Αϊτή Αϊτή: Ολίγον τίποτε και μπόλικο καθόλου

Smaragda53

Member
Μηνύματα
987
Likes
2.075
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Mια γνωστή στη Βενεζουέλα την απήγαγαν, ζήτησε το αντίστοιχο των 20.000$ η συμμορία, η οικογένεια τους τα έδωσε και τη βρήκαν τεμαχισμένη στο ποτάμι. Μιας συμφοιτήτριας της κοπέλας μου της έκοψαν το αυτί και το έστειλαν πεσκέσι στην οικογένεια, ενώ ο πατέρας του καλύτερού μου φίλου στην Κολομβία δε βρέθηκε ποτέ παρότι πλήρωσαν τα λύτρα. Δυστυχώς δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. Υπάρχουν βέβαια και άπειρες "περιπτώσεις επιτυχίας", όπως σε ένα γάμο που πήγα με τη δικιά μου στο Καράκαςμια φίλη της χοντρούλα μας είπε πως την απήγαγαν δυο φορές τον ίδιο μήνα, αλλά τη δεύτερη ήταν "κάτι παιδιά ευγενέστατα, μύριζαν όμορφα, ο ένας γραμμωμένος...δε σου λέω τίποτε! πήραν το φορτηγάκι της τράπεζας και έφυγαν, όταν πήγαν να μου πάρουν το πορτοφόλι τους είπα να μην μου πάρουν τις πιστωτικές και το άφησαν ολόκληρο, αχ τι γλυκούληδες!". Σε γάμο φίλων μπήκαν μέσα ένοπλοι και έκλεψαν τους πάντες με Καλάσνικοφ. Ειδικά η Βενεζουέλα θέλει πολλή προσοχή, αλλά γίνεται. Η Κολομβία πολύ πιο νορμάλ χώρα, χωρίς να είναι Κούβα, ταξιδεύεται άνετα χωρίς προβλήματα. Στη Βενεζουέλα εκτέλεσαν άνθρωπο μέσα στο ανταλλακτήριο του αεροδρομίου πριν λίγες εβδομάδες, είναι άλλη κατάσταση.

Τέλος πάντων, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, εμένα θα με απασχολούσε πιο πολύ στην Αϊτή το θέμα των ασθενειών από την εγκληματικότητα. Ειδικά η χολέρα και οι ασθένειες που μεταδίδονται κουνούπια είναι απίστευτα διαδεδομένα, σύστημα υγείας δεν υπάρχει και οι ντόπιοι δεν έχουν ιδέα περί υγιεινής, η χώρα είναι ΠΟΛΥ πίσω, θα τη σύγκρινα με τις 3-4 χειρότερες αφρικανικές χώρες.
ανατρίχιασα! Δεν είχα διαβάσει αυτό το ταξίδι κι άνοιξα σήμερα να βρω καμιά ιστορία για Αιτή, να δω πως ήταν πριν τον φοβερό νέο σεισμό. ΄Οπου φτωχός κι η μοίρα του, έτσι δε λένε?
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Αρχικά να σου πω συγχαρητήρια! Είναι μία απ'τις καλύτερες ιστορίες που έχω διαβάσει στο φόρουμ!

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό:

Αυτός ο καημένος προσπάθησε να αναγνωριστεί η Αϊτή από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τελικά υπό την απειλή της γαλλικής αρμάδας συμφώνησε στο να πληρώσει αποζημίωση στους Γάλλους για την απώλεια της απωλεσθείσας περιουσίας τους, με αντάλλαγμα την αναγνώριση. Μέχρι και σήμερα θεωρείται χειρότερη διαπραγμάτευση κι από αυτήν του Kαθηγητή Μπαρούφα, αφού η χώρα κατάντησε να πληρώνει το 80% του ΑΕΠ της (!!!!!) σε δάνεια προς τους Γάλλους, το οποίο οδήγησε τη χώρα σε ανείπωτη φτώχεια, που έφερε ατέλειωτη αστάθεια, πραξικοπήματα, επαναστάσεις και γενικά μέχρι και το 1920 η χώρα ήταν από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Όπως γράφεις κι εσύ υπέγραψε υπό την απειλή πολέμου, η Αϊτή είχε ζητήσει να πληρώσει το ίδιο ποσό που έδωσαν οι Αμερικάνοι για τη Λουιζιάνα και οι Γάλλοι τους ζήτησαν 10πλάσιο ποσό που μάλιστα για να το αποπληρώσουν δανείστηκαν από Γαλλικές τράπεζες! Έκαναν νέα διαπραγμάτευση αφού και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τους έκραξαν για το ποσό που ζητούσαν και ζήτησαν λιγότερο απ'το μισό του αρχικού πάλι υπό την απειλή πολέμου. Το ποσό εξακολουθούσε να είναι πολλαπλάσιο απ'το ετήσιο μπάτζετ της Γαλλίας! Φυσικά πάλι η Αϊτή δανείστηκε από Γαλλικές τράπεζες. Κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος το 1947, δηλαδή πάνω από 100 χρόνια μετά. Και ενώ οι σύγχρονοι Γάλλοι οικονομολόγοι έχουν αναγνωρίσει το έγκλημα, ενώ πολιτικοί έχουν αναφέρει την αδικία, ο Ολάντ είχε δηλώσει ότι η Γαλλία χρωστάει στην Αϊτή, όταν αυτοί ήθελαν να ξεκινήσουν το θέμα δικαστικά έκανε τις γνωστές πολιτικές κωλοτούμπες (εννοούσα χρωστάει ηθικά και λοιπές παπαριές).

Συγγνώμη για το ξέσπασμα αλλά με αυτά που ακούω απ'τους Γάλλους "φιλειρηνιστές" τις τελευταίες βδομάδες βράζω!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.937
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Καλά ο Ολάντ ήταν γνωστός ηλίθιος, δε σκεφτόταν πριν μιλήσει...
Τι την ξυπνήσατε αυτή την ιστορία πανω που είμαι στο δρόμο για Αίτή;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.737
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom