Σλοβακία Αποστολή: Αγορά Absinth & Zlatý Bažant

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ονειρεμένο Ταξίδι
RTW
Δευτέρα πρωί. Μετά από 3 μέρες βόλτες στην νότια πολώνια (βουνά Tatry, θα γίνει σε άλλο τοπικ αυτό), αναχωρούσαμε από την Bukowina Tatrzańska, για τα σύνορα της Σλοβακίας. Μετά από κάνα μισάωρο οδήγηση, μέσα από το δάσος, συννεφιά και ψιλοβρόχι, φτάσαμε επιτελούς στα πέρασμα της Łysa Polana. Τι σύνορα, μου λέτε τώρα. Τα κτήρια των συνόρων και το τελωνείο, ακόμα εκεί στέκουν, και σαπίζουν μιας και οι δύο χώρες ανήκουν στην συνθήκη Σεγκεν, και το μόνο που μπορεί να καταλάβει ότι μπήκε σε ξένη χώρα, είναι η πινακίδα που μας καλώς ορίζει στην Σλοβακία ακριβώς μετά το ποτάμι Białka.

Πρώτος μας σταθμός, το χωριουδάκι Tatranská Javorina. Στο χωρίο αυτό, επιβάλετε η επίσκεψη στο ένα και μοναδικό αξιοθέατο την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Αγίας Άννας. Μετά την απαραίτητη συναλλαγή ζλότυ σε ευρώ, και αγορά την περίφημη φοιτητική σοκολάτας studentská čokoláda. Τελικός μας σταθμός είναι η πόλη Poprad, για να ολοκληρώσουμε την αποστολή που είχαμε. Στο δρόμο μας για το Poprad, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα Belianske Tatry και την κορυφή Havran (δηλαδή τα Σλοβάκικα Tatry, ), αλλά και τα πολλά χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν στο δρόμο (σχεδόν κάθε πόλη έχει από καμιά δεκάρια, χιονοδρομικές πίστες). Στην κωμόπολη Ždiar θα πρέπει να μετρήσαμε καμιά 15άρια.

Ο δρόμος, για τα δεδομένα, ήταν μια χαρά, άνετος. Μια χρήσιμη πληροφορία. Οι Σλοβάκοι τροχονόμοι λατρεύουν να πιάνουν για έλεγχο αμάξια με ξένες πινακίδες. Για αυτό καλό είναι να έχετε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου όλα τα απαραίτητα, και μη παραβαίνετε το ώριο ταχύτητας, ούτε χιλιόμετρο παραπάνω. Μετά από μίνι συνέλευση αποφασίσαμε να μην κάνουμε καμία άλλη στάση, για να μη χαλάσουμε το πρόγραμμα. Έτσι περάσαμε στο νερό τις πόλεις Tatranská Kotlina και Tatranská Lomnica. Όμως την πόλη Starý Smokovec δε μπορούσαμε να την αφήσουμε απαρατήρητη. Η πόλη αυτή χτίστηκε το 1704, και είναι διάσημη για τα λουτρά της και το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Hrebienok, που βρίσκετε σε υψόμετρο σχέδον 1285 μέτρα. Στο Hrebienok μπορείς να ανέβεις είτε με τα πόδια είτε να επιλέξεις το τελεφερίκ που θα σε πάει εκεί πάνω. Στην αγορά εισιτήριου, κοιτάξτε προσεχτικά ποιο πακέτο σας ταιριάζει (μπορείτε να συνδυάσετε το απλό τελεφερίκ με κάποιο Ski Pass).

Στο θέμα διαμονή, σχεδόν παντού θα βρεις κάτι για την τσέπη σου. Από ιαματικά κέντρα με θερμό νερό μέχρι ξενοδοχείο 5 αστερίων.

Από το Smokovec μπορείς να φτάσεις με το τρενάκι που υπάρχει κάθε μισάωρο στο Poprad, με 7 ευρώ rtn. Αλλά εμείς επιλέξαμε να συνεχίσουμε με το αμάξι αυτά τα 12 χλμ, για να φτάσουμε στην πόλη.

Με την άφιξη μας στην πόλη, έπρεπε να βρούμε θέση για να παρκάρουμε κάπου. Σας συνιστώ να το αφήσετε σε κάποιο παρκινγκ με παρκόμετρο, μιας και οι Σλοβάκοι τρελαίνονται να δίνουν κλήσεις, και για τους ξένους τις δαγκάνες στα αμάξια. Η τιμή για το παρκόμετρο είναι 10 eurocent το δεκάλεπτο.

Πρώτος σταθμός η πλατεία sv. Egídia, στην παλιά Πόλη. Τα κτήρια σε αυτήν την περιοχή, χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Στην περιοχή αυτή κινείτε η τουριστική ζωή του Poprad. Εστιατόρια με 6 ευρώ μενού, τουριστικά μαγαζάκια αλλά και υπέροχα κτήρια κατάμηκος της εκκλησίας Egídia.

Επιβάλετε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα όπως τα Bryndzové halušky (γκνιοκι πατάτας, με κατσικίσιο τυρί) ή το Smažený sýr (κάτι σαν το δικό μας σαγανάκι, μόνο που αυτοί το προσφέρουν με μαγιονέζα ή σος ταρταρ) και πάντα να συνοδεύετε με ένα ποτήρι παγωμένο Zlatý Bažant. Το πόσο που θα πληρώσετε δε θα είναι παραπάνω από 5 ευρώ το άτομο, σε κεντρικό εστιατόριο.

Δεύτερος σταθμός μας, η επίσκεψη στην άλλη πλευρά του ποταμού Poprad. Εκεί κοσμεί ο πρώην σταθμός ηλεκτρικής παράγωγης, που τώρα έχει μετατραπεί σε γκαλερί, με διάφορες εκθέσεις αλλά και συναυλίες κατατόπου καιρού (Tatranská Galéria).

Στην επιστροφή για το κέντρο, σταματήστε να δείτε το άγαλμα (Našim osvoboditelům), που είναι αφιερωμένο στο κόκκινο στρατό που τους απελευθέρωσε από το γερμανικό στρατό.

Τρίτος σταθμός πριν την αναχώρηση, επίσκεψη στο Tesco της περιοχής, για αγορά του κλασικού Absinth αλλά και των πολλών διαφορετικών μπυρών.

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη έγινε με τον ίδιο δρόμο, ομαλά, εκτός της βροχής που μας έπιασε στα σύνορα.



Λίγα λόγια για την Σλοβακία.

Πραγματικά η Σλοβακία είναι ένα χαμένο μαργαριτάρι στην Ευρώπη. Τόσο πράσινο, βουνά και χιονοδρομικά κέντρα θα ζήλευαν πολλοί. Με το ευρώ ακόμα εκεί να είναι ακόμα σε προσιτά επίπεδα για τους ξένους, η Σλοβακία επιβάλετε για πολυήμερη επίσκεψη.
 

Attachments

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Χα!

Πριν 2 χρόνια έκανα ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή τη διαδρομή (με μια διαφορά: Την έκανα από την ανάποδη, από Spis μέσω Poprad προς Κρακοβία).

Ακόμη κι από το ίδιο Tesco είχα ψωνίσει!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Μεταφέρθηκε στις Ταξιδιωτικές Ιστορίες της Ευρώπης. :)
 

Vito

Member
Μηνύματα
746
Likes
1.019
Χα χα!!:lol:
και γω εκανα την ίδια διδρομή από την ανάποδη αλλά μέσα στα ορια της Σλοβακιας.. με επιπλέον πεζοπορια στα βουνά.
από Tesco είχα αγοράσει και γω γι αυτή την εκδρομή αλλά το tesco της γειτονιας μου στο Κosice οπου και έμενα 2 μήνες.:bleh:

Πραγματικά η Σλοβακία είναι μια καταπράσινη χώρα με βουνα (High και Low Tatras), κοιλαδες,ποτάμια και πανεμορφα χωριουδάκια...
πριν 4 χρόνια που είχα παει - προ ευρώ- ήταν εξευτελιστικα παμφθηνη χώρα..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.798
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom