Αχαια,ναι έχει και η Αχαια αξιοθέατα

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Δάσος Στροφυλιάς








Το δάσος Στροφυλιάς είναι μια ολόκληρη λωρίδα με πλάτος γύρω στα 1250 μέτρα, που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας. Παρουσιάζει μεγάλες μορφολογικές εναλλαγές, καθώς δεντρόφυτες εκτάσεις εναλλάσσονται με ξέφωτα ή άλλα διάκενα, με λιμνάζοντα νερά ή κανάλια. Αντίστοιχη ποικιλότητα συναντούμε και στην κατανομή της χλωρίδας που περιλαμβάνει πολλά δενδρώδη, θαμνώδη αλλά και υδρόφιλα. Αντίστοιχα, η πανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη ερπετών, αμφιβίων, θηλαστικών και εντόμων.

Αναλυτικότερα, η πανίδα της Στροφυλιάς περιλαμβάνει μια μεγάλη ζώνη χαλεπίου πεύκης στα σύνορα με τη θάλασσα, μια ενδιάμεση ζώνη όπου η χαλέπιος πεύκη σχηματίζει μικτές συστάδες με κουκουναριές αλλά και μια ζώνη με αμιγείς συστάδες από κουκουναριές που θεωρείται από τις πιο σπάνιες σε έκταση στην Ευρώπη. Η τελευταία αυτή ζώνη παρατηρείται προς το Μετόχι και τη λιμνοθάλασσα Προκόπου. Στο δάσος Στροφυλιάς, συναντάμε επίσης συστάδες δρυός – αμιγείς ή μικτές με τα παραπάνω είδη – καθώς και σχίνα, φράξους, ασφόδελους και θαμνόκεδρα. Από ποώδη ξεχωρίζουν τα υπέροχα αγριόκρινα.
Το δάσος Στροφυλιάς μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου ενώνονται σχηματίζοντας ένα οικότοπο μεγάλης αξίας, που πλουτίζει την αξία της περιοχής.​
Λίμνη Τσιβλού







Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας, στο Χελμό, κοντά στον ομώνυμο οικισμό, σε υψόμετρο 800 μέτρα. Δημιουργήθηκε το 1912 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα.
Γύρω και κοντά στην Λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το όρος Τσιβλό πάνω στο οποίο βρίσκεται.​
Στη λίμνη Τσιβλού μπορεί κανείς να απολαύσει κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης και ήπια πεζοπορία στα μονοπάτια που περιτρέχουν τη λίμνη

Σπήλαιο των λιμνών. Τρεις όροφοι, τρεις χιλιάδες συγκινήσεις!










Πληροφορίες:
Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών
Ωράριο09:30 - 16:30
Αργίες και καλοκαίρι παράταση ωραρίου
Τηλ. 26920.31001, 26920.31633, 26920.31588
e-mail: [email protected]
site: www.kastriacave.gr




Οι μύθοι του δίνουν έναν αέρα μυστηρίου ενώ οι μαγευτικοί σχηματισμοί του προκαλούν δέος. Το σπήλαιο των λιμνών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και είναι ένα από τα πιο σπάνια φυσικά αξιοθέατα με δαιδαλώδεις διαδρόμους, μεγάλες στοές και μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτιτών.

Από όλα τα γνωστά σπήλαια, το σπήλαιο των λιμνών είναι το μόνο… τριώροφο! Πράγματι, οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές του εκτείνονται σε τρία διακριτά επίπεδα, γεγονός που δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο σπήλαιο του κόσμου! Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα παλαιοντολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν εδώ, όπως απολιθωμένα οστά ανθρώπων και ζωικών ειδών μεταξύ των οποίων και ο ιπποπόταμος, γεγονός που έχει τεράστια σημασία σε διεθνές επίπεδο.
Ο… δεύτερος όροφος του σπηλαίου εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο και συμμετοχή των κατοίκων του χωριού. Μάλιστα, χρειάστηκαν ξύλινες σκάλες ύψους 9 μέτρων για να μπορέσει η ομάδα να προσεγγίσει τον όροφο!.Το χειμώνα, η αυξημένη ροή των υδάτων από τα χιόνια γεμίζει το σπήλαιο που γίνεται ένας τεράστιος υπόγειος ποταμός. Φυσικοί καταρράκτες στις γωνιές του δημιουργούν μοναδικές και σπάνιες εικόνες. Αντίθετα, το καλοκαίρι τα νερά υποχωρούν και αναδύονται φυσικές πέτρινες λεκάνες με δαντελωτούς σχηματισμούς ή φυσικά φράγματα με ύψος που ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Οι φυσικές λίμνες που σχηματίζονται αντανακλούν τους σχηματισμούς της οροφής συνθέτοντας ένα απαράμιλλο θέαμα.
Σήμερα, το σπήλαιο δέχεται επισκέπτες με την ευθύνη και επίβλεψη του δήμου Λευκασίου. Μπορείτε να προχωρήσετε σε περίπου 500 από τα 1980 μέτρα του δεύτερου ορόφου ο οποίος και προσεγγίζεται απ’ ευθείας, από ειδική σήραγγα. Οι άρτιες εγκαταστάσεις φωτισμού αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του χώρου και οι μικρές τεχνητές γέφυρες σας επιτρέπουν να περνάτε πάνω από τις λιμνούλες.
Προχωρώντας, ανακαλύπτετε μοναδικά συμπλέγματα σταλαγμιτών και σταλακτιτών είτε στα τοιχώματα είτε στην οροφή. Πολυέλαιοι, μέδουσες, παραπετάσματα με μοναδικές πτυχώσεις είναι μερικά μόνο από τα γνωστά σπηλαιολογικά μορφώματα που συναντά κανείς εδώ ενώ οι ατέλειωτοι σχηματισμοί αφήνουν τη φαντασία να καλπάζει και να ανακαλύπτει μορφές και σχήματα σε κάθε γωνιά του χώρου.​

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων










Ένα άρτιο χιονοδρομικό κέντρο με εξαιρετική υποδομή και πολλές δραστηριότητες, σας περιμένει και σας υπόσχεται τις πιο ζωντανές αναμνήσεις!

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων λειτουργεί από το 1988. Υποδέχεται χιλιάδες λάτρεις του χιονιού κάθε χρόνο στις άρτιες εγκαταστάσεις του που περιλαμβάνουν 13 πίστες συνολικού μήκους πάνω από 12 χλμ., 8 lift, δυο σαλέ, καφετερίες, εστιατόρια, snack bars, σχολές σκι, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή με έμπειρους εκπαιδευτές, φωτογραφείο, σταθμό πρώτων βοηθειών και άνετους χώρους στάθμευσης. Πολλοί και ειδικευμένοι εργαζόμενοι με κατάλληλη εκπαίδευση παρέχουν κάθε είδους εξυπηρέτηση και βοήθεια σε ένα περιβάλλον όπου η επαφή με το χιόνι είναι πραγματική απόλαυση και τα χειμερινά σπορ είναι προσιτά σε όλους. Εδώ μπορούν να δοκιμαστούν αρχάριοι αλλά και έμπειροι αθλητές κάθε ηλικίας ενώ, εκτός από σκι, μπορείτε άνετα να γευτείτε την εμπειρία του snowboard & snowmobile, paragliding, νυχτερινό σκι, επαγγελματικό σκι, ορειβατικό σκι καθώς και τα μοναδικά στην Ελλάδα snow tubes! Το υπέροχο χωριό των Καλαβρύτων αλλά και οι δραστηριότητες που σας ανοίγονται στη γύρω περιοχή θα κάνουν σίγουρα κάθε εκδρομή σας εδώ αξέχαστη!
Καθημερινά, 08:30-16:00, πέντε μήνες το χρόνο. Υπάρχουν δραστηριότητες για όλο το χρόνο.
Τηλ: +30 26920 24451-2


πηγή:www.agrotravel.gr
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Αχ, πως μαρεσει ο Χελμος και η Τσιβλου!!!

Μα ποιος ειπε οτι δεν εχει και η Αχαια ωραια μερη; Παντου υπαρχουν ομορφιες, αρκει να εχεις διαθεση να τις ανακαλυψεις!
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Η Μονή Αγια Λαύρας






Στα τέσσερα χιλιόμετρα νότια των Καλαβρύτων στη θέση Παλαιομονάστηρο βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου υψώθηκε το λάβαρο της Eπανάστασης το 1821 και φιλοξενείται μεγάλη συλλογή κειμηλίων με σπουδαιότερη την κάρα του Αγ. Αλεξίου, πολιούχο των Καλαβρύτων.
Ιδρύθηκε το 961 μ.Χ., το 1821 όμως έγινε το κέντρο της επανάστασης κατά των Τούρκων όταν εκεί υψώθηκε το λάβαρο και ορκίσθηκαν οι αγωνιστές της για ελευθερία ή θάνατο. Το ιερό λάβαρο της επανάστασης, όπου απεικονίζει την κοίμηση της Θεοτόκου και κατασκευάστηκε στη Σμύρνη κάπου τον 16ο αιώνα, σώθηκε από τους μοναχούς όταν το 1826 η μονή πυρπολήθηκε από τους κατακτητές.
Μέσα στους αιώνες η μονή κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από τη μανία του κάθε κατακτητή αλλά και να διασώσει σημαντικά κειμήλια της ορθοδοξίας. Εκτός από το ιερό λάβαρο της επανάστασης έχει διασωθεί επίσης η κάρα του Αγίου Αλεξίου και λειψανοθήκες άλλων αγίων, ένα Ευαγγέλιο του 11ου και ένα του 14ου αιώνα, αρκετές παλιές εικόνες, αρχιερατικά άμφια. Επίσης σημαντικοί κώδικες αρχαίων συγγραφέων , ιστορικά και λαογραφικά κείμενα, βυζαντινά και ενετικά έγγραφα και μια πλούσια βιβλιοθήκη.
Η μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Λαογραφικό Μουσείο Κλειτορίας







Περισσότερα:
Δήμος Λευκασίου
Τηλ. 26920-31625​



Στην Κλειτορία έχετε πολλούς λόγους να πάτε, ένας από αυτούς είναι να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας. Εκθέτει παραδοσιακό γεωργικό και αγροτικό εξοπλισμό, παραδοσιακά υφαντά, τοπικές φορεσιές, κεντήματα, παραδοσιακά οικιακά σκεύη και πολλά άλλα..​
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.492
Likes
8.003
Να συμπληρώσω την υπέροχη διαδρομή του οδοντωτού (όταν αποφασίσουν να ξανανοίξει), Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα, καθώς επίσης και πολλές παραλίες!
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Να συμπληρώσω την υπέροχη διαδρομή του οδοντωτού (όταν αποφασίσουν να ξανανοίξει), Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα, καθώς επίσης και πολλές παραλίες!

Στα εφηβικά μου χρόνια κάναμε εκδρομές με τον οδοντοτό και ανάβαση στο Χελμό μεσα από μονοπάτια......Καταφέραμε καμμιά δεκαριά άτομα να ανεβουμε ως την κορυφή και την επόμενη μέρα είχαμε ξεφλουδίσει από το κάψιμο του ήλιου.....Στη διαδρομη μέσα από τα μονοπάτια υπάρχει μια "τρύπα "στο έδαφος που τη λένε δρακότρυπα .Μπαίνεις μέσα και προχωράς αρκετά άλλωτε σκυφτός και άλλωτε κανονικά.Η παρέα έκανε παντα περασμα από κει .Λένε ότι επικοινωνεί με το σπήλαιο των λιμνών και μάλλον είναι μια προέκταση του...
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
ΠΗΓΕΣ ΑΡΟΑΝΙΟΥ - ΛΑΔΩΝΟΣ (Πλανητέρο - Λυκούρια)
Στις πηγές του Αροανίου, ο οποίος είναι υδροδότης του Λάδωνα και 7,5 χλμ. από την Κλειτορία μυρίζει πέστροφα. Ο λόγος; Το ιχθυοτροφείο που λειτουργεί στην περιοχή του Πλανητέρου κάτω από την προστατευτική ομπρέλα των πλατάνων και το ψιθυριτό του νερού. Εδώ έχει αρχίσει ακόμη και η παραγωγή σολομού, ποικιλίας του Ειρηνικού Ωκεανού. Από την αρχαιότητα ακόμη ήταν φημισμένο το ψάρι του Αροανίου και του Λάδωνα, αφού ο Παυσανίας κάνει αναφορά σε ψάρια που αντιθέτως με το ρητό «σιγή ιχθύος» έβγαζαν φωνή πουλιού τσίχλας το ηλιοβασίλεμα, πράγμα που όπως ο ίδιος σημειώνει δεν είχε ακούσει με τα αυτιά του. Πολλοί ήταν αυτοί πάντως που απέδιδαν από τότε το φαινόμενο των «φθεγγόμενων ιχθύων» στις πέστροφες.
Το τοπίο εδώ είναι ειδυλλιακό ενώ στην περιοχή υπάρχουν παλιές νεροτριβές και νερόμυλοι.
Μετά από 7,5 χλμ. από τις πηγές του Λάδωνα, φτάνει κανείς στο χωριό Λυκούρια, που είναι χτισμένο στα 745 μέτρα και πλημμυρισμένο από τα έλατα των βουνών Φραγκο - Μαλιμίγκα.
Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λυκουρίας και φημίζεται για το υπέροχο κλίμα του.


Όσο για παραλίες ,όρίστε


Στις παραλίες της Αχαΐας τουλάχιστον ένα είναι βέβαιο, ότι δε θα πλήξετε, είτε πάτε δυτικά στα νερά του Ιόνιου Πελάγους, είτε ανατολικά στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο.
Παραλίες με αμμουδιά, βότσαλο, αμμοβότσαλο, βραχώδεις στις σκιές των βουνών και λόφων, παραλίες με όρμους, απόμερες - κοσμοπολίτικες, γραφικές, ήρεμες, ατίθασες. Για όλα τα γούστα.
Και δίπλα στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, πλήθος από μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες. Για καφέ, ποτό, ούζο, φαγητό με θαλασσινές λιχουδιές.
Από την Αιγείρα ως το Ρίον, η θάλασσα και οι παραλίες έχουν λίγο - πολύ κοινά χαρακτηριστικά.
Νερά πεντακάθαρα, αρκετά δροσερά, με βυθό που σας προκαλεί να τον εξερευνήσετε.
Από βότσαλο και αμμοβότσαλο οι παραλίες, έχουν μέσο πλάτος 3 - 5 μέτρα.
Κι όταν σας κάψει ο ήλιος, θα βρείτε σίγουρα κάποιο ίσκιο καθώς ουκ ολίγα δέντρα (κυρίως αλμυρίκια) υπάρχουν εγγύς του γιαλού.
Ακόμα καλύτερα βεβαίως θα περάσετε στα ταβερνάκια που βρίσκονται συνήθως δύο βήματα κοντά σας.
awww.nea.gr_tour_Images_Fysh_paraliaakoli.jpg
Παραλία με βότσαλο στον Κορινθιακό κόλπο Από το Ρίον έως τα Καμίνια τα νερά συνεχίζουν να είναι δροσερά αλλά κυριαρχεί πια το αμμοβότσαλο.
Και εδώ πάντως ίδιο το σκηνικό.
Παραλίες πλάτους 3 - 5 μέτρων, με δένδρα για ίσκιο και δεκάδες ταβερνάκια εκεί που σκάει το κύμα.
Από την Κάτω Αχαΐα και έως την Καλογριά, χορτάστε άμμο.
Εδώ τα νερά είναι πιο ζεστά και η θάλασσα πιο ξέβαθη (ρηχή).
Αναμφίβολα είναι ο ιδανικός τόπος για όσους ξαπλώνουν το κορμί τους με τις ώρες για να το μαυρίσει ο ήλιος. Πολυσύχναστες, οργανωμένες παραλίες (Λακκόπετρα, Νιφοραίικα, Καλαμάκι, Καλογριά) πλάτους άνω των 10 μέτρων (στην Καλογριά και στο Γιαννισκάρι μην προσπαθήσετε να μετρήσετε, είναι ατέλειωτο το πλάτος) προσφέρονται για ηλιοθεραπεία αλλά και παιχνίδι. Πολύ παιχνίδι. Ρακέτες, beach - soccer, τρέξιμο στην άμμο.
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Μπράβο για το θέμα και τις πληροφορίες. Είναι πανέμορφα όλα τα μέρη που αναφέρεις!

Να σημειώσω ότι ο οδοντωτός ξανακάνει δρομολόγια προς και από Καλάβρυτα.
Την Δευτέρα του Πάσχα που ήμασταν στα Καλάβρυτα είδαμε το τρενάκι να αναχωρεί από το σταθμό των Καλαβρύτων.
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
aimg17.imageshack.us_img17_8348_archaioodeio.jpg

- Ρωμαϊκό Ωδείο:
Στα δυτικά της Ακρόπολης, κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και πλαισιωμένο από τις οδούς Γερμανού, Σωτηριάδου και Παντοκράτορος, βρίσκεται το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, το οποίο αναγέρθηκε στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα και νωρίτερα από το «Ηρώδειο» της Αθήνας.
Διαθέτει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή και παρασκήνια. Είναι μικρότερο του Ηρώδειου και η χωρητικότητά του ανέρχεται σε περίπου 2.500 θεατές.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.196
Μηνύματα
883.574
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom