Ανδόρρα Γαλλία Ισπανία Ανδόρρα Iσπανία Γαλλία

tsarbi

New Member
Μηνύματα
3
Likes
9
Tέλος Οκτώβρη του 2018 αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Ανδόρρα! Μία πολύ μικρή ανεξάρτητη χώρα που έχει πληθυσμό περίπου 80.000 κατοίκους και μικρή έκταση (σε μία ώρα την διασχίζετε) ,σφηνωμένη στα Πυρηναία όρη!

Η πρώτη μέρα μας βρήκε από την Αθήνα κατευθείαν στην Βαρκελώνη με το αεροπλάνο και κατευθείαν πήγαμε στο γήπεδο της δεύτερης ομάδας της πόλης την Εσπανιόλ η οποία έπαιζε τοπικό ντέρμπι με την άλλη Καταλανική ομάδα την Τζιρόνα.Το Γήπεδο είναι πολύ καινούργιο και είναι πάρα πολύ μοντέρνο,οι θεατές ήταν περίπου 25.000 χιλιάδες και πριν το ματς υπήρχε φαν ζώνη για μικρά παιδιά και χάπενινγκ ενώ οι φίλαθλοι των δύο ομάδων κυκλοφορούσαν μαζί!!Δίπλα στο γήπεδο υπάρχει ένα μεγάλο mall το SPLAU με αρκετά μαγαζιά για φαγητό και ρούχα.

Ξεκινήσαμε την επόμενη μέρα το ταξίδι μας για την Ανδόρρα ένα ταξίδι περίπου 3 ώρες με το αμάξι γιατί γενικά ο δρόμος περνά από βουνά και επαρχιακούς δρόμους!!Διασχίσαμε την Βόρεια Καταλονία χωρίς να συναντήσουμε κάποια μεγάλη πόλη.

Λίγα λόγια στα γρήγορα για την Ανδόρα!Αν και δεν ανήκει στην ευρωζώνη έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί με τα δικά της σύμβολα στα κέρματα του ευρώ! με αποτέλεσμα αυτά να είναι συλλεκτικά!(κοστίζουν από ένα το καθένα σύνολο 50 ευρώ) .Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Καταλανικά! ,έχει αρκετούς Πορτογάλους το 15% του πληθυσμού ,Διοικητής της χώρας είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο επίσκοπος της URGELL,έχει αρκετές Τράπεζες οι οποίες έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως για ξέπλυμα χρήματος,έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής στην Ευρώπη,δεν έχει καθόλου στρατό,είναι η υψηλότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η Ανδόρα λα Βέλλα,!

Στην είσοδο της χώρας υπάρχουν μεθοριακοί σταθμοί αλλά γενικά δεν σταματάνε σχεδόν κανένα αμάξι! Από τα σύνορα και μετά από 15 λεπτά φτάσαμε στην πρωτεύουσα της χώρας την Ανδόρρα Λα Βέλλα η οποία έχει πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους και κλείσαμε για 3 βράδια εκεί. Ουσιαστικά η πόλη είναι μέσα σε κοιλάδα και περικλείεται από βουνά δεξιά και αριστερά, ενδιαφέρον έχει το μικρό ιστορικό τη κέντρο που δεσπόζει η CASA DE LA VALL

upload_2018-12-4_23-24-49.jpeg


το παλιό τους κοινοβούλιο αλλά και το νέo μοντέρνο είναι δίπλα μαζί με2 παλιές εκκλησίες και μικρά μπαράκια ανάμεσα! Στην πόλη υπάρχουνε πάρα πολλά εμπορικά μαγαζιά αλλά και πολυκαταστήματα γιατί παλαιότερα ήτανε φορολογικός παράδεισος ενώ τώρα οι τιμές πρέπει να είναι φτηνότερες μόνο 5-10% .Χιλιάδες Ισπανοί αλλά και Γάλλοι ψωνίζουνε εκεί το Σ/Κ .

Η δεύτερη μέρα μας και πρώτη στην Ανδόρα αναλώθηκε στο να την περπατήσουμε πολύ εύκολα και να δοκιμάσουμε τα τοπικά φαγητά της!γενικά όμως οι τιμές κυρίου πιάτου ξεκινάγανε από 13-20 ευρώ! ενώ οι τιμές στα κρασιά στα μικρά μπαράκια της πόλης ήτανε μόνο 2.5-3 ευρώ το ποτήρι!!Στο κέντρο υπάρχει το επίσημο γραφείο τουρισμού της χώρας στο οποίο οι ευγενικοί και κατατοπιστικοί υπάλληλοι μας είπανε ότι είναι τρομερά σπάνιο για αυτούς να βλέπουνε Έλληνες τουρίστες!!Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα μικρό ποτάμι που δίνει μια ομορφιά στην πόλη άλλα το υπόλοιπο μέρος της πόλης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο!!και σαφώς μία μέρα είναι αρκετή για να μείνετε. Το Απόγευμα πήγαμε στο CANILLLO ένα γραφικό χωριό και στο δημοφιλές σημείο ROC DEL QUER! επάνω στο βουνό σε ένα γκρεμό υπάρχει μια ράμπα στο κενό για απίστευτη θέα σε μεγάλο υψόμετρο ενώ υπάρχει και ένα άγαλμα ανθρώπου!

upload_2018-12-4_23-20-33.jpeg


Την Τρίτη μέρα της εκδρομής μας αποφασίσαμε να πάμε στην Γαλλία να επισκεφτούμε την Καρκασόν μια ονειρεμένη καστροπολιτεία η οποία έχει κηρυχθεί προστατευμένο μέρος από την UNESCO! Ξεκινώντας για την ανατολική Ανδόρρα περάσαμε 4-5 μικρά χωρία τα οποία είναι ουσιαστικά μεγάλα ξενοδοχεία μαζί και με μαγαζιά για εξοπλισμό σκι γιατί εκεί υπάρχουνε οι αλυσίδες χιονοδρομικών κέντρων σκι με το όνομα GRANVALIRA ! Στο δρόμο ήδη υπήρχανε χιόνια όσο ανεβαίναμε στα 2.000 μέτρα και όταν είδαμε δεξιά και αριστερά μετά το χωριό SOLDEU πινακίδες που λέγανε Γαλλία πήραμε τον αριστερό δρόμο χωρίς διόδια άλλα αυτό ήτανε λάθος!γιατί μετά από λίγο ο πάγος μας σταμάτησε!! και παραλίγο να χτυπήσουμε οπότε χωρίς καθαρό μυαλό αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω!!αλλά όταν σταματήσαμε στο CANILLO για καφέ ρωτήσαμε τους υπαλλήλους πως γίνεται να είναι κλειστός ο δρόμος σας για Γαλλία με σχετικά πολύ καλό καιρό? και μας απαντήσανε με χαμόγελο να ακολουθήσουμε τον δρόμο με τα διόδια γιατί έχει υπάρχει ένα μεγάλο τούνελ και είναι ΟΚ να περάσουμε από εκεί!!οπότε λόγω ενστίκτου και επειδή είμαστε Έλληνες είπαμε δεν μασάμε και ξεκινάμε!! Πληρώσαμε λοιπόν 6,8 ευρώ στο τούνελ ENVALIRA και μπήκαμε μετά από λίγο στην Γαλλία στην άλλη πλευρά των Πυρηναίων, ο δρόμος και εδώ μέσα στα βουνά και στα λαγκάδια στα πρώτα χλμ και μετά καλύτερος αλλά πάντα επαρχιακός με αποτέλεσμα να κάνουμε 2,5 ώρες για απόσταση κάτω από 200 χλμ .Μόλις φτάνουμε λίγο έξω από την CARCASSONNE σταματάμε στα διόδια και παίρνουμε το χαρτάκι μας και μετά από λίγα χιλιόμετρα βλέπουμε το τέλος των διοδίων ,πάμε να πληρώσουμε αλλά τα κίτρινα γιλέκα (Γάλλοι πολίτες διαμαρτυρόμενοι) μας παίρνουνε το εισιτήριο μας και μας λένε περάστε ελεύθερα!!αλλά η σειρήνα των διοδίων χτύπησε!( ενημερώσαμε το γραφείο ενοικιάσεως και ελπίζω να μην μας χρεώσουν!)

upload_2018-12-4_23-21-4.jpeg


Το CARCASSONNE χωρίζεται στην νέα πόλη η οποία είναι συμπαθητική και στην παλιά η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο καλοδιατηρημένο κάστρο και γύρω αρκετά χαμηλά σπίτια και ένα ποτάμι! Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν να μπεις εκτός από ένα σημείο που πληρώνεις και γενικά υπάρχουνε πολλά μαγαζιά με σουβενίρ και εστιατόρια με τιμές πάλι από 12-22 ευρώ το πιάτο. .Δίπλα από το Κάστρο υπάρχει και ένα μεγάλο νεκροταφείο με τάφους γοτθικού στυλ!.Μόλις άρχισε να νυχτώνει ξεκινήσαμε την επιστροφή μας για είχαμε ένα τρίωρο οδήγησης για την Ανδόρα,Στην επιστροφή δεν υπάρχει πάλι κάποια μεγάλη πόλη να δούμε εκτός από μια μικρομεσαία το FOIX! ,Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε το PERPIGNAN στα 120 χλμ από το CARCASSONNE , η οποία είναι μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα της Γαλλικής Καταλανίας γιατί λίγοι ξέρουνε ότι και στην Γαλλία υπάρχουνε Καταλανοί!

Η Τέταρτη μέρα μας ήτανε εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην εξερεύνηση της ενδοχώρας της Ανδόρας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε την δυτική πλευρά η οποία είναι λιγότερο τουριστική και πιο γραφική! ,αρχικά επισκεφτήκαμε το ARINSAL ,TO PAL COLL DE LA BOTELLA ,LA MASSANA ενώ φάγαμε σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο -αλυσίδα με το όνομα ΒΟRDA D ERTS στο πολύ μικρό χωριό ERTS!


upload_2018-12-4_23-21-30.jpegΚατόπιν επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της χώρας το ΜΕRITXELL το οποίο εμφανίζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

upload_2018-12-4_23-21-57.jpeg


Προς το βράδυ σταματήσαμε για το απαραίτητο shopping στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη την ESCALDΕS -ENGORDΑΝΥ που στην ουσία αποτελεί προέκταση της πρωτεύουσας και ο κεντρικός της πεζόδρομος είναι σίγουρα μεγαλύτερος από την Ερμού στην Αθήνα!! Ήπιαμε και τον καφέ μας στον κεντρικό καφέ VIENNA με λιγότερο από 2 ευρώ! Το βράδυ μας βρήκε χαλαρούς για τα τελευταία ποτά στην πρωτεύουσα μέσα σε γραφικά σοκάκια με τον λιγοστό κόσμο!

Πέμπτη μέρα πρωί πρωί ξεκινήσαμε από την Ανδόρρα Λα Βέλλα με πολύ καλές εντυπώσεις για την λιλιπούτεια χώρα και μέσα σε ένα τέταρτο φτάσαμε στα σύνορα με Ισπανία και προσπεράσαμε το τεράστιο SUPER MARKET με τις χαμηλές τιμές σε αλκοόλ τσιγάρα κτλ ώστε να δούμε και λίγο από Καταλονία. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν όλες τις ημέρες από 2-12 βαθμούς Κελσίου αλλά το κρύο του βουνού ήτανε αναζωογονητικό!

Ημέρα πέμπτη λοιπόν και αφήνοντας την Ανδόρρα μπήκαμε στην Βόρεια Ισπανία ή αλλιώς στην Βόρεια Καταλονία γιατί ο δρόμος μας μέχρι το μεγαλύτερο μοναστήρι της επαρχίας το MONTSERRAT ήτανε γεμάτο με σημαίες των αυτονομιστών και με το σύνθημα LLIBERTA PRESOS POLITICS (λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους)

Μέτα από 2 ώρες οδήγησης μέσα από λίμνες ποτάμια και βουνά φτάσαμε στο μοναστήρι το οποίο ναι μεν είναι εντυπωσιακό και τεράστιο,αλλά έχει καταλήξει ως εμπορικό μαγαζί γιατί διαθέτει αρκετά μαγαζιά αλλά και τράπεζα!!,ο κόσμος πολύς ειδικά από σχολεία και κλασσικά Γιαπωνέζους! Το μέρος διαθέτει και τρενάκι που σε ανεβάζει στην κορυφή του βουνού!.

upload_2018-12-4_23-24-30.jpeg


Επόμενη στάση ήτανε μετά από μία ώρα οδήγησης η BADALONA μια παραλιακή πόλη δίπλα στην Βαρκελώνη με μεγάλη μαρίνα και πολύ καλό παραλιακό πεζόδρομο με φοίνικες!!
upload_2018-12-4_23-24-10.jpegτα μαγαζιά μαζικής εστίασης πολύ λίγα για τον μεγάλο αυτό χώρο ενώ δίπλα είναι και ο εμπορικός τους δρόμος !,η βόρεια πλευρά της πόλης αδιάφορη έως άσχημη θα έλεγα. Προς το απόγευμα κινηθήκαμε για τον τελικό προορισμό του ταξιδιού μας το παραλιακό CASTELLDEFELS το οποίο το επιλέξαμε μόνο για την γειτνίαση του με το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης αλλά τελικά δικαιωθήκαμε για την επιλογή αυτή!Η νότια ζώνη είναι πανέμορφη και θυμίζει στο αστικό τοπίο την Γλυφάδα με πάρα πολύ ωραίες μονοκατοικίες άλλα και με την πεντακάθαρη παραλία της!Με τα πόδια ανηφορήσαμε για το βόρειο κομμάτι της πόλης όπου είναι το κέντρο με τα μαγαζιά και το δημαρχείο αλλά και μερικές καφετέριες,ο καφές και εδώ πολύ φτηνός τον ήπιαμε στο μαγαζί ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ !.Τελευταίο βράδυ και ώρα για να πιούμε μερικά ποτάκια με τιμές ποτού στα 4-5 ευρώ σε μπαρ -καφετερίες κυρίως ενώ γύρω έχει πολλές ψαροταβέρνες,γενικά το κομμάτι αυτό θύμισε εντονότατα καλοκαιρινή Ελλάδα,δεν νοιώσαμε καθόλου ξένοι από την πρώτη στιγμή στην πόλη αυτή!Βαρκελώνη συνειδητά δεν αποφασίσαμε να πάμε ,προτιμήσαμε κάτι πιο χαλαρό!!Στο γυρισμό μας μάθαμε ότι εκεί κατοικούν οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα ΣΟΥΑΡΕΣ,ΜΕΣΣΙ κλπ!!.Έκτη μέρα νωρίς στο αεροδρόμιο ΕΛ ΠΡΑΤ μαζί με 100 οπαδούς του Ολυμπιακού που γυρνάγανε από Σεβίλλη που πηγαίνανε να δούνε την ομάδα τους και όλοι βουρ για την Πατρίδα μας!Υ.Γ. Ο σχεδιασμός του νέου ταξιδιού ξεκινά μόλις μπούμε στο αεροπλάνο της επιστροφής!!
 

Attachments

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.944
Μηνύματα
791.079
Μέλη
36.536
Νεότερο μέλος
C. M

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom