Κωνσταντινούπολη Αξιοθέατα.. ελληνικού ενδιαφέροντος στην Πόλη

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ortodoks Patrihane ή αλλιώς Fener Patrihane. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το Οικουμενικό Πατριαρχείο άλλαζε πολύ συχνά στέγη . Τον 17ο αιώνα μεταστεγάστηκε στο σημερινό οίκημα. Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου υπήρχε μια άσημη γυναικεία μονή που έμελλε να καταστεί η έδρα του Πατριαρχείου. Αρχικά η έδρα του Πατριαρχείου περιορίστηκε σε ένα μικρό ξύλινο οίκημα κτισμένο γύρω από τον ναό, τμήμα του οποίου επισκευάστηκε το 1698. Το 1720 αγοράστηκε και η γειτονική αρχοντική οικία για να μένει ο Πατριάρχης.

Το 1738 όμως πυρπολήθηκε μερικώς. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες διαρπαγές κειμηλίων που γνώρισε το κέντρο της Ορθοδοξίας. Τη χαρακτηριστική του όψη το Πατριαρχείο την απέκτησε το 1797 επί ημερών του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Η αριστερή πύλη οδηγεί στο ναό ενώ η δεξιά δυτική είσοδος φέρει προς τον πατριαρχικό οίκο. Η μεσαία στην οποία απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Εʼ έκτοτε παραμένει κλειστή. Στις αρχές του 19ου αι. αυξήθηκε το ύψος του πατριαρχικού ναού. Από το 1879 ο Ιωακείμ Γʼ άρχισε νέες εργασίες ανακαίνισης. Χτίστηκε πέτρινο διώροφο κτίριο, για να στεγαστεί το «Εθνικό Ταμείο» και τα γραφεία του Πατριαρχικού οίκου. Στην ανατολική πλευρά χτίστηκαν ξύλινα κελιά και άλλα οικήματα. Το 1941 μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε όλα τα ξύλινα κτίρια. έτσι ο πατριαρχικός οίκος περιορίστηκε κατά πολύ. Από το 1941 μέχρι το 1985 η τουρκική κυβέρνηση δεν έδινε άδεια ανοικοδόμησης και ο πατριαρχικός οίκος και οι διάφορες υπηρεσίες του αναγκαστικά είχαν ασφυκτικά αυμπτηχθεί στο λιθόκτιστο Ευγενίδειο, που είχε γλιτώσει από την καταστροφή και στο παρακείμενο Κωνσταντινιανό. Το 1985 επί Πατριάρχου Δημητρίου και με τη χορηγία του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο οποίος έκτοτε απέκτησε τον τίτλο του Άρχοντα Λογοθέτη και Μεγάλου Ευεργέτη της εν Χριστώ Εκκλησίας, ο πατριαρχικός οίκος ξανακτίστηκε αποκτώντας το παλιό του αρχιτεκτονικό του περίγραμμα και τη μοναστική του φυσιογνωμία.

-Ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου
Ο ναός αυτός χρονολογείται από το 1720 και διαφυλάσσει ένα μικρό αριθμό ιστορικών και θαυματουργών εικόνων όπως και σπανίων καλλιτεχνικών θησαυρών. Στον κυρίως ναό η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική με την εναλλαγή των χρωμάτων του χρυσού και του γαλάζιου στο τέμπλο, του ασημένιου των καντηλιών και του πορφυρού βελούδου στα στασίδια. Ο πατριαρχικός θρόνος είναι του ιερογλύπτη Λαυρέντιου και αφιερώθηκε το 1577 στον τότε πατριαρχικό ναό της Παμμακάριστου από τον Ιερεμία Βʼ Έχει ύψος 4 μέτρα και είναι κατασκευασμένος από ξύλο καρυδιάς με διακοσμήσεις από ελεφαντόδοντο και πολύτιμους λίθους. Στα δεξιά του θρόνου βρίσκεται το παραθρόνιο και παρά δίπλα το στασίδι του πρωτοσύγγελου. Την ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, διατηρείται μέχρι σήμερα η συμβολική συνήθεια ο Πατριάρχης να κάθεται στο παραθρόνιο και τη θέση του στον πατριαρχικό θρόνο να καταλαμβάνει η εικόνα του Αγίου, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τον πατριαρχικό θρόνο και εξοριστεί από τη Βασιλεύουσα εξαιτίας της αυτοκράτειρας Ευδοξίας. (Συμπέρασμα: ποτέ δεν ξεχνούν). Ο ναός έχει στο εντυπωσιακό τέμπλο του όμορφες μεταβυζαντινές εικόνες. Υπάρχουν και μερικές πολύ όμορφες βυζαντινές εικόνες: η μια προέρχεται από τον ναό της Παμμακαρίστου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά την αρχαιότητά της, είναι του 11ου αι, η άλλη είναι μια ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου της ίδιας εποχής και η τρίτη της Παναγίας Φανερωμένης προέρχεται από την Κύζικο και έχει την τεχνοτροπία της παλαιολόγειας αναγέννησης. Επίσης συναντούμε τμήμα της Στήλης της Φραγγέλωσης, ένα κομμάτι από τον κίονα όπου πιστεύται ότι είχα προσδεθεί ο Χριστός πριν από τη Σταύρωση. Το ιερό αυτό κειμήλιο είναι από τα λίγα που σώθηκαν από την εποχή της Άλωσης. Υπάρχουν και τρείς λειψανοθήκες τοποθετημένες σε μαρμάρινη βάση όπου φυλάσσονται τα οστα της Αγίας Ευφημίας, της αυτοκράτειρας Θεοφανούς, και της Αγίας Σολομονής μητέρας των Αγίων Μακκαβαίων.

-Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή
Στο λόφο πάνω από το Πατριαρχείο δεσπόζει ένα υπέροχο επιβλητικό κτίριο κτισμένο με κόκκινο τούβλο. Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή υπήρχε σχεδόν από πάντα. Η εκκλησία είχε μια σχολή καθόλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας προκειμένου να παράγει θεολογικά καταρτισμένους νέους οι οποίοι θα στελέχωναν είτε τις δικές της υπηρεσίες είτε και την κρατική γραφειοκρατεία. Μεταβυζαντινή μετεξέλιξη υπήρξε αυτή η Σχολή. Το 1804 για λόγους ανωτέρας βίας η σχολή φεύγει από το Φανάρι και μεταφέρεται στην Ξηροκρήνη (Kurucesme) στο Μέγαρο των Μαυροκορδάτων. Με την έναρξη της επανάστασης του 1821 η Σχολή κλείνει. Το 1850 η σχολή μεταφέρεται και πάλι στο Φανάρι σε ένα οίκημα απέναντι από το Πατριαρχείο. Είναι η εποχή που η σχολή αποκτά την εύνοια του σουλτάνου Σελίμ Γʼ. Πρέπει όμως να περάσουν ακόμη τρεις δεκαετίες εως ότου αναγερθεί με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιωακείμ Γʼ και τις γενναίες χορηγίες ευπόρων ομογενών και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου(!!!), το επιβλητικό νέο κτίριο που και σήμερα δεσπόζει στο λόφο.
Το μέγαρο της Σχολής είναι έργο του Κωνσταντίνου Δημάδη και στεγάζει από το 1882 τη Σχολή η οποία προοριζόταν αρχικά να γίνει ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, οι πολιτικές όμως εξελίξεις δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος. Το κτίριο της σχολής περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα τελετών διακοσμημένη με τοιχογραφίες και μεγάλους πίνακες, Μεγάλη Βιβλιοθήκη, μικρές μαθητικές βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα φυσικής, χημείας. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με ζωολογικό, βοτανικό, ορυκτολογικό,παλαιοντολογικό τμήμα. Το κτίριο διαθέτει και αστεροσκοπείο!
Η σχολή λειτούργησε στην αρχή ως οκτατάξια. Η τελευταία τάξη αναγνωριζόταν έστω και ανεπίσημα ως πανεπιστημιακή. Το 1902 ιδρύεται παιδαγωγική σχολή τετραετούς φοίτησης για να προετοιμάζει εκπαιδευτικούς που θα διοριζόντουσαν στα ελληνικά σχολεία της οθωμανικής επικράτειαςκαθώς και σχολη βυζαντινής μουσικής. Μετά το 1922 απαγορεύται η ανάμειξη του Πατριαρχείου στα της Σχολής , αυξάνονται οι ώρες των μαθημάτων στην τουρκική γλώσσα και περιορίζονται οι ώρες διδασκαλίας στα ελληνικά. Μετά τις ταραχές του 1955 και τις απελάσεις του 1964 ο αριθμός των ελλήνων μαθητών συρρικνώνεται και τα περισσότερα από τα ελληνικά σχολεία της Πόλης κλείνουν. Το 1988 το Ιωακείμιο παρθεναγωγείο στο Φανάρι ανέστειλε τη λειτουργία του και συνενώνεται με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή η οποία ως τις μέρες μας λειτουργεί ως μικτό λύκειο με μικρό αριθμό μαθητών.
Το εσωτερικό της σχολής δεν είναι εύκολο να το επισκεφθεί κανείς γιατί η κεντρική πύλη είναι κλειδωμένη. Δοκιμάστε την τύχη σας επικαλούμενοι ότι χρειαζόσαστε κάποιο πιστοποιητικό για κάποιον συγγενή σας που υπήρξε απόφοιτος.

-Βαλουκλή ή Μπαλουκλή, Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, Balikli Kilise, Seyit Nizam Cad 3, Silivrikapi tel: 0212 5823081
Το ξακουστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής Της «Μπαλουκλιώτισσας», ελκύεται από μια πηγή γύρω από την οποία υπήρχε στην αρχαιότητα ναός της Αρτέμιδος. Αργότερα κτίστηκε ναός προς τιμήν της «Ζωοδόχου Πηγής» η οποία υπήρξε πολύ δημοφιλής κατά τη βυζαντινή εποχή. Το πρώτο κτίσμα τοποθετείται κατά τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, ο Ιουστινιανός ο οποίος είχε θεραπευτεί από λιθίαση, χάρη στο νερό της πηγής, έκτισε μεγαλοπρεπή ναό ο οποίος έκτοτε αποτάλεσε ένα από τα ιερά προσκυνήματα της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την παράδοση τα ψάρια που κολυμπάνε στο αγίασμα πήδηξαν από το τηγάνι ενός μοναχού όταν αλώθηκε η Πόλη. Η εκκλησία καταστράφηκε και ξανακτίστηκε πολλές φορές. Το 1821 λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το σημερινό κτίσμα χρονολογείται από το 1833 όταν εκδόθηκε ειδικό φιρμάνι ανοικοδόμησης της εκκλησίας. Το 1955 κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών ο ναός πυρπολήθηκε και η βυζαντινή εικόνα της «Μπαλουκλιώτισσας» χάθηκε. Οι επισκευές στο ναό έγιναν αργότερα από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το νεκροταφείο με τους τάφους των Πατριαρχών και των λαϊκών οι οποίοι συλλήθηκαν στα Σεπτεμβριανά.

Ας περάσουμε τώρα από την άλλη πλευρά του Κερατίου. Εδώ υπάρχουν αρκετές εκκλησίες σε λειτουργία. Θα αναφερθώ μόνο στην Αγία Τριάδα.

-Η Αγία Τριάδα του Σταυροδρομίου. Ο τρούλος της διακρίνεται και από την πλατεία Ταξίμ. Είναι ένας τεράστιος ναός δυτικού ρυθμού ο οποίος άρχιζε να κτίζεται το 1876 και ολοκληρώθηκε 13 χρόνια αργότερα με δάνειο. Εγγυήτες ήταν οι μεγάλοι ευεργέτες Ζαρίφης, Ευγενίδης, Σκυλίιτσης- Στεφάνοβικ, Κορωναίος και ο Ιωαννίδης, οι οποίοι σταδιακά ξεπλήρωσαν το ποσό. Στο νάρθηκα του ναού υπάρχει μαρμάρινο αγιασματάρι με τρεις κρουνούς από όπου ελκύεται το αγίασμα. Η εκκλησία έχει υποστεί φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Δίπλα στην Αγία Τριάδα στο Meselik Sokak βρίσκεται το Ζάππειο Παρθεναγωγείο το οποίο κατασκεύαστηκε με τη χορηγία του Ευάγγελου και του Κωνσταντίνου Ζάππα (οι ίδιοι οι οποίοι ανήγειραν και το Ζάππειο Μέγαρο στην καρδιά της Αθήνας.) Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1882 με τις ευλογίες του Πατριάρχου Ιωακείμ Γʼ. Τα εγκαινεια του εξαώροφου μεγαλοπρεπούς κτιρίου έγιναν το 1885. Σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία του ως μικτό γυμνάσιο.
Xαμηλότερα στην Μεγάλη Οδό του Περά, στη σημερινή Istiklkal Caddesi στα αριστερά σας, θα συναντήσετε ένα στενό δρομάκι Turnacibasi. Εκεί θα συναντήσετε το περίφημο Ζωγράφειο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1893 παρουσία του Πατριάρχου Νεοφύτου Ηʼ. Τα σχέδια τα έκανε ο Περικλής Φωτιάδης. Την οικοδόμησή του χρηματοδότησε ο μεγαλοτραπεζίτης της εποχής Χρηστάκης Ζωγράφος. Το Ζωγράφειο έβγαλε χιλιάδες αποφοίτους οι οποίοι διέπρεψαν στηνκοινωνική και οικονομική ζωή της ομογένειας αλλά και εκτός αυτής.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.683
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom