Αναγκαστική αλλαγή θέσης σε αεροπλάνο

mikrh tsopana

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
https://people.com/how-to-say-no-wh...ch-seat-on-plane-according-to-expert-11803950

Με αφορμή αυτό το άρθρο ανοίγω το θέμα.
Είναι κάτι που βιώνω συχνά, να μου ζητάνε να αλλάξω θέση. Μερικές φορές το κάνω, αλλά έχω αρνηθεί και πολλές φορές (κυρίως οταν καθομαι παραθυρο ή διάδρομο και μου ζηταν να παω σε μεσαία θέση ή τις φορές που έχω πληρώσει για συγκεκριμένη θέση).

Μια φορά με ανάγκασαν να αλλάξω θέση για να ειναι μια μητέρα με ενα παιδί (δε διαφωνώ, απλά θεωρώ πως αυτό επρεπε να το εχει κανει η αεροπορική την ώρα που δίνει τις θέσεις). Στην τελευταία πτήση με aegean αλλαξαν θεαη στο μπροστινό μου για να κάτσει μια οικογένεια. Απορώ αν εχουν το δικαίωμα να σε αναγκάσουν (πχ ο ναύλος που είχα πληρώσει συμπεριλάμβανε την επιλογή θέσης) και πώς το χειρίζεσαι αν δε θέλεις. Ζητάς επιστροφή του έξτρα ποσού που πλήρωσες;

paefstra

Member
2 φορες στην Aegean ειχα παραθυρο και οι διπλανοι μου ισχυριστηκαν οτι ειχαν πληρωσει τη θεση μου για να καθησουν, κατι που φυσικα δεν ισχυε. Δεν αλλαζω θεση για κανεναν και δεν νομιζω οτι υπαρχει καμια υποχρεωση για αλλαγη θεσης αλλα παρακληση. Οι δυο πιθανες απαντησεις σε παρακληση ειναι "ναι" και "οχι". Εγω λεω οχι.
Ειδικα οι γονεις με παιδια πρεπει να κλεισουν ταυτοχρονα για το ανηλικο με το ενηλικο και η εταιρεια τους βαζει διπλα διπλα. Αν εχει γινει καποια μαιμουνια (το εχω κανει) να κλεισει καποιος για ανηλικο με ψευτικη δηλωση ηλικιας ενηλικου, οφειλε να ενημερωσει την εταιρεια ωστε να συνδεθουν τα εισιτηρια και να παρουν διπλανες θεσεις. Επειδη εχω κανει κι εγω την απατεωνια (2 φορες για να εκμεταλλευτω εκπτωτικα κουπονια) δεν διαμαρτυρηθηκα και καθησαμε χωριστα με το ανηλικο.

Last edited:

mikrh tsopana

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Οταν αλλαξα με τη μητερα και το παιδί, αρνήθηκα αλλα ηρθε η αεροσυνοδός και με ανάγκασε (προφανώς δεν εφερα και ιδιαιτερη αντίσταση, αλλά μου το είπε σαν κατι που πρεπει να γίνει). Μια άλλη φορά που καθοταν στις 3 θεσεις μητερα με δυο παιδιά και εγώ διαδρομο παράλληλα με αυτούς, μου ζήτησε η αεροσυνοδός να αλλάξω θέση για να έρθει ο πατέρας (αρνήθηκα για πολλούς σοβαρούς για εμένα λογους που δε θα παραθέσω αυτή τη στιγμή). Ήρθαν τρεις φορές και με ρώτησαν αν ειμαι σίγουρη οτι δε θελω να αλλάξω θεση κι αφού επέμενα, σε όλο το ταξίδι όταν περνούσαν διπλα μου με κοιτούσαν και ξινιζαν τα μούτρα (μπουλινγκ κανονικό). Πριν δυο βδομαδες Αθήνα, στο μπροστινό μου απλά του ανακοίνωσαν οτι η θέση του έχει αλλάξει για να καθίσει μαζί μια οικογένεια, πριν καν να επιβιβαστούμε.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Δεν ξέρω αν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιο μέλος αλλά έχω την αίσθηση ότι στα ψιλά γράμματα των economy εισιτηρίων αναφέρει ότι μπορούν να σου αλλάξουν θέση οι αεροσυνοδοί. Πράγμα που φυσικά είναι απαράδεκτο αλλά αν όντως είναι στους όρους δεν μπορείς να πεις και πολλά.

varioAthens

Member
Δεν ξέρω αν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιο μέλος αλλά έχω την αίσθηση ότι στα ψιλά γράμματα των economy εισιτηρίων αναφέρει ότι μπορούν να σου αλλάξουν θέση οι αεροσυνοδοί. Πράγμα που φυσικά είναι απαράδεκτο αλλά αν όντως είναι στους όρους δεν μπορείς να πεις και πολλά.
Μα πλεον για καποιες θεσεις πληρωνεις εξτρα, με τι δικαιωμα σε αλλαζουν;

paefstra

Member
Οταν αλλαξα με τη μητερα και το παιδί, αρνήθηκα αλλα ηρθε η αεροσυνοδός και με ανάγκασε (προφανώς δεν εφερα και ιδιαιτερη αντίσταση, αλλά μου το είπε σαν κατι που πρεπει να γίνει). Μια άλλη φορά που καθοταν στις 3 θεσεις μητερα με δυο παιδιά και εγώ διαδρομο παράλληλα με αυτούς, μου ζήτησε η αεροσυνοδός να αλλάξω θέση για να έρθει ο πατέρας (αρνήθηκα για πολλούς σοβαρούς για εμένα λογους που δε θα παραθέσω αυτή τη στιγμή). Ήρθαν τρεις φορές και με ρώτησαν αν ειμαι σίγουρη οτι δε θελω να αλλάξω θεση κι αφού επέμενα, σε όλο το ταξίδι όταν περνούσαν διπλα μου με κοιτούσαν και ξινιζαν τα μούτρα (μπουλινγκ κανονικό). Πριν δυο βδομαδες Αθήνα, στο μπροστινό μου απλά του ανακοίνωσαν οτι η θέση του έχει αλλάξει για να καθίσει μαζί μια οικογένεια, πριν καν να επιβιβαστούμε.
Εγω ειμαι μαμα αλλα κανω παρεα με παρα πολλους ατεκνους. Το feedback που εχω απο αυτους ειναι οτι η επικληση στο συναισθημα "εχουμε παιδακια" τους τη δινει απειρα γιατι η τεκνοποιηση ηταν επιλογη τους και γιατι συνοδευεται απο καποιο κοστος που το αναλαμβανουν. Εδω μιλαμε για ενα 10ρικο για να αγορασουν θεση, στην προκειμενη ειναι τσιπηδες εις βαρος των αλλων ενω μπορει ξερω γω να επιστρεφουν απο καμια Ντισνειλαντ που δεν τολμησαμε να την πλησιασουμε.
Μονο για αναπηρο ατομο θα υποχωρουσα, με εμφανη η μη αναπηρια. Αν και τα αναπηρα ατομα δεν κανουν ευκολα επικληση στο συναισθημα και ειναι πολυ πιο αξιοπρεπη απο τους τσιπηδες οικογενειαρχες.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Μα πλεον για καποιες θεσεις πληρωνεις εξτρα, με τι δικαιωμα σε αλλαζουν;
Δεν έχω ιδέα, η αλήθεια είναι ότι πίστευα ότι μαζί με το κλείσιμο θέσης αναβαθμίζεται και το εισιτήριο αλλά μάλλον δεν ισχύει. Θέλει ψάξιμο γιατί είναι κρίμα να κάνεις μανούρα για κάτι που έχεις συμφωνήσει όταν αγόραζες το εισιτήριο.

Georgie

Member
Μου εχει συμβεί και εμένα να καθίσω σε πληρωμένη θέση παράθυρο δίπλα σε μια μητέρα με ενα παιδάκι με αυτισμό που ηταν πολυ ενεργητικό.
Με ρώτησε η αεροσυνοδός αν ηθελα να αλλάξω θέση σε περίπτωση που θα ηταν ενοχλητικό το ταξίδι για εμένα αλλα και για τη μητέρα που θσ μπορούσε να κουμαντάρει καλυτερα το μικρούλη.
Δέχτηκα και εκατσα σε μεσαίο κάθισμα στις πιο πισω σειρές που ηταν free.
Η εταιρεία μου εστειλε voucher 100€ να το χρησιμοποιήσω για το επόμενο booking.
Aer lingus ηταν σε πτήση απο Ρώμη για Δουβλινο πριν το Covid

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ήρθαν τρεις φορές και με ρώτησαν αν ειμαι σίγουρη οτι δε θελω να αλλάξω θεση κι αφού επέμενα, σε όλο το ταξίδι όταν περνούσαν διπλα μου με κοιτούσαν και ξινιζαν τα μούτρα (μπουλινγκ κανονικό).
Ξύδι

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Στο site της Aegean αναφέρει αυτό, άρα υπάρχει κάποιου είδους αποζημίωση αν σε βάλουν σε χειρότερη θέση.

Αλλαγή θέσης

Εάν η AEGEAN τοποθετήσει επιβάτη σε θέση κατώτερη από εκείνη για την οποία αγοράσθηκε το εισιτήριο, επιστρέφει εντός επτά ημερών:

• Το 30% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις πτήσεις έως 1500 χιλιομέτρων,
  • Το 50% της τιμής του εισιτηρίου για όλες ενδοκοινοτικές πτήσεις, πλην των πτήσεων μεταξύ της ευρωπαϊκής επικράτειας των κρατών μελών και των γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων, και για όλες τις άλλες πτήσεις μεταξύ 1500 και 3500 χιλιομέτρων, ή
  • Το 75% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις πτήσεις που δεν εμπίπτουν στα παραπάνω στοιχεία 1 και 2, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων μεταξύ της ευρωπαϊκής επικράτειας των κρατών μελών και των γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.168
Μέλη
39.903
Νεότερο μέλος
nicopap

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom