Ιαπωνία Απολαυστικό Χανάμι

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Anime & Μάθημα Ιαπωνικών.


Οι Ιάπωνες είναι κολλημένοι με τα κόμικς.
Έχουν μέχρι και άρρωστα κόμικ με πλοκάμια που κάνουν σεξ !


Ώπα, Ευρωπαίε γιατί πήρες φόρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πάει Ιαπωνία. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι εντελώς διαφορετική και το διαφορετικό πρέπει να το βλέπεις πάντα με ανοιχτό μυαλό.
Άσε μας, ρε φίλε… πολιτιστική κληρονομιά τα πλοκάμια στο … της άλλης ;
Ναι, όσο και ο ερωτισμός σε πίνακες ρομαντισμού ή ιμπρεσιονισμού… για δες:

http://www.katsushikahokusai.org/Dream-of-the-Fisherman's-Wife.html
Δεν θέλω να σας ζαλίζω με την ιστορία των manga και των shunga αλλά ψάχνοντας αυτούς τους δύο όρους στο google μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Ειδικά για τα πλοκάμια, διαβάστε αυτήν την απλή ανάλυση.
Τα κόμικς λοιπόν, είναι εδώ και πολλά χρόνια στην ζωή του Ιάπωνα (από το 1800). Μια περίοδο εξαφανίστηκαν αλλά τώρα επανήλθαν.



Οι Ιάπωνες δεν μιλάνε Αγγλικά
Κι όμως, οι περισσότεροι Ιάπωνες μιλάνε Αγγλικά αλλά όχι με προτάσεις.
Η δομή της Ιαπωνικής γλώσσας είναι εντελώς διαφορετική από την Αγγλική και το εκπαιδευτικό τους σύστημα χαζό. Μαθαίνουν λοιπόν Αγγλικά αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν σε συζήτηση εύκολα. Θα σας πω το κόλπο για να μιλάτε Αγγλικά στην Ιαπωνία, χωρίς πρόβλημα. Όσο χειρότερα Αγγλικά ξέρετε, τόσο καλύτερα.

α. Ξεκινάμε με μια Ιαπωνική καλημέρα οχάιο (ή ευγενικά οχάιο γκοζαιμάς) ή με ένα γενικό κονίτσιουα (γειάαα/καλημέρα/καλησπέρα/…) ή με ένα σουμίμασεν σουίμασεν). Η εκκίνηση συνομιλίας στην γλώσσα του αποδέκτη είναι η μισή νίκη. Μην γίνεστε Αμερικάνοι και ξεκινάτε με "excuse me, can you help me ? ".

β. μιλάμε αργά

γ. Δεν αρθρώνουμε ολόκληρες προτάσεις. Μιλάμε όπως μιλούσαμε Αγγλικά στην 3η/4η δημοτικού. Hello, train, station, where ?
Το μυστικό είναι στις λέξεις κλειδιά. Απλές συνηθισμένες λέξεις, χωρίς συνδέσμους και χωρίς ολοκληρωμένες προτάσεις υποκείμενο/ρήμα/αντικείμενο.

Χρησιμοποιώντας τα 3 παραπάνω, συννενοήθηκα στα Αγγλικά με Ιάπωνα που απάντησε σε Αμερικάνο (πριν από εμένα) ότι δεν γνωρίζει Αγγλικά και τον έστειλε σε άλλον υπάλληλο. Η ίδια ερώτηση με 2 τρόπους (για να καταλάβετε):
-(USA-style) , Excuse me, can you please tell me where is the platform for the 16:00 hikari for Osaka ?
-(Αγγλικά 3ης δημοτικού), Train, Osaka, platform 3 (με τα δάχτυλα) ;
- κουνάει-κεφάλι ίίε , yonban no riba 4 (δάχτυλα).

Τα ίδια έβλεπα και σε εκδοτήρια εισιτηρίων μη τουριστικών σταθμών. 20 λεπτά ο χωριατο-Αμερικάνος (όχι με την κακή έννοια, απλά η προφορά του ήταν βαριά, χωριάτικη) να βγάλει εισιτήριο με τον κακόμοιρο τον υπάλληλο να ιδρώνει.
Κάθε φορά, πηγαίναμε εμείς, έδειχνα στο κινητό (εφαρμογή hyperdia) το routing, σε 40 δευτερόλεπτα είχα εισιτήρια.
Μάλιστα την 1η φορά που πήγα να βγάλω, έρχεται τρομαγμένη η κοπέλα αφού έψαχνε 1 λεπτό να βρει κάτι και μου δίνει ένα μπλοκάκι με θέσεις για να γράψω τα τρένα λέγοντάς μου "write, writeplease". Της δείχνω το κινητό (με έτοιμο το routing) και φεύγει να μου βγάλει τα εισιτήρια.
και εδώ έρχομαι στο …

δ. μην το πείτε, γράψτε το
Κατά κανόνα, η ανάγνωση είναι πολύ πιο εύκολη από την ομιλία. Γράψτε τα πάντα. Γράψτε το δρομολόγιο που θέλετε να κάνετε κράτηση, γράψτε το φαγητό που θέλετε να φάτε, γράψτε την αλλεργία σας, γράψτε την στάση λεωφορείου που θέλετε να σας δείξουν. Μπλοκάκι και στυλό, το πιο σημαντικό αξεσουάρ αν δεν ξέρετε Ιαπωνικά.

bonuspoint
ε. αν δεν ακούτε να σας μουρμουράνε όσο μιλάτε, δεν καταλαβαίνουν (δες και επόμενο section - χάι)
Όσο μιλάτε, πρέπει να τους ακούτε να λένε συνέχεια "hai", "so", "so des", και λοιπές αυτιστικές κραυγές. Εάν δεν το κάνουν και γουρλώνουν τα μάτια, σταματήστε να μιλάτε και ξεκινήστε από την αρχή. Εάν δείχνουν ότι σας προσέχουν ευλαβικά, δεν έχουν καταλάβει λέξη. & -

Τα ίδια ισχύουν και από την ανάποδη. Εγώ σε αυτήν την φάση (2 χρόνια εκμάθηση) μπορώ να διαβάσω το 80% των Ιαπωνικών αλλά κατανοώ το 20% σε ομιλία με προτάσεις και το 50% σε ομιλία με λέξεις κλειδιά. Δεν είναι κάτι εξωγήινο οι Ιάπωνες, φυσιολογικοί άνθρωποι είναι.


Έλα και το ευτράπελο…
Οσάκα, σε μη τουριστικό εμπορικό κέντρο, πάμε στο ταμείο.
Το παιδί, θέλει να μιλήσει Αγγλικά (λεξούλες είπαμε), οπότε το γύρισα στα Αγγλικά.
-All together?
-yes
-present?
-yes
-ok
-(εγώ θέλοντας να εκδικηθώ τους Ιάπωνες που μου λένε ψέμματα ότι μιλάω καλά Ιαπωνικά) You speak good English !
-thank you, thank you, I love you !
όχι ρε φίλε I love you σε μαγαζί με εσώρουχα διπλώνοντας σώβρακα… μόνο που δεν μας αγκάλιασε.



Ελβετικοί σουγιάδες της Ιαπωνικής καθομιλουμένης ( wtf??? )
Αν πρέπει να μάθετε 3 λέξεις όλες κι όλες στα Ιαπωνικά, αυτές είναι:

σουίμασεν ή σουμίμασεν (είναι το ίδιο)
  • μπαίνετε σε μαγαζί, δεν βλέπετε κανέναν, φωνάζετε σουίμασεν !!! (συγγνώμη, είναι κανείς εδώ;;; )
  • τρώτε σε εστιατόριο και θέλετε να ζητήσετε κάτι επιπλέον αλλά δεν βλέπετε γκαρσόνι. Σηκώνετε το χέρι και φωνάζετε (φωνάζετε όμως – χωρίς ντροπή) Σουίμασεν ! (τσακίσου κι έλα εδώ να παραγγείλω)
  • Θέλετε να ζητήσετε κάτι από οπουδήποτε; Σουίμασεν, …. (Συγγνώμη, μπορείτε να μου δώσετε αυτό – όπως και στα Ελληνικά)
  • σκουντάτε κάποιον και ως Ευρωπαίος θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη (οι Ιάπωνες δεν το κάνουν για σκούντημα). Σουίμασεν (Συγγνώμη – αλλά δεν θα κλάψω κιόλας). Εάν όντως κάνατε κάποια χοντρή μ@*κία, δεν λέτε σουίμασεν αλλά γκομενασάι.
  • βλέπετε ότι πέφτουν τα κλειδιά του μπροστινού, τα σηκώνετε και φωνάζετε , σουίμασεν ! (στάσου ! μύγδαλα)
  • λογαριασμός 1010 γιεν, δίνετε 2000, σας ρωτάει αν έχετε 10 γιεν, λέτε ναι, μισό να δω. Όσο ψάχνετε, ακούτε μουρμούρα "σουίμασεν, σουίμασεν". (ευχαριστώ που με βοηθάτε ψάχνοντας 10 γιεν)
  • Θέλετε να κόψετε μια συζήτηση ή να φύγετε, σουίμασεν θα πείτε πάλι. Σαγιονάρα δεν το χρησιμοποιούν λόγω του ότι το σουίμασεν έχει και μία δόση ευγένειας (Συγχωρέστε με, αλλά θα φύγω).
  • Περιμένετε να σας βγάλει τα εισιτήρια ο τύπος στο ticketoffice. Σας τα δίνει, λέει "ευχαριστώ που περιμένατε" (σιγά μην το πιάσετε) και απαντάτε… σουίμασεν (σημασία: ΟΚ). Σε τέτοιες εντελώς τυπικές απαντήσεις, δεν λέμε "δεν τρέχει τίποτα" γιατί ξέρουμε ότι ο άλλος δεν το εννοεί το "συγγνώμη που περιμένατε", είναι εντελώς τυπικό. Το δεν τρέχει τίποτα είναι ίί-ντες ή (πιο επίσημο) κέκκοο-ντες.


οσούσουμε
Εάν θέλετε να φάτε χωρίς άγχος στην Ιαπωνία, μάθετε μόνο αυτήν την λέξη. Καμία άλλη. Σημαίνει "τι προτείνεις μάστορα γιατί δεν διαβάζω ορνιθοσκαλίσματα", "την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού", "δεν έχω ιδέα τι μου λες, φέρε ότι νομίζεις", "κάτι με ρωτάς τώρα εσύ, αλλά δεν ξέρω τι… κάνε ότι νομίζεις και άσε με να πιω την μπύρα μου".

Πχ, κατεβαίνουμε στο σνιτσελάδικο που περιγράφω στο κεφάλαιο 13. Κλείνω τραπέζι για 1 ώρα μετά, καθόμαστε στο τραπέζι, παραγγέλνω μπύρες, κοιτάω το μενού, βλέπω τι θέλω, τα παραγγέλνω (όλα στα Ιαπωνικά) και μετά με αρχίζει ο μάστορας σε ένα μονότερμα ρωτώντας "κάτι" (δικό μου λάθος γιατί είχα πάρει φόρα νομίζοντας ότι ξέρω Ιαπωνικά το ψώνιο).
-Παλικάρι, με βλέπεις, είμαι άσπρος, ψηλός και τροφαντός… λες να είμαι Ιάπωνας; όχι ! (<-όλα αυτά με ένα σουίμασεν που μάθαμε πριν)
-Μίλα λίγο πιο αργά σε παρακαλώ.
-τσίου-τσίου (πιο αργά)
-οκ, άστο, δεν καταλαβαίνω τίποτα (<- πάλι σουίμασεν)… οσούσουμε !
…φεύγει… (ναι, έτσι απλά… ορκίζομαι είπα μόνο μία λέξη).
προφανώς, ο κακομοίρης με ρώταγε για τον τρόπο ψησίματος. Αλλά οτιδήποτε και να ρώταγε, το οσούσουμε κάνει σαν απάντηση.
  • Να σας φέρω και κέτσαπ; Οσούσουμε (ότι νομίζεις, αν ταιριάζει, φέρε)
  • Με λάχανο ή μαρούλι; Οσούσουμε (τι τρώνε οι περισσότεροι; Ε, αυτό θα πάρω κι εγώ)
  • θέλετε σαλιάρα; Οσούσουμε (ότι νομίζεις)
  • τι ψήσιμο να κάνω; Οσούσουμε (ότι προτείνει ο σεφ)
Άλλη προσέγγιση. Βλέπετε στο μενού 25 οκονομιγιάκι. Σιγά μην μπορείτε να αποφασίσετε… λέτε
οσούσουμε –νο- οκονομιγιάκι.
Προσοχή στο –νο-, αλλά και να μην το πείτε θα σας πιάσουν. Οσούσουμε νο μπίιρου (φέρε όποια μπύρα βγάζεις μεγαλύτερο κέρδος) , οσούσουμε νο πατάτες/ντομάτες/αγγούρια.
Μπορείς να κάτσεις σε μαγαζί και να την βγάλεις μόνο με μία λέξη.
  • Τι θα πιείτε (drink…drink) ; Οσούσουμε νο σότσου
  • Τι θα φάτε (νομ…νομ) ; Οσούσουμε (φέρνε ότι καλό έχεις μπάρμπα).
Προσοχή όμως γιατί αν πείτε οσούσουμε σε μαγαζί με ρούχα, μάλλον θα σας κοιτάξουν σαν ούφο.



χάι
Σημαίνει: ναι, οκ, εντάξει, οκ σε άκουσα, ναι καταλαβαίνω τι λες, χμμ…χμμ.., τι λες; , σώπα; και γενικά όλα τα παρόμοια. Αν μιλάτε σε κάποιον και σας λέει κάθε 10 δευτερόλεπτα "χάι" τότε σας καταλαβαίνει, εάν απλά γουρλώνει τα μάτια δεν έχει πιάσει ούτε μία λέξη από όσες λέτε. Για τους κομπιουτεράδες… το χάι σε έναν διάλογο είναι ότι και το ACK σε μια tcp/ip επικοινωνία. Εκτός αυτού χρησιμεύει και σαν απλό "Ναι".
Κατά τύχη, να και ένα video με το θέμα που βγήκε όσο γράφω το κείμενο !!!
Μην προσπαθήσετε να μάθετε κάτι… να θυμάστε όμως,
μουρμούρα = καταλαβαίνω
σιωπηρή προσοχή = δεν έχω ιδέα τι μου λες σταμάτα να μιλάς γιατί μου προκαλείς πονοκέφαλο.
 
Last edited:

panius

Member
Μηνύματα
664
Likes
2.720
Πολύ ωραία αυτά που γράφεις και ξεκαρδιστικά! Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω σε όλα και να προσθέσω...
1) Όχι μόνο δεν ντύνονται σαν φρικιά στο σύνολο, το αντίθετο! Έχω πάει Παρίσι, Λονδίνο, Νιου Γιορκ, Ιταλία και όμως...τους πιο καλοντυμένους και κομψούς ανθρώπους τους είδα στο Τόκυο. Μπορεί να φταίει που είναι και όλοι αδύνατοι, δεν ξέρω... και εννοείται, οποιαδήποτε διάθεση για λίγο πιο extreme ντύσιμο - εμφάνιση, κόβεται μαχαίρι μόλις ξεκινήσει η επαγγελματική σταδιοδρομία. Επίσης σε αντίθεση με 'μας που έχουμε βαλθεί να μοιάσουμε στους ταλιμπάν, εκεί είναι όλοι φρεσκοξυρισμένοι. Μια γενάκι 3 ημερών και σκεφτόμουν μήπως πρέπει να ξυριστώ πριν βγω έξω...

2)Να προσθέσω στο σημειωματάριο και την κάμερα του κινητού. Με έσωσε πολλές φορές. Ήθελα lunch box στο τρένο; Το τράβαγα φωτογραφία στη βιτρίνα και τους το έδειχνα. Με τη συνεννόηση γενικά δεν είχα πρόβλημα. Μόνο στα Mcdonalds (κι όμως, ναι) μια φορά συνάντησα δυσκολίες: της δείχνω της κοπέλας με το δάχτυλο το menu No2 από τον κατάλογο που ήταν δίπλα της στο ταμείο. Αυτή άρχισε να μου πετάει τα κοζαϊμααας, πιτζαϊμάαας και λοιπά ακαταλαβίστικα και να μου δείχνει το ίδιο μενού με το δάχτυλό της. Ναι, της λέω. Πολύ σωστά! Άντε πάλι αυτή το χαβά της. Βρε καλή μου, βρε χρυσή μου τι δεν καταλαβαίνεις; Χτύπα το ριμάδι το χάμπουργκερ με τις πατάτες και το αναψυκτικό να τελειώνουμε. (στο τέλος αξιώθηκε και το χτύπησε αφού επί ένα λεπτό της επαναλάμβανα συνέχεια από πείσμα "ναι, menu No2" σε ότι και αν αυτή έλεγε...)

4) Θα διαφωνήσω λίγο σε αυτό που λες με τους gadget freaks. Εντάξει, δεν εχουν γίνει και ρομπότ (ακόμα), αλλά για μένα οι Ιάπωνες είναι η χαρά του Seldon από το Big Bang Theory. Δεν θα ξεχάσω μια παρέα 5 μαθητών στο Κυότο, (Γ Γυμνασίου ή Α Λυκείου) που έριχναν κέρματα σε αυτόματο πωλητή με manga φιγούρες. Το τι χαρά έκαναν και τι φωνές έβγαζαν κάθε φορά που τους έβγαινε η αγαπημένη τους φιγούρα δεν περιγράφεται!!!

3) Ίσως η απάντηση που ζητάς για την χαρουμενιά και τον παλιμπαιδισμό που χαρακτηρίζει τους Ιάπωνες να βρίσκεται στο παρακάτω ντοκιμαντέρ (περίπου στο 24:00...)

 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Ευχαριστώ για το ντοκυμαντερ, θα το δω το βράδυ αν και βλέπω να λένε Ιαπωνία και να δείχνουν μόνο Τόκυο.

Αυτό που ήθελα κυρίως να σας μείνει απο την ιστορία είναι πως συμπεράσματα για τους Ιάπωνες δεν βγάζουμε απο το Τόκυο και το Κυότο μόνο. Δεν είναι όλοι μια κοψιά. Επίσης δεν βγάζουμε συμπέρασμα απο τα τουριστικά μέρη που βολτάρουμε (πχ Harajuku).
Στο Κιούσιου πχ δεν είδαμε τόση χαζοχαρουμενιά (εξαιρούνται τα 40εκ νύχια και τα κινητά) στους ανθρώπους όσο κι αν προσπαθούσε το κράτος. Για αυτό προσπάθησα να το δέσω με την πίεση της καθημερινότητας. Δεν είναι επιστημονική προσέγγιση, απλά μια υπόθεση ;)
Αν έπρεπε να κάνω μια αντιστοίχηση με δικές μας πόλεις, θα έλεγα οτι το Τόκυο είναι η Αθήνα, το Κυότο η Μύκονος, η Οσάκα η Πάτρα και η Φουκουόκα τα Χανιά.
Η Θεσσαλονίκη ρωτάτε; Μα δεν υπάρχει τόση χαλλλλλαρότητα στην Ιαπωνία ρε... :haha:

Το 2) είναι εξαιρετική προσθήκη, δεν το είχα σκεφτεί !

4) παιδάκια ήταν ρε... εγώ στο Κουμαμότο είδα Ιάπωνες τουρίστες 30χρονους να χτυπιούνται πάνω κάτω με τον Κουμαμόν. Για να πω και την μαύρη αλήθεια, είδα και Αμερικάνους να κάνουν παρόμοια στο Κυότο.

Α...άσχετο...
ΠΟΛΛΟΙ Γάλλοι ρε παιδιά στην Ιαπωνία, πάρα πολλοί. Και σε ψαγμένα μέρη, όχι μόνο σε Α-class.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.423
Likes
7.781
Λοιπον... το ομολογω.... δεν ειχα παρει χαμπαρι καθολου την ιστορια σου.... Σημερα την ανακαλυψα και πραγματικα ενα εχω να σου πω: Συγχαρητηρια! Εχεις ριξει δουλεια για να την γραψεις και αυτο φαινεται... δεν αραδιασες απλα πως περασες και that's it! Σε ευχαριστουμε πολυ!!
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Να σαι καλά @varioAthens . Την έγραψα τόσο γρήγορα (μπηχτή) γιατί κάποια τα είχα σε bookmarks και κάποια άλλα τα έγραφα κατά την διάρκεια (για να αποφύγω 2ωρα τηλέφωνα "πως περνάτε, πείτε πείτε").

Να κεράσω φραουλίτσα για να σε γλυκάνω;
(μαστίγιο καρότο τεχνική)
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.294
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπαγκλαντες
Αυτό το "οσούσουμε" , είναι δίκοπο μαχαίρι για τα δικά μου γούστα. ή θα μείνω τελείως νηστική (όπως το συνηθίζω) ή που θα μείνω τελείως νηστική και θα πληρώσω κι από πάνω για τα εδέσματα.
Παντως και στις δυο περιπτωσεις υπάρχει κοινός παρανομαστής: νηστεία
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Γιατί ; Απο όλα όσα έβαλα, τίποτα δεν σου άρεσε ;
Είχε και ακριδούλες (να θυμηθείς το ταξίδι στην Κίνα). Σκύλο δεν βρήκαμε αλλά νομίζω οτι κάπου παίζει (σε underground Κορεάτικα). :haha:

Πάντως, εάν μπεις σε τουριστικό σοβαρό μαγαζί (όχι στα καταγώγια που έμπαινα) με ένα οσούσουμε θα φας Αμερικανο/Ευρωπαιο-safe φαγητό εξαιρετικής ποιότητας.
Να φανταστείς, πέτυχα μαγαζί που ο Αγγλικός κατάλογος δεν είχε τα περίεργα καν (και φυσικά ζήτησα προκλητικά τον Ιαπωνικό :D).
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.294
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπαγκλαντες
Αφεντικό , αν σου πω ότι μου άρεσαν πιο πολύ τα σερβίτσια (πολύ ελεγκαν) από τα φαγητά τι θα απαντήσεις?
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Συμφωνώ απόλυτα για τα σερβίτσια.
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Ευχαριστώ πολύ τους διαχειριστές για το attachment και όσους αφιέρωσαν χρόνο να διαβάσουν την ιστορία και να συζητήσουμε.

Ήρθε ο καιρός να μεταφερθεί η ιστορία στην μόνιμη τοποθεσία της !
Στα τελευταία δύο κεφάλαια με τα σχόλια ξέχασα να κρατήσω το τυπικό φορμά (με τίτλο) οπότε αυτοσχεδιάστε !!!
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Σουίμασεεεεννννν!
(συγγνώμη, τέλειωσε αυτή η ιστορία?)

なんで ? なんで? なんで?
(γιατί? γιατί? γιατί?)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.666
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom