Αλόννησος: Εκεί που η monachous monachous ψάχνει συμμάχους συμμάχους

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι

Έπειτα από έναν πολύ κουραστικό χειμώνα που περιλάμβανε από σκληρή δουλειά και διάβασμα, μέχρι άγχος και προβλήματα υγείας, σκέφτηκα ότι πρέπει να αναζητήσω ένα από τα πιο ήσυχα μέρη της υφηλίου για να κάνω . . . τίποτα. Ήθελα ένα μέρος στο οποίο να μην κάνω τίποτα εκτός από μπάνια και ατελείωτο αραλίκι :cool:. Βρήκα αυτό το μέρος σε απόσταση πέντε ωρών από το σπίτι μου και έτσι, την προηγούμενη Κυριακή τα ξημερώματα, με την τσίμπλα στο μάτι, εγώ και δύο φίλες, φορτώσαμε το αυτοκίνητό μου που με το ζόρι έκλεινε τις πόρτες του από τα μπαγάζια (γυναίκες βλέπετε και τα απολύτως απαραίτητα είναι πάντα απολύτως πολλά :bleh: :bleh: :bleh:) και ανεβήκαμε στο καράβι για την Αλόννησο.

Η αδερφή μου που είχε επισκεφτεί το νησί πριν τρία χρόνια μου είχε επισημάνει τα εντυπωσιακά πράσινα νερά του αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό που εντυπωσίασε εμάς αρχικά ήταν το σπίτι μας. Έχοντας εκνευριστεί από μια σειρά ξενοδόχων που μας πρότειναν δωμάτια - κλουβιά για τη διαμονή μας, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε κάποιο σπίτι για να το νοικιάσουμε για μία εβδομάδα. Βρήκαμε λοιπόν μια καταπληκτική μεζονέτα 120 τ.μ. με καθιστικό, δύο κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, μπάρμπεκιου, πισίνα, βεράντες και με μία πολύ ευγενική κυρία που καθάριζε καθημερινα - ΚΡΑΤΗΘΕΊΤΕ - μόλις με 100 ευρώ τη βραδιά. Όπως μας είπε η ιδιοκτήτρια, η κ. Μαρία, η κρίση χτύπησε για τα καλά φέτος και το νησί, οπότε αναγκάστηκε να δώσει τα σπίτια της σε πολύ χαμηλές τιμές για να μην μείνουν ξενοίκιαστα και χάσει τελείως την σεζόν. Για όποιον ενδιαφέρεται να ρίξει μια ματιά, τα σπίτια περιγράφονται στο παρακάτω link Αλόννησος,Βότσι,Διαμονή Ξενοδοχεία,Ξενοδοχεία,Ξενοδοχεια,Kamelia Villas

Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα να σας αφηγηθώ το ταξίδι μέρα προς μέρα, οπότε στις ενότητες που ακολουθούν θα σας κατατοπίσω για τα hot spots του νησιού και παράλληλα θα σας δώσω πληροφορίες για το κόστος, ενός ούτως ή άλλως, οικονομικού νησιού. Ας μην παραλέιψω λοιπόν να αναφέρω ότι πήγαινε-έλα στην αλόννησο είναι ένα 50άρικο ενώ το εισιτήριο για το αυτοκίνητό μου (Ford Fiesta) ήταν 160 ευρώ. Σε μικρότερα ή μεγαλύτερα αυτοκίνητα, η τιμή προφανώς διαφοροπόιείται.
 

Attachments

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Οι παραλίες στην Αλόννησο!

Τα νερά είναι καθαρά και σχετικά κρύα στο νησί, γεγονός που όπως με ενημέρωσαν οι φίλες μου κάνει καλό στο δέρμα :rolleyes: . Και επίσης οι παραλίες έχουν πέτρα. ΠΟΛΛΗ ΠΕΤΡΑ που κάνουν τα πόδια να πονάνε πολύ. Νομίζω ότι οι Αλοννησιώτες θα θυμούνται για χρόνια τρεις παλαβές που έφαγαν τις σαβούρες της ζωής τους μπαίνοντας και βγαίνοντας από το νερό. Ελπίζω να με έσωσαν τα τεράστια καπέλα που φορούσα και να περιέσωσα ό,τι μπορούσα από την εικόνα μου :haha:
Ο επισκέπτης της Αλλονήσου λοιπόν πρέπει να πάρει το αυτοκίνητό του ή να νοικιάσει εκεί και να επισκεφτεί οπωσδήποτε την παραλία του Αγίου Δημητρίου. Η ιδιαίτερότητα της συγκεκριμένης παραλίας έγκειται στο γεγονός ότι ένα κομμάτι ξηράς με λευκή άμμο εισχωρεί μέσα στη θάλασσα, δίνοντας την εικόνα μιας παραλίας εξωτικής. Πήγα εκεί με επιφυλάξεις μιας και μου είχαν πει ότι η παραλία πλέον έχει χαλάσει και δεν είναι τόσο όμορφη όσο παλαιότερα αλλά ευτυχώς διαπίστωσα ότι κρατά την ομορφιά της στο ακέραιο. Στα must συγκαταλέγω τον Λευτό Γυαλό, τον Μικρό Μουρτιά, ενώ συμπαθητική είναι η Χρυσή Μηλιά αν και τα νερά εκεί είναι ρηχά. Οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες και αν θυμάμαι καλά το κόστος για δύο ξαπλώστρες είναι 8 ευρώ.
 

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Το φαγητό του νησιού

Χαλαρές διακοπές χωρίς καλό φαγητό δεν νοούνται, οπότε πρέπει να πω ότι στην Αλόννησο φάγαμε καλά. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι παντού βλέπεις ταμπέλες που γράφουν "Καταπληκτικό ψάρι", "Φρέσκο ψάρι", "Super ουάου ψάρι" και "Ψάρι που μυρίζει θάλασσα". Καλό το ψάρι λοιπόν, αλλά για έναν κρεατοφάγο όπως εγώ αυτό αποτελεί κομματάκι πρόβλημα. Εν πάσει περιπτώσει, σας προτείνω να δοκιμάσετε μακαρόνια με τόνο, τόνο ψημμένο στα κάρβουνα, αστακομακαρονάδα, τυρόπιτα ή χορτόπιτα αλοννήσου, ωραία λαδερά όπως είναι οι μελιτζάνες ιμάμ και αγριοκάτσικο. Το φαγητό τους είναι φτηνό και εμείς δίναμε από 12 μέχρι 18 ευρώ το άτομο ακόμη και όταν φάγαμε ακριβά πιάτα όπως ο αστακός. Και να σημειώσω ότι πάντα σηκωνόμασταν από το τραπέζι με το στομάχι τούμπανο. Απορώ πώς κλείνουν τα φερμουάρ στα φορέματά μου ακόμη. :shock:

Ωραία μέρη για φαγητό είναι οι ταβέρνες Ελαιώνας και Δόλοπες στον Λευτό Γυαλό, μία ταβέρνα στην παραλία Μεγάλος Μουρτιάς, της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι, αλλά θα την βρείτε αριστερά καθώς πηγαίνετε προς την παραλία, αλλά και μία ταβέρνα στην Χώρα η οποία έχει τραπέζια της μέσα στα ερείπια ενός παλιού σπιτιού, με υπέροχη θέα. Απλά καταπληκτικό αν και ο σερβιτόρος είναι περισσότερο πολυλογάς απ' όσό πρέπει. :roll:

Στο λιμάνι του νησιού, το Πατητήρι, δεν θα έλεγα ότι με ξετρέλανε κάποιο μαγαζί για φαγητό, δοκιμάσαμε ωστόσο πολύ ωραία γλυκά. Η φίλη μου η Λαμπρινή που είναι πολύ αδύνατη ξετίναξε τις βάφλες ενώ εγώ προτείνω ένα ωραίο γλυκάκι με την δελεαστική ονομασία σοκολατόπιτα-blackforest.
 

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Το θαλάσσιο πάρκο και οι ασκήσεις θάρρους στην Κυρα Παναγιά

Η Αλόννησος αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος νησιών που χαρακτηρίζεται ως προστατευμένη ζώνη μιας και αποτελεί βιότοπο της μεσογειακής φώκιας. Το θαλάσσιο πάρκο χωρίζεται σε δύο ζώνες και εκτός από την Αλόννησο περιλαμβάνει και άλλα νησάκια μερικά από τα οποία είναι η Περιστέρα, η Κυρα Παναγιά, τα Σκάντζουρα, τα Γιούρα, όπου μοναδικοί κάτοικοι είναι τα αγριοκάτσικα και το Πιπέρι, στο οποίο η πρόσβαση απαγορεύεται αφού εκεί ζει και αναπαράγεται η συμπαθέστατη φώκια.

Ξεκινάμε λοιπόν ένα πρωί και ανεβαίνουμε στο καϊκι του καπετάν Πάκη για να μας πάει βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο. Ο τύπος είναι καταπληκτικός, μορφωμένος, κάνει μία υπέροχη ξενάγηση και έχει πραγματική αγάπη για τον τόπο του. Η ξενάγηση περιελάμβανε στάση στην Μπλε Σπηλιά, μια πολύ εντυπωσιακή σπηλιά της Αλοννήσου και στη συνέχεια επίσκεψη στο νησί της Κυρα Παναγιάς. Εκεί, στη μέση του πουθενά, βρίσκεται ένα μοναστήρι με ένα παλιό ελαιοτριβείο το οποίο αξίζει να δει κανείς. Το κτίσμα βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο ύψος και ακόμη δεν έχω καταλάβει τι ήταν πιο δύσκολο: το ανέβασμα ή το κατέβασμα; Τα σκαλιά ήταν απίστευτα απότομα αλλά εγώ με το ξερό μου το κεφάλι ήθελα οπωσδήποτε να πάω σε αντίθεση με την φίλη μου την Πέννυ, η οποία παρέμεινε στο καϊκι. "Μην ανεβαίνεις", μου λέει, "έχεις υψοφοβία". "Όχι", είπα εγώ με περισπούδαστο ύφος, "πρέπει να καταπολεμούμε τους φόβους μας". 'Εφτασε η ώρα λοιπόν που έπρεπε να διασχίσω αυτά τα ηλίθια σκαλιά που αυτός που τα έφτιαξε πρέπει να ήταν μαζοχιστής και να κατέβω από το μοναστήρι. Μόλις τα αντίκρυσα μού κόπηκαν τα πόδια.

"Relax!", προσπάθησα να επιβληθώ στον εαυτό μου. :bash:
"Δεν είναι τίποτα, θα μπορέσεις να κατέβεις χωρίς να γκρεμοτσακιστείς" (εισπνοή)
"Πρέπει να καταπολεμήσεις τους φόβους σου" (εκπνοή)
Πάμε ξανά.
"Δεν είναι τίποτα, θα μπορέσεις να κατέβεις χωρίς να γκρεμοτσακιστείς" (εισπνοή)
"Πρέπει να καταπολεμήσεις τους φόβους σου" (εκπνοή) :russianroulette:
Μα γιατί στο καλό δεν έπιαναν οι ασκήσεις θάρρους μου; Παρά την φωνή της λογικής που μίλαγε μέσα μου, εγώ καθόμουν κολλημένη σε έναν βράχο και δεν έλεγα να το κουνήσω. Μέχρι που σκέφτηκα να γυρίσω πίσω στο μοναστήρι να μονάσω, για τέτοια απελπισία μιλάμε. Ευτυχώς, μετά από λίγη ώρα κατέβηκε ένας Ιταλός που μου πρόσφερε βοήθεια και εγώ γαντζώθηκα από το μπράτσο του για να κατέβω. Το αμέσως επόμενο πράγμα που θυμάμαι ήταν να βουτάω μέσα στο παγωμένο νερό για να έρθω στα ίσια μου :haha:

Για μεσημεριανό, ο Πάκης μας έδινε από ένα τεράστιο πιάτο με σαλατικά και καρπούζι. Μετά τη λαχτάρα που πέρασα, το καρπούζι αυτό μου φάνηκε το πιο νόστιμο πράγμα στον κόσμο.

Η ξενάγηση περιελάμβανε επίσης επίσκεψη σε μία ακόμη ερημική παραλία της Κυρα Παναγιάς. Πρόκειται για μία από τις πιο ωραίες παραλίες που έχω πάει ποτέ. Η ομορφιά, η καθαρότητα του νερού, η πλήρης απομόνωση με έκαναν να θέλω να κατασκηνώσω εκεί για καμιά εβδομάδα.

Εκτός από το να κάνω μπάνιο σε ωραίες παραλίες, η εκδρομή αυτή που κόστισε 40 ευρώ μου έδωσε την ευκαίρία να μάθω πολλά πράγματα για την προστασία της φώκιας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Μπορείτε κι εσείς αν θέλετε να ενημερωθείτε μέσω του www.mom.gr Να συμπληρώσω επίσης ότι στο Πατητήρι της Αλοννήσου υπάρχει ειδικός χώρος, ανοιχτός για το κοινό όπου μπορεί κάποιος να δει βίντεο, περιοδικά και βιβλία για αυτό το συμπαθέστατο ζωάκι αλλά και να αγοράσει κάποιο προϊόν που θα ενισχύσει την περιβαλλοντική οργάνωση. Για την ιστορία, μιας και περνάω αρκετό χρόνο στην κουζίνα μου μαγειρεύοντας, πήρα μια ποδιά που πάνω έχει την πολύ αστεία φάτσα μιας φώκιας. Εκεί, θα μπορέσετε επίσης να δείτε και τον σκελετό μιας φώκιας που απεβίωσε στα 44 της. Ο σκελετός ήταν πάνω από δύο μέτρα, πράγμα που με εντυπωσίασε μιας και δεν είχα ιδέα ότι οι φώκιες μπορούν να φτάσουν σε αυτό το μέγεθος.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολυ ομορφα και ενδιαφεροντα αυτα που μας γραφεις> Ευχαριστουμε!
 

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Ας γράψω δυο λόγια για την υπέροχη Χώρα του νησιού. Γραφική με καταπληκτική θέα. Τολμώ να γράψω ότι η θέα από την χώρα της Αλοννήσου, όταν ο ήλιος δύει και τα χρώματα γίνονται περισσότερο μουντά, είναι εφάμιλλη της θέας στην Σαντορίνη. Το ύψος είναι μεγάλο και οι πλαγιές του νησιού βυθίζονται πολύ απότομα στο νερό, δημιουργώντας μια εικόνα έπιβλητική.
Εκεί στη χώρα θα βρείτε ωραία μαγαζάκια για να χαζέψετε και παντού πουλάνε λούτρινες φώκιες. Εντόπισα ένα πολύ ωραίο μαγαζί με vintage ρούχα. Εξεζητημένα αλλά ωραία για όσες αγαπούν λίγο περισσότερο τα λούσα :D Εννοείται ότι τα ψηλά τακούνια απαγορεύνται εκτός αν θέλετε να σπάσετε κανένα πόδι.
Στο τέλος του κεντρικού καλντεριμιού στη Χώρα υπάρχει ένα μαγαζί που λέγεται "Χαγιάτι". Έχει ωραία γλυκά και βρίσκεται στο καλύτερο σημείο. Δοκιμάστε γαλακτομπούρεκο και ελληνικό καφέ που τον σερβίρουν με το μπρίκι. Τα βράδια έχει και πολύ ωραία ζωντανή μουσική, έντεχνου στυλ.
 

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Συνοψίζοντας . . .

Καταλήγοντας λοιπόν, αν θέλετε χαλάρωση χωρίς πολλά - πολλά, η Αλόννησος είναι πολύ καλή επιλογή. Όμορφη, με πολύ πράσινο, γαλαζοπράσινα νερά, όχι ακριβή (όλο το ταξίδι δεν μου κόστισε περισσότερο από 650 ευρώ και δεν στέρησα τον εαυτό μου από τίποτα) και ήσυχη.
Αν πάλι σας αρέσουν τα clubs και οι πιο κοσμικές καταστάσεις, τότε καλύτερα να κάνετε κάποια άλλη επιλογή και να αφήσετε την Αλόννησο :D. Στα μειονεκτήματα του νησιού είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύνδεση με αεροδρόμιο και το λέω αυτό διότι σήμερα που επέστρεψα κόντεψα να αφήσω τα σωθικά μου στο καράβι. Υπήρχε πολύς αέρας και το καράβι κουνούσε ΠΑΡΑ πολύ, με αποτέλεσμα όλοι επιβάτες να σερνόμαστε από 'δω και από 'κει με μια σακούλα στο χέρι. Μεγαλεία. Ας είναι. :( Εμένα η Αλόννησος, οι παραλίες της και το υπέροχο σπίτι μας, ήδη μου λείπουν.
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Τania, σ' ευχαριστούμε για τα τόσα χρήσιμα....Εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη η έρευνα! Κατάλυμμα, φαγητό, Ιταλοί, απ' όλα!!!!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.221
Likes
5.757
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να 'σαι καλά Τάνια. Πολύ όμορφη η αφήγησή σου και μας πέρασες το κλίμα χαλάρωσης και ξεκούρασης που έχει η Αλόννησος!
 

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Ευχαριστώ κορίτσια! Πλάκα πλάκα, η Αλόννησος είχε πολλούς Ιταλούς.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σαφής και περιεκτική !

Σ΄ευχαριστούμε tania :)
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.383
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μου φαινεται οτι θα μου αρεσει αυτο το νησι :roll:. Εχω και μια συμπαθεια στις φωκιες!
Πολυ καλη αφηγηση και πληροφοριες Τania , να εισαι καλα :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.763
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom