Αποδράσεις στην Κρήτη

dammys

Member
Μηνύματα
370
Likes
680
Δεν είναι τόσο μακριά οι ωραίες παραλίες του νότιου Ρεθύμνου από την πόλη του Ρεθύμνου...Γύρω στο μισάωρο με 45 λεπτά ανάλογα την κίνηση και τον τρόπο οδήγησης.Καλύτερα να μείνετε στο Ρέθυμνο ή στα πέριξ .Προτείνω από παραλίες, τα Σχοινάρια ,το Δαμνόνι, την Πρέβελη και από βόρειο Ρέθυμνο Μπαλί ,σπηλιές κτλ Αν συνδιαστούν και με τις ωραίες ταβέρνες στην Μύρθιο ή αλλού ακόμα καλύτερα...Και σίγουρα μια απογευματινή-βραδινή βόλτα στο εντικό λιμάνι και στην παλιά πόλη είναι must αυτή την εποχή...Καλά να περάσετε!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Μαρουλάς Ρεθύμνης

Θα επανέλθουμε στο νήμα με ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης, τον Μαρουλά. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τη πόλη του Ρεθύμνου και σε υψόμετρο 240 μέτρων.

IMG_20180523_135932.jpg
Τα στενά καλντερίμια με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα κτήρια και τους πύργους, μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Τα βενετσιάνικα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι πολύ έντονα.

BeFunky Collage1.jpg
Λέγεται ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τη βοσκοπούλα Μαρούλη, που βόσκοντας τα πρόβατά της, βρήκε μια πηγή με δροσερό νερό.

BeFunky Collage2.jpg
Το 1204 φτάνουν οι Ενετοί στη Κρήτη. Το χωριό βρίσκεται σε προνομιακή θέση με θέα τον Αδελιανό Κάμπο. Σύντομα θα αρχίσει η περίοδος της ακμής του.

collage.jpg
Γραπτές αναφορές για τον οικισμό βρίσκουμε από το 1577. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το μέρος κατοικούνταν από τη Μινωική εποχή, καθώς σε κοντινή απόσταση έχει βρεθεί μινωικό νεκροταφείο.

BeFunky Collage3.jpg
Στον Μαρουλά υπήρχαν αρχικά τρεις πύργοι. Ο παλαιότερος, που ήταν Βυζαντινός, δεν σώζεται. Ο πύργος της παραπάνω φωτογραφίας κατασκευάστηκε από τους Ενετούς κατά τον 15ο με 16ο αιώνα.

BeFunky Collage4.jpg
Ο Μαρουλάς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο γραφικά ημιορεινά χωριά του νησιού. Στο χωριό υπάρχει και ένας δεύτερος πύργος, ο οποίος είναι καλύτερα διατηρημένος.

BeFunky Collage8.jpg
Κατασκευάστηκε και πάλι από τους Ενετούς κατά τον 16ο αιώνα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού. Είναι τριώροφος με ύψος 14 μέτρα και πιθανόν να ήταν κατοικία τοπικού άρχοντα. Σίγουρα, όμως, είχε και αμυντικό χαρακτήρα, καθώς διαθέτει καταχύστρα.

BeFunky Collage7.jpg
Το 1630 εγκαταστάθηκαν στον Μαρουλά Τούρκοι, που χρησιμοποίησαν τους δύο ενετικούς πύργους σαν φρουραρχεία και ορμητήρια. Η χρήση των πύργων συνεχίστηκε και μετά την Τουρκοκρατία. Το 1922 φιλοξένησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εγκαταλείφθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

BeFunky Collage5.jpg
Αξίζει να κατέβει κάποιος προς τη Βρύση. Ένα μέρος ανάμεσα σε ψηλά δέντρα, είναι ιδανικό για λίγο ξεκούραση, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

IMG_20180523_141345.jpg
Συνεχίσαμε την περιπλάνησή μας στο χωριό με προορισμό το λόφο και το ναό του Προφήτη Ηλία. Από εκεί θα απολαύσουμε την υπέροχη πανοραμική θέα του οικισμού. Από εκεί είναι η πρώτη φωτογραφία της παρούσας ανάρτησης.

BeFunky Collage6.jpg
Θα κατηφορήσουμε προς το χωριό, καθώς τα στομάχια αρχίσουν να γουργουρίζουν. Κινούμενοι προς το αυτοκίνητο, αντικρύζουμε και το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα.

IMG_20180523_132242.jpg

BeFunky Collage.jpg
Μετά από αναζήτηση στο tripadvisor, θα επιλέξουμε τη ταβέρνα Φανταστικό. Τα κρέατα ήταν υπέροχα. Θα το χαρακτήριζα οριακά ακριβό για δεδομένα χωριού, αλλά σίγουρα ήταν μια καλή επιλογή.

IMG_20180523_144305.jpg
Ήμασταν εμείς και οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας. Φάγαμε, ήπιαμε, απολαύσαμε τη μαγευτική θέα προς το Μαρουλά και το Ρέθυμνο. Μία υπέροχη εκδρομή ολοκληρώθηκε και εμείς, ευχαριστημένοι με την επιλογή, αναχωρήσαμε για τις οικίες μας.

IMG_20180523_144248.jpg
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Μετά από τρία χρόνια ξαναέκανα τη διαδρομή από τη Σούγια στην Αγία Ρουμέλη. Πιο προετοιμασμένος αυτή τη φορά. Με 7,5 λίτρα νερό ο καθένας. Μία από τις ωραιότερες και πιο αντιπροσωπευτικές διαδρομές του νησιού, συνάμα όμως και μία από τις πιο απαιτητικές.
Η σηματοδότηση στο κομμάτι "Σούγια - Τρυπητή" είναι τέλεια. Το κατέβασμα από τη Ποικίλασσο στη Τρυπητή είναι αρκετά δουλεμένο και σαφώς πιο εύκολο από τη πρώτη φορά που είχα κάνει τη διαδρομή. Υπάρχει σηματόδοση και στα υπόλοιπα, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικός ο πεζοπόρος.
Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να αποφευχθεί από άτομα τα οποία δεν έχουν εμπειρία. Πέρα από το θέμα του νερού, υπάρχουν αρκετά εκτεθειμένα σημεία.

Μερικές φωτογραφίες από την διαδρομή
DSCI0161.JPG

Προφήτης Ηλίας
DSCI0202.JPG

Παραλία Τρυπητής
DSCI0220.JPG

Παραλία Δώματα
DSCI0252.JPG


DSCI0269.JPG
 

SteliosGk

Member
Μηνύματα
12
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Χανιά
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Φίλε μου πραγματικά φοβερή δουλειά θα αξιοποιήσω πολλές πληροφορίες σου άμεσα και θα επανέλθω για την αποθέωση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.597
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom