Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
25.637
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Σπάνιο αρχαιοελληνικό κράνος εντοπίστηκε σε ανασκαφές στην Κροατία. Μαζί με το κράνος ανακάλυψαν σιδερένια όπλα, χάλκινα βραχιόλια και αγγεία.

Ένα εξαιρετικά σπάνιο χάλκινο κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή από τη φυλή των Ιλλυριών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφές ταφικού σπηλαίου στην Κροατία.

Το ανοιχτόχρωμο, χάλκινο, ελληνικό-ιλλυρικό κράνος προέρχεται από την Πελοπόννησο. Το κράνος ανακαλύφθηκε στις 20 Νοεμβρίου, στο Ζακοτάρακ, στη χερσόνησο Pelješac, στη νότια Δαλματία της Κροατίας, μέσα σε ταφικό σπήλαιο ενός πολεμιστή του 4ου αιώνα π.Χ.

Το ίδιο κράνος χρησιμοποιούσαν επίσης οι αρχαίοι Ετρούσκοι και οι Σκύθες ενώ αργότερα έγινε δημοφιλές στη φυλή των Ιλλυριών.

Εκτός από το σπάνιο αυτό κράνος, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σιδερένια όπλα, όπως δόρατα και μαχαίρια. Τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα θάφτηκαν στον ίδιο τάφο, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που φορούσε χάλκινο βραχιόλι.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Δίκτυο Ειδήσεων Αρχαιολογίας, μεταξύ των άλλων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στον τάφο ήταν «δεκαπέντε χάλκινες και ασημένιες αγκράφες, 12 βελόνες, διάφορα σπειροειδή χάλκινα στολίδια και τσιμπιδάκια και αρκετές εκατοντάδες γυάλινα διακοσμητικά και κεχριμπάρια που ανήκουν σε περιδέραια».

Συνέχεια: https://m.lifo.gr/now/tech_science/...Social&utm_source=Facebook#Echobox=1607594405
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
25.637
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών.

Τα ευρήματα του τάφου ενός μωρού στη Γαλλία υποδηλώνουν ευκατάστατη οικογένεια, λένε οι αρχαιολόγοι.


Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός μωρού 2.000 ετών, θαμμένο με προσφορές αλλά και τα οστά που εικάζεται ότι ανήκουν σε οικόσιτο ζώο.

Το μωρό, που πιστεύεται ότι ήταν περίπου ενός έτους, θάφτηκε στις αρχές του πρώτου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο μήκους 80εκ, σφραγισμένο με καρφιά και διακοσμημένο με μια σιδερένια ετικέτα.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε τάφο 2Χ1 μ. και μεταξύ άλλων είχε μέσα περίπου 20 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού μικροσκοπικών αγγείων από τερακότα και γυάλινα δοχεία, που πιστεύεται ότι περιείχαν έλαια και φάρμακα, μισό χοίρο, τρία ζαμπόν και άλλα κομμάτια χοιρινού κρέατος καθώς και δύο κοτόπουλα χωρίς κεφάλι.

Ο τάφος αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε τοποθεσία στο αεροδρόμιο Clermont-Ferrand, στην κεντρική Γαλλία, κατά τη διάρκεια εργασιών για ένα αναπτυξιακό έργο στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι βρήκαν επίσης μια διακοσμητική καρφίτσα από χαλκό και ένα σιδερένιο δαχτυλίδι 30 εκατοστών συνδεδεμένο σε μια μεταλλική ράβδο, που πιστεύεται ότι είναι παιχνίδι.

Το νεαρό ζώο, που ήταν επίσης θαμμένο με το μωρό, φορούσε ένα κολάρο με χάλκινα διακοσμητικά και ένα μικρό κουδούνι.

Συνέχεια: Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
25.637
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Αρένα άνω των 1.800 ετών στο μέγεθος του Κολοσσαίου ανακαλύφθηκε στα αρχαία Μάσταυρα κοντά στο Αϊδίνιο.
  • Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια "αρένα", ή μάλλον, ένα αμφιθέατρο, που μοιάζει με το παγκοσμίου φήμης Κολοσσαίο της Ρώμης, στα αρχαία Μάσταυρα της Λυδίας, κοντά στο Αϊδίνιο της σημερινής Τουρκίας. Οι αρχές αναφέρουν ότι η κατασκευή, η οποία είναι κυρίως θαμμένη, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα ανατολικής ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στη Μικρά Ασία.
Ο Umut Tuncer, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού στο Αϊδίνιο, δήλωσε ότι το 80% των Μασταύρων θάφτηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά ακόμη και το μικρό μέρος που αποκαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους ήταν αρκετό "για να δείξει τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της πόλης". "Αυτή μπορεί να είναι η μόνη αρένα που διατηρείται στο σύνολό της εδώ στην Τουρκία. Η συντήρηση βοηθήθηκε από το ότι έμεινε θαμμένη επί σειρά αιώνων. Το βασικό περίγραμμα είναι ορατό τώρα και σκοπεύουμε να ανακαλύψουμε περισσότερα αυτήν την άνοιξη", είπε.

Το αμφιθέατρο βρίσκεται κοντά στο μέγεθος του Κολοσσαίου στη Ρώμη, ανέφεραν οι αρχές. Το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο αρχαίο αμφιθέατρο που στέκεται ακόμα, έχει μήκος 188 μέτρα (617 πόδια) και πλάτος 156 μέτρα. Παρόμοια αμφιθέατρα υπάρχουν στα δυτικά της σημερινής Τουρκίας, αλλά τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό.

Η δομή ξεχωρίζει επίσης από άλλους λόγω του σχήματός της, το οποίο είναι εντελώς οβάλ. Βρέθηκε σε μια τοποθεσία που καλύπτεται από ελαιόδεντρα και οπωρώνες σύκων. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η δομή χρησιμοποιήθηκε για αθλητικά δρώμενα στα Μάσταυρα, πριν από 1.800 χρόνια. Ο Tuncer είπε ότι το αμφιθέατρο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες.

Συνέχεια: Αρένα άνω των 1.800 ετών στο μέγεθος του Κολοσσαίου ανακαλύφθηκε στα αρχαία Μάσταυρα κοντά στο Αϊδίνιο
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.772
Μέλη
38.882
Νεότερο μέλος
aggelostzava

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom