Τουρκία Ατμοσφαιρική Κωνσταντινούπολη

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Με τη Χρύσα είμαστε μαζί πάνω απο ενα χρονο και λεγαμε συνεχεια να παμε ενα ταξιδακι στο εξωτερικο και ψαχνοντας για προορισμους ανα την Ευρωπη,μου ερχετε η εμπνευση!
-Θες να παμε Κωνσταντινουπολη? Να θυμηθεις και εκεινο το εξαμηνο απο το Erasmus...
- Πολυ καλη ιδεα,θα σου δειξω και τα μερη που πηγαινα...

Και ετσι κλεισαμε τα εισιτηρια για τη Πολη...
Πρωινο ξυπνημα καθως η πτηση της Aegean ηταν στις 6.25. Ανετη και συντομη η πτηση μεχρι το Ataturk,μιαμιση ωριτσα. Παραλαμβανουμε βαλιτσες και να μας περιμενει το van που θα μας μεταφερει στο apartment που εχουμε κλεισει να μεινουμε στην περιοχη του Sultanahmet,δηλαδη στη Παλια Πολη , εκει που βρισκοντε τα ποιο γνωστα ιστορικα αξιοθετα της Πολης,η Αγια Σοφια και το Μπλε Τζαμι.

Επιβιβαζομαστε στο βανακι και ξεκιναει το"τρενακι του τρομου",ο οδηγος μας ειναι ο τουρκος Σουμαχερ:haha:...Μπαινει στις στροφες με μεγαλη ταχυτητα και στην ευθεια το σανιδωνει και εννοειτε πως κανει σφινες και για φλας ουτε λογος... Βεβαια στις 4 μερες που μειναμε,διαπιστωσα οτι ολοι οι τουρκοι οδηγοι ετσι οδηγουν!
Κατι το πρωινο ξυπνημα κατι η ελλειψη καφε,ομολογω οτι τρομαξα λιγο:shock:

Η διαδρομη απο το αεροδρομιο μεχρι το Sultanahmet,ηταν περιπου 35' και περα απο το κοιταω μηπως τρακαρουμε παρατηρω οτι παντου υπαρχει πρασινο!Δεντρα και λουλουδια παντου,πολλα λουλουδια! Σε καθε κυκλικο κομβο υπαρχουν λουλουδια φυτεμενα με μοτιβο,ωστε οταν ανθισουν να σχηματισουν ενα μοναδικο σχεδιο!Και αυτο θα το διαπιστωσω και στα παρκα της Πολης!

Και φθανουμε στο apartment που εχουμε κλεισει και μας περιμενει η χαμογελαστη και παντα προθυμη να μας βοηθησει ιδιοκτητρια του.Το Theodora Apartment ειναι ομορφο,καθαρο και ησυχο. Δυστυχως το check in ειναι στις 12:00 και η ωρα ειναι μολις 9:00,οποτε βολτα στη Πολη. Ευτυχως η ιδιοκτητρια του apartment μας προμηθευει με την Istanbul Cart,παρα πολη χρησιμη καθως ειναι για ολα τα μεταφορικα μεσα της Πολης,ακομα και για τις δημοσιες τουαλετες!!:haha::haha: Σε περιπτωση που αδειασει,την γεμιζετε στα αυτοαμτα μηχανηματα που βρισκονται σε καθε σταση.
 

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Και βουρ να ανακαλυψουμε αυτη τη μυστηριωδη πολη... Απο τα πρωτα μετρα αρχιζω να νιωθω οτι δεν ειμαι στην Ευρωπη,η αρχιτεκτονικη,η μυρωδιες, ακομα και οι ιδιοι οι ανθρωποι,ειδικα οι γυναικες. Αλλες με μαντιλα,αλλες με μπουργκα και αλλες δυτικου τυπου. Σε 5' εχουμε φτασει στον Ιπποδρομο,βασικα οτι εχει απομεινει,καθως πλεον ειναι πλατεια.Το ποιο εντυπωσιακο του στοιχειο ενας τεραστιος οβελισκος 3500ετων.
IMG_4746.JPG IMG_4745.JPG IMG_4747.JPG IMG_4749.JPG IMG_4748.JPG IMG_4750.JPG IMG_4752.JPG

Κατα μηκος του Ιπποδρομου στα δεξια μας ειναι οι εντυπωσιακοι κηποι του Μπλε Τζαμιου και στο βαθος η μεγαλοπρεπης Αγια Σοφια!

IMG_4755.JPG

Σταση για τις απαραιτητες φωτο και επισκεψη σε αυτη. Αμ δε,η ουρα ειναι πανω απο ενα 1χλμ και συνεχεια καταφθανουν πουλμαν που κατεβαζουν ανθρωπους απο καθε μερια του πλανητη και φυσικα Ελληνες! Πολλους Ελληνες,βαρεθηκα να ακουω ελληνικα :haha: οσες μερες μειναμε στη Πολη.
 

Attachments

Last edited:

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Σε κοντινη αποσταση απο την Αγια Σοφια ξεκιναει το Παρκο Gulhane,το οποιο εχει στα δεξια του το ανακτορο Top Kapi. Μπηκαμε απο τη μποστινη εισοδο του με σκοπο να φθασουμε στο Eminonu. Μεγαλη αποσταση,αρκετα χιλιομετρα και ακομα χειροτερα αν φορας All Star,αφηστε το,δραμα....
Το παρκο ειναι πεντακαθαρο,χωρις ιχνος σκουπιδιου, με τεραστια δεντρα και κορακια! Ναι κορακια! Μονο κορακια και γλαρους ειδα,περιστερια πουθενα......
IMG_4767.JPG IMG_4769.JPG

Στο παρκο συναντησαμε και στρατιωτες με τα αλογα τους(διπλα ειναι ενα στρατοπεδο) και ανδρες που φυτευαν λουλουδια,τα ειπαμε για τα λουλουδια.
IMG_4764.JPG IMG_4764.JPG IMG_4771.JPG


Μετα απο αρκετο περπατημα φθασαμε στην περιοχη του Eminonu,,οπου βρισκετε και η ξακουστη Γεφυρα του Γαλατα με τους ανδρες που ψαρευουν με τα καλαμια τους αλλα και τα περιφημα καικια-ψησταριες οπου φαγαμε balik ekmek,δηλαδη ψαρι σε ψωμακι.Πεντανοστιμο και πολυ υγιεινο!!
IMG_4777.JPG IMG_4778.JPG

Η Γεφυρα του Γαλατα,πηρε το ονομα της απο την ομωνυμη περιοχη του Γαλατα ή Πέρα οπως την ελεγαν οι Ελληνες της Πολης και χωριζει ουσιαστικα το Βοσπορο απο τον Κερατιο Κολπο.
IMG_4774.JPG IMG_4776.JPG
 
Last edited:

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Τα ποδια μου με εχουν πεθανει,εχει μεσημεριασει,οποτε η αναγκη για ξεκουραση ειναι επιτακτικη. Παιρνουμε το τραμ απο τη σταση Eminonu και επιστροφη στο Sultanahmet. Αφου πηραμε τις βαλιτσες μας και τα τακτοποιηθηκαμε στο δωματιο,ο υπνος ηρθε φυσιολογικα... Θα κοιμομουν μεχρι το βραδυ αλλα ηθελα να δω και αλλα μερη της Πολης. Η Χρυσα μοy προτεινε να παμε στο Ortakoy.


IMG_4789.JPG IMG_4791.JPG

Η διαδρομη γινετε ρουτινα σιγα σιγα,τραμ απο το Sultanahmet και αποβιβαση στο Kabatas,δηλαδη στο τερμα της γραμμης. Απο Kabatas επισης φευγουν και τα καραβακια που πηγαινουν στα Πριγκηπονησσια,τις κρουαζιερες στο Βοσπορο αλλα και στην Ασιατικη πλευρα της Πόλης.

Απο το Kabatas,πηραμε λεωφορειο με προορισμο το Besiktas. To λεωφορειο μας αφησε κοντα στο ποιο υπερπολυτελες και ακριβο ξενοδοχειο της Πολης,το Ciragan Palace. Επισης περασαμε και μπροστα απο το γηπεδο της Besiktas,το Inonou,για τους ποδοσφαιροφιλους,το οποιο ειναι σε φαση ξαναχτισηματος απο την αρχη.
IMG_4788.JPG


Αφου περπατησαμε για λιγη ωρα φθασαμε στη περιοχη του Ortakoy.
Ειναι μια περιοχη που βρισκετε ακριβως κατω απο τη πρωτη μεγαλη γεφυρα του Βοσπορου, που ομως προτιμανε οι ντοπιοι και οχι οι τουριστες.Εχει πολλα καφε,εστιατορια και μαγαζακια για σουβενιρ. Επισης εχει ενα μικρο αλλα εντυπωσιακα φωτισμενο τζαμι.
IMG_4803.JPG IMG_4790.JPG


Ειμαι φαν του ελληνικου(τουρκικου) καφε,οποτε δεν θα μπορουσα να μην πιω εναν στη χωρα που γεννηθηκε.
Κατσαμε σε ενα πολυ ωραιο καφε και περα απο τον ελληνικο πηραμε μια δυο υπεροχες βαφλες!
IMG_4792.JPG IMG_4793.JPG


Ακολουθησε βολτα στα στενα,παζαρια με τους πλανοδιους πωλητες,οι απαραιτητες φωτογραφιες και selfie φυσικα!:haha:


Κατι το κρυο, κατι το περπατημα,μας ανοιξε η ορεξη,οχι πως μας ειναι δυσκολο αυτο βεβαια. Το Ortakoy φημιζεται για το kumpir,ψητη πατατα στο φουρνο δηλαδη. Υπαρχουν δεκαδες καντινες στη σειρα που το πουλανε και φυσικα μπορεις να προσθεσεις οτι υλικο θες. Κοσμος ολων των ηλικιων εχει κατακλησει τα παγκακια γυρω απο τις καντινες και απολαμβανει αυτο το γευμα,γιατι περι γευματος προκειτε! Και τιμη γυρω στις 6TL.

Αφου χωνεψαμε ,πηραμε το λεωφορειο μεχρι τη σταση Kabatas και απο εκει πηραμε το Funikuler. Ειναι υπογειο τελεφερικ που συνδεει το λιμανι ( Kabatas) με τη πλατεια Taxim.
Ειχα ακουσει πολλα για τη πλατεια Taxim αλλα ακομα δεν καταλαβαινω το ντορο καθως εγω τη βρηκα αδιαφορη. Μια στρογγυλη πλατεια με αρκετα ξενοδοχεια....Αυτο...

Απο τη Taxim ξεκιναει ο πεζοδρομος της Istiklal,η δικια τους Ερμου αλλα 5 φορες μεγαλυτερη.
Κυριο χαρακτηριστικο το παλιο κοκκινο τραμ που τη διασχιζει και τα μαγαζια. Εκατονταδες μαγαζια ολων των ειδων!!Τη περπατησαμε μεχρι το τελος της και βρεθηκαμε μπροστα απο το Πυργο του Γαλατα. Εντυπωσιακος και καλοδιατηρημενος,στη κορυφη του λειτουργει και εστιατοριο οπως μαθαμε.

Σε κοντινη αποσταση βρισκετε η σταση του τραμ Karakoy,οπου πηραμε το τραμ της επιστροφης στο δωματιο...
 

Attachments

Last edited:

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Μανο,πολυ ενδιαφερουσα ιστορια απο την πανεμορφη Πολη.
Υγ καλως ηρθες,κιολας....:)
 

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Σε ευχαριστω πολυ! Εχω να γραψω ακομα για τις υπολοιπες 3 μερες του ταξιδιου. Ελπιζω μεσα στο ΣΚ να προλαβω να την τελειωσω...
 

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
2η Μέρα

Οσο ηλιολουστα και ζεστα μας υποδεχτεικε η πρωτη μερα αλλο τοσο κρυα και βροχερη ηταν η δευτερη! Αλλα φυσικα δεν θας μας πτοουσε μια βροχουλα...
IMG_4871.JPG IMG_4869.JPG

Το πλανο για επισκεψη στην Αγια Σοφια πηρε αναβολη για την επομενη μερα καθως τη Δευτερα δεν ειναι ανοιχτη για το κοινο.

Σε αποσταση 150μ. απο την Αγια Σοφια βρισκετε η εισοδος της Βασιλική Κινστέρνα ή Γερεμπαταν Σαραι. Προκειτε για τη μεγαλυτερη υπογεια δεξαμενη που κατασκευαστηκε στη Πολη και ενα απο τα μεγαλυτερα δημοσια εργα της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας!

Αφου "τσακισαμε" κατι υπεροχα ψητα καστανα αγορασμενα σε εναν απο τους δεκαδες πλανοδιους πωλητες της πλατειας,πληρωσαμε την εισοδο των 15TL,κατεβηκαμε μερικα σκαλια και βρεθηκαμε μπροστα σε ενα μυσταγωγικο και πρωτογνωρο θεαμα! Εκατονταδες μαρμαρινοι κιονες τοποθετημενοι μεχρι ενα σημειο μεσα στο νερο και μεσα σε αυτο χιλιαδες κυπρινοι! Ομολογω οτι ο φωτισμος μου θυμησε σκηνη απο ταινια του Τζειμς Μποντ.:shock:
IMG_4840.JPG IMG_4844.JPG IMG_4845.JPG IMG_4842.JPG

Και ενω περπαταμε πανω στις ειδικες πλατφορμες που εχουν τοποθετησει,σε ενα σημειο της δεξαμενης εχει μαζευτει ολος ο κοσμος και τα φλας εχουν παρει φωτια. Εκει βρισκονται δυο κιονες που στη βαση τους εχουν σκαλισμενα ογκωδη αναγλυφες Μεδουσας.
IMG_4856.JPG IMG_4857.JPG

Κατι η οροφη που σταζει κατι ο κοσμος που κοντευει μας πατησει αποφασιζουμε να ξαναβγουμε στην "επιφανεια". Να σας αναφερω επισης οτι λογω της εξαιρετικης ακουστικης του χωρου, διογρανωνονται συχνα διαφορα μουσικα κονσερτα.

Η βροχη εχει κοψει και σε αποσταση 2 στασεων με το τραμ βρισκετε το Μεγαλο Παζαρι(Grand Bazaar ή Kapalıçarşı). Το παζαρι ειναι μια απο τις παλαιοτερες και μεγαλυτερες στεγασμενες αγορες του κοσμου,εχει 58 δρομους και 1.200 μαγαζια!! Πραγματικα ειναι πολυ ευκολο να χαθεις και σχεδον αδυνατο να βγεις απο την εισοδο που μπηκες. Στο παζαρι μπορεις να βρεις τα παντα αλλα και να επιδοθεις σε παζαρια με τους καταστηματαρχες.Δοκιμαστε το εχει πολυ πλακα και εγω προσωπικα το απολαυσα!

Φυσικα και εδω οι ελληνες ταξιδιωτες ηταν εκατονταδες και οι πωλητες στο ακουσμα της γλωσσας μας αρχιζουν και αυτοι τα ελληνικα τους! Απο το παζαρι αγορα ενα σετ για τσαι,ενα κομπολοι και ενα μπρικι(Η καλυτερη αγορα μου στη Πολη!!!)

Αφου περασαμε αρκετη ωρα στο παζαρι και καταφεραμε και βγηκαμε:haha::haha:,η επιλογη για φαγητο ηταν το περιφημο κεμπαπ.Εμεις επιλεξαμε το Tarihi Sultanahmet Koftecisi στη περιοχη του Sultanahmet και δικαιωθηκαμε! Δοκιμασαμε μοσχαρισιο κεμπαπ καθως δεν ειμαστε φαν του αρνιου και ηταν πεντανοστιμο και σαν συνοδευτικα,ρυζι,μικρες πρασσινες πιπεριες τουρσι και νερο!
IMG_4897.JPG
Νερο γιατι το αλκοολ απαγορευετε καθως ειναι μουσουλμανικη χωρα(λιγο αστειο και ατοπο αλλα θα το αναλυσω αργοτερα). Οι τουρκοι με το φαγητο τους πινουν ayran,αλατισμενο ξυνογαλο,δεν το δοκιμασα γιατι δεν μου αρεσει το γαλα.
 
Last edited:

thessaris

Member
Μηνύματα
599
Likes
868
σ
Νερο γιατι το αλκοολ απαγορευετε καθως ειναι μουσουλμανικη χωρα(λιγο αστειο και ατοπο αλλα θα το αναλυσω αργοτερα). Οι τουρκοι με το φαγητο τους πινουν ayran,αλατισμενο ξυνογαλο,δεν το δοκιμασα γιατι δεν μου αρεσει το γαλα.
Δεν απαγορεύεται φυσικά το αλκοόλ στην Τουρκία. Η κατανάλωσή του είναι ελεύθερη και πολύ διαδεδομένη για τα δεδομένα μουσουλμανικής χώρας.
 

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Μην μου βιαζεσαι,θα το αναλυσω αργοτερα οπως εγραψα παραπανω...:)
 

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
Η βροχη εχει κοψει ευτυχως και εμεις παιρνουμε το τραμ με κατευθυνση το Eminonu αυτη τη φορα. Μπροστα μας ειναι η Αιγυπτιακη Αγορα,γνωστη για τα μπαχαρια της. Ουσιαστικα ειναι συνεχεια του Μεγαλου Παζαριου. Παντου μαγαζακια με πολυχρωμα μπαχαρια αλλα και μαγαζια με γλυκα και λουκουμια.
IMG_4891.JPG

Δεν ειμαι φαν των μπαχαριων ετσι επικεντρωνομαι στα λουκουμια! Μου ειχαν προτεινει να παρω λουκουμια απο το Haci Bekir. Ειχα την εντυπωση οτι ηταν μεσα στην αγορα αλλα μετα απο ψαξιμο,το βρηκαμε σε αποσταση 200μ. απο την αγορα.
Ενα πολυ μικρο μαγαζι με απιστευτη ποικιλια ομως και πεντανοστιμα οπως διαπιστωσαμε οταν τα ανοιξαμε στην Αθήνα.

Εχει νυχτωσει και δεν μας παει η καρδια να γυρισουμε με το τραμ.Ευκαιρια να ανακαλυψουμε και αλλες γωνιες της Πολης,της βραδυνης Πολης.
Η Πολη ηταν πολυ ομορφα φωτισμενη και σε ελαχιστοι σκοτεινοι δρομοι.
Σε εναν απο αυτους τους δρομους συναντησαμε ενα μαγαζακι που πουλουσε φυσικους χυμους και φυσικα χυμο ροδι! Καταπληκτικος και αντιοξειδωτικος,κανει καλο και στην υγεια!!
IMG_4878.JPG IMG_4819.JPG IMG_4877.JPG

Φτανοντας κοντα στο Μπλε Τζαμι αποφασιζουμε να παμε απο αλλο δρομο.Αυτος ο δρομος μας βγαζει σε μια αγορα διπλα απο το τζαμι,χωρις πολυ κοσμο αλλα με ωραια μαγαζακια.
IMG_4889.JPG


Γυρνωντας στη πλατεια παρατηρουμε ποσο ωραια εχουν φωτισει ολα τα αξιοθεατα, το Μπλε Τζαμι,την Αγια Σοφια αλλα και ενα χαμαμ διπλα απο τη πλατεια.
IMG_4884.JPG
. IMG_4888.JPG
IMG_4883.JPG
IMG_4893.JPG
 

Manos46

Member
Μηνύματα
586
Likes
2.452
Ονειρεμένο Ταξίδι
???
3η μέρα

Ξυπνησαμε με συννεφια αλλα ευτυχως χωρις βροχη , οποτε ευκαιρια για μια ποιο μακρινη βολτα αυτη τη φορα.Ξανα στο τραμ και αποβιβαση στο Kabatas για να παρουμε ενα απο τα καραβια που κανει τις εκδρομες στα Πριγκιποννησα.Καθως απο οτι εχουμε μαθει η Θεολογικη Σχολη της Χαλκης ειναι κλειστη αποφασιζουμε να κατεβουμε μονο στη Πριγκηπο,στο μεγαλυτερο απο τα 4 νησακια.Τα υπολοιπα ειναι η Χαλκη,η Αντιγονη και η Πρωτη.
IMG_4911.JPG IMG_4915.JPG IMG_4919.JPG

Στο μικρο λιμανακι υπαρχουν δεκαδες μαγαζια για φαγητο και για σουβενιρ φυσικα. Το νησι μπορειτε να το γυρισετε ειτε με ποδηλατο που νοικιαζετε σε ενα απο τα μαγαζια που υπαρχουν,ειτε με αμαξα , ειτε με το ποδια.Ναι εμεις προτιμησαμε να το γυρισουμε με τα ποδια :shock::shock:,καθως με το ποδηλατο ειναι κουραστικο καθως εχει πολλες ανηφορες και γιατι λυπαμαι τα αλογα.

Σε ολη τη διαδρομη βλεπουμε εντυπωσιακα σπιτια ,τα περισσοτερα ανηκαν σε πλουσιους ελληνες της Πολης .Τα περισσοτερα απο αυτα ειναι ξυλινα αλλα δυστυχως υπηρχαν καποια που ηταν ετοιμα να πεσουν.
Η διαδρομη υπεροχη καθως εισαι μεσα στο πρασινο!
IMG_4927.JPG IMG_4928.JPG IMG_4929.JPG


IMG_4930.JPG IMG_4931.JPG IMG_4932.JPG

IMG_4933.JPG IMG_4935.JPG

Αμαξες και ποδηλατα μας προσπερνανε αλλα θα παρουμε το αιμα μας πισω στη πρωτη ανηφορα καθως οι ποδηλατες εχουν ηδη κουραστει:bleh:

Ο γυρος του νησιου με τα ποδια μας πηρε περιπου 1,5 ωρα για να τον ολοκληρωσουμε αλλα ηταν πολυ ομορφη εμπειρια με υπεροχες εικονες και μπολικο οξυγονο!!!
IMG_4937.JPG IMG_4938.JPG

Ξανα στο καραβι και επιστροφη στη Πολη αλλα επιλεγουμε να κατεβουμε στο Kadikoy δηλαδη στην Ασιατικη πλευρα.
To Kadikoy ειναι μια περιοχη διαφορετικη απο την υπολοιπες καθως ο κοσμος και τα μαγαζια ειναι ποιο δυτικου τυπου. Υπαρχουν πολλα καφε και wine bar στη περιοχη.Οπως εγραψα ποιο πριν,η Τουρκια ειναι μουσουλμανικο κρατος και η θρησκεια τους,τους απαγορευει το αλκοολ και το χοιρινο αλλα παρολα αυτα πινουν κανονικα αλκοολ,μιας και η Efes ειναι μια απο τις μεγαλυτερες εταιριες μπυρες του κοσμου οπως επισης εχουν και τη γενι ρακι.Ο λογος ειναι οτι ο Kemal Ataturk σε μια προσπαθεια εξεευρωπαισμου και αποσχισης απο τον βαθυ ισλαμισμο τους εδωσε καποιες "ελεθευριες",που τωρα προσπαθει να καταργησει ο Ερντογαν.

Σε ενα απο τα καφε που κατσαμε πιασαμε και συζητηση με τον σερβιτορο που μας κερασε και τσαι,μπας και μου αλλαξει αποψη ,καθως δεν ειμαι φαν του τσαγιου.
Επισης στο Kadikoy δεν συναντησαμε πολλους τουριστες καθως δεν το γραφουν οι ταξιδιωτικοι οδηγοι :xalara::xalara:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.545
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom