να λειτουργούν ως νόμιμα botero, τα ταξί για Κουβανούς σε CUP που κάνουν συγκεκριμένες διαδρομές στις βασικές αρτηρίες της Αβάνας κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Οι οδηγοί τους πλέον δεν έχουν λόγο να ρισκάρουν να παίρνουν τουρίστες, αφού λειτουργώντας τα ως ταξί για Κουβανούς μπορούν άνετα να βγάζουν ένα 20-40άρι CUC την ημέρα, τρελά λεφτά για τα δεδομένα της Αβάνας, και χωρίς κανένα άγχος μάλιστα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν Lada ως ταξί σε CUC, τα οποία όμως σιγά-σιγά αποσύρονται. Σύντομα όλα τα CUC ταξί (για τουρίστες δηλαδή) θα είναι μοντέρνα αμάξια και τα Lada θα γίνουν ταξί για CUP.

Η νόμιμη ταρίφα αλλάζει ανάλογα με το τι αμάξι χρησιμοποιείς. Όντως δηλαδή ένα Lada είναι φτηνότερο από ένα Daewoo, που έχει χαμηλότερη ταρίφα από ένα VW, που είναι φτηνότερο από ένα Audi.

Τα αμερικάνικα αμάξια "καίνε" τα κέρατά τους, γι' αυτό και οι οδηγοί τους προσπαθούν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη βενζίνη, κάνοντας κολπάκια σαν κι αυτά που περιγράφει η mariath. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις και χωριά, ακόμη βλέπει κανείς μόνο αμερικάνικα αμάξια, ειδικά στην ανατολική και την (πολύ) δυτική Κούβα. Κι εκεί σύντομα θα γίνουν μειοψηφία, ειδικά με το νέο πρόγραμμα που σου επιτρέπει να παραχωρήσεις το αυτοκίνητό σου στο κράτος, με αντάλλαγμα το δικαίωμα εισαγωγής αυτοκινήτου από το εξωτερικό (με το οποίο γίνεται χαμός και ένα σωρό απάτες, ως συνήθως, οι μεσίτες αυτοκινήτων βγάζουν 500άρικα για κάθε συναλλαγή).
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.300
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom