Σερβία Βελιγράδι και πέριξ: tips φαγητού και διάφορες πληροφορίες από το ταξίδι μας (04/2016)

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Μετά την Σκωτία (στην οποία μου πήγε ο κούκος αηδόνι), η τάση φυγής με οδήγησε στο Βελιγράδι, καθώς είχα διαπιστώσει ότι θα ήταν ένα οικονομικό ταξίδι … και δεν έπεσα έξω…

Mαζί με την ανιψιά μου λοιπόν, βρεθήκαμε στο Μπεόγκραντ (Beograd) όπως συστήνεται από τους ντόποιους, ή Belgrade, για 6 μέρες (14/4-19/4/16), με έναν καιρό θαυμάσιο, εξαιρώντας την ημέρα της άφιξης μας που έβρεχε.

Να ευχαριστήσω αρχικά την Kalove που ήταν η αφορμή που έκλεισα το ταξίδι στο Βελιγράδι.
Επιπλέον όλους τους συμφορουμίτες για αυτά που είχαν γράψει και βοηθούν όλους τους επόμενους. Ειδικάτους : giannismits, kalove, Ivana, varioathens, nedelja, goldfish, underwater, mfish, galat κ.ά.

Ακολουθώντας τις συμβουλές πολλών μελών του forum, μείναμε και μεις στο Selectionapartments… και καλώς κάναμε.. http://www.selection.rs/
Κεντρικότατο, πεντακάθαρο, ευρύχωρο δωμάτιο (Δωμάτιο 1, με εσωτερικό μπάνιο). Για τους καπνιστές ενδείκνυται λόγω μιας μικρής στενής βεράντας που υπάρχει έξω από την μεγάλη κοινή κουζίνα των 3 δωματίων (εάν βρέχει όμως θα δυσκολευτείτε να καπνίσετε….)
Ο Ιβάν όπως έχουν πει όλοι εδώ, ευγενέστατος! Καθώς είχαμε 5 διανυκτερεύσεις (225 ευρώ), ήταν δωρεάν η μεταφορά μας από/προς το αεροδρόμιο. Η κράτηση είχε γίνει μέσω email (χωρίς προκαταβολή), 4 μήνες πριν.
Γενικά η διαμονή σε διαμερίσματα ενδείκνυται … οικονομικότατα….

Γενικές εντυπώσεις

Πήγαινα με μικρό καλάθι, οπότε μπορώ να πω ότι με εξέπληξε ευχάριστα.
Είναι μια πόλη που θα περάσεις καλά σαν τουρίστας, θα θελήσεις να περπατήσεις πολύ (συναντώντας συνέχεια πολλά πάρκα) και θα νοιώσεις μια κουλτούρα που μοιάζει σε πολλά με τη δική μας....

Ο κόσμος άλλες φορές άκρως ευγενικός (να σε ρωτάει εάν θες βοήθεια όταν ψάχνεσαι με τους δρόμους) και άλλες φορές ολίγον «αγενής» σαν να σε ξέρει χρόνια, σου μιλά απότομα ή ολίγον ωμά (το νοιώσαμε αυτό με κάποιοις σερβιτόρους)…
και ίσως να παραξενευτείς, ακούγοντας τους να αποχαιρετιούνται λέγοντας πάντα ‘Ciao’…

Δεν θα ξεχάσω (ευχάριστα) το ζευγάρι με το κοριτσάκι (συνονόματο της ανιψιάς μου) που συνομιλήσαμε στην κρουαζιέρα στον Σάβα και Δούναβη…
Μίλησαν για την πολιτική κατάσταση της χώρας τους , απελπισμένοι και απαισιόδοξοι και αυτοί για τις προκείμενες εκλογές, για τους πολιτικούς που κοιτάνε μόνο τη τσέπη τους (… τι μου θυμίζει αυτό…), για τους Αραβες που έχουν αρχίσει τα έργα στο λιμάνι και έχουν αγοράσει τεράστιες εκτάσεις για τη βελτίωση της πόλης, για την Ελλάδα που έρχονται και λατρεύουν.
Στο τέλος, καθώς είχε βραδυάσει, προσφέρθηκαν να μας επιστρέψουν στην πόλη καθώς ήταν σχετικά στην διαδρομή τους (πήγαιναν προς το Ada Ciganlija). Και μάλιστα έξω ακριβώς από το ξενοδοχείο μας!! (να ναι καλά !!)

Και ναι όντως, οι Σέρβοι είναι ψηλοί… πολύ ψηλοί (κατά κανόνα). Νόμιζα ότι θα με πατήσουν καθώς λόγω ύψους, δεν φαινόμουν μπροστά τους. Άσε που όταν τους μιλούσα, ένα αυχεντικό το ένοιωθα…

Οι οδοί είναι γραμμένοι στα σέρβικα, οπότε καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο κυριλικό αλφάβητο.

Ταξιδιωτικοί οδηγοί

Εάν ψάχνετε για έντυπο ελληνικό ταξιδιωτικό οδηγό, χμμμ … δεν υπάρχει…

1) Για αγγλικούς, εκτός από τους γνωστούς (lonelyplanetκλπ), θα βρείτε και των εκδόσεων komshe, «BelgradeinYourHands» (έχει προαναφερθεί δις και από τον dmdoc). Αγοράστηκε εκεί από το βιλβιοπωλείο Delfi (κοντά στην πλατεία με το άλογο), γύρω στα 14 ευρώ. Μοιάζει αρκετά με τους οδηγούς των εκδόσεων dk, χωρίς αναφορά όμως στα ΜΜΜ για το κάθε αξιοθέατο.

Στο site των εκδόσεων, θα βρείτε πολύ ωραία virtualtours http://komshe.com/virtual-tours/

2) Δωρεάν ταξιδιωτικοί οδηγοί σε pdf :

Συγκοινωνίες

Χρησιμοποιήσαμε την BusPlus (που μας έδωσε ο Ιβάν), φορτίζοντας την από τα κιόσκια-περίπτερα που βρίσκαμε.
Όλως περιέργως χρησιμοποιήσαμε πολύ περισσότερο τα πόδια μας από τα ΜΜΜ…(στην πραγματικότητα ξεποδαριαστήκαμε…)
Προσοχή! Εάν είστε 2 άτομα ή περισσότερα, στο μηχάνημα μέσα στα ΜΜΜ, πρέπει να επιλέξετε –επικυρώσετε το πλήθος των ατόμων. Δεν ισχύει το στυλ «είμαστε 2 άτομα» άρα θα χτυπήσω την κάρτα 2 φορές.
Κατά λάθος το έκανα όταν πηγαίναμε στο AdaCiganlija … μπήκαν 2 ελεγκτές (γυναίκες). Μας ζήτησαν να πληρώσουμε πρόστιμο (περίπου 20 ευρώ). Μετά από τα πολλά, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε ότι δεν το ξέραμε και αφού είχαμε κατέβει μαζί τους στη στάση που θέλαμε, ζητήσαμε να έλθει η αστυνομία (η ανιψιά μου το γατόνι, να ναι καλά)… Εκαναν ότι πήραν τηλέφωνο την αστυνομία, δήλωσαν ότι ήταν κατειλημένα τα τηλέφωνα….και στο τέλος μας άφησαν.

Λεπτομερή χάρτη συγκοινωνιών δεν καταφέραμε να βρούμε. Σε λίγες στάσεις υπήρχε αναλυτικός χάρτης για τις γραμμές που περνούσαν από εκεί…

Η διαδρομή με το τραμ 2 (όπως αναφέρει στην ιστορία του και ο gainnismits), αξίζει καθώς είναι κυκλική και βλέπεις μεγάλο μέρος της πόλης. Ένα σημείο που μπορείς να το πάρεις είναι από το τέλος της KnezaMihailova (προς το φρούριο). Περνάει και από τον σιδηροδρομικό σταθμό (αλλά κάνοντας μια μεγάλη πορεία, ίσως καθυστερεί…)

Links συγκοινωνιών:

Αξιοθέατα-διαδρομές εντός πόλης


1) Μουσείο Τέσλα
Μας απογοήτευσε.Πιθανότατα να μας φαινόταν καλύτερο, αν πετυχαίναμε και την ώρα της ξενάγησης, αλλά γινόταν εκείνη τη μέρα μαραθώνιος και είχαν γίνει άνω κάτω τα πάντα (από τις συγκοινωνίες, τους δρόμους ως και τις ξεναγήσεις)….
2-3 δωμάτια με εφευρέσεις, που για μένα την άσχετη, δυστυχώς έλειπαν οι καλύτερες επεξηγήσεις.
Σε συζήτηση που είχαμε με ντόπιους, σχολίασαν ότι άξιζε στον Τέσλα μια καλύτερη έκθεση.
Κόστος εισιτηρίου περίπου στα 4 ευρώ.
http://www.lifo.gr/team/sansimera/35128
http://tvxs.gr/news/san-simera/nikola-tesla-o-promitheas-toy-ilektrismoy-toy-giorgoy-stamkoy
https://www.tripadvisor.com.gr/Attr...ikole_Tesle_Nikola_Tesla_Museum-Belgrade.html

2) Εθνογραφικό Μουσείο (StudentskiTrg 13)
Σε 2 ορόφους, με ενδυμασίες από όλες τις περιοχές και κοσμήματα (ωραία παρουσίαση τα δαχτυλίδια με μεγενθυντικό φακό για τις λεπτομέρειες). Τις Κυριακές είναι δωρεάν.
http://etnografskimuzej.rs/en/visit-us/working-hours/

3) Kalemegdan φρούριο

http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/?page_id=140&lang=en ( χάρτης)

Για ωραίες βόλτες όλες τις ώρες της μέρας, με θέα στον Σάβα και Δούναβη. Δεν ενδείκνυται (κατά την άποψή μου) για αρκετά αργά (μετά τις 10 μμ).
Τον Ζωολογικό κήπο που βρίσκεται μέσα σε αυτόν, μπορώ να πω ότι τον περίμενα χειρότερο (από αυτά που είχα διαβάσει). Παρότι έχω δει πολύ καλύτερους, εδώ είδα για πρώτη φορά λευκή τίγρη … Εάν έχετε παιδιά μαζί σας, θα τους αρέσει…
Και εάν θέλετε να ξεκουραστείτε, καθίστε για ένα καφέ με θέα το Δούναβη και Σάββα, στο kalemegdanska terasa (κοντά στην εκκλησία Ruzica και πριν τον Ζωολογικό) http://kalemegdanskaterasa.com/en/gallery

4) ΝΑΤΟ ruins
Τα 2 μεγάλα κατεστραμμένα κτίριααπό τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ (1999), γωνία των οδών KnezaMilosa & Nemanjina,έχουν καλυφθεί με τεράστια πανώ και μόνο μια γωνία τους φαινόταν… απ΄ότι μας είπαν, έχουν ξεκινήσει εργασίες κατεδάφισης ….
http://www.timetravelturtle.com/2013/07/ruined-buildings-from-belgrade-bombing/

5) Κρουαζιέρα
Κάναμε την «κρουαζιέρα» με την Yachtingclub ’’Kej’’, με αναχώριση από το Νέο Βελιγράδι (Ušćebb).
Συνιστάται η προκράτηση, καθώς εμείς πηγαίνοντας εκεί για να πάρουμε των 4 μμ, υπήρχαν ήδη 2 γκρουπ και δεν μπορούσαμε να μπούμε. Τελικά βγάλαμε εισιτήριο για τις 6 μμ, που άξιζε καθώς πετύχαμε και την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Διαρκεί 1.5 ώρα. Πληρώσαμε 9 ευρώ περίπου, οι 2 μας.
http://www.belgradian.com/river-cruising/yachting-club-kej/
http://www.klubkej.com/

6) AdaCiganlija
Ωραία η βόλτα μας στο νησί (ευχαριστούμε τα μέλη του φόρουμ για την αναφορά του). Τη μέρα εκείνη όμως είχε φοβερή ζέστη και μας χτύπησε η ζέστη κατακούτελα (καθώς είχαμε ήδη περπατήσει από το κέντρο προς τον σταθμό των λεωφορείων πριν πάμε στο νησί…..) Τόσο που είχα ξεχάσει την άλλη πλευρά του νησιού (δεξιά όπως μπαίνεις στο νησί), που είχε αναφέρει ο giannismits με το παραλίμνιο εστιατόριο. Ενδείκνυται ίσως καθημερινές για λιγότερο κόσμο.
http://www.hot-spot.rs/en/VirtualTours/AdaCiganlija.html (virtual tours)

…Για τα λοιπά , έχουν γραφεί αρκετά στις ταξιδιωτικές ιστορίες πολλών μελών εδώ…

7) Χρήσιμα/ενδιαφέροντα Links:
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Φαγητό, ποτό κλπ

Οι τιμές στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνουν το φιλοδώρημα, το οποίο προστίθεται στο τέλος (20%)… απ΄ότι καταλάβαμε.
Καπνίζουν οι περισσότεροι και το τσιγάρο επιτρέπεται σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους που βρεθήκαμε για φαγητό, καφέ ή ποτό.
Προς μεγάλη μας χαρά, μπορούσαμε να φάμε και να πιούμε μέχρι αργά ή οποιαδήποτε ώρα της μέρας…
Τα 2 άτομα κατά μέσο όρο, τρώγαμε με 18-25 ευρώ.

Το σέρβικο φαγητό μας φάνηκε βαρύ (καθώς τρώγαμε κατά τις 10 μμ), αλλά πεντανόστιμο.
Τιμήσαμε και μας άρεσε διαιτέρως το προσούτο (το χρησιμοποιούν πάρα πολύ απ΄ότι καταλάβαμε)… στις σαλάτες, στα σάντουιτς και στα ζυμαρικά. Τώρα θα μου πείτε, αυτό σου έκανε εντύπωση? δοκιμάστε το πχ σε ζυμαρικά συνοδευμένο με κρασί και θα με θυμηθείτε…
εεε και σίγουρα τουλάχιστον μία φορά το πικάντικο μπιφτέκι τους την πλεσκαβίτσα… η Karadjordjeva(κοτόπουλο ρολό στυλ σνίτσελ) να πω την αλήθεια δεν με ενθουσίασε…

Τα κρασιά που ήπιαμε στα εστιατόρια εξαιρετικά (πάντα σέρβικα) και σχετικά οικονομικά πχ στο manufaktura, 1 μπουκάλι κρασί μέσης τιμής, ήταν στα 20 ευρώ.

Για το τι τρώγεται και πίνεται στη Σερβία http://www.belgradian.com/baner/bon-appetit/

Μια λίστα από τις σημειώσεις μου (η σειρά είναι τυχαία):

1) Mala Gostionica (Dobracina 6, κοντάστην Republic sq) https://www.facebook.com/malagostionica#_=_
https://www.facebook.com/malagostionica#_=_
Παρότι απέναντι από το «ξενοδοχείο» μας, δεν καταφέραμε να το τιμήσουμε. Όμορφος χώρος μέσα (το αδικούν οι φωτογραφίες)! Και έξω μια χαρά είναι (με τις ομπρελίτσες του). Πολύ κοντά στην πλατεία του αλόγου (όπως λένε και οι ντόπιοι), αλλά ταυτόχρονα σε ένα μη τουριστικό στενό, οπότε εκεί θα γευματίσετε μακριά από το πλήθος των τουριστών.
Η Kleopatraμας, που το τίμησε τον Γενάρη, έχει να λέει τα καλύτερα ως προς την ποιότητα και την τιμή.​

2) Rakia bar (Dobracina 5, απέναντιαπότο Mala Gostionica ) http://www.rakiabar.com/rakia-bar-serbia/belgrade.25.html
http://www.rakiabar.com/rakia-bar-serbia/belgrade.25.html
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τις ρακίες τους, το εθνικό τους λικέρ (δυνατέεεες!!), φιγουράρει πολύ το συγκεκριμένο…. και με τραπεζάκια-πάγκους έξω. Ημιυπόγειο, μικρός χώρος. Παρότι είναι από τα προτεινόμενα, ελάχιστο κόσμο είδαμε όλες τις βραδιές εκεί… Σερβίρει και καφέ…​

3) BOUTIQUE #1 (Trg republike 3) & BOUTIQUE #2 (Kneza Mihaila 52a, κοντάστην Kralja Petra)
http://www.boutiquerestoran.com/
Παρότι και τα 2 εστιατόρια-καφέ βρίσκονται σε άκρως τουριστικά σημεία , το #1 (που καθήσαμε) δεν μας απογοήτευσε.
Ωραίοι χώροι μέσα … προτιμήστε τον ημιόροφο για καλύτερη θέα της πλατείας. Σαφώς και έχει έξω δεκάδες τραπέζια.
Δειπνήσαμε ή πήραμε πρωινό στο #1… εξαιρετικά και σχετικά οικονομικά, καλές μερίδες, ποιότητα, σέρβις. Το μενού του φιλικό και εύχρηστο (με φωτος) για να μην ψάχνεστε. Εάν το συναντήσετε γεμάτο ειδικά στα έξω τραπέζια, ίσως να καθυστερήσει να σας εξυπηρετήσει.
Την τελευταία μέρα απολαύσαμε ένα πλούσιο πρωινό (πληρώνοντας συνολικά 10.50 ευρώ) για : 1 espresso, 1 σοκολάτα βιενουά και 2 πιάτα πρωινού (καλές μερίδες).​

4) little bay (Dositejeva 9Α, κοντά στο Εθνικό θεατρο) http://littlebay.rs/index-en.html
http://littlebay.rs/index-en.html
Το ζευγάρι των ντόπινω στην κρουαζιέρα που συνομιλούσαμε, μας το πρότειναν σαν ένα από τα καλύτερα. Δεν το τιμήσαμε, οπότε δεν έχουμε άποψη.​

5) Mammas Biscuit House (MBH) Strahinjića Bana 72a
https://www.tripadvisor.co.uk/Attra...6-Reviews-Mamma_s_Biscuit_House-Belgrade.html
Φημίζεται για τα παράξενα κεϊκάκια σε σχήμα ζώων…Ενώ δεν του φαίνεται, είναι πολύ όμορφο μέσα, σε ένα ημιυπόγειο. Ομορφο και έξω. Για καφέ με γλυκό ή φρέσκους χυμούς, σνακ κλπ… το τίμησα 2 φορές για χαλαρό απογευματινό καφεδάκι μακρυά από το πλήθος των τουριστών και 1 φορά το πρωί.. αλλά προσοχή, δεν σερβίρει πρωινό… Εάν είστε του λεμονιού, δοκιμάστε την τάρτα λεμονιού.
Η εξυπηρέτηση όμως δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε… αλλά δεν με χάλασε κιόλας…(κάπως αδιάφοροι και βαριεστημένοι οι σερβιτόροι).​

6) Cevap kod Dekija (Strahinjića Bana 71)
https://www.tripadvisor.co.uk/Resta...447925-Reviews-Cevap_kod_Dekija-Belgrade.html
Απέναντι από το ΜΒΗ. Κάτι σαν σουβλατζίδικο με τυλιχτά κεμπάμ και ωραιότατη πλεσκαβίτσα με καϊμάκ τυρί. Τραπεζάκια έξω… για κάτι γρήγορο, αξίζει κατ΄εμέ.​

7) Comunale Caffe e Cucina (Karadjordjeva 2-4, Beton Hala) https://www.tripadvisor.co.uk/Resta...Reviews-Comunale_Caffe_e_Cucina-Belgrade.html
https://www.tripadvisor.co.uk/Resta...Reviews-Comunale_Caffe_e_Cucina-Belgrade.html
Βρεθήκαμε για ποτό (γενικά πάφθηνο παντού ~ 4 ευρώ). Βρίσκεται στην αποβάθρα, μαζί με πολλά άλλα γνωστά στη σειρά (η περιοχή εκεί λέγεται BetonHala)… και μέσα σε μοντέρνο στυλ, πολύ προσεγμένο… το προτιμούσαν απ΄ότι είδαμε για φαγητό. Αξίζει και για το ηλιοβασίλεμα με θέα τον Σάβα…​

8) Snezana (Kralja Petra & Knez Mihajlova)
https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d2701523-Reviews-Snezana-Belgrade.html
Αν και σε άκρως τουριστικό σημείο, δεν μας απογοήτευσε.. αντιθέτως… δοκιμάσαμε σαλάτα του καίσαρα (εξαιρετική, με πλούσια υλικά και εντελώς διαφορετική από αυτήν που συνήθως βρίσκουμε) και 1 μερίδα ζυμαρικών που επικρατούσαν σε με-γά-λη ποσότητα το κοτόπουλο με το προσούτο (έναντι των ζυμαρικών).​

9) Manufaktura (Kralja Petra 13-15) https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d7385158-Reviews-Manufaktura-Belgrade.html
https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d7385158-Reviews-Manufaktura-Belgrade.html
Εντυπωσιακοί όμορφοι οι εσωτερικοί χώροι του, με τραπεζάκια και έξω. Χρειάζεται κράτηση.
Μου θύμιζε δικά μας εστιατόρια, αν εξαιρέσεις τα πριονίδια στο πάτωμα που δεν τα είχα ξαναδεί αλλού…
Προσεγμένη παρουσίαση μεζεδακίων και κυρίως πιάτων, μικρές αλλά νόστιμες μερίδες. Καλή λίστα κρασιών και οικονομικά σχετικά. Πολύ καλή εξυπηρέτηση.
(Για τους ντόπιους θεωρείται ακριβό.. Είδαμε αρκετές παρέες ντόπιων, να τρώνε τα μεζεδάκια τους και άλλες πιο αργά, να έρχονται και να πίνουν το ουίσκι ή τα ποτά τους.)​

10) SmokvicaKraljaPetra (Kraljapetra 73, στο τελείωμα του δρόμου, προς τον Δούναβη)
http://smokvica.rs/eng/smokvica-kralja-petra/
https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d3588640-Reviews-Smokvica-Belgrade.html
αυλή παλαιού σπιτιού.. για όλες τις ώρες ( καφέ, σνακ, ποτό…)​

11) Pekara trpkovic (Nemanjina 32) http://www.tripadvisor.co.uk/Restau...7352920-Reviews-Pekara_Trpkovic-Belgrade.html
http://www.tripadvisor.co.uk/Restau...7352920-Reviews-Pekara_Trpkovic-Belgrade.html
δοκιμάστε διαφόρων ειδών μπουρέκια… νοστιμότατα… πάρτε τα μαζί σας και καθίστε απέναντι στο πάρκο manjez, κάτω από την σκιά των δέντρων, χαζεύοντας και τη μικρή αγορά λουλουδιών..
Γενικά μπουρέκια θα βρείτε σε χιλιάδες pekara(κάτι σαν φούρνοι ή τυροπιτάδικα) στην πόλη.​

12) Mala fabrika ukusa (περιοχή Neimar, Nebojšina 49a, νότια Αγ. Σάβα, μετά το πάρκο karadordev https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d1910665-Reviews-Mala_Fabrika-Belgrade.html
https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d1910665-Reviews-Mala_Fabrika-Belgrade.html
το είχε παρουσιάσει και ο Δρίσκας στην εκπομπή του… τραπεζάκια και έξω στο πάρκο… θυμίζει ελληνικό σύγχρονο μεζεδοπωλείο…δεν πήγαμε, αλλά πολύ θα θέλαμε.. για πιο ψαγμένη παρουσίαση και γεύσεις..​

13) Prolece (Vuka Karadzica 11 & Carice Milice) http://www.varoskapija.rs/restaurant-prolece
http://www.varoskapija.rs/restaurant-prolece
Φημίζεται για το παραδοσιακό καλό σέρβικο φαγητό του. Απλοί χώροι (θυμίζει ολίγον δεκαετίας 70 θυμίζει). Το προτιμούν πολύ και οι ντόπιοι (δεν το επισκεφθήκαμε). Ο Lolik το έχει επισκεφθεί…​

14)Supermarket Deli (Toplicin Venac 19-21) https://www.tripadvisor.co.uk/Resta...132229-Reviews-Supermarket_Deli-Belgrade.html
https://www.tripadvisor.co.uk/Resta...132229-Reviews-Supermarket_Deli-Belgrade.html
για καφέ, σνακ, φαγητό, μπύρα .. (συναντήσαμε και αρκετούς νεολαίους ντόπιους)​

15) Stara Koliba (Usce bb, Νέο Βελιγράδι) https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d2703642-Reviews-Stara_Koliba-Belgrade.html
https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294472-d2703642-Reviews-Stara_Koliba-Belgrade.html
το ζηλέψαμε από την ιστορία του giannismits… εμείς οι ξύπνιες (κουνάμενες λυγαμένες), πήγαμε κατά τις 3 μμ για φαγητό… που να βρούμε τραπέζι… χρειάζονταν κράτηση..
Πριμένοντας για την κρουαζιέρα, καθήσαμε για ένα χυμό σε ένα Hostel-πλωτό… η θέα του ποταμού και από δω όμορφη… (θα περιμέναμε αρκετά για να κάνουμε την κρουαζιέρα στις 6 μμ)…
περπατήστε προς τα εκεί (πάνω κάτω) είναι μια όμορφη διαδρομή .. στην αρχή της διαδρομής, θα βρείτε και αρκετές splavs (παραποτάμια εστιατόρια-καφέ) …​

16)Moskva café (Тerazije 20) https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...04496-Reviews-Cafe_Hotel_Moskva-Belgrade.html
https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...04496-Reviews-Cafe_Hotel_Moskva-Belgrade.html
στο γνωστό ξενοδοχείο (που προσωπικά δεν το θεώρησα κιτς εξωτερικά). Εχει ωραίο εξωτερικό χώρο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την φημισμένη ομώνυμη τούρτα του (γιαμ γιαμ) Moscvacake… με παντεσπάνι από αμύγδαλα, κίτρινη κρέμα και φρέσκια βύσσινα και ανανά.
Εδώ είναι πιο ακριβά, περίπου στα 3.5- 4 ευρώ το γλυκό, ενώ αλλού ήταν γύρω στα 2 -2.5 ευρώ.​

17) Για το παγωτάκι σας:

α) Crna ovca (Black sheep) Kralja Petra 58, (btw Zmaja od Noćaja and Gospdar Jevremova)
https://www.facebook.com/crnaovca.rs
Μικρό μαγαζάκι, στο χέρι τα χωνάκια…για ψαγμένες γεύσεις παγωτού και γρανίτας.​

β) MaliPrinc (μικρός πρίγκηπας) (Obilićevvenac 26 και το δεύτερο Palmotićeva 27, Jevremovac)
http://www.maliprinc.com/obilic
Παγωτό με ωραίες γεύσεις.​

γ) moritzeis (VukaKaradzica 9) https://www.facebook.com/moritzeis?_rdr=p#_=_
https://www.facebook.com/moritzeis?_rdr=p#_=_
ωραίες γεύσεις παγωτού. φιγουράρισε στην εκπομπή του Δρίσκα. Θεωρείται από τα κορυφαία παγωτατζίδικα στον κόσμο. Δοκιμάστε το φυστίκι εάν σας αρέσει.
Προσωπικά ενθουσιάστηκα με μαύρη σοκολάτα και ως δεύτερη γεύση με βανίλια Μαδαγασκάρης (αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 2 ευρώ οι 2 γεύσεις).​
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Εκδρομές εκτός πόλης

Με τον Ιβάν, κάναμε μια ολοήμερη εκδρομή ημέρα Δευτέρα (καλό αυτό γιατί τουρίστες είδαμε ελάχιστους), έναντι 75 ευρώ (τα 2 άτομα). Ξεκινήσαμε 9.30 και επιστρέψαμε 19.30.
Επισκεφθήκαμε Όρος Avala, Πύργο Avala, FruskaGora (2 μοναστήρια), SremskiKarlovci, Petrovaradin, NoviSad & Zemun (το τελευταίο δεν χωρούσε την ίδια μέρα και το επισκεφθήκαμε την επομένη).

Kάντε αυτή την εκδρομή μόνο αν θέλετε στα γρήγορα να δείτε όλα τα παραπάνω… Μέγιστη βλακεία μου, που δεχθήκαμε το Zemun στο πακέτο…. (και να μην είχα πάει διαβασμένη… λες και πρώτη φορά ταξίδευα…)

Αναλυτικότερα:

Όρος Avala(16 χλμ ΝΑ του Βελιγραδίου) http://www.belgradian.com/sightseeing/avala/

Ωραία διαδρομή και μια θέα εκπληκτική στα 511μ .
Στην διαδρομή, σταματήσαμε για να δούμε το Mνημείο αφιερωμένο στους βετεράνους του Σοβιετικού πολέμου, μετά από το αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στο όρος Αβαλα τον Οκτώβρη του 1964, με επιβάτες βετεράνους που θα παρακολουθούσαν τον 20ο εορτασμό από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου (20/10/1944).
https://en.wikipedia.org/wiki/Monument_to_the_Soviet_war_veterans

Το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, τόσο η τοποθεσία του όσο και το ίδιο, τολμώ να πω ότι μου φάνηκε από τα πιο εντυπωσιακά που έχω δει στη ζωή μου… με τις 8 καρυάτιδες να αντιπροσωπεύουν περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε μαύρο γρανίτη… ωραία σύλληψη ιδέας, άκρως συγκινητική…. Ίσως έπαιξε ρόλο, το ότι έτυχε την ώρα της επίσκεψής μας να μην υπάρχει ψυχή εκεί….
https://en.wikipedia.org/wiki/Monument_to_the_Unknown_Hero

Πύργος Αvala (τηλεόρασης) http://www.avalskitoranj.rs/flash/Avalski toranj_avalski toranj.html
Βομβαρδίστηκε και αυτός το 1999. Ήταν το ψηλότερο κτίριο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σε πείσμα των κατοίκων, σαφώς και ξαναχτίστηκε (με είσοδο για το κοινό από το 2010) και μάλιστα 1 μέτρο ψηλότερος (~ 204μ). Οι ντόπιοι καυχούνται γι’ αυτόν , αναφέροντας ότι δεν το βάζουν κάτω…
Και εδώ η ίδια τύχη… μόνες μας εντελώς, με μια πανοραμική θέα άκρως εντυπωσιακή. Υπάρχει και καφετέρια (με έξτρα είσοδο).
Fruska Gora park («Φράγκικο Βουνό»)
Περιοχή γνωστή για τα 16 εναπομείναντα ορθόδοξα μοναστήρια της, η οποία προστατεύεται από την Unesco.
Αυτή η περιοχή είναι από μόνη της μια εκδρομή (για πολύ περισσότερο απ΄ότι πήγαμε εμείς).
Επισκεφθήκαμε 2 μοναστήρια:
a) Velika Remeta (όμορφος και ο περίγυρος του, με κιόσκι για να καθήσετε όση ώρα θέλετε)

b) Krusedol (εντυπωσιακό τόσο το ίδιο όσο και η είσοδος του, που νομιζεις βλέποντάς την ότι είναι από μόνη της ένας ναός. Υπάρχει και εστιατόριο-καφέ με θέα το μοναστήρι)

Sremski Karlovci http://www.karlovci.org.rs/index-en.html
Γραφική όμορφη πόλη με εντυπωσιακά κτίρια, εκκλησίες και σοκάκια. Δυστυχώς, χρειάζονταν περισσότερος χρόνος από όσο διαθέσαμε…

Επισκεφθήκαμε και το γνωστό οινοποιείο-μελλισσοκομείο Zivanovic. http://www.muzejzivanovic.com/en/
Θεωρείται από τα καλύτερα μάλλον, καθώς υπήρχαν φωτογραφίες από την επίσκεψη του Καρόλου της Αγγλίας…..Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα.. ούτε από το μικρό υπόγειο κελάρι-χώρο των κρασιών, ούτε από το μουσείο που είχε…. εάν δεν έχετε ξαναδεί κάτι ανάλογο, επισκεφθείτε το. Τα κρασιά που δοκιμάσαμε δεν μας ενθουσίασαν… Εάν σας έλθει να κανονίσετε με τον Ιβάν αυτή την εκδρομή, μην σπαταλήσετε πολύ χρόνο στο οινοποιείο (επισημάνετε το στον Ιβάν…)
Πληρώσαμε 4 ευρώ έκαστη για δοκιμή 6 κρασιών και 3 μελιών, κάτι που προσωπικά με ενόχλησε (τα θεώρησα πολλά), καθώς πρώτη φορά μου συμβαίνει και ειδικά όταν αγοράζω προϊοντα αξίας 30 ευρώ (2 ρακίες, ένα κρασί και 2 μέλια-εξαιρετικά).​

(Εάν είστε με αυτοκίνητο, 4χλμ μακρυά βρίσκεται το Stražilovo, με παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ που το προτιμούν και οι ντόπιοι για πικ νικ)

Για το Petrovaradin, NoviSad και Zemun, δεν έχω να πω περισσότερα από αυτά που έχουν γραφεί ήδη...

Αυτά… και εις άλλα, ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Χαιρετίσματα από Ισπανία, από μένα και τη Βαιτσα. Ευχαριστώ Για τα καλά σου λόγια. Θα τα πούμε όταν επιστρέψω.
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Χαιρετίσματα από Ισπανία, από μένα και τη Βαιτσα. Ευχαριστώ Για τα καλά σου λόγια. Θα τα πούμε όταν επιστρέψω.
Φιλιά πολλά και καλά να περάσετε! (αααα καλά ... μπέρδεψα τα ταξίδια...:harakiri: νόμιζα ότι θα είσαστε σε άλλη χώρα..)
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Ivana η Malysa, δώστε καμιά πληροφορία για το Sremski Karlovci, νομίζω πρώτη φορά αναφέρεται και δεν έχω ιδέα γιαυτό, φαίνεται όμορφο.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εύγε malysaκι μας…
Περιεκτική και χρηστικοτατη, αν έχεις και το χρόνο να ανεβάσεις φωτό …..;)
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Ivana η Malysa, δώστε καμιά πληροφορία για το Sremski Karlovci, νομίζω πρώτη φορά αναφέρεται και δεν έχω ιδέα γιαυτό, φαίνεται όμορφο.
Δυστυχώς μείναμα μισή ώρα και τριγυρνώντας στα γρήγορα απόλαυσε το μάτι μας το Πατριαρχείο, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, την παλαιότερη Θεολογική σχολή.
Σε αυτή τη πόλη, δημιουργήθηκε και το πρώτο γυμνάσιο της χώρας (αν θυμάμαι καλά).....
...απλά είδαμε πολύ όμορφα κτίρια, απλά και γραφικά σοκάκια και μας φάνηκε λιγότερο τουριστική απ΄ότι το Novi Sad (κάτι που μας επηρέασε θετικά).
Από φωτογραφίες έχω λίγες, καθώς περισσότερες έχει η Ελένη (ανιψιά μου) στο κινητό της...
(θα ανεβάσω λίγες από τις φωτο μου)..

Η Ιvana θα μπορέσει να μας διαφωτίσει περισσότερο....
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Sremski Karlovci

To Πατριαρχείο





Θεολογική σχολή (η παλαιότερη της χώρας)


το πρώτο γυμνάσιο (νομίζω ότι αυτό ειναι το κτίριο)


σοκκάκι....
 
Last edited:

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Ορος Αvala

Mνημείο αφιερωμένο στους βετεράνους του Σοβιετικού πολέμου, μετά από το αεροπορικό δυστύχημα (10/1964), με επιβάτες βετεράνους που θα παρακολουθούσαν τον 20ο εορτασμό από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου (20/10/1944).



αριστερά το ξενοδοχείο που πήγαινε ο Τίτο και στο βάθος ο πύργος τηλεόρασης
(στο πάρκιν πριν πάμε στο μνημείο Αγνωστου στρατιώτη)




ανεβαίνοντας προς το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη


Το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη (εντυπωσιακό!)





https://en.wikipedia.org/wiki/Monument_to_the_Unknown_Hero
Η θέα από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη





Πύργος Αvala (τηλεόρασης)




η είσοδος για να ανέβουμε στον πύργο ( και για να μπερδευτούμε... η δεσποινίδα δεν είμαι εγώ... είναι η Ελένη η ανιψιά μου)


θέα από τον πύργο






η απόλαυση του να βλέπεις μόνος σου πανοραμικά....


 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Fruska Gora park («Φράγκικο Βουνό»)

α) Μοναστήρι Velika Remeta


έξω από το μοναστήρι








Μοναστήρι Velika Remeta




β) Μοναστήρι Krusedol

είσοδος -πόρτα στο μοναστήρι




το μοναστήρι


 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.422
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom