Ρουμανία Ακολουθώντας τα χνάρια του θρυλικού Κόμη Δράκουλα διασχίζοντας τα Καρπάθια όρη μαζί με τον Thaninio!

eros

Member
Μηνύματα
8
Likes
45
Αγαπητοί ταξιδιώτες σας παραθέτω το ταξιδιωτικό μου άρθρο για τη Ρουμανία.
Για περισσότερα special travel tips και ταξιδιωτικές φωτογραφίες θα με βρείτε στο travel blog μου (http://travellerdreamer.webnode.gr/) και φυσικά αν ακολουθείτε τον ταξιδιώτη σε pocket-size...Τhaninio (https://www.instagram.com/thaninio_travellerdreamer/)

Περιμένω τα σχόλια σας!

befunkyDSC_0547.jpg


Μια αλλιώτικη χώρα με ''τσιγγάνικη'' γοητεία και βαλκανική ομορφιά που αν αφεθείς στα χέρια της θα νιώσεις τον ισχυρό παλμό του Μεσαίωνα μέσα σου. Κάτι το οποίο αισθάνθηκα κι εγώ όταν βρέθηκα παρέα με τον μικρό συνταξιδιώτη μου, τον Thaninio , σ' εκείνο το ορεινό χωριό στη κορυφή του οποίου στέκεται αγέρωχος και σκυθρωπός ο περιβόητος πύργος του Κόμη Δράκουλα.

Ρουμανία...χμμμμ....μια χώρα όπου η πολυτέλεια και το κοσμοπολίτικο στοιχείο απέχουν μίλια μακριά όμως η αίσθηση της καθαρής βουνίσιας ανάσας που ένιωθα σ' εκείνα τα πρωινά του Δεκέμβρη με κάνει να την αναπολώ.

Η ιδανική περίοδος για να οργανώσεις απόδραση στη Ρουμανία είναι την περίοδο των Χριστουγέννων...γιατί; Μα γιατί τότε αυτή η χώρα - τσιγγάνα φοράει τα καλά της. Βγάζει τα πολύχρωμα μαντίλια απο το κεφάλι της, τα λεκιασμένα τιγρέ φουστάνια της και τα ασύμμετρα μπλουζάκια της και φοράει τα αστραφτερά φορέματα με τα βαριά φρεσκογυαλισμένα κοσμήματα της....το παράκανα λίγο όμως έτσι είναι! Γενικά να ξέρεις πως τα Βαλκάνια τα καμαρώνεις όταν τα δείς στολισμένα με τη χρυσόσκονη των Χριστουγέννων και πασπαλισμένα με χιόνι....αλλιώς η μαγεία τους χάνεται και πάντα κάτι θα σου λείπει και κάτι θα αναζητάς στην θέαση τους.

  • Βουκουρέστι
Θα ξεκινήσω μιλώντας για τη πρωτεύουσα της Ρουμανίας...το Βουκουρέστι. Αρχικά να σε δελεάσω λέγοντάς σου πως η λατρεμένη Ryanair εγκανίασε απευθείας πτήσεις απο Αθήνα με ξεφτιλιστικές τιμές εισιτηρίων που ξεκινούν απο 20€ και άκου και το καλύτερο...σε 1 ώρα και 40 λεπτά θα είσαι στο χαρακτηρισμένο απο πολλούς ''Παρίσι των Βαλκανίων'' (#not).

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη τουριστική ακμή ωστόσο μη περιμένεις να δείς γραφικές γειτονιές ή κουκλίστικες γωνίες. Η αρχιτεκτονική αυτής της πολύβουης πόλης είναι ένα μείγμα νεοκλασικής, μεσοπολεμικής και σύγχρονης περιόδου. Κομψά κι άκομψα κτήρια, όμορφες πλατείες, καταπράσινα πάρκα, μεγάλοι δρόμοι, πεζόδρομοι και γενικά μια άνεση στην κίνηση σου καθώς την περπατάς θα τη νιώσεις!

Φρόντισε λοιπόν να προμηθευτείς χάρτη απο το info center του αεροδρομίου ή απο κάποιο αντίστοιχο μέρος στο κέντρο της πόλης και ξεκίνα με το παρεάκι σου το βολτάρισμα.

Πέρα από αξιόλογους, αλλά λίγο βαρετούς για μένα, χώρους όπως το χλιδάτο Κοινοβούλιο (είσοδος 9€) ή την Εθνική Πινακοθήκη (είσοδος 3€) , το Βουκουρέστι διαθέτει υπέροχα κι απέραντα πάρκα. Για παράδειγμα το Herastrau Park που πρόκειται για πάρκο τεραστίων διαστάσεων, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας (that's me!) κι αν πας χειμώνα δεσπόζει χιονισμένο με την λίμνη του παγωμένη. Το πάρκο είναι εξοπλισμένο με ποδηλατόδρομους (ενοικίαση 5lei/ώρα), καφετέριες και μικρομάγαζα.

Επίσης αν έχεις χρόνο αφιέρωσε οπωσδήποτε έναν πρωινό περίπατο στους κήπους του Cismigiu που βρίσκονται απέναντι απο το Δημαρχείο της πόλης. Είναι ένας πνεύμονας πράσινου κι ιδανικό σημείο για ξεκούραση και απόλαυση της φύσης. Αποτελεί το παλιότερο πάρκο της πόλης, από το 1847, με δεκάδες χιλιάδες δέντρα, λίμνη, μονοπάτια και περιοχές για διάφορες δραστηριότητες (όπως πατινάζ στη παγωμένη λίνμη αν είστε τυχεροί).


Kι επειδή είναι βέβαιο πως θα επιστρέψεις στην Παλιά Πόλη και το βράδυ...αυτό σου έλειπε...θέλω να σε προετοιμάσω για το οπτικοακουστικό πανδαιμόνιο που θα ζήσεις στο Buchuresti by night! Οι Ρουμάνοι ξέρουν να γλεντάνε γι αυτό και θα δείς ξημερώματα εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες όλων των ηλικιών να σουλατσάρουν και να μπαινοβγαίνουν απο club με pop και balkan ακούσματα μέχρι ελληνάδικα και rock bars. Θα γλεντήσεις με την ψυχή σου, θα χορέψεις μέχρι το πρωί και πραγματικά θα απολαύσεις νυχτερινή ζωή που πολλές ευρωπαικές πόλεις θα ζήλευαν. Ωστόσο, μην τρομάξεις οταν θα δείς στην είσοδο ή ακόμα και μέσα στα νυχτερινά μαγαζιά κάτι τύπους της ασφάλειας με βλαχόφατσες και ύφος χιλίων καρδιναλίων, γιατί κι εμείς εκεί το πληροφορηθήκαμε, πως τα μέτρα ασφαλείας, σε τέτοιου είδους μαγαζιά, είναι πολύ αυστηρά καθώς έχουν συμβεί πολλά ακραία περιστατικά στο παρελθόν.


  • Brasov
Κι έφτασε η σπουδαιότερη στιγμή του ταξιδιού...ο Thaninio κι εγώ σου έχουμε φυλάξει αναπαυτική θέση στο προτελευταίο βαγόνι του τρένου με προορισμό το γραφικό Brasov. Η πυκνή βλάστηση, τα απόκοσμα πολύχρωμα χωριουδάκια, τα γκριζόμαυρα σύννεφα, τα απόκρημνα φαράγγια κι οι πυκνοδασωμένες βουνοπλαγιές, που θα συναντήσεις στη διαδρομή, φτιάχνουν μια ιδιαίτερη παλέτα . Εκείνη τη στιγμή αβίαστα κι ασυνείδητα θα αφεθείς στην μαγεία της εικόνας και το μόνο πράγμα που θα ακούς είναι οι ρόδες του τρένου που διασχίζει τη θρυλική διαδρομή της Τρανσυλβανίας.

Την εποχή που είχα πάει το τοπίο ήταν μαγικό καθώς είχε μόλις ρίξει τα πρώτα χιόνια και το βλέμμα χανόταν στο απέραντο λευκό (γι αυτό σου λέω δρομολόγησε το για χειμωνιάτικη εξόρμηση). H διαδρομή Βουκουρέστι - Brasovδιαρκεί περίπου 2,5 ώρες (θα ευχηθείς να ήταν άλλες τόσες), το εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 20€ μετ' επιστροφής και σημειώνεις απο τώρα πως για να φτάσεις στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης πρέπει να πάρεις μετρό και να κατέβεις στη στάση ''Gara De Nord''.


Άφιξη στα ''Καλάβρυτα'' των Ρουμάνων καθώς κι εσύ θα διαπιστώσεις πως οι ομοιότητές τους είναι πολλές. Βέβαια το Βrasov είναι πιο σταρούμπα καθώς στην κορυφή του βουνού δεσπόζει η ευρυγωνική επιγραφή BRASOV η οποία αυτόματα σε παραπέμπει στην αντίστοιχη στο λόφο του HOLLYWOOD (υπομονή κι εκεί θα σε πάω). Το Brasov λοιπόν αποτελεί ένα εκπληκτικό ορεινό θέρετρο το οποίο είναι σταρούμπα όπως σου είπα και υπερηφανεύεται για τα πάντα καθώς δεν του λείπει τίποτα. Από χιονοδρομικό που σκίζει μέχρι festival και δρώμενα στην κεντρική πανέμορφη πλατεία ''Piata Sfatului'', πίσω απο την οποία θα ανακαλύψεις την βαθύσκιωτη γοτθικού ρυθμού ''Μαύρη Εκκλησία'' που πήρε το προσωνύμιο της ύστερα απο πυρκαγιά το 1689.


    • Bran

Κι επειδή όπως λένε οι μύθοι γοητεύουν περισσότερο απο την ίδια την ιστορία μην παραλείψεις να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα σου μονοήμερη στο Bran ή αλλιώς το χωριό του Κόμη Δράκουλα. Ω ναι! ψηλά εκεί βρίσκεται περικυκλωμένος και θολός απο την ομίχλη...λουσμένος με μενεξεδί χρώματα της δύσης που τον κάνουν τόσο μα τόσο ελκυστικό τον άτιμο! Κι είναι όπως τον φανταζόμουν αυτός ο περιβόητος πύργος του Δράκουλα για τον οποίο έχουν γραφτεί τόσα και τόσα κι όμως το ''περιτύλιγμα'' που μόλις σου περιέγραψα αξίζει πολλά περισσότερα απο το εσωτερικό του κάστρου το οποίο είναι ο,τι πιο βαρετό κι ανούσιο έχει να σου προσφέρει αυτή η χώρα.


Κι όμως το διαφημισμένο αυτό κάστρο είναι ένα μείγμα μύθου, ιστορίας και τουριστικής εκμετάλλευσης καθώς το πανάκριβο εισιτήριο του δεν αξίζει σε καμία περίπτωση και σου προτείνω να αφιερώσεις χρόνο στην ωραιότερη υπαίθρια αγορά με μυρωδιά Δράκουλα που θα βρείς μπροστά απο την είσοδο του πύργου. Στους πρόποδες του κάστρου και στη δεξιά πλευρά του όπως το κοιτάζεις ανακάλυψε το σκοτεινό βιότοπο - πάρκο με μια υπέροχη λίμνη (η οποία ήταν και παγωμένη όταν πήγαμε εμείς) που δημιουργεί ενα εκπληκτικό φόντο με θέα το κάστρο γι αυτό πάρε το καλό σου προφίλ και πόζαρε! Κι εκεί λίγο πρίν το δειλινό και λίγο πρίν ο πύργος φορέσει το βραδινό του σμόκιν...ανέβα στο εστιατόριο του ''Cinemax'' που βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο του χωριού κι ακριβώς απέναντι απο την υπαίθρια αγορά (είναι τεράστιο θα το δείς...μην ανησυχείς)....διάλεξε θέση δίπλα στην τεράστια τζαμαρία και γευμάτισε με θέα βγαλμένη απο σκοτεινό κινηματογραφικό παραμύθι. Ο,τι πρέπει για να γραφτεί το ''happy dracula end'' του ταξιδιού σου...





 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.202
Μέλη
38.914
Νεότερο μέλος
daglas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom