Απόδραση στην Κυνουρία

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_008fb5861ef43f6ead3911037c26a8a7._.jpg
Στη σκιά του Κοκκινόβραχου, το Λεωνίδιο είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Ισως επειδή καταφέρνει να διατηρεί την εικόνα ενός μεγάλου χωριού με πανέμορφα παραδοσιακά αρχοντικά. Με εκπληκτικές παραλίες σε απόσταση αναπνοής αλλά και μία... gourmet γιορτή για τη μελιτζάνα του- το επόμενο Σάββατο- αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις τελευταίες αποδράσεις του καλοκαιριού
O καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Κυνουρίας είναι περπατώντας και να είστε σίγουροι πως θα το απολαύσετε. Αφετηρία η παλιά γειτονιά του Λεωνιδίου η οποία απλώνεται σχεδόν κάτω από τον τεράστιο Κοκκινόβραχο. Εδώ θα ανακαλύψετε πολλά παραδοσιακά σπίτια, αρκετά από τα οποία είναι πολύ καλά διατηρημένα, καθώς και την παλαιότερη εκκλησία της Αγίας Κυριακής με το τηνιακού τύπου κωδωνοστάσιο.

Η εμπορική καρδιά του Λεωνιδίου απλώνεται στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την πόλη, την οδό 21ης Ιανουαρίου 1949. Ανάμεσα στα καταστήματα θα διακρίνετε εύκολα κάποια παλαιότερα με τους ντόπιους να προσπαθούν να διασώσουν με νύχια και με δόντια τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Σχεδόν στην είσοδο του οικισμού αξίζει να επισκεφτείτε τον Πύργο του Τσικαλιώτη, του 1808. Το 1990 η μελέτη αποκατάστασής του συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της ΕΟΚ. Από τις 1.138 συμμετοχές βραβεύθηκαν οι 26, εκ των οποίων οι δύο ήταν ελληνικές και η μία για τον Πύργο του Τσικαλιώτη.

Ιδιοκτήτης του ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικαλιώτης, από τις πλουσιότερες οικογένειες της Τσακωνιάς. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας ήταν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Αγώνα. Το αρχοντικό του αναμένεται να μετατραπεί σε μουσείο αλλά μέχρι να γεμίσει εκθέματα (ακόμη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασής του) αποτελεί από μόνο του πόλο έλξης.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο- μοναδικός στην Ελλάδα- κυκλικός προμαχώνας, ο οποίος μάλιστα απλώνεται σε δύο επίπεδα. Περιπλανώμενοι στους εσωτερικούς αλλά και τους εξωτερικούς χώρους του aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_17096679076cb9ee381cccbbc2fed89b._.jpg αρχοντικού θα κάνετε ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο με... μαθήματα αρχιτεκτονικής- αμυντικού σχεδιασμού (ώρες επισκέψεων καθημερινά 10.00-

13.00 και 18.00-22.00).

Κουραστήκατε; Για να ξαποστάσετε σας προτείνουμε τα καφενεδάκια στις μικρές πλατείες της πόλης. Στη συνέχεια, αξίζει να περπατήσετε μέχρι τις όχθες του χειμάρρου Δαφνώνα. Σε περίοπτη θέση, δίπλα στη γέφυρα που οδηγεί προς την Πλάκα Λεωνιδίου, θα δείτε έναν οδοστρωτήρα του 1910. Παραγγέλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση- μαζί με άλλους δέκα- την 21η Απριλίου 1914 στο εργοστάσιο ΑVΕLΙΝG & ΡΟRΤΕR στο Κεντ της Αγγλίας. Η τύχη των υπόλοιπων εννέα αγνοείται. Ο συγκεκριμένος υπολογίζεται πως ήρθε στην Πλάκα αρκετά χρόνια μετά, την περίοδο 1930-1932, για να φτιαχτεί ο δρόμος Πλάκας- Λεωνιδίου.

Αν θέλετε να μη γυρίσετε με άδεια χέρια από το Λεωνίδιο αξίζει να επισκεφτείτε το περίπτερο του Τσακώνικου Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Λεωνιδίου (τηλ. 27570

23507), δίπλα στον οδοστρωτήρα. Το παραδοσιακό μελιτζανάκι ξεχωρίζει μεταξύ άλλων προϊόντων που με μεράκι φτιάχνουν οι γυναίκες του. Περπατώντας στην πόλη θα δείτε αρκετές πινακίδες γραμμένες στα τσακώνικα. Εχουν τοποθετηθεί για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να μιλήσουν αυτή τη δύσκολη διάλεκτο, η οποία έχει τις ρίζες της στη δωρική (και στην εξέλιξη αυτής, τη λακωνική) και ομιλείται επί 2.800 χρόνια. Πάντως, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να πραγματοποιηθούν κάποια μαθήματα τσακώνικης διαλέκτου στο άμεσο μέλλον.
tanea.gr
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.877
Μέλη
38.905
Νεότερο μέλος
ntsironis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom