Παρίσι Αντίκες, παλιά βιβλία και άλλα ενθύμια.. παρελθόντος στο Παρίσι

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αν η πρώτη βόλτα που θα κάνετε στις όχθες του Σηκουάνα είναι στο μούχρωμα του δειλινού θα δείτε κάτι μεγάλα, πράσινα, ξύλινα, κουτιά κλειστά να είναι δεμένα πάνω στο παραπέτο του ποταμού. Εκεί μέσα φυλάσσουν την πραμάτεια τους οι περίφημοι bouquinistes του Παρισιού οι οποίοι είναι ένα είδος υπαίθριων παλαιοβιβλιοπωλών. Στη δεξιά όχθη θα τους βρείτε από το pont Marie ως το quai du Louvre και στην αριστερή όχθη από το quai de Tournelle μέχρι το quai Voltaire.

Το σχήμα και το μέγεθος των κουτιών καθώς και το άνοιγμά τους είναι καθορισμένο με διοικητική πράξη με υπογραφή του Jacques Chirac, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού, και αλίμονο σε εκείνον που θα το παραβιάσει. Η παράδοση των bouquinistes του Παρισιού ξεκινά τον 16ο αιώνα και μια και δεν είχαν σταθερό μέρος να πουλούν τη πραμάτεια τους, δεν υπόκειντο στη λογοκρισία της εποχής. Οι αρχές ήταν ιδιαίτερα εχθρικές προς αυτούς τους πλανήτες πωλητές ιδεών και λίβελων κατά της βασιλικής εξουσίας. Το 1789 κατά τη γαλλική επανάσταση αρχίζουν να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τις αρχές, αλλά σύντομα ξεσπά η Τρομοκρατία και φτου από την αρχή. Μόλις το 1859 τους παραχωρείται ένας σταθερός χώρος στο ποτάμι. Ο κάθε πωλητής έχει δικαίωμα σε 10 μέτρα μήκος και αρχίζει το εμπόριό του από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Το 1910 υπήρξαν τα πρώτα θύματα της πλημμύρας του Σηκουάνα. Οι Γερμανοί κατακτητές το μειώνουν σε οκτώ τα μέτρα του κουτιού προκειμένου να υπάρχει κενό διάστημα μεταξύ των bouquinistes και να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα αν διανέμεται αντιστασιακό υλικό. Το μήκος αυτό παραμένει ως τις μέρες μας. Σήμερα 240 bouquinistes παρουσιάζουν στο κοινό περίπου 500.000 βιβλία και ένα μη προσδιορίσιμο αριθμό, περιοδικών, γραμματοσήμων, συλλεκτικών καρτ ποστάλ και γκραβούρων. Πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου. Απονέμει μάλιστα και λογοτεχνικό βραβείο.

Ας πάμε τώρα και στα παλαιοπωλεία. Ναι υπάρχει το Λούβρο των antiquaires το οποίο βρίσκεται απέναντι από το κανονικό Λούβρο περιλαμβάνει 250 καταστήματα και εκεί βρίσκει κανείς αντίκες ολκής με ειδικούς σε κάθε είδος και εκτιμητές, που μιλάνε και μια ξένη γλώσσα, επίσημα πράγματα δηλαδή:
Louvre des antiquaires – Business Pavillon
Όμως πιο χαβά έχει το γιουσουρούμ που στα γαλλικά ονομάζεται marchè aux puces, δηλαδή αγορά των ψύλλων και λαμβάνει χώρα στις παρυφές του Παρισιού. Αυτή ξεκίνησε από τους ρακοσυλλέκτες του Παρισιού όταν οι αρχές της πόλης τους υποχρέωσαν να απομακρυνθούν από τα τείχη της πόλης κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Μεταφέρονται λοιπόν οι ρακοσυλλέκτες στη περιφέρεια στην κοινότητα Saint Ouen. Στην πράξη έχουν δημιουργηθεί τρεις αγορές:
-Marché aux Puces de Montreuil, Avenue de la Porte de Montreuil
Metro : Porte de Montreuil. Ανοικτά Σάββατο με Δευτέρα. Απευθύνεται πιο πολύ σε όσους ψάχνουν ρούχα.
– Marché aux Puces de Vannes, βρίσκεται στο 14ο arrondissement. Μεταξύ των avenue Marc Sangnier και avenue Georges Lafenestre. Metro : Portes de Vannes. Ανοικτά Σάββατο με Δευτέρα. Le marché aux Puces de Vanves
Τα αντικείμενα που πωλούνται σε αυτή την αγορά είναι μικρού μεγέθους και έτσι είναι πιο εύκολα στο να μεταφερθούν. Οι ταξιδιώτες βολεύονται καλύτερα εδώ παρά στην παρακάτω:
-Marché aux Puces de Clignancourt, Metro Porte Clignancourt. Ανοικτά Σάββατο με Δευτέρα
Les Puces de Paris – Saint Ouen
Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή με δύο χιλιάδες καταστήματα περίπου τα οποία υποδέχονται κάθε Σαββατοκύριακο 120.000 με 150.000 επισκέπτες, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη αγορά αντικών στο κόσμο. Αυτή η τεράστια αγορά αποτελείται από δεκαέξι διακριτά υποσύνολα:

– Marché Antica
– Marché Biron
– Marché Campo
– Marché Dauphine
– Marché Malassis
– Marché Malik
– Lʼ entrepôte
– Le passage
– Marché Paul Bert
– Marché des rosiers
– Marché Serpette
– Lʼ Usine
– Marché Jules Vallès
– Marché Vernaison
– Marché des Rues

Να ξέρετε ότι σε αυτές τις αγορές δεν πρόκειται να βρείτε καμιά συγκλονιστική ευκαιρία: όλα τα αντικείμενα έχουν κοστολογηθεί αναλόγως της αξίας τους. Οι έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά την αξία των προϊόντων τους, οπότε λάθη υπέρ του πορτοφολιού σας δε θα γίνουν. Επίσης ναι μεν σηκώνει παζάρι, αλλά μη φανταστείτε τα γνωστά ανατολίτικα. Αν έχετε ζεστό χρήμα cash είναι ενδεχόμενο να πετύχετε ακόμη καλύτερη τιμή. Αν τελικά βρείτε τα έπιπλα των ονείρων σας, μην ανησυχείτε καθόλου, θα σας τα στείλουν και στην άκρη του κόσμου.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο κέντρο του Παρισιού. Είναι αμαρτία να φύγετε από το Παρίσι, χωρίς να έχετε κάνει μια βόλτα στη περίφημη rue de Rivoli, κάτω από τα βόλτα των μεγάρων για να χαζέψετε τα πολυτελή καταστήματα, και να πιείτε μια ζεστή σοκολάτα, την καλύτερη του Παρισιού, όπως λένε, στην Angelina, 226 rue de Rivoli σε περιβάλλον Belle Époque
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.061
Μέλη
38.910
Νεότερο μέλος
giota789

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom