Τουρκία Από Ηράκλειο προς Καππαδοκία μέσω Άγκυρας.

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.317
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Όταν 15 λεπτά από το σπίτι σου αναχωρεί πτήση για ένα μέρος που το είχες στο πρόγραμμα πολλά χρόνια πριν, δε γινόταν να αδιαφορούσες κι ας ήταν πτήση ναυλωμένη με γκρουπ.
Θα σας γράψω μερικές σύντομες ινφος του ταξιδιού, κάποιες απ΄ αυτές αρκετά χρήσιμες για τον επόμενο επισκέπτη, είτε πάει μόνος του είτε με πρακτορείο, γιατί οι ξεναγοί της γείτονος χώρας όσο και να μας καλοδέχονται στον τόπο τους τηρούν τις εντολές που έχουν από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες τους.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.521
Likes
7.773
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
περιμενουμε...
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.317
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σε μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά φτάσαμε στην Άγκυρα αργά το απόγευμα . Αμέσως άρχισε η ξενάγηση μέσα από το πούλμαν στις περιοχές που ήταν στη διαδρομή μας μέχρι το ξενοδοχείο. Το επόμενο πρωί κάτω από μια ελαφρά χιονόπτωση συνεχίσαμε με τις βαλίτσες μας στο πούλμαν με προορισμό το Προκόπι που είναι η πρωτεύουσα της Καππαδοκίας. Πριν απ' αυτό περάσαμε ξανά, μέρα τώρα, από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Άγκυρας όπως κυβερνητικά κτίρια, το θρυλικό μεγαλοπρεπές παλάτι του Ψηλού, όπως τον ονόμαζε η ελληνόφωνος ξεναγός μας γεννημένη στην Κω, τον μισητό γι' αυτήν Ερντογάν και από το Μαυσωλείο του Κεμάλ.

Στο μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών και στο κάστρο της Άγκυρας σταματήσαμε για ξενάγηση. Στο πρώτο έβγαλα στην ξεναγό την πρώτη κίτρινη κάρτα γιατί αναφερόταν στη Ρωμαϊκή περίοδο και ξεχνούσε… την ελληνιστική πριν τους Ρωμαίους, κι όταν της το υπενθύμισα απάντησε αορίστως...
Αφήσαμε την Άγκυρα κάναμε στάση στην αλμυρή λίμνη Tuz που βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στη Τουρκία και μια από τις μεγαλύτερες αλμυρές λίμνες στο κόσμο. Το βάθος δεν ξεπερνά το 1,50 μέτρο κι απαγορεύεται το κολύμπι.

Συνεχίσαμε και φτάσαμε την κοιλάδα του Περιστρέματος (Ihlara). Είμαστε ήδη στην αρχή της Καππαδοκίας. Θαυμάσια μέρος με φαράγγι ποτάμι κατά μήκος του, παλιές σπηλιές ερημιτών, περπατήσαμε παράλληλα στο ποτάμι κάτω από μια χιονόπτωση άλλα όχι ενοχλητική, κι ανεβήκαμε τα 165 σκαλάκια μέχρι τη σπηλιά του Αγ. Γεωργίου με τοιχογραφίες όπου μια εξ αυτών δείχνει τον Άγιο πάνω στο άλογο του να σκοτώνει το δράκο. Σημειωτέο ότι η Καππαδοκία είναι η περιοχή του Αγ. Γεωργίου κι εδώ δημιουργήθηκαν οι πρώτες γνώστες μας εικόνες του . Την τελευταία μέρα του ταξιδιού στη Καισάρεια θα δούμε και το βουνό Αργαίος όπου σε μια σπηλιά κατοικούσε ο περιβόητος Δράκος.

Η πρώτη μέρα της περιοδείας μας γεμάτη με εναλλαγές εικόνων συνεχίστηκε με το αυτοκίνητο να κινείται αργά ανάμεσα σε μια πυκνή χιονοθύελλα και χαμηλή ορατότητα μέχρι που φτάσαμε στο χωριό Καρβάλη, Πανέμορφο τοπίο δίπλα σε βουνό πινακίδες για πεζοπορίες, ορειβασίες, μικρή πλατεία με προσεγμένα καταστήματα να περιμένουν τους τουρίστες καιρού επιτρέποντος, διότι όταν φτάσαμε επικρατούσε ερημιά. Ο σκοπός της επίσκεψης μας ήταν εκτός από τα εγκαταλειμμένα ελληνικά σπίτια ο ναός του αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού που πέθανε σ αυτό το μέρος και το σκήνωμα του μεταφέρθηκε το 1924 στη Νέα Καρβάλη κοντά στη Καβάλα, Καλοδιατηρημένος και ανακαινισμένος ναός, εξωτερικά, τέμπλο και άμβωνας δώρα του Τσάρου Νικολάου Α΄ σήμερα είναι τζαμί εν λειτουργία, ο άμβωνας βρίσκεται ακόμα στη θέση του, όμως το τέμπλο απ όπου λείπουν οι εικόνες των αγίων όπως θα δείτε στις φωτογραφία, οι Οθωμανοί το τοποθέτησαν να κοιτάζει προς την Μέκκα.

Με την άφιξη στο πεντάστερο ξενοδοχείο μας στο Προκόπι το βραδάκι τέλειωσε η πρώτη μας μέρα.




002.JPG
006.JPG
008.JPG
009.JPG
013.JPG

χιονισμένο τοπίο
017.JPG

Αλμυρή λίμνη
018.JPG
021.JPG

Περίστρεμα
023.JPG
024.JPG
025.JPG
026.JPG
028.JPG
029.JPG

Η σπηλιά του Α. Γεωργίου
030.JPG
031.JPG

Ο Άγιος με το Δράκο
033.JPG
035.JPG

Η Καρβάλη με τα πολλά μοναστήρια
040.JPG
041.JPG

Ναός αγ. Γρηγορίου. Βλέπετε το τέμπλο χωρίς τις εικόνες δώρο του Τσάρου Νικολάου του Α΄'
042.JPG

ο Άμβωνας κι αυτό δώρο του Τσάρου.
043.JPG
044.JPG
045.JPG
046.JPG
047.JPG
048.JPG

Από Καρβάλη προς Προκόπι.
049.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.871
Μέλη
38.905
Νεότερο μέλος
ntsironis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom