Βέλγιο Βέλγιο Μάιος 2022 (Βρυξέλλες-Μπριζ-Γάνδη-Αμβέρσα)

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Πριν λίγες μέρες επέστρεψα από το ταξίδι μου στο Βέλγιο, ένα ταξίδι που έπεφτε στο τραπέζι αλλά πάντα το κέρδιζε κάποιο άλλο. Τελικά ήρθε η ώρα του και μαζί με τη Βουδαπέστη είναι τα αγαπημένα μου ταξίδια. Επισκέφτηκα τις Βρυξέλλες, τη Μπριζ, τη Γάνδη και την Αμβέρσα. Οι εικόνες που έβλεπα μπροστά μου, δεν μπορούσαν εύκολα να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

**Μεταφορά & Διαμονή**

Η μεταφορά στο Βέλγιο έγινε με Aegean, πετάξαμε για Βρυξέλλες στις 8 το πρωί και επιστρέψαμε επίσης από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών με την απογευματινή πτήση των 7.30. Σύνολο 5 βράδια και 6 αρκετά γεμάτες μέρες.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες πήραμε το τρένο για Μπρίζ όπου μείναμε 2 βράδια, και τα υπόλοιπα 3 βράδια στις Βρυξέλλες (στις οποίες ουσιαστικά αφιερώσαμε την 1ηκαι την τελευταία μέρα) με δύο μονοήμερες σε Γάνδη και Αμβέρσα. (Αν με ρωτάτε, θα αφιέρωνα ένα βράδυ από τις Βρυξέλλες στη Γάνδη)

Στη Μπρίζ μείναμε στο Hotel Central το οποίο ήταν ακριβώς πάνω στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το Belford. Είχε δικό του εστιατόριο και για να πας στα δωμάτια περνούσες μέσα από αυτό. Όμορφος χώρος, φιλόξενοι άνθρωποι, καθαρό απλό και μοντέρνο δωμάτιο (λίγο μικρό αλλά δεν ήταν όλα έτσι) με μόνο μείον ότι δεν είχε καλή ηχομόνωση, άκουγες τους διπλανούς και τις καμπάνες του Belford ( ευτυχώς όμως όχι σε ώρες που δεν έπρεπε, η καμπάνα σταματούσε στις 9 το βράδυ και οι Ισπανοί στο διπλανό δωμάτιο γύρω στις 10-11). Στις Βρυξέλλες επιλέξαμε το Μotel One, τεράστιο ξενοδοχείο (μέναμε στον 7ο όροφο) με όμορφα, καθαρά και μοντέρνα δωμάτια , φιλόξενο προσωπικό (γενικά οι Βέλγοι μας φάνηκαν πολύ φιλόξενοι), 10 λεπτά με τα πόδια από την Grand Place, με μόνο μείον ότι σ’αυτά τα 10 λεπτά ανέβαινες 3 ανηφόρες για να φτάσεις.

**Μετακινήσεις**

Για τις μετακινήσεις μας από και προς αεροδρόμιο αλλά και από πόλη σε πόλη χρησιμοποιούσαμε τα τρένα. Όλες οι γραμμές που πήραμε είχαν 3-4 τρένα την ώρα και το πολύ θετικό που έχουν είναι πως το εισιτήριο που κόβεις μέσα στη μέρα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για όποιο δρομολόγιο θέλεις. Στο αεροδρόμιο ο σιδηροδρομικός σταθμός , με σήμα το «Β», βρίσκεται στο επίπεδο -2 και οι ταμπέλες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε ως εκεί.

Στο site τους ([www.belgiantrain.be](http://www.belgiantrain.be/)) θα βρείτε live πρόγραμμα δρομολογίων, τρομερά ενημερωμένο και τιμές για τα εισιτήρια. Μέχρι τέλος Αυγούστου υπάρχει το duo ticket το οποίο εξυπηρετεί όσους ταξιδεύουν σε ζευγάρια καθώς πληρώνεις την τιμή του ενός. Σε κάποια εισιτήρια όπως και σε αυτό, δεν περιλαμβάνεται το κόμιστρο για μετακινήσεις από και προς αεροδρόμιο. Θα το βρείτε στην κατηγορία sumplements ως Diabolo και κοστίζει 5,70€/άτομο. (το μηχάνημα των εισιτηρίων σε ενημερώνει αν αυτό που επέλεξες περιλαμβάνει ή όχι το diabolo). Το κόστος των διαδρομών είναι:

· Αεροδρόμιο-Μπρίζ (που ήταν η πιο μακρινή και έπρεπε να έχεις και diabolo) σχεδόν 28€ (2 άτομα-one way)

· Βρυξέλλες-Αεροδρόμιο (2 άτομα-one way μαζί με το diabolo) 15,40€

· Μπρίζ-Βρυξέλλες (2 άτομα-one way) 14,70€

· Βρυξέλλες-Αμβέρσα (2 άτομα-με επιστροφή) 15,40€

· Βρυξέλλες-Γάνδη (2 άτομα-με επιστροφή) 18,60€

Σε γενικές γραμμές οι πόλεις περπατιούνται με τα πόδια, χρειάστηκε όμως να πάρουμε τις τοπικές συγκοινωνίες για κάποιες περιπτώσεις.

Στις Βρυξέλλες για την επίσκεψη σε Atomium, mini Europe επιλέξαμε το ημερήσιο εισιτήριο με 8€ μιας και δεν είχε μεγάλη διαφορά από τα 4 στάνταρ εισιτήρια 60 λεπτών, και για να το χρησιμοποιήσουμε για όλες τις μετακινήσεις της ημέρας. Υπάρχουν 4 εισιτήρια (όπως το κλασικό και το ημερήσιο που μπορείτε να τα βγάλετε ως paper ticketsχωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε την ΜοBib card που είναι επαναφορτιζόμενη.

Στη Μπριζ και τη Γάνδη για τη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης (στη Μπριζ η απόσταση είναι περίπου 20λεπτά με τα πόδια και είναι πολύ ευχάριστη, αν δεν κουβαλάτε αποσκευές θα σας πρότεινα να περπατήσετε.) Και στις 2 περιπτώσεις θα βρείτε τους σταθμούς τραμ/λεωφορείων και τα μηχανήματα και κιόσκια για τα εισιτήρια, έξω από τους σταθμούς των τρένων. Η εταιρεία λέγεται Lijn και το σηματάκι της είναι κίτρινο. Τα εισιτήρια διάρκειας 60 λεπτών κόστισαν 3€ στη Μπριζ και 2,50€ στη Γάνδη. Για τα δρομολόγια τους χρησιμοποιούσαμε το google, υπάρχουν πολλές επιλογές. Για τη Μπριζ τα λεωφορεία 4 & 14 σε πάνε ακριβώς στην κεντρική πλατεία, ενώ από κει η επιστροφή στον σταθμό γίνεται με το 5 και το 15. Για το κέντρο της Γάνδης πήραμε το τραμ 1 που μας έβγαλε κοντά στο δημαρχείο. Η Αμβέρσα είχε μικρότερες αποστάσεις οπότε μετακινηθήκαμε με τα πόδια.


**ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ**

Πριν προχωρήσετε παρακάτω, να ενημερώσω ότι δεν είμαι καθόλου φίλος των μουσείων. Μου αρέσει πολύ να περπατάω σε μια πόλη κι εκτός από τα βασικά της αξιοθέατα να ανακαλύπτω όμορφες περιοχές, πάρκα, υπαίθριες αγορές κλπ. Οι ναοί με εντυπωσιάζουν πάντα με την αρχιτεκτονική τους, έτσι όταν βρίσκονται στον δρόμο μου θα μπώ να τους θαυμάσω κι επίσης λατρεύω τα παλιά κομμάτια των πόλεων με τις όμορφες πλατείες, τα γραφικά στενάκια και τα μαγαζιά.
Έχω συγκεντρώσει τα βασικά αξιοθέατα των πόλεων που επισκέφτηκα για να βοηθήσω όποιον θέλει να πάει, να φτιάξει ένα πλάνο.

Βρυξέλλες
· Grand Place & City hall (To πιο κεντρικό και τουριστικό σημείο των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή το βράδυ με τον φωτισμό των κτηρίων. Τip: αν θέλετε να την θαυμάσετε με ελάχιστο κόσμο, επισκεφτείτε τη την Κυριακή μετά τις 8 το απόγευμα.)
· Manneken Pis
· Royal Palace
· Mont des Arts
· Royal Gallery of saint Hubert
· St. Michael and St. Gudula Cathedral ( καθεδρικός ναός των Βρυξελλών)
· Parlamentarium (Ευρωκοινοβούλιο)
· Parc du Cinquantenaire
· Atomium
· Mini-Europe (συστήνεται περισσότερο σε όσους έχουν παιδιά!)

Μπριζ
· Market Square& Belford (Τη λάτρεψα την κεντρική πλατεία της Μπριζ. Στέκεσαι στη μέση, κοιτάς γύρω σου και νομίζεις πως είσαι σε σκηνικό από ταινία)
· Burg square & City Hall
· Basilica of holy blood
· Rozenhoedkaai canal(μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με βάρκα στα κανάλια της Μπριζ για να δείτε την πόλη από άλλη οπτική γωνία. Το κόστος ήταν 12€ το άτομο και θα βρείτε λίγο πιο οικονομικές επιλογές στη Γάνδη.
· Bonifacius Bridge(ινσταγκραμικό σημείο για φωτογραφίες! Έχει άπειρα τέτοια η πόλη!!!)
· Church of our Lady
· Minnewater park (αν σας αρέσει η ποδηλασία θα σας πρότεινα να κάνετε τη βόλτα σας μέσα στο πάρκο με ένα ποδήλατο)
· Εzelpoort(δεν είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα, το βρήκα καθώς έφτιαχνα το πλάνο μου, αλλά είναι ένα πολύ όμορφο σημείο για φωτογραφίες.

Γάνδη
· City hall
· St.Nicholas church
· Belrford
· Saint Bavo’s Cathedral
· Vrijdagmarkt Ghent(square & market place) (Τip: Τις Κυριακές τα καταστήματα, εκτός αυτών στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, είναι κλειστά)
· Graslei – Korenlei –St. Michaels bridge(το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη!!! Άλλο ένα μέρος που θυμίζει σκηνικό από ταινία. Αρκετά τουριστικό και με πολύ κόσμο.Σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και το βράδυ φωτισμένο, όμως δυστυχώς δεν κατάφερα να το δώ)
Αν σκοπεύετε να μείνετε ένα βράδυ στη Γάνδη (κάτι που θα έκανα, τώρα που είδα πως είναι) μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης
· Gravensteen Castle
· Citadel Park

Αμβέρσα
· Grote Markt & City Hall
· Cathedral of our Lady
· Nello and Patrace statue
· Het Steen
· Diamont district(ακόμη κι αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι, μια βόλτα για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακότερα διαμάντια του κόσμου επιβάλλεται. Tip: Tα περισσότερα κοσμηματοπωλεία στη συνοικία αυτή ανήκουν σε Εβραίους, γι΄αυτό αν πάτε Σάββατο θα τα βρείτε κλειστά)
· Μeir Street(τεράστιος εμπορικός δρόμος για τους λάτρεις του shopping! (Tip: Αν έχετε κέφι για ψώνια, αποφύγετε να πάτε Σάββατο).
Τα περισσότερα αξιοθέατα από αυτά που σας έγραψα ήταν δωρεάν. Είσοδο (όπως και μεγάλη ουρά) είχαν τα καμπαναριά (Belford ) σε Μπρίζ και Γάνδη, το δημαρχείο των Βρυξελλών (8€), το Αtomium και το mini-Europe (από 17€ το καθένα, υπήρχε όμως και τιμή πακέτου) και σ κάποιους ναούς υπήρχε ένα μικρό αντίτιμο για να επισκεφτείς κάποια συγκεκριμένα σημεία τους.
Θα γράψω εδώ το τελικό μου συμπέρασμα και θα σας αφήσω σε εκκρεμότητα το φαγητό για να συνοδεύσω το κείμενο με τις απαραίτητες φωτογραφίες. Το Βέλγιο μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Οι εικόνες που είδα ήταν πολλές και πανέμορφες. Αν θα έκανα μια κατάταξη θα ήταν 1)Μπρίζ 2)Γάνδη 3)Βρυξέλλες 4) Αμβέρσα. Φυσικά αυτές είναι προσωπικές προτιμήσεις. Αν άλλαζα κάτι στο πρόγραμμα μου θα ήταν να αφιερώσω ένα βράδυ στη Γάνδη για να τη δώ και φωτισμένη και ίσως να επέλεγα μια άλλη μονοήμερη από την Αμβέρσα. Όχι πως δεν είχε όμορφα πράγματα να δεις αλλά ήταν σίγουρα λιγότερα σε σχέση με τις άλλες πόλεις και μου έδωσε την εντύπωση πως ήταν πιο πολύ προορισμός για ψώνια. Προτείνω σε όποιον επιλέξει το Βέλγιο να το επισκεφτεί την άνοιξη ( γύρω στα μέσα Μαΐου ιδανικά), να έχει άνετα παπούτσια και όρεξη για περπάτημα καθώς και γερό στομάχι & συκώτι για τη βαριά αλλά νόστιμη κουζίνα τους και τις αμέτρητες μπύρες.


**ΦΑΓΗΤΟ**
Το Βέλγιο θεωρείται από πολλούς ταξιδιωτικός προορισμός για food lovers αν και είναι ακριβό “σπορ” το φαγητό σε εστιατόριο (για 2 κυρίως και 2 μπύρες υπολογίστε γύρω στα 50€ στην καλύτερη περίπτωση). Ψάχνοντας δεν βρήκα πάρα πολλές προτάσεις από ταξιδιώτες οπότε έκανα μια αναζήτηση στα παραδοσιακά πιάτα της Βέλγικης κουζίνας και κυρίως επέλεγα το μαγαζί ανάλογα με την τοποθεσία που μου άρεσε στο σημείο που βρισκόμουν και έκανα μια σύντομη αναζήτηση στις κριτικές εκείνη τη στιγμή.
Τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του Βελγίου είναι οι τηγανιτές πατάτες (Βέλγικες = διπλοτηγανισμένες), τα μύδια, οι βάφλες και η σοκολάτα. Και το εθνικό τους ποτό η μπύρα.
Πατάτες φάγαμε με το τσουβάλι! Οι μισοί από όσους κυκλοφορούσαν γύρω μας κρατούσαν ένα κουτάκι (ή χωνάκι) με τηγανιτές πατάτες και μια γενναία δόση μαγιονέζας (η άλλης σάλτσας). Οι άλλοι μισοί κρατούσαν βάφλα, αλλά θα αναφερθώ παρακάτω σ’αυτό. Σε γενικές γραμμές ήταν ένα τίμιο street food για να κόψεις την πείνα σου, αρκεί να ήταν φρέσκες (γιατί διπλοτηγανισμένες και μπαγιάτικες είναι πολύ κακός συνδυασμός!) Τις καλύτερες τις φάγαμε στη Μπριζ στο Olive street food μάλιστα ανήκει σε Έλληνες!!!
Προσπερνάω τα μύδια που δεν τα τρώω έτσι κι αλλιώς και πάω κατευθείαν στις βάφλες που αγαπώ! Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα προς δημοσκόπηση… Βάφλα Βρυξελλών ή Βάφλα Λιέγης?? Η βάφλα Βρυξελλών είναι ουσιαστικά αυτή που τρώμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα. Φτιάχνεται από χυλό, είναι άγλυκη και μοιάζει με λουκουμά στην υφή. Η βάφλα Λιέγης φτιάχνεται από ζυμαράκι, είναι από μόνη της λίγο γλυκιά, είναι κατά κάποιο τρόπο καραμελωμένη αφού το ζυμάρι ψήνεται με πέρλες ζάχαρης (τρώγεται και σκέτη) και η υφή της είναι σαν πυκνό και μαστιχωτό τσουρεκάκι. Αν με ρωτάτε ψηφίζω βάφλα ΛΙΕΓΗΣ δαγκωτό!!! Την καλύτερη την δοκίμασα στο Chez Albert στη Μπριζ (δοκιμάστε τη με βέλγικη σοκολάτα γάλακτος) και στις Βρυξέλλες στο L’art du chocolat εντελώς σκέτη.
Η σοκολάτα ίσως είναι το σήμα κατατεθέν του Βελγίου. Υπάρχει παντού. Πιστεύω πως για κάθε ένα εμπορικό κατάστημα υπάρχει και μια σοκολατερία. Απίστευτες ποικιλίες, γεύσεις και μυρωδιές. Βιτρίνες σαν κοσμηματοπωλεία και τιμές… επίσης σαν κοσμηματοπωλεία!!! Στα περισσότερα η τιμή του κιλού ήταν γύρω στα 50€. Δεν θα σας πω που δοκίμασα την καλύτερη σοκολάτα γιατί όπου και να δοκίμασα μου άρεσε πολύ (ακόμη και οι έτοιμες συσκευασμένες πραλίνες, που θεωρούνται πιο “τουριστικές” ήταν πεντανόστιμες.) Στην Μπριζ στο Chocolate de Julie πήρα πεντανόστιμα “πλακάκια” λευκής και γάλακτος σοκολάτας με αμύγδαλο κροκάν και μια πικάντικη επίγευση, στο Belgique Gourmande στις Βρυξέλλες δοκίμασα εξαιρετικές πραλίνες αμυγδάλου και στο L’art du chocolat φανταστικές πραλίνες σαμπάνιας.
Άλλα παραδοσιακά πιάτα της βέλγικης κουζίνας που δοκίμασα ήταν το carbonnade flamande(φλαμανδικό στιφάδο! Μοσχάρι μαγειρεμένο με σάλτσα μπύρας) και το Boulets a la Liegoise (κεφτέδες Λιέγης! Μόνο κεφτέδες δεν ήταν αφού είχαν το μέγεθος της μπάλας του τένις! Πεντανόστιμοι ωστόσο, μαγειρεμένοι κι αυτή με μια πλούσια σάλτσα. Και τα δυο πιάτα τα δοκίμασα στο La Chaloupe d’ Or πάνω στην Grand Place. Kαι παρόλο που τα μαγαζιά εκεί θεωρούνται πιο τουριστικά, βρήκα και τα δυο πιάτα πολύ νόστιμα.
Η μόνη πρόταση που ακολούθησα στο φαγητό είναι μια που συναντούσα σχεδόν παντού. Ribs & Beer!!! Αν πας στη Μπριζ , θα κλείσεις τραπέζι απαραιτήτως, και θα πας εκεί να φας τα νοστιμότερα παϊδάκια της ζωής σου! Μπορεί να στοιχίσει λίγο παραπάνω αλλά με 23€ και το all you can eat κάνε όσο refill θέλεις ή αντέχεις.
Για το τέλος άφησα τις μπύρες! Δεν είμαι ιδιαίτερα γνώστης αλλά πραγματικά οι επιλογές ήταν αμέτρητες. Και το εντυπωσιακό είναι ότι η κάθε επιλογή είχε το δικό της ποτήρι!!! Επειδή δεν είμαι ούτε ιδιαίτερα πότης (η αγαπημένη μου μπύρα είναι η radlerνα φανταστείτε), επέλεγα ότι έβρισκα με φρούτα. Με ροδάκινο, με κεράσι, με φρούτα του δάσους, με φραμπουάζ, ήταν όλες εξαιρετικές! Όπως ήταν και όλες οι κλασσικές που δοκίμασε ο σύζυγος! Επειδή μπύρες καλές θα βρείτε παντού έχω να προτείνω για την τοποθεσία στη Γάνδη οπουδήποτε πάνω στα κανάλια, στην Grand Place επίσης οπουδήποτε με θέα τα επιβλητικά κτήρια και στη Μπριζ στο Bourgogne des Flandres (διαθέτει και μουσείο μπύρας) για τη θέα (πάνω στο κανάλι) και τα εξαιρετικά κεφτεδάκια με τη γλυκόξινη σάλτσα.

Αυτά απο εμένα! Ελπίζω όλες αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν όποιον έχει σκοπό να ταξιδέψει εκεί!!!❤
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Περιμένουμε και κάποιες φωτογραφίες.
 

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.823
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
μυδια με πατατες τηγανιτες, και μετα σοκολατες....αν θυμαμαι καλα ημασταν 3 μερες Μπριζ, και καθε μερα αυτο ετρωγα μεσημερι βραδυ...μονο για πρωινο εκανα εξαιρεση....
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
μυδια με πατατες τηγανιτες, και μετα σοκολατες....αν θυμαμαι καλα ημασταν 3 μερες Μπριζ, και καθε μερα αυτο ετρωγα μεσημερι βραδυ...μονο για πρωινο εκανα εξαιρεση....
και μπύρες!
 

ALIKIT

Member
Μηνύματα
10
Likes
15
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανια
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πριν λίγες μέρες επέστρεψα από το ταξίδι μου στο Βέλγιο, ένα ταξίδι που έπεφτε στο τραπέζι αλλά πάντα το κέρδιζε κάποιο άλλο. Τελικά ήρθε η ώρα του και μαζί με τη Βουδαπέστη είναι τα αγαπημένα μου ταξίδια. Επισκέφτηκα τις Βρυξέλλες, τη Μπριζ, τη Γάνδη και την Αμβέρσα. Οι εικόνες που έβλεπα μπροστά μου, δεν μπορούσαν εύκολα να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

**Μεταφορά & Διαμονή**

Η μεταφορά στο Βέλγιο έγινε με Aegean, πετάξαμε για Βρυξέλλες στις 8 το πρωί και επιστρέψαμε επίσης από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών με την απογευματινή πτήση των 7.30. Σύνολο 5 βράδια και 6 αρκετά γεμάτες μέρες.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες πήραμε το τρένο για Μπρίζ όπου μείναμε 2 βράδια, και τα υπόλοιπα 3 βράδια στις Βρυξέλλες (στις οποίες ουσιαστικά αφιερώσαμε την 1ηκαι την τελευταία μέρα) με δύο μονοήμερες σε Γάνδη και Αμβέρσα. (Αν με ρωτάτε, θα αφιέρωνα ένα βράδυ από τις Βρυξέλλες στη Γάνδη)

Στη Μπρίζ μείναμε στο Hotel Central το οποίο ήταν ακριβώς πάνω στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το Belford. Είχε δικό του εστιατόριο και για να πας στα δωμάτια περνούσες μέσα από αυτό. Όμορφος χώρος, φιλόξενοι άνθρωποι, καθαρό απλό και μοντέρνο δωμάτιο (λίγο μικρό αλλά δεν ήταν όλα έτσι) με μόνο μείον ότι δεν είχε καλή ηχομόνωση, άκουγες τους διπλανούς και τις καμπάνες του Belford ( ευτυχώς όμως όχι σε ώρες που δεν έπρεπε, η καμπάνα σταματούσε στις 9 το βράδυ και οι Ισπανοί στο διπλανό δωμάτιο γύρω στις 10-11). Στις Βρυξέλλες επιλέξαμε το Μotel One, τεράστιο ξενοδοχείο (μέναμε στον 7ο όροφο) με όμορφα, καθαρά και μοντέρνα δωμάτια , φιλόξενο προσωπικό (γενικά οι Βέλγοι μας φάνηκαν πολύ φιλόξενοι), 10 λεπτά με τα πόδια από την Grand Place, με μόνο μείον ότι σ’αυτά τα 10 λεπτά ανέβαινες 3 ανηφόρες για να φτάσεις.

**Μετακινήσεις**

Για τις μετακινήσεις μας από και προς αεροδρόμιο αλλά και από πόλη σε πόλη χρησιμοποιούσαμε τα τρένα. Όλες οι γραμμές που πήραμε είχαν 3-4 τρένα την ώρα και το πολύ θετικό που έχουν είναι πως το εισιτήριο που κόβεις μέσα στη μέρα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για όποιο δρομολόγιο θέλεις. Στο αεροδρόμιο ο σιδηροδρομικός σταθμός , με σήμα το «Β», βρίσκεται στο επίπεδο -2 και οι ταμπέλες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε ως εκεί.

Στο site τους ([www.belgiantrain.be](http://www.belgiantrain.be/)) θα βρείτε live πρόγραμμα δρομολογίων, τρομερά ενημερωμένο και τιμές για τα εισιτήρια. Μέχρι τέλος Αυγούστου υπάρχει το duo ticket το οποίο εξυπηρετεί όσους ταξιδεύουν σε ζευγάρια καθώς πληρώνεις την τιμή του ενός. Σε κάποια εισιτήρια όπως και σε αυτό, δεν περιλαμβάνεται το κόμιστρο για μετακινήσεις από και προς αεροδρόμιο. Θα το βρείτε στην κατηγορία sumplements ως Diabolo και κοστίζει 5,70€/άτομο. (το μηχάνημα των εισιτηρίων σε ενημερώνει αν αυτό που επέλεξες περιλαμβάνει ή όχι το diabolo). Το κόστος των διαδρομών είναι:

· Αεροδρόμιο-Μπρίζ (που ήταν η πιο μακρινή και έπρεπε να έχεις και diabolo) σχεδόν 28€ (2 άτομα-one way)

· Βρυξέλλες-Αεροδρόμιο (2 άτομα-one way μαζί με το diabolo) 15,40€

· Μπρίζ-Βρυξέλλες (2 άτομα-one way) 14,70€

· Βρυξέλλες-Αμβέρσα (2 άτομα-με επιστροφή) 15,40€

· Βρυξέλλες-Γάνδη (2 άτομα-με επιστροφή) 18,60€

Σε γενικές γραμμές οι πόλεις περπατιούνται με τα πόδια, χρειάστηκε όμως να πάρουμε τις τοπικές συγκοινωνίες για κάποιες περιπτώσεις.

Στις Βρυξέλλες για την επίσκεψη σε Atomium, mini Europe επιλέξαμε το ημερήσιο εισιτήριο με 8€ μιας και δεν είχε μεγάλη διαφορά από τα 4 στάνταρ εισιτήρια 60 λεπτών, και για να το χρησιμοποιήσουμε για όλες τις μετακινήσεις της ημέρας. Υπάρχουν 4 εισιτήρια (όπως το κλασικό και το ημερήσιο που μπορείτε να τα βγάλετε ως paper ticketsχωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε την ΜοBib card που είναι επαναφορτιζόμενη.

Στη Μπριζ και τη Γάνδη για τη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης (στη Μπριζ η απόσταση είναι περίπου 20λεπτά με τα πόδια και είναι πολύ ευχάριστη, αν δεν κουβαλάτε αποσκευές θα σας πρότεινα να περπατήσετε.) Και στις 2 περιπτώσεις θα βρείτε τους σταθμούς τραμ/λεωφορείων και τα μηχανήματα και κιόσκια για τα εισιτήρια, έξω από τους σταθμούς των τρένων. Η εταιρεία λέγεται Lijn και το σηματάκι της είναι κίτρινο. Τα εισιτήρια διάρκειας 60 λεπτών κόστισαν 3€ στη Μπριζ και 2,50€ στη Γάνδη. Για τα δρομολόγια τους χρησιμοποιούσαμε το google, υπάρχουν πολλές επιλογές. Για τη Μπριζ τα λεωφορεία 4 & 14 σε πάνε ακριβώς στην κεντρική πλατεία, ενώ από κει η επιστροφή στον σταθμό γίνεται με το 5 και το 15. Για το κέντρο της Γάνδης πήραμε το τραμ 1 που μας έβγαλε κοντά στο δημαρχείο. Η Αμβέρσα είχε μικρότερες αποστάσεις οπότε μετακινηθήκαμε με τα πόδια.


**ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ**

Πριν προχωρήσετε παρακάτω, να ενημερώσω ότι δεν είμαι καθόλου φίλος των μουσείων. Μου αρέσει πολύ να περπατάω σε μια πόλη κι εκτός από τα βασικά της αξιοθέατα να ανακαλύπτω όμορφες περιοχές, πάρκα, υπαίθριες αγορές κλπ. Οι ναοί με εντυπωσιάζουν πάντα με την αρχιτεκτονική τους, έτσι όταν βρίσκονται στον δρόμο μου θα μπώ να τους θαυμάσω κι επίσης λατρεύω τα παλιά κομμάτια των πόλεων με τις όμορφες πλατείες, τα γραφικά στενάκια και τα μαγαζιά.
Έχω συγκεντρώσει τα βασικά αξιοθέατα των πόλεων που επισκέφτηκα για να βοηθήσω όποιον θέλει να πάει, να φτιάξει ένα πλάνο.

Βρυξέλλες
· Grand Place & City hall (To πιο κεντρικό και τουριστικό σημείο των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή το βράδυ με τον φωτισμό των κτηρίων. Τip: αν θέλετε να την θαυμάσετε με ελάχιστο κόσμο, επισκεφτείτε τη την Κυριακή μετά τις 8 το απόγευμα.)
· Manneken Pis
· Royal Palace
· Mont des Arts
· Royal Gallery of saint Hubert
· St. Michael and St. Gudula Cathedral ( καθεδρικός ναός των Βρυξελλών)
· Parlamentarium (Ευρωκοινοβούλιο)
· Parc du Cinquantenaire
· Atomium
· Mini-Europe (συστήνεται περισσότερο σε όσους έχουν παιδιά!)

Μπριζ
· Market Square& Belford (Τη λάτρεψα την κεντρική πλατεία της Μπριζ. Στέκεσαι στη μέση, κοιτάς γύρω σου και νομίζεις πως είσαι σε σκηνικό από ταινία)
· Burg square & City Hall
· Basilica of holy blood
· Rozenhoedkaai canal(μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με βάρκα στα κανάλια της Μπριζ για να δείτε την πόλη από άλλη οπτική γωνία. Το κόστος ήταν 12€ το άτομο και θα βρείτε λίγο πιο οικονομικές επιλογές στη Γάνδη.
· Bonifacius Bridge(ινσταγκραμικό σημείο για φωτογραφίες! Έχει άπειρα τέτοια η πόλη!!!)
· Church of our Lady
· Minnewater park (αν σας αρέσει η ποδηλασία θα σας πρότεινα να κάνετε τη βόλτα σας μέσα στο πάρκο με ένα ποδήλατο)
· Εzelpoort(δεν είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα, το βρήκα καθώς έφτιαχνα το πλάνο μου, αλλά είναι ένα πολύ όμορφο σημείο για φωτογραφίες.

Γάνδη
· City hall
· St.Nicholas church
· Belrford
· Saint Bavo’s Cathedral
· Vrijdagmarkt Ghent(square & market place) (Τip: Τις Κυριακές τα καταστήματα, εκτός αυτών στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, είναι κλειστά)
· Graslei – Korenlei –St. Michaels bridge(το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη!!! Άλλο ένα μέρος που θυμίζει σκηνικό από ταινία. Αρκετά τουριστικό και με πολύ κόσμο.Σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και το βράδυ φωτισμένο, όμως δυστυχώς δεν κατάφερα να το δώ)
Αν σκοπεύετε να μείνετε ένα βράδυ στη Γάνδη (κάτι που θα έκανα, τώρα που είδα πως είναι) μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης
· Gravensteen Castle
· Citadel Park

Αμβέρσα
· Grote Markt & City Hall
· Cathedral of our Lady
· Nello and Patrace statue
· Het Steen
· Diamont district(ακόμη κι αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι, μια βόλτα για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακότερα διαμάντια του κόσμου επιβάλλεται. Tip: Tα περισσότερα κοσμηματοπωλεία στη συνοικία αυτή ανήκουν σε Εβραίους, γι΄αυτό αν πάτε Σάββατο θα τα βρείτε κλειστά)
· Μeir Street(τεράστιος εμπορικός δρόμος για τους λάτρεις του shopping! (Tip: Αν έχετε κέφι για ψώνια, αποφύγετε να πάτε Σάββατο).
Τα περισσότερα αξιοθέατα από αυτά που σας έγραψα ήταν δωρεάν. Είσοδο (όπως και μεγάλη ουρά) είχαν τα καμπαναριά (Belford ) σε Μπρίζ και Γάνδη, το δημαρχείο των Βρυξελλών (8€), το Αtomium και το mini-Europe (από 17€ το καθένα, υπήρχε όμως και τιμή πακέτου) και σ κάποιους ναούς υπήρχε ένα μικρό αντίτιμο για να επισκεφτείς κάποια συγκεκριμένα σημεία τους.
Θα γράψω εδώ το τελικό μου συμπέρασμα και θα σας αφήσω σε εκκρεμότητα το φαγητό για να συνοδεύσω το κείμενο με τις απαραίτητες φωτογραφίες. Το Βέλγιο μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Οι εικόνες που είδα ήταν πολλές και πανέμορφες. Αν θα έκανα μια κατάταξη θα ήταν 1)Μπρίζ 2)Γάνδη 3)Βρυξέλλες 4) Αμβέρσα. Φυσικά αυτές είναι προσωπικές προτιμήσεις. Αν άλλαζα κάτι στο πρόγραμμα μου θα ήταν να αφιερώσω ένα βράδυ στη Γάνδη για να τη δώ και φωτισμένη και ίσως να επέλεγα μια άλλη μονοήμερη από την Αμβέρσα. Όχι πως δεν είχε όμορφα πράγματα να δεις αλλά ήταν σίγουρα λιγότερα σε σχέση με τις άλλες πόλεις και μου έδωσε την εντύπωση πως ήταν πιο πολύ προορισμός για ψώνια. Προτείνω σε όποιον επιλέξει το Βέλγιο να το επισκεφτεί την άνοιξη ( γύρω στα μέσα Μαΐου ιδανικά), να έχει άνετα παπούτσια και όρεξη για περπάτημα καθώς και γερό στομάχι & συκώτι για τη βαριά αλλά νόστιμη κουζίνα τους και τις αμέτρητες μπύρες.


**ΦΑΓΗΤΟ**
Το Βέλγιο θεωρείται από πολλούς ταξιδιωτικός προορισμός για food lovers αν και είναι ακριβό “σπορ” το φαγητό σε εστιατόριο (για 2 κυρίως και 2 μπύρες υπολογίστε γύρω στα 50€ στην καλύτερη περίπτωση). Ψάχνοντας δεν βρήκα πάρα πολλές προτάσεις από ταξιδιώτες οπότε έκανα μια αναζήτηση στα παραδοσιακά πιάτα της Βέλγικης κουζίνας και κυρίως επέλεγα το μαγαζί ανάλογα με την τοποθεσία που μου άρεσε στο σημείο που βρισκόμουν και έκανα μια σύντομη αναζήτηση στις κριτικές εκείνη τη στιγμή.
Τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του Βελγίου είναι οι τηγανιτές πατάτες (Βέλγικες = διπλοτηγανισμένες), τα μύδια, οι βάφλες και η σοκολάτα. Και το εθνικό τους ποτό η μπύρα.
Πατάτες φάγαμε με το τσουβάλι! Οι μισοί από όσους κυκλοφορούσαν γύρω μας κρατούσαν ένα κουτάκι (ή χωνάκι) με τηγανιτές πατάτες και μια γενναία δόση μαγιονέζας (η άλλης σάλτσας). Οι άλλοι μισοί κρατούσαν βάφλα, αλλά θα αναφερθώ παρακάτω σ’αυτό. Σε γενικές γραμμές ήταν ένα τίμιο street food για να κόψεις την πείνα σου, αρκεί να ήταν φρέσκες (γιατί διπλοτηγανισμένες και μπαγιάτικες είναι πολύ κακός συνδυασμός!) Τις καλύτερες τις φάγαμε στη Μπριζ στο Olive street food μάλιστα ανήκει σε Έλληνες!!!
Προσπερνάω τα μύδια που δεν τα τρώω έτσι κι αλλιώς και πάω κατευθείαν στις βάφλες που αγαπώ! Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα προς δημοσκόπηση… Βάφλα Βρυξελλών ή Βάφλα Λιέγης?? Η βάφλα Βρυξελλών είναι ουσιαστικά αυτή που τρώμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα. Φτιάχνεται από χυλό, είναι άγλυκη και μοιάζει με λουκουμά στην υφή. Η βάφλα Λιέγης φτιάχνεται από ζυμαράκι, είναι από μόνη της λίγο γλυκιά, είναι κατά κάποιο τρόπο καραμελωμένη αφού το ζυμάρι ψήνεται με πέρλες ζάχαρης (τρώγεται και σκέτη) και η υφή της είναι σαν πυκνό και μαστιχωτό τσουρεκάκι. Αν με ρωτάτε ψηφίζω βάφλα ΛΙΕΓΗΣ δαγκωτό!!! Την καλύτερη την δοκίμασα στο Chez Albert στη Μπριζ (δοκιμάστε τη με βέλγικη σοκολάτα γάλακτος) και στις Βρυξέλλες στο L’art du chocolat εντελώς σκέτη.
Η σοκολάτα ίσως είναι το σήμα κατατεθέν του Βελγίου. Υπάρχει παντού. Πιστεύω πως για κάθε ένα εμπορικό κατάστημα υπάρχει και μια σοκολατερία. Απίστευτες ποικιλίες, γεύσεις και μυρωδιές. Βιτρίνες σαν κοσμηματοπωλεία και τιμές… επίσης σαν κοσμηματοπωλεία!!! Στα περισσότερα η τιμή του κιλού ήταν γύρω στα 50€. Δεν θα σας πω που δοκίμασα την καλύτερη σοκολάτα γιατί όπου και να δοκίμασα μου άρεσε πολύ (ακόμη και οι έτοιμες συσκευασμένες πραλίνες, που θεωρούνται πιο “τουριστικές” ήταν πεντανόστιμες.) Στην Μπριζ στο Chocolate de Julie πήρα πεντανόστιμα “πλακάκια” λευκής και γάλακτος σοκολάτας με αμύγδαλο κροκάν και μια πικάντικη επίγευση, στο Belgique Gourmande στις Βρυξέλλες δοκίμασα εξαιρετικές πραλίνες αμυγδάλου και στο L’art du chocolat φανταστικές πραλίνες σαμπάνιας.
Άλλα παραδοσιακά πιάτα της βέλγικης κουζίνας που δοκίμασα ήταν το carbonnade flamande(φλαμανδικό στιφάδο! Μοσχάρι μαγειρεμένο με σάλτσα μπύρας) και το Boulets a la Liegoise (κεφτέδες Λιέγης! Μόνο κεφτέδες δεν ήταν αφού είχαν το μέγεθος της μπάλας του τένις! Πεντανόστιμοι ωστόσο, μαγειρεμένοι κι αυτή με μια πλούσια σάλτσα. Και τα δυο πιάτα τα δοκίμασα στο La Chaloupe d’ Or πάνω στην Grand Place. Kαι παρόλο που τα μαγαζιά εκεί θεωρούνται πιο τουριστικά, βρήκα και τα δυο πιάτα πολύ νόστιμα.
Η μόνη πρόταση που ακολούθησα στο φαγητό είναι μια που συναντούσα σχεδόν παντού. Ribs & Beer!!! Αν πας στη Μπριζ , θα κλείσεις τραπέζι απαραιτήτως, και θα πας εκεί να φας τα νοστιμότερα παϊδάκια της ζωής σου! Μπορεί να στοιχίσει λίγο παραπάνω αλλά με 23€ και το all you can eat κάνε όσο refill θέλεις ή αντέχεις.
Για το τέλος άφησα τις μπύρες! Δεν είμαι ιδιαίτερα γνώστης αλλά πραγματικά οι επιλογές ήταν αμέτρητες. Και το εντυπωσιακό είναι ότι η κάθε επιλογή είχε το δικό της ποτήρι!!! Επειδή δεν είμαι ούτε ιδιαίτερα πότης (η αγαπημένη μου μπύρα είναι η radlerνα φανταστείτε), επέλεγα ότι έβρισκα με φρούτα. Με ροδάκινο, με κεράσι, με φρούτα του δάσους, με φραμπουάζ, ήταν όλες εξαιρετικές! Όπως ήταν και όλες οι κλασσικές που δοκίμασε ο σύζυγος! Επειδή μπύρες καλές θα βρείτε παντού έχω να προτείνω για την τοποθεσία στη Γάνδη οπουδήποτε πάνω στα κανάλια, στην Grand Place επίσης οπουδήποτε με θέα τα επιβλητικά κτήρια και στη Μπριζ στο Bourgogne des Flandres (διαθέτει και μουσείο μπύρας) για τη θέα (πάνω στο κανάλι) και τα εξαιρετικά κεφτεδάκια με τη γλυκόξινη σάλτσα.

Αυτά απο εμένα! Ελπίζω όλες αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν όποιον έχει σκοπό να ταξιδέψει εκεί!!!❤

Μια μικρή γεύση, μέσα απο φωτογραφίες...

20220504_143931.jpg 20220504_195713.jpg 20220505_093920.jpg 20220505_114816.jpg 20220505_183257.jpg 20220506_114735.jpg 20220506_121624.jpg 20220506_124209.jpg 20220506_151324.jpg 20220506_221847.jpg 20220507_123049.jpg 20220507_124139.jpg 20220507_125246.jpg 20220507_165130.jpg 20220508_151130.jpg 20220508_151420.jpg 20220508_152047.jpg 20220508_153530.jpg 20220508_154749.jpg 20220508_175759.jpg 20220509_105225.jpg 20220509_130032.jpg
Ευχαρισουμε.Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες Θα παω στις 10/12/22
 

Sam-chal

Member
Μηνύματα
852
Likes
1.894
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Χιλή, Βολιβία
Απ' ότι παρατήρησα το duo ticket δεν ισχύει φέτος, ίσως το επαναφέρουν αργότερα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.553
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom