Γερμανία Αμβούργο του σαλονιού και του λιμανιού

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Νούμερο 3: Ένα κατακόρυφο ταξίδι

Rathaus I.jpg


Στην είσοδο του Αγ. Πέτρου, δίπλα από μια ηλικιωμένη επαίτισσα βρίσκεται η ταμπέλα: "Ο πύργος είναι επισκέψιμος μετά τις 10:00". Στήνομαι κι εγώ λοιπόν στο προθάλαμο από τις 9:45, περιμένοντας κάποιον να σηκώσει την κορδέλα για μια στενή σκάλα η οποία φαίνεται να οδηγεί στον πύργο. Μάταια όμως, καθώς το μόνο που καταφέρνω είναι να με ρωτήσει η ζητιάνα 20 φορές αν έχω ψιλά και ο κόσμος που περνάει να αναρωτιέται τι παίζει με την σκάλα.
Τελικά κάνοντας μερικές γύρες στο εσωτερικό εντοπίζω ένα γραφείο όπου ένας καλός άνθρωπος θα μου λύσει κάθε απορία: δίνοντας 3 ευρώ, αποκτώ πρόσβαση στην πίσω πόρτα όπου βρίσκεται η βάση μιας σπειροειδούς σκάλας. Αυτή είναι η αρχή μια κατακόρυφης πορείας 544 σκαλιών που διασχίζει τα διάφορα μέρη του πύργου: το κωδωνοστάσιο με το γραφείο που κάποτε βρισκόταν ο άνθρωπος και το σφυρί του, τα ρολόγια και τον περίτεχνο μηχανισμό που τα κινεί κτλ.. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνω τόσο πιο πολλοί οι ιστοί που συσσωρεύονται πάνω μου διαταράσσοντας την ησυχία των μονίμων κατοίκων του πύργου. Το τελευταίο κομμάτι είναι μέσα από τον χάλκινο πύργο όπου τα πράγματα έχουν στενέψει αισθητά, για να καταλήξω στην κορυφή όπου μερικά μικρά ανοίγματα επιτρέπουν την θέα στο απέναντι δημαρχείο (φωτό), την λίμνη έως και τις τεράστιες πλατφόρμες του λιμανιού στο βάθος. Και το ταξίδι ξεκινάει πάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Νούμερο 2: Χάφενσίτι

Elbphilharmonie_Juni_2012_2.jpg

πηγή φωτο: wikipedia

Η μεταμόρφωση του Χάφενσίτι από το αποθηκευτικό μέρος του λιμανιού σε μια σύγχρονη οικιστική περιοχή έχει προκαλέσει ένα μικρό κατασκευαστικό θαύμα. Λένε ότι κάθε κτίριο έχει δοθεί σε διαφορετικό διάσημο αρχιτέκτονα, με αποκορύφωμα το κτίριο της όπερας (βρίσκεται πάνω σε μια παλιά αποθήκη) που δόθηκε σε μια ελβετική εταιρία με κόστος €789 εκατομμύρια και τελική παράδοση το 2016 (οι ντόπιοι αισθάνονται λίγο άβολα άν τους αναφέρετε αυτό το ποσό).
Περπατώντας μεταξύ των καναλιών (τα οποία πλαισιώνονται από αυστηρά καφέ κτίρια - αποθήκες και ψηλές γέφυρες - χαρακτηριστική εικόνα της πόλης), βρίσκομαι μπροστά σε ένα μεγάλο μαύρο κουτί. Πλησιάζω σε ένα χωνί που εξέχει από το κουτί και ως δια μαγείας από μέσα ακούγεται Σούμπερτ! Βάζοντας την μούρη μου μέσα σε μια άλλη τρύπα βλέπω ένα βίντεο μια τζαζ μπάντα... Πιο κάτω θα συναντήσω τους Πινκ Μαρτίνι. Αποφασίζω να μπω από μια πόρτα στο εσωτερικό και τελικά βρίσκομαι μέσα σε μια μικρογραφία της νέας όπερας! Μαζί με τους μίνι θεατές στα διάφορα επίπεδα της όπερας που θυμίζει διαστημόπλοιο εσωτερικά - και επειδή εγώ σε αντίθεση με τους Γερμανούς, δεν πλήρωσα για την κατασκευή της (ή μήπως πλήρωσα; ), φαντασιώνομαι με χαρά πως θα ήταν να βλέπω εκεί μέσα μια όπερα του Μπερλιόζ, ή μια συναυλία των Pink Floyd.
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Νούμερο 1: Γερμανοί στο λιμάνι

(άνευ φωτό)

Φανταστείτε δύο τύπους να κάθονται σε ένα Strandkorb (κλασική Γερμανική πολυθρόνα παραλίας) με θέα το λιμάνι του Αμβούργου. Προσθέστε την μουντή ατμόσφαιρα και το ψιλόβροχο, και απέναντι τις τεράστιες πλατφόρμες ναυπήγησης πλοίων. Ο οικοδοσπότης μου, ονόματι Γιόνας, κατάγεται από μια μικρή πόλη λίγο πιο βόρεια, αλλά μένει στο διαμέρισμα ένός φίλου ναυτικού ο οποίος είναι μπαρκαρισμένος σε ταξίδι. Καλά λεφτά λέει, αλλά μοναχική υπόθεση η δουλεια.. Ο Γιόνας (ο οποίος δεν έχει δουλειά..) έχει στο μυαλό του ταξίδια μακρυνά. Μια τοπική πίλσνερ συνοδεύει το γευστικό ψαρο-σάντουιτς - σήμα κατατεθέν της πόλης - και τις συζητήσεις περι ανέμων και υδάτων. Για παράδειγμα, σε τι θρησκεία πιστεύει κάποιος ο οποίος έχει μεγαλώσει προτεστάντης, έχει ζήσει με τους Περουβιανούς και συμμετάσχει στα προ-Κολομβιανά τους φεστιβάλ, έχει περάσει μέρος της ζωή τους στο αθειστικό Λονδίνο; Την κατάληξη αυτών τον αναζητήσεων μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Είναι πάντως αυτή μια από τις αυθεντικές εμπειρίες ταξιδιού, να μπάινεις στο πετσί του άλλου - στην προκειμενη περίπτωση του Γερμανού του Αβούργου, στις αναζητήσεις και τα αδιέξοδά του, να νιώθεις Γερμανός, τουλάχιστον όσο κρατάει η βροχή και το σάντουιτς, και τελικά να μετράς τον χρόνο μέχρι την επόμενη πτήση, το πρωί που θα ξημερώσει. Η οποία θα σε φέρει πάλι αρκετά μακριά - αυτή την φορά στην Ελλάδα.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.379
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom