Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Στο φως το μυστικό δωμάτιο στο Παλάτι του Νέρωνα στη Ρώμη - Γεμάτο μοναδικές τοιχογραφίες.

To υπόγειο δωμάτιο στο ανάκτορο του Νέρωνα είναι γεμάτο περίτεχνες τοιχογραφίες.

Εντελώς τυχαία, οι ειδικοί που εργάζονταν για τη αποκατάσταση του τεράστιου παλατιού του αυτοκράτορα Νέρωνα στη Ρώμη, ανακάλυψαν ένα μυστικό, υπόγειο δωμάτιο, διακοσμημένο με πάνθηρες, κένταυρους και μια Σφίγγα.

Το δωμάτιο αυτό έρχεται στο φως μετά από 2.000 χρόνια και θεωρείται πως είναι μέρος του Domus Aurea (χρυσό σπίτι), του τεράστιου ανακτόρου που έκτισε ο Νέρωνας μετά τη φωτιά του 64 μ.Χ. που κατέστρεψε τη Ρώμη.


Μια ομάδα στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου, που περιβάλλει το παλάτι, βρήκε το άνοιγμα στο θάλαμο τυχαία καθώς εργάζονταν σε μια σκαλωσιά σε ένα παρακείμενο δωμάτιο του συγκροτήματος. Με τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού, αποκάλυψαν ένα χώρο καλυμμένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν μεταξύ άλλων πρόσωπα όπως ο θεός Πάνας, έναν κένταυρο και μια Σφίγγα, όπως ανακοίνωσε το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Κολοσσαίο.

Συνέχεια:https://m.lifo.gr/now/culture/23677...nerona-sti-romi-gemato-monadikes-toixografies
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
346
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Το ιερό της Νεμέσεως έφερε στο φως αρχαιολογική ανασκαφή στη Μυτιλήνη
Το ιερό της Νεμέσεως του 1ου μ.Χ. αιώνα, έφερε στο φως, η συνεχιζόμενη φετινή αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα στη Μυτιλήνη υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλου Τριανταφυλλίδη.

Συγκεκριμένα στη νότια πάροδο του αρχαίου θεάτρου, κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις μεγάλων λιθοπλίνθων που προέρχονται από την νότια πάροδο και τη σκηνή και οι οποίοι αφαιρέθηκαν, αποκαλύφθηκε το ιερό της Νεμέσεως. Την ταυτότητα του ιερού αποδεικνύει λίθινο έδρανο για την εναπόθεση προσφορών και χοών, καθώς και σημαντικός αριθμός αναθηματικών επιγραφών ιερέων και επιφανών προσώπων.

Συνέχεια: https://m.lifo.gr/now/culture/23741...re-sto-fos-arxaiologiki-anaskafi-sti-mytilini
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αυτό είναι το αρχαίο ελληνικό λιμάνι με τις 100 τριήρεις που δεν άγγιξε ο χρόνος.

Αυτό είναι το μοναδικής ομορφιάς λιμάνι της Αρχαίας Ανθηδόνας, της αρχαίας πόλης με την ολάνθιστη αγορά, το επίνειο της αρχαίας κραταιάς πόλης της Θήβας.

Η Ανθηδόνα ήταν ομηρική Βοιωτική πόλη στα παράλια του βορείου Ευβοϊκού κόλπου. Τα ερείπιά της βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία της πόλης σύμφωνα με τον Παυσανία τον περιηγητή. Ονομάστηκε έτσι από μια νύμφη με το όνομα Ανθηδόνα ή από τον Άνθα τον γιο του θεού Ποσειδώνα και της Αλκυόνης, της κόρης του Τιτάνα Άτλαντα. Εκεί όπου ναυπηγήθηκαν 100 τριήρεις μετά από ψήφισμα των Θηβαίων. Το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας, όπου τμήματά του είναι εκτός νερού, ενώ κατά κανόνα τα αρχαία λιμάνια είναι σήμερα βυθισμένα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Πρώτη αναφορά για την πόλη κάνει ο Όμηρος στην Ιλιάδα και συγκεκριμένα στη ραψωδία Β, στον κατάλογο των πλοίων. Μάλιστα ο Όμηρος της δίνει το προσωνύμιο «εσχατόωσαν» που σημαίνει η πιο απομακρυσμένη από γεωγραφικής άποψης πόλη των Βοιωτών προς τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Η Ανθηδόνα αποτελούσε το λιμάνι (επίνειον) των Θηβών στον βόρειο Ευβοϊκό. Σημαντικό μυθολογικό πρόσωπο από την Ανθηδόνα ήταν ο Γλαύκος ο Ανθηδόνιος, ο οποίος ήταν θαλασσινή θεότητα. Ήταν ένα είδος Τρίτωνα, από τη μέση και πάνω άνδρας και από τη μέση και κάτω ψάρι. Σώζεται αρχαίο νόμισμα που φέρει στη μία όψη του τη μυθολογική παράσταση του Γλαύκου στο αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.


Συνέχεια:

https://www.newsit.gr/paraxenes-eid...-triireis-pou-den-aggikse-o-xronos-3/2683891/
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Ανακαλύφθηκε στη Ρώμη μαρμάρινη κεφαλή του θεού Διόνυσου ηλικίας 2.000 ετών.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο μαρμάρινο κεφάλι του θεού Διονύσου κάνοντας ανασκαφές στην καρδιά της Ρώμης.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν ανασκαφές γύρω από τα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους όταν βρήκαν το μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο πιστεύουν πως αντικατοπτρίζει τον Διόνυσο και ενδεχομένως αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αγάλματος.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό και θηλυκό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο. Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το Archaeological Park of the Colosseum.

Συνέχεια:
https://m.lifo.gr/now/culture/23902...-kefali-toy-theoy-dionysoy-ilikias-2-000-eton

 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Οι «Δεσμώτες» του Φαλήρου αναδεικνύονται και προστατεύονται.

Το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» σε μελέτες για την προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου. Συζήτηση και για τις προϋποθέσεις κατασκευής κελύφους.
Τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ειδικού κελύφους που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, συζήτησαν πρόσφατα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων. Στόχος, πάντως, είναι κάποια στιγμή το συγκλονιστικό και άκρως σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα των 80 «βιαιοθανάτων», που αποκαλύφθηκαν το 2016 στην «Εσπλανάδα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.

Το εν λόγω έργο θα έχει εξαιρετικά λιτά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που θα προστατεύουν με επάρκεια και σε βάθος χρόνου το ευαίσθητο και σπάνιο αυτό εύρημα, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα του (υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ομαδική ταφή σιδηροδέσμιων ατόμων που έχουν υποστεί βίαιο θάνατο). Γι' αυτό, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, τόσο η κίνηση πρόσβασης όσο και οι πληροφορίες που θα προσλαμβάνουν οι επισκέπτες, καθώς και τα χαρακτηριστικά του προς μελέτη κτιρίου, θα πρέπει να ερμηνεύουν το περιεχόμενο του χώρου ως κίνηση-κάθοδο στον χώρο των νεκρών και όχι ως ένα απλό «αξιοθέατο».


Συνέχεια:https://www.athensvoice.gr/culture/553590_oi-desmotes-toy-faliroy-anadeiknyontai-kai-prostateyontai
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.622
Likes
50.273
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
https://www.kathimerini.gr/1031384/...-nera-limnhs--sth-sivhria-vinteo--fwtografies


Εντυπωσιακά ευρήματα από την εποχή του Χαλκού μέχρι του Τζένγκις Χαν ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε δύο νεκροπόλεις στη νότια Σιβηρία, οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια όταν υποχώρησε η στάθμη των υδάτων της τεράστιας λίμνης Σαγιάν.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Χαμένο ανάκτορο μιας ξεχασμένης αυτοκρατορίας: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Ειδικοί μιλούν για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών.

Γερμανοί και Κούρδοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ανάκτορο της Εποχής του Χαλκού στην ανατολική όχθη του Τίγρη, στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ: Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο αρχαιολογικός χώρος του Κεμούνε ανάγεται στην εποχή της αυτοκρατορίας Μιτάνι, που κυριαρχούσε σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Μεσοποταμίας και της Συρίας κατά τον 15ο και τον 14ο αιώνα πΧ.

Η αυτοκρατορία Μιτάνι, ξεχασμένη ή εντελώς άγνωστη στους περισσότερους, είναι ένα από τα αρχαία βασίλεια της Μέσης Ανατολής που έχουν διερευνηθεί λιγότερο, και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να ανακαλύψουν νέα στοιχεία για την πολιτική, την οικονομία και την ιστορία της μελετώντας πλάκες με σφηνοειδή γραφή που ανακαλύφθηκαν στο ανάκτορο.

Το προηγούμενο φθινόπωρο η υποχώρηση των υδάτων κοντά στο φράγμα της Μοσούλης έφερε στο φως απρόσμενα τα απομεινάρια μιας αρχαίας πολιτείας, με αποτέλεσμα να αρχίσει εκτάκτως αρχαιολογική ανασκαφή, με επικεφαλής τον Κούρδο αρχαιολόγο Χασάν Αχμέντ Κασίμ και την Ιβάνα Πούλτσιτς του Ινστιτούτου Αρχαίων Μεσανατολικών Σπουδών (IANES) του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, σε ένα κοινό εγχείρημα του γερμανικού πανεπιστημίου και της Κουρδικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Διευθυντήριο Αρχαιοτήτων του Νταχούκ.

Συνέχεια:
https://m.huffingtonpost.gr/entry/c...erioches-toe-irak_gr_5d1c8f99e4b082e553729cc3



 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Φοβερη ανακάλυψη. Πότε άραγε θα ηρεμήσουν αυτά τα μέρη να πάμε να τα δουμε...
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Το παλαιότερο κρανίο Homo Sapiens ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα και ίσως αλλάζει όλη την προϊστορία του ανθρώπου.

Ένα κρανίο 210.000 ετών από την Ελλάδα αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) σε όλη την Ευρασία, σύμφωνα με τους Έλληνες και ξένους ερευνητές.

Ένα κρανίο που βρέθηκε σε σπήλαιο στη νότια Ελλάδα είναι το παλαιότερο απολίθωμα του Homo Sapiens που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν επιστήμονες την Τετάρτη.

Μέχρι τώρα, τα πρώτα δείγματα των σύγχρονων ανθρώπων που είχαν βρεθεί στην Ευρώπη ήταν ηλικίας μικρότερης των 45.000 ετών. Το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο Απήδημα, στη Μάνη, είναι σχεδόν πέντε φορές παλαιότερο, καθώς χρονολογείται πάνω από 210.000 χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Την ανακοίνωση για τη σημαντική ανακάλυψη έκανε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η είδηση μεταδίδεται διεθνώς από επιστημονικά περιοδικά καθώς το εύρημα πιθανόν να αναδιαμορφώσει την ιστορία του πώς ο άνθρωπος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και μπορεί να αναδιαμορφώσει τις θεωρίες σχετικά με την ιστορία του είδους μας, γράφουν οι Νew York Times.

Πώς έγινε η ανακάλυψη.

Το σύμπλεγμα σπηλαίων «Απήδημα» βρίσκεται στη βάση του παράκτιου κρημνώδους μετώπου της Μάνης που εκτείνεται μεταξύ των όρμων Διρού και Λιμενίου στη Λακωνία και είναι τόπος όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα.

Ένα δεύτερο κρανίο, βρέθηκε στο ίδιο σπήλαιο της Πελοποννήσου και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών, διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ.

Τα δύο κρανία είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο της Μάνης στο τέλος της δεκαετίας του 1970, στη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί διεξοδικά και είχαν παραμείνει σχετικά άγνωστα, παρά τη μεγάλη σπουδαιότητά τους, όπως τώρα γίνεται αντιληπτό με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής την διακεκριμένη Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του Κέντρου Σένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου Έμπερχαρντ Καρλς του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά συγκριτικά τα δύο κρανία, γνωστά ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2».

Χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης και χρονολόγησης και έκπληκτοι έφεραν στο φως τα νέα στοιχεία.

Συνέχεια:https://m.lifo.gr/now/tech_science/...isos-allazei-oli-tin-proistoria-toy-anthropoy
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολογικός θησαυρός 2.500 ετών στις αλβανικές ακτές.

Έναν αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στην επιφάνεια μια κοινή αλβανοαμερικανική επιχείρηση ενάλιας αρχαιολογίας. Ειδικότερα, αρχαιολόγοι εντόπισαν 22 αμφορείς που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, στο Ιόνιο, ανοικτά των αλβανικών ακτών. Πιθανώς πρόκειται για απομεινάρια αρχαίου ναυαγίου.

Οι ειδικοί του ερευνητικού σκάφους «Ηρακλής» του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν 22 αρχαίους αμφορείς, που χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά κρασιού ή λαδιού, σε βάθος 40 έως 60 μέτρων. Ήταν διασκορπισμένοι στον πυθμένα της θάλασσας, κοντά στις ακτές της Χερσονήσου Καραμπουρούμ.

Ο αρχαιολόγος Ματέους Πολακόφσκι επισήμανε ότι οι αμφορείς είναι κορινθιακού τύπου Α και χρονολογούνται ανάμεσα στον 7ο και στον 5ο αιώνα π.Χ. «Αν τελικά βρούμε και τα συντρίμμια κάποιου ναυαγίου, τότε θα μιλάμε για την ανακάλυψη του αρχαιότερου πλοίου που έπλευσε κατά μήκος των αλβανικών ακτών», τόνισε ο Πολακόφσκι, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Συνέχεια:https://www.kathimerini.gr/1033801/...gikos-8hsayros-2500-etwn-stis-alvanikes-aktes
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Αρχαιολογικός θησαυρός 2.500 ετών στις αλβανικές ακτές.

Έναν αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στην επιφάνεια μια κοινή αλβανοαμερικανική επιχείρηση ενάλιας αρχαιολογίας. Ειδικότερα, αρχαιολόγοι εντόπισαν 22 αμφορείς που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, στο Ιόνιο, ανοικτά των αλβανικών ακτών. Πιθανώς πρόκειται για απομεινάρια αρχαίου ναυαγίου.

Οι ειδικοί του ερευνητικού σκάφους «Ηρακλής» του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν 22 αρχαίους αμφορείς, που χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά κρασιού ή λαδιού, σε βάθος 40 έως 60 μέτρων. Ήταν διασκορπισμένοι στον πυθμένα της θάλασσας, κοντά στις ακτές της Χερσονήσου Καραμπουρούμ.

Ο αρχαιολόγος Ματέους Πολακόφσκι επισήμανε ότι οι αμφορείς είναι κορινθιακού τύπου Α και χρονολογούνται ανάμεσα στον 7ο και στον 5ο αιώνα π.Χ. «Αν τελικά βρούμε και τα συντρίμμια κάποιου ναυαγίου, τότε θα μιλάμε για την ανακάλυψη του αρχαιότερου πλοίου που έπλευσε κατά μήκος των αλβανικών ακτών», τόνισε ο Πολακόφσκι, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Συνέχεια:https://www.kathimerini.gr/1033801/...gikos-8hsayros-2500-etwn-stis-alvanikes-aktes
Αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό? οι λέξεις στην ελληνική δημοσιογραφία έχουν χάσει κάθε νόημα, μόνο οι ψαράδες της Μηχανιώνας έχουν βγάλει χιλιάδες τέτοιους ''μοναδικούς'' αμφορείς
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.603
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom