Ουγγαρία Βουδαπέστη 2016 (πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός)

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (updated 06/02/2019)
IMG_20160320_153527_HDR_1458774960586.jpg



Βουδαπέστη, μια πόλη χωρισμένη στα δύο, με την παρουσία του Δούναβη να προσδίδει μια απίστευτη ομορφιά. Είναι αλήθεια ότι πριν την επισκεφθεί κάποιος έχει στο μυαλό του ότι είναι προορισμός σαββατοκύριακου, όταν πάει όμως καταλαβαίνει πόσο λάθος έχει. Τα υπέροχα φυσικά τοπία σε συνδυασμό με το απίστευτο φαγητό και την παρουσία των λουτρών κάνουν την Βουδαπέστη απλά ακαταμάχητη. Τα φτηνά εισιτήρια είναι απλά το δέλεαρ να γνωρίσει κανείς μια πόλη που είναι αλήθεια ότι στην αρχή δεν σου γεμίζει το μάτι αλλά φεύγοντας θα σε αφήνει χορτασμένο από εικόνες και αναμνήσεις. ( Δείτε το πρόσφατο ταξίδι μου στη πόλη για να έχετε ένα update .https://www.travelstories.gr/community/threads/Βουδαπέστη-2019-επιστροφή-στον-τόπο-του-εγκλήματος.60627/)


Πότε να πάω;

Αν επιλέξετε να πάτε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά θα μαγευτείτε καθώς ο στολισμός της δίνει ένα ακόμα πιο φωτεινό χρώμα. Είναι και η περίοδος που στήνονται σε πολλά σημεία πάγκοι με τοπικά γλυκίσματα και εδέσματα. Η πόλη επειδή έχει πάρα πολύ όμορφες διαδρομές για να περπατήσετε, καλό θα είναι να επιλέξετε μια εποχή που να μην έχει πολλές βροχές, γιατί το κρύο είναι λίγο δύσκολο να το αποφύγετε. Επιλέξτε αντί το περίφημο πσκ (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) που πάει ο περισσότερος κόσμος, Κυριακή με Τετάρτη ή Πέμπτη και κερδίστε σε λεφτά, μιας και τα εισιτήρια είναι πολύ φτηνότερα και τα ξενοδοχεία αγγίζουν τη μισή τιμή. Σημαντικό πολύ ότι θα αποφύγετε τον πολύ κόσμο που κατακλύζει την πόλη τα σαββατοκύριακα και θα μπορείτε να φάτε σε εστιατόρια που μέσα στο διήμερο θα είναι απαγορευτικό να βρεις τραπέζι. Στην ερώτηση πόσες μέρες να μείνετε νομίζω 4-5 γεμάτες είναι η σωστή απάντηση εκτός έχετε διάθεση να επισκεφθείτε και κάποιο μέρος στα περίχωρα (παραδουνάβια χωριά ή Μπρατισλάβα) και επενδύσετε άλλες 1-2 μέρες.Σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγα να πάω Βιέννη ή Πράγα από εκεί εκτός αν έχω αρκετές μέρες στη διάθεση μου.

Που να μείνω;




Την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα έμεινα στο hotel Ζara το όποιο είναι λίγο απομακρυσμένο από την περίφημη Vaci utca και τις γέφυρες αν και κοντά σε σταθμό του μετρό. Από την εμπειρία μου και μόνο, την δεύτερη φορά επέλεξα το hotel La Prima το όποιο είναι 4**** και αν το βρεις σε τιμή κοντά στα 60-70 ευρώ είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος. Προτιμήστε ξενοδοχεία που είναι κοντά στις γέφυρες και την vaci utca για να τα έχετε όλα στα πόδια σας. Αν πρόκειται για δύο ζευγάρια ή μεγάλη παρέα τότε συμφέρει η λύση του apartment για πολύ πιο οικονομική λύση. Τα διαμερίσματα ναι μεν έχουν ελκυστικές τιμές αλλά αν η διαφορά δεν είναι απαγορευτική θα πρότεινα την λύση του ξενοδοχείου που θα μας δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μας παρέχει πρωινό αλλά και καθημερινή καθαριότητα. Τα περισσότερα τουριστικά γραφεία (και μόνοι μας πολλές φορές) παραπέμπουν σε ξενοδοχεία που είναι μεν κοντά σε σταθμό του μετρό αλλά απομακρυσμένα από το κέντρο. Η φιλοσοφία μου μετά από τόσα ταξίδια είναι να κλείνω στο κέντρο για να μπορώ:
*αν χρειαστεί να πιω και ένα ποτάκι και να μην με νοιάζει αν κ πότε θα κλείσει το μετρό γιατί θα μπορώ να γυρίσω με τα πόδια.
*να μπορώ να πάω για ψώνια και να μην τα κουβαλάω 10 ώρες αλλά να τα πετάξω ένα λεπτό στο δωμάτιο και να βγω πάλι.
*ακόμα και βροχή να με πιάσει να πάω να αλλάξω
*να ευχαριστηθώ και καμιά βόλτα και να μην είμαι όλη μέρα σε ένα μετρό
*να τα έχω όλα στα πόδια μου
*αν νιώσω αδιαθεσία ή θέλω να ξεκουραστώ μια ώρα να μπορώ να το κάνω και να μην χρειάζεται να ταξιδεύω μισή ώρα.


Συνάλλαγμα
20160320_135754.jpg


Το συνάλλαγμα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα σας απασχολήσει όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Βουδαπέστη. Η Ουγγαρία έχει ως εθνικό νόμισμα το φιορίνι (1 ευρω=310 φιορίνια) αν και πολλά μαγαζιά δέχονται και ευρώ με τις στρογγυλοποιήσεις να είναι προς τα πάνω όπως καταλαβαίνετε. Σε σχεδόν όλα τα μαγαζιά δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες όποτε δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα . Η αναλογία για κάποιον που μπερδεύεται είναι περίπου ίδια ευρώ-δραχμής. Καλό είναι όμως να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή με ισοτιμίες για να μην ψάχνεστε και να μπορείτε να υπολογίζετε γρήγορα άλλα πάνω από όλα σωστά (εγώ χρησιμοποιώ την currency). Σημαντικό πολύ να κάνετε ένα ερώτημα στην τράπεζα σας 2-3 μέρες πριν φύγετε, για τις χρεώσεις που τυχόν να υπάρχουν αν χρησιμοποιήσετε την πιστωτική ή την χρεωστική σας κάρτα για αγορές ή για να πληρώσετε σε ένα εστιατόριο. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν κάνετε κάποια ανάληψη από κάποιο ατμ εκεί τι προμήθεια σας κρατάνε για να έχετε πλήρη εικόνα των χρεώσεων.

Να έχω κάνει συνάλλαγμα από Ελλάδα;
Με το που φτάσετε στην Βουδαπέστη δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας φιορίνια μιας και μπορείτε με την κάρτα ανάληψης ή την πιστωτική σας να αγοράσετε τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και όταν με το καλό πάτε στο ξενοδοχείο σας να αφήσετε πράγματα και να βγείτε για να κάνετε φιορίνια (αν η πτήση σας φτάσει πολύ αργά μόνο και έχει κλείσει το γκισέ, ίσως έχετε ένα θέμα).
Όπως και να έχει δεν γίνεται να χρησιμοποιείτε μόνο τις κάρτες, θα πρέπει να έχετε μαζί σας και φιορίνια για κάποια μικροέξοδα .Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο και αποφεύγουμε οπωσδήποτε ανάληψη από ΑΤΜ εταιρειών συναλλάγματος.Από εκεί και πέρα συνάλλαγμα μετατρέπουμε είτε σε κάποιο ανταλλακτήριο (τα περισσότερα δεν κρατάνε προμήθεια αλλά αλλάζει η τιμή της ισοτιμίας από το ένα στο άλλο) είτε κάνουμε ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ τράπεζας. Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια στο κέντρο κυρίως κοντά στην Vaci utca αλλά όποιος μπορεί να πάει στο IBLA Change Pénzváltó, Bajcsy-Zsilinszky út 5 θα πάρει πάρα πολύ καλή ισοτιμία.
Άποψη μου είναι να πληρώνετε σε φιορίνια και να μην μπείτε στην διαδικασία των πιστωτικών ή καρτών ανάληψης για να έχετε άμεση εικόνα του τι πληρώνετε και να μην περιμένετε από την κάθε τράπεζα να κάνει τις δικές της μετατροπές.Πολύ χρήσιμο tip αν κάνετε ανάληψη από τράπεζα να επιλέξετε η χρέωση να γίνει σε φιορίνια και αν κάνετε μια συναλλαγή με την κάρτα σας να ζητήσετε χρεωθείτε πάλι σε φιορίνια και να κάνει την ισοτιμία η Ελληνική τράπεζα και όχι το εκάστοτε μαγαζί που όσο να ναι θα κάνει μια στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.

Ανταλλακτήριο ή ΑΤΜ
IMG_20190103_135926.jpg
Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς υπέρμαχους της μιας ή της άλλης λύσης και θα πρέπει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για σας. Η άποψη μου είναι να προτιμήσετε τα ανταλλακτήρια γιατί βλέπεις άμεσα την ισοτιμία που αγοράζεις (τα περισσότερα δεν χουν προμήθεια) σε αντίθεση με την τράπεζα που εκτός της προμήθειας για την ανάληψη δεν θα ξέρεις ποια είναι η ισοτιμία που θα σου δώσει.Αν όμως αποφασίσετε την ανάληψη από ΑΤΜ προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες αναλήψεις για να γλιτώνετε αυτό το μικρό πάγιο ποσό που χρεώνουν.

Μετακινήσεις
Με το που φτάσετε πρώτη σας δουλειά είναι να πάτε στο ειδικό γκισέ που είναι λίγο πριν βγείτε από το αεροδρόμιο στο αριστερό σας χέρι πίσω από τις πληροφορίες αεροδρομίου και να κόψετε μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών ανάλογα με τις ημέρες τις διαμονής σας.
IMG_20190103_101556.jpg

IMG_20190103_101209.jpg

Για διαμονή 4 ημερών αξίζει η εβδομαδιαία κάρτα που κοστίζει κοντά στα 15 ευρώ και ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μεγάλη προσοχή γιατί έχει έλεγχο παντού, αν δεν έχετε εισιτήριο δεν μπορείτε καν να μπείτε μιας και στις κυλιόμενες σκάλες κάθε σταθμού υπάρχουν ελεγκτές. Το εισιτήριο σας έχει ονοματεπώνυμο πάνω έτσι δεν χρειάζεται να το χτυπήσετε κάπου εκτός αν πάρετε μεμονωμένα εισιτήρια όποτε ισχύει ότι και στην Αθήνα. Με Budapest card δεν ασχολήθηκα καθώς για αυτά που ήθελα να δω δεν άξιζε να πληρώσω παραπάνω λεφτά, μπορεί άλλους να τους συμφέρει (η κάρτα αυτή εκτός από εκπτώσεις σε μουσεία δίνει και απεριόριστες διαδρομές με τα μέσα μεταφοράς).Για τις μετακινήσεις μέχρι 5 άτομα (ειδικά αν ταξιδεύουν οικογένειες) βόλευει κ η 24ωρη κάρτα απεριοριστων διαδρομών για 5 άτομα με 3300 HUF αλλά έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να είστε όλη την ώρα μαζί και χάνετε σε αυτονομία.
Screenshot_20190131-111857.jpg

***Τα παιδιά μέχρι 6 χρόνων ταξιδεύουν δωρεάν εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα άλλα πρέπει να έχετε κάποιο χαρτί που να αποδεικνύει την ηλικία ...
****Αν είστε πάνω από 65 με την επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου ταξιδεύετε δωρεάν!!!!
Αν κάποιος πιαστεί χωρίς επικυρωμένο εισιτήριο τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά οπότε καλό είναι να το ξανασκεφτείτε όσοι το επιχειρήσετε.
Καταγραφή.PNG


Κρουαζιέρα στον Δούναβη ή μήπως όχι
Capture.JPG
Για αυτούς που έχουν στο μυαλό τους μια κρουαζιέρα στον Δούναβη σημαντικό tip είναι ότι με το εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών σας δίνεται η δυνατότητα να πάρετε δωρεάν τα πλοία d11 kai d12 (μόνον όμως τις καθημερινές κι όχι τα Σαββατοκύριακα 07:30-20:00) που οι Ούγγροι τα χρησιμοποιούν για να πάνε από το ένα σημείο του Δούναβη στο άλλο, αλλά εσείς θα τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τουρ τζάμπα.. Το εισιτήριο κοστίζει 750 HUF .. Η γραμμή 12 λειτουργεί και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, όμως μόνο από 1η Μαρτίου ως και 31 Οκτωβρίου.
Capture.JPG

Έχει στάσεις σε πολλά σημεία στο ποτάμι και θα πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα με την κρουαζιέρα.
hajo_te.jpg

Αν πάτε στην πόλη με άλλο μεταφορικό μέσο και όχι με αεροπλάνο τότε μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα των απεριορίστων διαδρομών από κάποιο σταθμό του μετρό. Όλοι έχουν αυτόματα μηχανήματα και πολλοί (κεντρικοί κυρίως) από αυτούς έχουν και υπάλληλο που μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

Τα εισιτήρια των 24-72 και το εβδομαδιαίο ξεκινούν να ισχύουν απο την στιγμή που το χτυπάτε στο μηχάνημα. Έτσι αν περάσω μια 24ωρη κάρτα Κυριακή 14.00 εχει ισχύ μέχρι Δευτέρα 14.00
Screenshot_20190213-230257.jpg

Μεταφορά στο κέντρο από το αεροδρόμιο

Για να μεταφερθεί κάποιος στο κέντρο η πιο οικονομική λύση είναι το το λεωφορείο 200E (είναι δωρεάν εφόσον έχετε κόψει την κάρτα απεριορίστων διαδρομών) που εκτελεί την διαδρομή μεταξύ του Terminal 2 του αεροδρομίου και τον τερματικό σταθμό του μετρό Kőbánya – Kispest (γραμμή Μ3 του μετρό-Μπλέ). Από τον τερματικό σταθμό του μετρό Kőbánya – Kispest, μπορείτε να πάρετε τη μπλε γραμμή του μετρό Μ3 με κατεύθυνση το Újpest Központ για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο αφού το Kőbánya – Kispest είναι η αφετηρία του λεωφορείου που πηγαίνει στο αεροδρόμιο.
Από τις 7 Ιουλίου 2017 λειτουργεί μια απευθείας γραμμή λεωφορείου που συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης: Το 100E θα σας μεταφέρει στο Deák tér. Φεύγει από το Deák tér κάθε είκοσι λεπτά από τις 04:00 έως τις 23:30. Το πρώτο λεωφορείο αναχωρεί από το αεροδρόμιο κάθε πρωί στις 05:00 και το τελευταίο στις 0:30. Το λεωφορείο σταματά στην στάση του λεωφορείου BKK στο αεροδρόμιο μεταξύ των δύο τερματικών στο επίπεδο άφιξης.
Οι επιβάτες μπορούν να αποβιβαστούν από το λεωφορείο που πηγαίνει στο Deák tér στο Kálvin tér και στην Astoria. Το λεωφορείο 100E που πηγαίνει στο αεροδρόμιο σταματά μόνο στο Kálvin tér, αλλά τα δύο πρώτα πρωινά θα σταματήσουν επίσης στη στάση του λεωφορείου Astoria M.
Προσοχή!Για το λεωφορείο αυτό δεν ισχύει η κάρτα απεριορίστων διαδρομών και θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό εισιτήριο αξίας 900 HUF.
Capture.JPG

Capture.JPG

E200 ή E100
IMG_20190103_101908.jpg

IMG_20190103_102024.jpg
Επειδή κάποιοι με ρωτάνε ποιο λεωφορείο συμφέρει να πάρουν από το αεροδρόμιο για να πάνε στο κέντρο θέλω να γράψω δύο λόγια για να βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο ...Άς τα πάρουμε με τα σειρά το Ε200 που είναι και ο πιο γνωστός τρόπος για αυτούς που έχουν ταξιδέψει ξανά στην πόλη (το Ε100 λειτουργεί από τον Ιούλιο και είναι κάπως φρέσκο) απαιτεί περισσότερο χρόνο.Αυτό γίνεται γιατί θα πρέπει να κάνετε μετεπιβίβαση σε μετρό για να φτάσετε στο κέντρο. Έχεις το πλεονέκτημα όμως ότι το εισιτήριο του περιλαμβάνεται στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών και έτσι εξοικονομείς χρήματα..Από την άλλη το Ε100 με τελικό προορισμό το Deák tér σταματάει μόνο σε Kálvin tér και Astoria οπότε αν δεν σας βολεύει κάποια από τις 3 στάσεις θα πρέπει πάλι να κάνετε μετεπιβίβαση η να περπατήσετε άρα δεν θα κερδίσετε σε χρόνο σε σχέση με το Ε200. Αν αναλογιστούμε ότι η εβδομαδιαία κάρτα στοιχίζει περίπου 15 ευρώ κ το Ε100 έχει 6 ευρώ εισιτήριο πήγαινε-έλα συμφέρει το Ε200 γιατί με 9 ευρώ παραπάνω θα έχεις κ τα απεριόριστα...Αν δε πας σε λύση Ε100 κ εισιτήριο απεριορίστων θα ανέβεις στο σύνολο στα 21...Αν είστε 4 άτομα κ βιάζεστε μπορείτε να επιλέξετε μεταφορά με βανακι αλλά επειδή οι περισσότεροι προτιμάτε την μέθοδο του λεωφορείου έδωσα περισσότερη βάση σε αυτό...Η τελική επιλογή είναι δική σας ..
Screenshot_20170813-180348.jpg

Screenshot_20170813-180402.jpg


Η πτήση μου φτάνει αργά τι να κάνω;
Η πτήση σου φτάνει αργά και δεν θα προλάβεις το desk ανοιχτό, μην απελπίζεσαι μπορείς να αγοράσεις εισιτήριο και από μηχανήματα που έχει έξω από το αεροδρόμιο με την κάρτα σου. Υπάρχει η δυνατότητα να το πάρεις και από τον οδηγό αλλά πρέπει να έχεις φιορίνια και αν γίνεται το ακριβές ποσό γιατί συνήθως δεν έχουν ρέστα. Τελος μπορείτε να μετακινηθείτε και με βανάκια προς το κέντρο της πόλης αλλά καλό είναι να το έχετε κλείσει από την Ελλάδα πριν ακόμα να πάτε. Άποψη μου ειναι αν φτάνετε πολύ αργά ότι δεν υπάρχει λόγος να κλεισετε μεταφορα με βαν αν είστε δύο άτομα μόνο. Εγώ θα έκλεινα βανάκι για 4 άτομα τουλάχιστον ή αν ήθελα να προλάβω κάποιο εστιατόριο ανοιχτό για φαγητό. Βέβαια το βανάκι δεν έρχεται αποκλειστικά για εσάς πολλές φορές περιμένει και κάποια άλλη πτήση για να πάτε όλοι μαζί, οπότε μπορεί να μην σας εξασφαλίσει πιο γρηγορη μεταφορα στο κεντρο.

Hop on λεωφορεία
Η άποψη μου είναι ότι αυτού του είδους λεωφορεία απευθύνονται σε άτομα που πάνε σε ένα προορισμό για 24 ή max 48 ώρες και θέλουν να μετακινηθούν εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο.Δεν βλέπω τον λόγο να τα χρησιμοποιήσει κάποιος που πάει για 3-4 ημέρες εκτός αν ο καιρός είναι τόσο χάλια που δεν προσφέρεται για περπάτημα.

Ιντερνετ


Το internet θα σας λύσει τα χέρια και για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε google maps και να μην χάνετε τζάμπα χρόνο με το να ψάχνετε να βρείτε ένα μέρος αλλά και για να μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες αν και στα περισσότερα μαγαζιά έχει free wifi.Με τα καινούργια δεδομένα μιλάμε κ χρησιμοποιούμε τα μβ μας κανονικά χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουμε κάποιο πακέτο οπότε Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε ενεργοποιήσει το roaming τόσο στη συσκευή όσο και στη γραμμή σας.Σημαντικό πολύ ότι τα φοιτητικά πακέτα δεν ισχύουν οπότε θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ένα πακέτο προς όλους.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Όταν πάμε εξωτερικό οι περισσότεροι από εμάς κατεβάζουμε στο κινητό μας διάφορες εφαρμογές που θα μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Στην Βουδαπέστη εκτός από την κλασσική εφαρμογή με τους σταθμούς του μετρό θα χρειαστούμε οπωσδήποτε και μια με ισοτιμίες νομισμάτων για να υπολογίζουμε γρήγορα και εύκολα και χωρίς την πιθανότητα λάθους. Μια εφαρμογή που μου έχει λύσει τα χέρια είναι το mtrip που μπαίνεις και επιλέγεις την πόλη που θα επισκεφτείς και αρχίζεις και προσθέτεις μέσα τα μέρη που πρόκειται να δεις, τα βάζεις σε μέρες και στην ουσία έχεις ένα πρόγραμμα..Μάλιστα έχει πληροφορίες για κάθε μέρος που προσθέτεις όπως διεύθυνση (στα δείχνει κ σε χάρτη με σύμβολο αν είναι εστιατόριο μαχαιροπήρουνα νομίζω) , τι ώρα ανοίγει, τηλέφωνα και άλλα ακόμα και στα αξιοθέατα..Εγώ έχω αποθηκεύσει όλα τα τελευταία μου ταξίδια..Αν θες όμως να το βλέπεις από όλες τις συσκευές σου πρέπει να την αγοράσεις με ένα μικρό ποσό και έτσι σου δίνει την δυνατότητα βάζοντας το μαιλ σου να την έχεις παντού..Μέχρι παρουσίαση με χάρτη έχει με μαρκαρισμένα όλα τα σημεία που θες να δεις με δυνατότητα να σε πάει εκεί με την χρήση του gps. Επίσης πολύ καλή λύση είναι και η εφαρμογή της google "google trips" που κάνει ουσιαστικά την ίδια δουλειά με την προαναφερθείσα.

Αξιοθέατα

BUDAPEST ZOO (Budapest, Állatkerti krt. 6-12, 1146 ΜΕΤΡΟ: SZECHENYI FURDO Μ1)
20160322_122417.jpg
IMG_20160322_120822_HDR.jpg

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε έναν από τους παλιότερους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης ιδιαίτερα αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας. Αν πάτε όμως για 1-2 μέρες στην πόλη θα πρότεινα να προσπεράσετε τον ζωολογικό κήπο γιατί θέλει αρκετές ώρες για να τον γυρίσετε.

TICKET :2500 HUF

Τηλέφωνο: +36 1 273 4900

Από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη 9:00-17:00 Από Παρασκευή μέχρι Κυριακή 9:00-17:30

Με συγκοινωνία
Πάρτε την κίτρινη γραμμή του Metro line/Underground/M1 to "Széchenyi Fürdő" .Είναι μόνο δύο λεπτά περπάτημα,ή πάρτε το Trolley 72 για"Állatkert" ή πάρτε τοe Trolley 75 ή 79 για "Gundel Károly út" ή πάρτε το λεωφορείο 20E, 30, 30A, 105 ή 230 για Hősök Tere (Heroes' Square).

SZENT ISTVAN BAZILIKA (Szent István tér 1, 1051 METPO Bajcsy-Zsilinszky út M1)

Ο γνωστός σε όλους Άγιος Στέφανος αξίζει μια επίσκεψη. Ανεβείτε οπωσδήποτε στον τρούλο και θαυμάστε την απίστευτη θέα!!!
IMG_20160321_121614_HDR.jpg

Δευτέρα με Παρασκευή 10:00-17:00, Σάββατο 9:00-13:00,Κυριακή 13:00-17:0.
Το θέαμα στον θόλο είναι κλειστό από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν και τα εισιτήρια εισόδου στον τρούλο είναι δωρεάν με την Budapest Card.

Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας. Αν και δεν είναι βασιλικού ρυθμού το τεράστιο μέγεθος της της έχει δώσει αυτό το χαρακτηρισμό. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1851 με τον πρώτο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή να είναι ο Joseph Hill οποίος έδωσε ένα κλασσικό στυλ και ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης. Στη συνέχεια την κατασκευή ανέλαβε ο Michel Ybl ο οποίος ακολούθησε ένα νεοαναγεννησιακό στυλ. Η κατάρρευση του θόλου το 1868 καθυστέρησε σημαντικά το έργο όπως και ο θάνατος και του δεύτερου αρχιτέκτονα. Το εσωτερικό της εκκλησίας και η αποπεράτωση του έργου το 1905 έγιναν τελικά από έναν τρίτο αρχιτέκτονα, τον Joseph Kraus. O Kraus κάλεσε τους πιο διάσημους γλύπτες της Ουγγαρίας για να διακοσμήσουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Για την διακόσμηση του εσωτερικού χρησιμοποιήθηκαν 50 είδη μαρμάρου που διακοσμούν παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα όπως ο προστάτης της εκκλησίας ο οποίος ήταν ο πρώτος Χριστιανός βασιλιάς της Ουγγαρίας. Ειδική άδεια από τον Πάπα ζητήθηκε και δόθηκε για να μπορέσουν να τοποθετήσουν το άγαλμα στο ιερό. Στο παρεκκλήσι του ναού υπάρχει επίσης διατηρημένο το δεξί χέρι του αγίου. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου τα πολύτιμα έγγραφα και κειμήλια μεγάλης αξίας φυλάχτηκαν στο ναό γιατί θεωρούσαν ότι θα αντέξει ένα πιθανό βομβαρδισμό. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 τόνων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται τα απογεύματα κονσέρτα για τους λάτρεις της εκκλησιαστικής μουσικής.

Πρόσβαση: Στάθμός του μετρό Deák Ferenc tér (γραμμές M1, Μ2, Μ3).



FISERMANS BASTION (Budapest, Szentháromság tér, 1014)

Ο λόφος των ψαράδων με την θέα απλά να τα "σπάει" !!!

Ανοιχτά όλη την εβδομάδα 09:00 – 23:00

Πασίγνωστος για την καταπληκτική θέα της πόλης της Βουδαπέστης. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Ματθαίου στην περιοχή του κάστρου. Είναι ένας προμαχώνας που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαικό ρυθμό με πολλαπλούς πυργίσκους παραπέτα και κοφτές σκάλες. Ο Προμαχώνας του Ψαρά αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο σαν να είναι από παραμύθι του Disney καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της σταχτοπούτας ή της ωραίας κοιμωμένης. Το όνομα Προμαχώνα του Ψαρά δόθηκε από την παλιά ψαραγορά που υπήρχε εκεί κατά το Μεσαίωνα. Από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να δείτε μέχρι το νησί της Μαργαρίτας και να δείτε κτίρια όπως η Βασιλική του Αγ.Στέφανου, το Κοινοβούλιο η Ακαδημία των Επιστημών και άλλα πολλά. Φροντίστε για να απολαύστε τη θέα να επισκεφθείτε τον πύργο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται, αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν.

Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.


HUNGARIAN PARLIAMENT (Kossuth Lajos tér 1-3, 1055 METPO Kossuth Lajos tér M2 )
IMG_20160321_142517.jpg

IMG_20160321_142657.jpg

Το κτήριο της βουλής, πρέπει να πάτε νωρίτερα να κόψετε εισιτήρια γιατί η ξενάγηση(δεν έχει στη γλώσσα μας οπότε λογικά διαλέγουμε Αγγλικά) γίνεται σε γκρουπ. Πάτε κόβετε εισιτήρια και έρχεστε την ώρα που θα σας πουν και σε μικρές ομάδες ξεναγήστε μέσα τον χώρο.Από τα μέρη που δεν πρέπει να χάσει κανείς.Αν δεν θέλετε να χάσετε πολύτιμο χρόνο μπορείτε να τα κλείσετε διαδικτυακά...

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :08-18:00

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ : 08:00-16:00

Το κτίριο του Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα βρίσκεται στις όχθες της Πέστης. Μετά τον Αυστροουγγρικό συμβιβασμό του 1867 όπου δημιουργήθηκε η διπλή μοναρχία, η Ουγγαρία έλαβε περισσότερη ελευθερία και η χώρα απέκτησε δικό της σύνταγμα. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα Κοινοβούλιο το οποίο κτίσθηκε σε νεογοτθικό ρυθμό εμπνευσμένο από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου. Το Κοινοβούλιο κτίσθηκε μεταξύ του 1885 και 1902 και στην εποχή του ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου. Το κτίριο έχει μήκος 268μ και 118μ πλάτος επίσης περιέχει σκάλες συνολικού μήκους 20 χλμ και 691 αίθουσες. Ο κομψός τρούλος του κτίσματος έχει ύψος 61μ ύψος. Αυτό το μνημειώδες Κοινοβούλιο δίνει ένα καλό αντίβαρο ως προς το κάστρο της Βούδας στην απέναντι όχθη του Δούναβη.

Πρόσβαση: Με το μετρό σταματήστε στο σταθμό Kossuth tér (γραμμή M2).

Ιστοσελίδα: Nyitólap - Országgyűlés

ΒUDAPEST EYE
IMG_20190103_135438.jpg

Ιστοσελίδα: Ferris Wheel of Budapest
Η ρόδα βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο όπως θα δείτε και στον χάρτη και σου δίνει μια πανοραμική θέα της πόλης. Τα 2700 huf (9 ευρώ) τα βρίσκω υπερβολικά για 2-3 στροφές που σε κάνει αλλά ο καθένας τα ζυγίζει διαφορετικά αυτά.
Capture.JPG

Ο πίνακας με το κόστος των εισιτηρίων:
Capture.JPG


Η θέα είτε βράδυ είτε πρωί είναι αλήθεια πάντως ότι σε αποζημιώνει.Το βαγόνι είναι μικρό οπότε αν πάτε ζευγάρι θα είστε μόνοι σας χωρίς άλλους τουρίστες όπως γίνεται στην αντίστοιχη ρόδα του Λονδίνου και της Βιέννης.
IMG_20190103_231644.jpg

IMG_20190103_232141.jpg


SZECHENYI THERMAL BATH (Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 ΜΕΤΡΟ: SZECHENYI FURDO Μ1)
IMG_20190103_163730.jpg

Τηλέφωνο: +36 1 363 3210

Ανοικτά όλη την εβδομάδα 06:00 – 22:00


BUDA CASTLE (Budapest, Szent György tér 2, 1014)
Όλο και κάποια έκθεση με πίνακες θα βρείτε οπότε όσοι δεν είναι φαν του είδους μπορούν απλά να αρκεστούν σε φωτογραφίες έξω από τον χώρο.

Το Κάστρο του Λόφου ή Várhegy υψώνεται 48 μέτρα πάνω από το Δούναβη. Σε αυτό το λόφο ιδρύθηκε η πόλη της Βουδαπέστης. Τα θεμέλια του κάστρου τέθηκαν τον 13ο αιώνα μετά τις εισβολές των μογγολικών φυλών στην Ουγγαρία. Το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του. Ο βασιλιάς Μπέλα (Béla) έχτισε τα τείχη το 1243 σε αυτή την τοποθεσία και γύρω από το φρούριο δημιουργήθηκε μία μικρή κοινότητα που ονομάστηκε Βούδα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λάγιου του Μέγα κτίστηκε και ένα παλάτι. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σιγμούνδου του Λουξεμβούργου (1387-1437), το κάστρο επεκτάθηκε και πάλι με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης. Στο τέλος του 15ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ματθαίου Κορβίνου (Matthias Corvinus) της κάστρο αποκαταστάθηκε και νέες πτέρυγες προστέθηκαν στο παλάτι. Παραμένει πολύ μικρό μέρος αυτού του παλατιού του 15ου αιώνα, καθώς τα κτίρια κατεδαφίστηκαν σχεδόν εντελώς όταν Βουδαπέστη επανακτήθηκε μετά την τουρκική κατοχή της πόλης μεταξύ του 1541 και 1686. Ένα νέο παλάτι κτίστηκε μεταξύ 1714 και 1723 από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ των Αψβούργων. Είχε σχεδιαστεί σε στυλ μπαρόκ από τον Fortunato de Prati και εποπτευόταν από τον Johann Hölbling. Το παλάτι επεκτάθηκε από την κόρη του Βασιλιά Καρόλου, την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, αλλά η μεγάλη πυρκαγιά του 1810 και η επίθεση κατά του κάστρου επι της ουγγρικής επανάστασης κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του νέου ανακτόρου. Μετά τον Αύστρο-ουγγρικό Συμβιβασμό του 1867, υπήρξε ανάγκη για ένα νέο κάστρο στη Βουδαπέστη για να εκφράσει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας. Στα κτίρια αριστερά από αυτό του Καρόλου Γ' και της Μαρίας Τερέζας προστέθηκαν μια νέα πτέρυγα και ένας κεντρικός τρούλος. Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκρότημα είχε πληγεί και πάλι από φωτιά, αλλά μετά την αποκατάσταση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 50’ το Κάστρο της Βούδας επανήλθε σε όλο του το μεγαλείο και πάλι. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη.
Μπορείτε να ανέβετε είτε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι (περίπου 10 λεπτά απόσταση) είτε με το τελεφερίκ που είναι κομματάκι ακριβούτσικο (5.50 ευρώ πήγαινε-έλα). Προσωπική μου άποψη ότι δεν αξίζει να δώσετε τόσα λεφτά για διαδρομή ενός λεπτού για να αποφύγετε τα 9 λεπτά περπάτημα μιας και η διαδρομή είναι πολύ όμορφη για φωτογραφίες.
20160320_142905.jpg

IMG_20160320_131734_HDR - Copy.jpg

Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.
Αυτή η μικρή αγορά βρίσκεται μετά το κάστρο της Βούδας στο δεξί σας χέρι πηγαίνοντας για την εκκλησία του Ματίας. Θεωρώ ότι αξίζει μια επίσκεψη αν και πιστεύω οι τιμές στην κλειστή αγορά ήταν καλύτερες για να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας
IMG_20190104_121131.jpg

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
IMG_20160320_143321.jpg

Μετά το κάστρο της βούδας στον δρόμο προς την εκκλησίας του Ματίας βρίσκεται ο λαβύρινθος (έχει πινακίδες οπότε δύσκολο να χαθείτε).Για μένα μετρίου ενδιαφέροντος ίσως άλλοι το εκτιμήσουν περισσότερο βλέποντας τις φωτογραφίες
IMG_20160320_141827 - Copy.jpg
20160320_143640 - Copy.jpg
IMG_20160320_141916_HDR.jpg
IMG_20160320_141929_HDR - Copy.jpg
IMG_20160320_142740.jpg


HEROES SQUARE (Budapest, Hősök tere, 1146 ΜΕΤΡΟ Hősök tere Μ1)
20160321_202355.jpg

Απλά επιβλητικό το μνημείο και όσοι φτάσετε μέχρι εκεί τόσο την ημέρα αλλά ιδιαίτερα την νύχτα που είναι φωτισμένο. Αυτή η πλατεία έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι ένα απ' τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.

Πρόσβαση: Σταθμός μετρό Hősök tere (γραμμή M2).

Φεύγοντας περάστε απέναντι και επισκεφτείτε το κάστρο Vajdahunyad που είναι ότι πρέπει για φώτο. Για να περιπλανηθείτε στους χώρους έξω και να τραβήξετε φωτογραφίες είναι δωρεάν. Αν κάποιος όμως θελήσει να μπει μέσα υπάρχει ένα μικρό κόστος.
20160322_140526.jpg
IMG_20160321_190303.jpg
20160321_201939.jpg

IMG_20190103_175505.jpg

MAGARET ISLAND (ΜΕΤΡΟ Nyugati pályaudvar Μ3)

Το νησί αξίζει να το επισκεφτείτε και αν σας βαστάνε τα πόδια σας να το γυρίσετε με τα πόδια..Για τους όχι και τόσο αθλητικούς τύπους μπορείτε να νοικιάσετε μηχανοκίνητο ποδήλατο (για δύο ή τέσσερα άτομα) ή μη και να το γυρίσετε πιο ξεκούραστα.

Πρόσβαση: Με το λεωφορείο ή το τραμ κατεβείτε στη στάση Margitsziget.

MATYAS TEPLOM (Budapest, Szentháromság tér 2, 1014)


Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.


LIBERTY STATUE( ΜΕΤΡΟ Szent Gellért tér Μ4)

Ονομάστηκε προς τιμή του Επισκόπου Γκελέρτ ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό την Ουγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγ.Στεφάνου του Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες παγανιστές Μαγυάροι σφράγισαν τον Γκελέρτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφου. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα φρούριο που χτίσθηκε από τους Βούρκους της Αυστρίας του 1850-1854 με σκοπό να ελέγχουν την πόλη μετά την αναστολή της Ουγγρικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Αυτό το φρούριο ήταν αρχικά 200μ σε μήκος με τα τείχη τους να ξεπερνούν τα 6 μ σε μ και 3 μ σε πάχος. Όταν οι Αψβούργοι έφυγαν από τη Βουδαπέστη το 1907, το φρούριο έπεσε στην δικαιοδοσία της πόλης. Τα τείχη του γκρεμίστηκαν, ως συμβολισμός νίκης κατά των Αυστρουγγαρών, αλλά το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον Ουγγρικό στρατό. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι Γερμανοί εξ αιτίας του φρουρίου κατόρθωσαν απόλυτο έλεγχο στην πόλη. Σήμερα το φρούριο έχει μετατραπεί σε τουριστικό ξενοδοχείο και προσφέρει στους επισκέπτες καταπληκτική θέα της πόλης και του ποταμού Δούναβη. Στην κορυφή του λόφου το 1947 οι Σοβιετικοί έστησαν ένα μνημείο για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί . Στο λόφο υπάρχει επίσης ένα σπηλαίο όπου από το 1926 χρησιμοποιείται ως εκκλησία και το οποίο σφραγίστηκε από τους Κομμουνιστές αλλά ξανάνοιξε το 1989.
20160322_172246.jpg
20160322_172420.jpg
20160322_172505.jpg

Πρόσβαση: Σταθμός μετρό Szt. Gellért Tér (Μ4).


CENTRAL MARKET (Vámház krt. 1-3 ΜΕΤΡΟ Fővám tér Μ4)
IMG_20190104_141056.jpg


IMG_20160323_152435_HDR.jpg
IMG_20160323_153743_HDR.jpg



Κορυφαίο μέρος για αγορά αναμνηστικών αλλά και για να δοκιμάσετε το περίφημο λάγκος!!!!

Δευτέρα 6:00.–17:00

Τρίτη-Παρασκευή 6:00–18:00.

Σάββατο 6:00–15:00

Κυριακή Κλειστά


DOHANY STREET SYANGOGUE( Budapest, Dohány u. 2, 1074 ΜΕΤΡΟ Astoria Μ2)


LITTLE PRINCESS STATUE (Budapest, Belgrád rkp., 1051 ΜΕΤΡΟ Vörösmarty tér Μ1)


OPERA (Budapest, Andrássy út 22, 1061 ΜΕΤΡΟ OPERA Μ1)


CITADELLA ( ΜΕΤΡΟ Szent Gellért tér Μ4)
IMG_20160322_164026_HDR.jpg
20160321_131444.jpg
IMG_20160322_164310_HDR.jpg

Τραμ 47 ή 49 από Móricz Zsigmond körter, και μετά λεωφορείο 27 για Búsuló Juhász (Citadella).
Η στάση του λεωφορείου για το 27 στο Móricz Zsigmond körter δεν είναι εύκολο να προσανατολιστείς, θα πρέπει να κάνεις ακόμα 100 προς τα πάνω.
Κατεβαίνοντας από το λεωφορείο θα έχεις μια μικρή διαδρομή ακόμα να διασχίσεις.

Βουδαπέστη με παιδιά
Βουδαπέστη διαθέτει τον παλιότερο ζωολογικό κήπο της Ουγγαρίας και έναν από τους παλιότερους στον κόσμο.Συνδυάζει αρχιτεκτονική με φυσικό περιβάλλον και είναι ιδανικός προορισμός για παιδιά.
-Ακριβώς δίπλα στον ζωολογικό κήπο έχει τσίρκο που είναι μια δραστηριότητα που αρέσει στα παιδιά.
-Ποδηλατάδα στο νησί της μαργαρίτας μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.Δεν είναι λίγοι Ούγγροι που πάνε για τρέξιμο αλλά και οι τουρίστες που νοικιάζουν ένα ποδήλατο για να απολαύσουν τη διαδρομή.
-Κρουαζιέρα στο Δούναβη θα μπορούσε να αποτελεί μια καλή επιλογή για βόλτα και για αυτούς που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα τα δημόσια πλοία με τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Η θέα του ποταμού την ημέρα αλλά και οι φωτισμένες γέφυρες την νύχτα αποτελούν μοναδικό θέαμα.
-Την χειμερινή περίοδο υπάρχει δίπλα στο κάστρο Vajdahunyad ένα τεράστιο παγοδρόμιο που αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης για τα παιδιά.
-Την καλοκαιρινή περίοδο μπορείτε να επισκεφθείτε τις κρύες πισίνες των λουτρών Σεζέζνι (δεν επιτρέπονται παιδιά στις θερμές)
-Τα Palatinus baths στο νησί της μαργαρίτας δεν το έχω πετύχει ποτέ ανοιχτά γιατί δεν έχω πάει κατακαλόκαιρο αλλά θυμάμαι έχει νεροτσουλήθρες που τρελαίνουν τα πιτσιρίκια.
-Υπάρχει ένας χώρος στη Βούδα που λέγεται MILIPOP και είναι στην ουσία ένας τεράστιος παιδότοπος (Millipop játszóház).
-Το TROPICARIUM (Tropicarium – A cápás állatkert – Cápás állatkert Budapest.) είναι ένα ενυδρείο που βρίσκεται στο Campona mall και έχει αρκετά ψάρια ανάμεσα τους και καρχαρίες.Όποιος πάει μετά τις 15.00 την Πέμπτη μπορεί να δει τους δύτες να ταΐζουν τους καρχαρίες.
-Το MINIVERSUM είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στην εθνική όπερα.Θα μπορείτε να πάρετε μια γεύση της υπαίθρου της Βουδαπέστης και της Ουγγαρίας καθώς και τμήματα της Αυστρίας και της Γερμανίας, όλα σε μικρογραφία. Διαθέτει 100 τρένα που κινούνται σε 1,3 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών, 5 000 ειδώλια και 600 κτίρια! Μια μοναδική δραστηριότητα για τα παιδιά στη Βουδαπέστη.
-AQUAWORLD βρίσκεται 15 χιλ από το κέντρο και διαθέτει 20 πισίνες, 11 τσουλήθρες, πισίνες κύματος και surf και ένα κέντρο ευεξίας για τους γονείς (Aquaworld Resort Budapest - 4* Wellness Hotel and AquaPark in Budapest)
-ΖΟΟ cafe για να μπορείτε να πιείτε καφέ και να έχετε και κάποια ζωάκια στο τραπέζι σας (θέλει κράτηση).
Φαντάζομαι υπάρχουν πολλές ακόμα δραστηριότητες που μπορεί να κάνεις κάποιος με παιδιά στην υπέροχη πόλη της Βουδαπέστης.

ΦΑΓΗΤΟ

FATAL ETEREM (Budapest, Váci u. 67, 1056)






Κορυφαία επιλογή για μένα (με απίστευτες γεύσεις και τρομερές μπύρες)χωμένο μέσα στην vaci utca λίγο πριν φτάσεις στην κλειστή αγορά της πόλης. Έχει μια αίθουσα στον πεζόδρομο που είναι συνήθως κλειστη (ανοίγει τους καλοκαιρνους μηνες ) και μια στο στενό μέσα στο υπόγειο που ειναι το κυριως μαγαζι. Οι μερίδες δεν είναι απλά μεγάλες, μιλάμε για τεράστιες!!!Σημαντικό πολύ να μην πάρετε παρά μόνο 1-2 πιάτα στη μέση ή και καθόλου γιατί δεν θα καταφέρετε να τα φάτε. Όποιος τιμήσει το σνιτσελ να προετοιμαστεί για μέγεθος πίτσας 4Χ4 και γευστικά πάρα πολύ καλό...Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε κοτόσουπα ή μοσχαρόσουπα που σερβίρεται μέσα στο ψωμί. Μπορείτε να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά ή αν περάσετε κάποια στιγμή νωρίτερα από εκεί ή ακόμα μπορείτε να ζητήσετε στο ξενοδοχείο σας να κάνει μια κράτηση για σας. Στο συγκεκριμένο μαγαζί δεν δέχονται κάρτες .

Τηλέφωνο:+36 1 266 2607

WEB: http://www.fatalrestaurant.com/

Ανοικτά όλη την εβδομάδα 12:00 - 24:00

SIR LANCELOT LOVAGI ETTEREM (Budapest, Podmaniczky u. 14, 1065 METPO NYUGATI PALYAUDVAR)



IMG_20160321_224718.jpg
IMG_20160321_224744.jpg
IMG_20160321_224817.jpg
IMG_20160321_224843.jpg
IMG_20160321_224924.jpg

Το γνωστό σε όλους λανσελοτ που κατά καιρούς έχει χαρακτηρισθεί και όχι άδικα ως τουριστικό. Είναι ένα μαγαζί που πρέπει να πας, οι ξύλινοι πάγκοι και το όλο σκηνικό σου δίνει την εντύπωση ότι τρως σε παλάτι σε ένα άλλο αιώνα. Έχει κάποια σόου με φωτιές που είναι λίγο κιτς αλλά σαν εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Φάτε με τα χέρια μιας και τα πιρούνια δεν υπήρχαν τότε. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες αν και οι μερίδες είναι τεράστιες. Χρειάζεται κράτηση ειδικά αν πρέπει να πάτε ΠΣΚ που γίνεται χαμός.

Τηλέφωνο:+36 1 302 4456

WEB: Sir Lancelot - Középkori lovagi étterem

Ανοικτά όλη την εβδομάδα 12.00 - 01.00


Comme Chez Soi ( Aranykéz u. 2, 1051)
received_1007502049358149.jpeg
received_1007502042691483.jpeg

Μου πήρε πάρα πολύ χρόνο για να κλείσω ένα τραπέζι μιας και το μαγαζί έχει πολύ λίγα τραπέζια (είναι χωμένο μέσα σε ένα στενό στην Βάτσι ουτκα). Είναι τόσο σφιχτά τα πράγματα που είχαμε κάνει κράτηση 21.30 και πήγαμε 21.00 και μας έδιωξαν για να πάμε στην ώρα που είχαμε κλείσει..Το μαγαζί είναι γκουρμέ με απίστευτες γεύσεις αλλά μικρές μερίδες και τσιμπημένες τιμές. Τύπου μπιστρό θα το χαρακτήριζα το στιλ του οπότε όσοι θέλουν τεράστιες μερίδες και χαμηλές τιμές να το προσπεράσουν..

Τηλέφωνο:+36 1 318 3943

WEB: Comme Chez Soi Étterem

Ανοικτά Δευτέρα με Σάββατο 12:00-24:00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Hungarikum Bistro (Steindl Imre u. 13, 1051 METPO kossuth lajos ter M2)



IMG_20160320_211950_HDR.jpg


Το κορυφαίο των κορυφαίων, όσοι πάνε εκεί το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ρωτήσουν αν έχει τραπέζι και για άλλη μέρα για να πάνε και δεύτερη φορά.Γνήσιες Ουγγρικές γεύσεις σε ένα τρομερό περιβάλλον με ένα τύπο που παίζει μουσική να του δίνει μια άλλη ομορφιά .Δοκιμάστε σούπα γκούλας και κότσι και ξετρελαθείτε. Τίμιοι οι σερβιτόροι αν κρίνουν ότι πήρατε πολλά σας λένε να κόψετε κάτι. Χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση γιατί γίνεται χαμός από κόσμο. Εκτός από όλα τα άλλα είναι και φτηνό. Ο κατάλογος έρχεται σε τάμπλετ που με την βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορέσετε να δείτε σε φώτο το φαγητό που θέλετε να πάρετε για να μπορέσετε να παραγγείλετε σωστά.

Τηλέφωνο:+36 30 661 6244

WEB http://hungarikumbisztro.hu/

Ανοικτά καθημερινά από 11:30- 15:00 (η κουζίνα κλείνει στις 14:30)
και 18:00-23:00 (η κουζίνα κλείνει στις 22:00)

VakVarju Restaurant
IMG_20190103_202152.jpg

VakVarju Restaurant, Βουδαπέστη - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor
Ευχάριστη έκπληξη το συγκεγκριμένο μαγαζί που προτάθηκε σε φίλους μας από Ούγγρους που γνωρίσαν στην Ελλάδα και μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας.Όμορφος χώρος, ωραίες γεύσεις και νορμαλ τιμές είναι το δέλεαρ για όποιον θέλει να δοκιμάσει.
IMG_20190103_202328.jpg
IMG_20190103_202337.jpg
IMG_20190103_202352.jpg


IMG_20190103_205158.jpg
IMG_20190103_211521.jpg

IMG_20190103_211526.jpg
IMG_20190103_211531.jpg

TROFEA (Budapest, Király u. 32, 1061 Ουγγαρία ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ OPERA)
Μπορείτε εύκολα να φτάσετε με το τραμ 4, 6 ή 17 ή με το λεωφορείο Szentendre HÉV ή με το λεωφορείο 6, 26, 86, 60 ή 91 τα οποία όλα μας αφήνουν 100 μέτρα μακριά από το εστιατόριο.
Με 15€ (Δεύτερα με Παρασκευή,τριήμερα είναι λίγο ποιο ακριβό)το άτομο το μεσημέρι και 20€(22 έχει το ΠΣΚ) το βράδυ τρως από έναν απίστευτο μπουφέ όσο θέλεις, πίνεις ότι θέλεις και όσες φόρες θέλεις, κοκτέιλ, κρασί, Μπύρα, σαμπάνια κτλ τρως διάφορα γλυκά φρούτα και έχει και δωρεάν καφέ!!
Δύο άτομα πληρώσαμε το πάγιο ποσό των 22 ευρώ ο καθένας αν και μόνο τα ποτά που ήπιαμε (6-7 μπύρες και 2 αναψυκτικά) πρέπει να κόστιζαν τόσο .Φάγαμε μέχρι καρχαρία!!!!!!!Οι γεύσεις είναι πολύ καλές και στο τέλος πήραμε και 2 πιάτα γλυκά...Πιστεύω αν τρώγαμε αλλού τα ίδια κάτω από 200 δεν δίναμε για κανένα λόγο...Τέτοιο μαγαζί στην Ελλάδα δεν θα άντεχε ούτε μήνα.Μια σημείωση μόνο ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής είναι οι 2 ώρες αν και δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να κάτσουν και παραπάνω..

Εβδομαδιαία γεύματα από Δευτέρα έως Παρασκευή (12:00-17:00)
4.399 HUF -15 EUR/person

Από Δευτέρας-Πέμπτη(17:30-24:00)
5.999 HUF -20 EUR/person

Παρασκευή βράδυ (17.30-24.00), Σαββατοκύριακα και αργίες (11.30-21.00)
6.599 HUF -22 EUR/person

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών τρώνε τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας στην μισή τιμή και τα σαββατοκύριακα και τις εθνικές γιορτές ΔΩΡΕΑΝ!

Kaltenberg Sörház & Étterem
(Budapest, Kinizsi u. 30, 1092 METPO CORVIN-NEGYED M3 )

Τηλέφωνο:+36 1 215 9792

WEB: Kézműves sörök | Kaltenberg Sörház és Étterem

Δευτέρα με Σάββατο: 11:30 – 23:00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

***Για αυτούς που τους αρέσει το λάνγκος στο Flórián Square underpass of Óbuda θα βρουν το κορυφαίο σύμφωνα με μια φίλη από την Ουγγαρία και δεν είναι άλλο από το " Krumplis Lángos "
Capture.JPG


Capture.JPG


***Μια πρόταση για γκούλας είναι και το bestia που επίσης μου πρότεινε η ίδια κοπέλα που μου είπε και για το Λάνγκος και βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Στέφανο. Home - Bestia
Capture.JPG



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ
Paprika
Paprika, Βουδαπέστη - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Menza
Menza, Βουδαπέστη - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Kiskakukk Etterem
Kiskakukk Etterem, Βουδαπέστη - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

kazimir
Kazimir, Βουδαπέστη - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

mazeltov
Ισραηλινό εστιατόριο
Mazel Tov, Βουδαπέστη - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Mákos Guba
Για γκούλας

Oktogon Bisztró
Μπουφές με ουγγρικό και ευρωπαϊκό φαγητό

Bors gastrobar
fast food

Pest-Buda Bistro
https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...est_Buda_Bistro-Budapest_Central_Hungary.html

Magyar vendeglo
Για τρομερό gulash και κοτόπουλο με πάπρικα
http://21restaurant.hu/en/cuisine-and-story

Retro Langos bufe
για πολύ καλό λαγκος

Két Szerecsen
πρωινό

Gelarto Rosa
παγωτό

CAFE

Ruszwurm (Διεύθυνση: Budapest, Szentháromság u. 7, 1014 Ουγγαρία)
Τηλέφωνο:+36 1 375 5284
IMG_20160320_153212_HDR.jpg


20160320_161304.jpg
20160320_162255.jpg
20160320_162302.jpg
IMG_20160320_151035_HDR.jpg

Κορυφαία επιλογή για καφέ στην πλευρά της Βούδας δίπλα στην εκκλησία του Ματίας. Το μαγαζί δεν είναι άδικα στα τοπ, έχει απίστευτα γλυκά σε πολύ καλές τιμές και το μόνο δύσκολο είναι να βρείτε τραπέζι, αν και μπορείτε να το πάρετε στο χέρι στην έσχατη περίπτωση.



CAFÉ GERBEAUD (Budapest, Vörösmarty tér 7-8, 1051, ΜΕΤΡΟ VOROSMARTY TER M1 )



20160323_150104.jpg
20160323_151835.jpg
20160323_153843.jpg


Μια επίσκεψη σε αυτό το μαγαζί είναι must μιας και βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο αλλά θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί τα γλυκά είναι πανάκριβα και μπορείτε να πληρώσετε από το πουθενά 30 ευρώ.

WEB: http://www.gerbeaud.hu

Ώρες λειτουργίας ζαχαροπλαστείου: Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00

Ώρες λειτουργίας του μπιστρό: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 22:00

New York Kávéház és Étterem (Erzsebet korut 9-11 Budapest 1073 METPO BLAHA LUTZA TER M2 )
20160321_214220.jpg



Κορυφαία επιλογή για ένα αυτοκρατορικό καφέ στο πλάι του ξενοδοχείου σε ένα χώρο που μοιάζει με παλάτι. Λίγο τσιμπημένο στις τιμές αλλά αξίζει μέχρι το τελευταίο ευρώ.Πριν παραγγείλετε δείτε τον κατάλογο γιατί δεν είναι μαγαζί που παραγγέλνεις χωρίς να έχεις δει τιμές.

WEB: http://www.newyorkcafe.hu/

Ώρες λειτουργίας: Κάθε ημέρα 09.00-24.00

***Μια εναλλακτική πρόταση για καφέ είναι το Zoo Cafe που βρίσκεται πολύ κοντά στην κλειστή αγορά.Με το που φτάσετε οι σερβιτόροι σας ενημερώνουν ότι η παραμονή σας δεν πρέπει να ξεπεράσει την μια ώρα. Το διαφορετικό που έχει αυτό το καφέ είναι ότι από το τραπέζι σας κάνουν παρέλαση διαφορά ζωάκια που μένουν για κάποιο διάστημα εκεί...Αν κάποιο ζωάκι δεν το θέλετε μπορείτε να ζητήσετε να μην σας το φέρουν .. Οι τιμές είναι κανονικές απλά θέλει κράτηση αν μιλάμε για σαββατοκύριακο γιατι γίνεται χαμός...Θα ανεβάσω φώτο και από το μαγαζί για να πάρετε μια ιδέα..
IMG_20190104_140231.jpg
IMG_20190104_140408.jpg
IMG_20190104_140419.jpg
IMG_20190104_140428.jpg
IMG_20190104_140449.jpg
IMG_20190104_140524.jpg




ΠΟΤΟ

Szimpla Kert(Budapest, Kazinczy u. 14, 1075)

IMG_20160322_234856.jpg



Με πάρα πολλές αίθουσες (ξεχωριστή για καπνιστές) με διαφορετική μουσική η κάθε μια, λογικές τιμές και απίστευτο design είναι ότι καλύτερο μπορείτε να βρείτε..Μην τρομάξετε από την ουρά στην είσοδο και τον σωματικό έλεγχο είναι για να μην μπορεί κάποιος να περάσει μέσα στο μπαρ ποτά και αναψυκτικά.

https://www.tripadvisor.com.gr/Attr...ws-Szimpla_Kert-Budapest_Central_Hungary.html


For Sale Pub(Vamhaz korut 2 | District V, Βουδαπέστη 1056 M Fővám tér )

Μπορείτε να συνδυάσετε και ποτό με φαγητό.
https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g274887-d1965935-Reviews-For_Sale_Pub-Budapest_Central_Hungary.html#

IMG_20190103_215920.jpg

ΛΟΥΤΡΑ

Για να έχει κάποιος ολοκληρωμένη άποψη για τα λουτρά πρέπει να πάει σε όλα ή έστω στα περισσότερα. Από την εμπειρία μου στα τρία λουτρά που επισκέφθηκα θα προσπαθήσω να βοηθήσω γιατί είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Θεωρώ τα Σεζεζνι την καλύτερη επιλογή γιατί μπορούν να φιλοξενήσουν πάρα πολύ κόσμο και έχουν πάρα πολλές πισίνες κλειστές ενώ η ανοιχτή τους είναι πραγματικά απίστευτη. Επισκέφθηκα και Gellert και Rudas, από τα πρώτα απογοητεύτηκα γιατί είχαν μεν μια μεγάλη πισίνα εσωτερική που είναι μόνο για κολύμπι και μια μικρή μέσα για λουτρά αλλά μια μόνο εξωτερική πισίνα και αυτή μικρή..Τα rudas δυστυχώς είχαν μέρα μόνο για άντρες οπότε επισκεφθήκαμε μόνο τα σπα τους που έχουν 5 πισίνες με διαφορετικές θερμοκρασίες από 17-32-35 μέχρι και 41(στην κόλαση έχει 40 βαθμούς σκεφτείτε).Όσοι πάνε στα rudas πρέπει να ανέβουν στην ταράτσα με θέα τον Δούναβη και να μπουν στην μικρή πισίνα εκεί..Κορυφαίο θέαμα ever..
111111.jpg

Στα σεζέζνι αλλά και στα γκελερτ που είναι και τα δύο με τον περισσότερο κόσμο μπορείτε να κόψετε εισιτήριο από το ξενοδοχείο σας χωρίς επιβάρυνση (θέλουν μετρητά και όχι κάρτα). Αυτό που κερδίζετε είναι χρόνο μιας και αν έχει κόσμο πάτε σε διαφορετικό γκισέ αφού έχετε ήδη πληρώσει (μπορεί και να μην έχει όμως κόσμο και να τελειώσετε αμέσως και στην κανονική ουρά, ιδιαίτερα αν πάτε καθημερινή και όχι σαββατοκύριακο). Στα περισσότερα λουτρά έχουν διάφορα σετ (μαγιό, πετσέτα, παντόφλες) που απευθύνονται κυρίως σε άτομα που πέρασαν απέξω και μπήκαν μέσα και δεν έχουν μαζί τους πράγματα. Σας συμβουλεύω να έχετε πάρει μαζί πετσέτα από το ξενοδοχείο και παντόφλες και να μην δίνετε τζάμπα λεφτά.
222222.jpg

Οι επιλογές που έχετε να κάνετε στο εισιτήριο είναι ανάμεσα σε καμπίνα και σε ντουλάπι με την πρώτη λύση να είναι ακριβότερη.Με την αγορά δικαιούστε ένα ντουλάπι για να φυλάξετε τα πράγματα σας και από εκεί και πέρα όποιος θέλει δίνει τα εξτρά χρήματα για να αγοράσει καμπίνα και να αλλάξει και να αφήσει τα μπαγκάζια του εκεί. Αν πάτε ζευγάρι παίρνετε μια καμπίνα μπαίνει πρώτα ο ένας αλλάζει (γιατί είναι πολύ μικρές) και μετά ο άλλος και αφήνετε εκεί τα πράγματα σας.Αν μετράτε και το ευρώ δεν παίρνετε καμπίνα αλλάζετε σε μια κοινόχρηστη και μετά κλειδώνετε τα πράγματα σας στα ντουλάπια σας.Με το που πληρώσετε σας δίνουν ένα ρολόι και ανάλογα το τι έχετε πάρει (καμπίνα ή ντουλάπι) αλλάζει και το χρώμα του.Προχωράτε στην είσοδο των αποδυτηρίων και υπάρχει μια συσκευή που ακουμπάτε πάνω το ρολόι σας και σας λέει ποιος είναι ο αριθμός από την καμπίνα ή το ντουλάπι σας.
33333bbbbbb.jpg 333333.jpg
Μόλις δείτε ποιο είναι το νούμερο σας προχωράτε στο αντίστοιχο νούμερο ακουμπάτε το ρολόι και ανοίγει η πόρτα ..Όταν αλλάξετε και πάτε στις πισίνες καλό θα είναι να έχετε τις πετσέτες κάπου κοντά σας για να μην μπερδευτεί κάποιος και πάρει την δικιά σας ή τις πάρει σκόπιμα. Στα σεζέζνι που έχουν και τις περισσότερες πισίνες υπάρχουν και εσωτερικές και εξωτερικές ακόμα και κανονική πισίνα για κάποιον που θέλει να κολυμπήσει...Η ατμόσφαιρα είναι απίστευτη το νερό κοχλάζει και δεν θες να βγεις για κανένα λόγο..Στις εσωτερικές υπάρχει μια ελαφριά μυρωδιά λόγω της φύσης του νερού υποθέτω..
44444.jpg
44444bbbb.jpg
44444cccc.jpg

Σημαντικό ότι δεν έχει σαμπουάν κάπου ή αφρόλουτρο οπότε καλό θα είναι να έχετε πάρει ένα δείγμα από το ξενοδοχείο.. Στην έξοδο σας από τις εγκαταστάσεις έχει ένα μηχάνημα που πετάτε μέσα το ρολόι και σας ανοίγει για να βγείτε
55555aaaa.jpg
555555.jpg
5555ccc.jpg

20160322_183308.jpg

Είναι εμπειρία μοναδική τα λουτρά και αξίζει κάποιος να πάει μόνο για αυτά.Το μετάνιωσα που την πρώτη φορά που πήγα δεν έκανα και περιορίστηκα στο να μπω να δω τις εγκαταστάσεις και να φύγω. Βλέπετε είχα πάει για 3 ημέρες και δεν προλάβαινα να τα κάνω όλα..Την δεύτερη φορά όμως του έδωσα και κατάλαβε και επισκέφθηκα όσα πιο πολλά μπορούσα......

1. Lucas Baths:

Το Lukas Baths, στεγάζεται σε ένα εκτεταμένο συγκρότημα του 19ου αιώνα, διαθέτει οκτώ πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές, και οι θερμοκρασίες του νερού κυμαίνονται μεταξύ 22 και 36 βαθμών Κελσίου. Προσφέρει μια ποικιλία θεραπευτικών πακέτων, όπως “μασάζ ιατρικής αποθεραπείας”, λασπόλουτρα και μασάζ ποδιών (II Frankel Leo ut 25–29, ανοικτό από 06:00 -20:00, τιμή από 8 €).

Capture.JPG


2.GELLERT
(έχει site που κλείνεις καμπίνες και ραντεβού για μασάζ, τουλάχιστον 1 μέρα πριν, σου λέει και το κόστος σε ευρώ).
http://gellertspa.com/treatments-services-in-gellert-spa
H βουτιά στα θερμά νερά του Gellert’s Art Nouveau, μοιάζει με το να παίρνετε το μπάνιο σας μέσα σε ένα καθεδρικό ναό. Οι εσωτερικές πισίνες του είναι οι ομορφότερες της Βουδαπέστης, με τη κεντρική πισίνα του να διαθέτει γυάλινο θόλο, ψηφιδωτά της Art Nouveau, παράθυρα βιτρό, και πολλά αγάλματα. Υπάρχουν στη διάθεσή σας οκτώ λουτρά. (XI Kelenhegyi ut 2–4, ανοικτό από 06:00 -20:00, τιμή από 15 €).
Capture.JPG


Capture.JPG

Capture.JPG

Capture.JPG

Capture.JPG

Capture.JPG



ΚΑΜΙΝΑΔΑ

***Το περίφημο γλυκό καμινάδα που φτιάχνουν εκεί πάρτε το από κιόσκια που έχει στο μετρό με 1 ευρώ (290 φιορίνια) αντί κάποια απλησίαστα 4-5 ευρώ που θα βρείτε σε μαγαζιά έξω ή σε κάποια πάγκο αγοράς (1200-1500 φιορίνια). Το Molnar που είναι μια επιλογή για να το πάρετε από μαγαζί και μπορείτε να το βρείτε και πάνω στην Vaci utca το έχει 1500.

IMG_20160323_113454_HDR.jpg

***στα περισσότερα εστιατόρια και καφέ στην απόδειξη περιλαμβάνεται ήδη φιλοδώρημα στους σερβιτόρους, όποτε δεν χρειάζεται να αφήσετε εξτρά .

***Οι τιμές στα λεγόμενα τυροπιτοειδή είναι αρκετά χαμηλές για να μην πω στο ένα τρίτο σε σχέση με την Ελλάδα.
20160323_134150.jpg

***προτιμήστε ότι αναμνηστικά πάρετε να τα αγοράσετε από την κλειστή αγορά που είναι όλα μαζεμένα και θα βρείτε τις καλύτερες τιμές. Κάντε μια βόλτα θα βρείτε διαφορές ακόμα και σε μαγαζιά που είναι δίπλα.

***Οι Ούγγροι τα ψώνια τα κάνουν στην αγορά Hold utca, Klauzál tér, Lehel tér, Fehérvári Úti
ή Hunyadi tér.

***Μην ξεχάσετε να κρατάτε ένα λουκέτο μαζί σας για να κλειδώσετε την αγάπη σας.
IMG_20160320_130539_HDR - Copy.jpg

***ΠΡΟΣΟΧΗ το εμφιαλωμένο νερό είναι αυτό με το ροζ καπάκι, το μπλε είναι ανθρακούχο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ
ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

-ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΥΔΑΣ Το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε την διαδρομή από το σημείο που βρίσκεται το τελεφερίκ ανεξάρτητα από το αν θα το χρησιμοποιήσετε ή θα ανέβετε με τα πόδια.
-Φεύγοντας από το κάστρο με πορεία προς την εκκλησία του Ματίας επισκεφθείτε την μικρή αγορά στο δεξί σας χέρι, όποιος θέλει ψωνίζει αν και άποψη μου είναι ότι στην κλειστή αγορά θα βρείτε πολύ καλύτερες τιμές αν έχετε υπομονή.
-ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε πινακίδες για τον λαβύρινθο που η είσοδος του βρίσκεται στην από πίσω πλεύρα του δρόμου κατεβαίνοντας κάτι σκαλιά. Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις διίστανται ας πούμε εγώ τον βρήκα μετρίου ενδιαφέροντος σε άλλους άρεσε και σε άλλους καθόλου.
-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑΣ
-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Οπωσδήποτε αν φτάσετε σε αυτό το σημείο επισκεφτείτε το Ruszwurm για γλυκό ή καφέ.
ΝΗΣΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ αν έχετε ξεκινήσει την μέρα σας νωρίς θα είστε στο νησί μεσημεράκι οπότε θα μπορείτε να απολαύσετε την διαδρομή μέχρι εκεί με τα πόδια. Σημαντικό πολύ να φτάσετε εκεί και να έχει 2 ώρες μέχρι να νυχτώσει για να μπορείτε να το γυρίσετε με ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια οι πιο γυμνασμένοι..

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ
ΒΟΥΛΗ Καλό θα είναι όποιος μπορεί να κλείσει μέσω ίντερνετ εισιτήρια για να κερδίσει χρόνο.Αν πάτε εκεί για να κλείσετε και έχετε περίπου μιαμιση ώρα κενό μέχρι την ώρα που κλείσατε για ξενάγηση εκμεταλευτείτε το και πάρτε το μετρό για να επισκεφτείτε τον Άγιο Στέφανο
ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΟΠΕΡΑ
DOHANY STREET
WESTEND CITY

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΑΣΤΡΟ VAJDAHUNYAD
ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ
ΛΟΥΤΡΑ ΣΕΖΕΖΝΙ
ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΚΑΦΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ
GELLER HILL CAVE
CITADELLA
ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ
ΒΑΤΣΙ ΟΥΤΚΑ

Ο καθένας το αναπροσαρμόζει ανάλογα με το τι θέλει να δει, καλό θα είναι να αφήσετε την τελευταία μέρα για ψώνια και αναμνηστικά.Από εκεί και πέρα πρέπει να τσεκάρετε και άλλα πράγματα γιατί αν η τελευταία σας μέρα είναι Κυριακή η αγορά είναι κλειστή οπότε θα πρέπει να αλλάξετε σειρά στις μέρες. Ουσιαστικά το πρόγραμμα είναι μέχρι απόγευμα και μετά ο καθένας μπορεί να αφιερώσει τον χρόνο του όπως θέλει .Π.χ. να δει τις γέφυρες από κοντά και να τραβήξει φώτο τόσο μέρα όσο και νύχτα..Όποιος έχει χρόνο μπορεί να πάει και στην ταράτσα των Ρουντας για σπα είναι μαγευτικό το θέαμα.
ΧΟΥΓΚΑΡΙΜ ΜΠΙΣΤΡΟ-ΦΑΤΑΛ-ΤΡΟΦΕΑ και ΛΑΝΣΕΛΟΤ είναι θεωρώ ότι καλύτερο μπορεί να δοκιμάσει κανείς για να πάρει μια γεύση απο την Ουγγρική κουζίνα με την σειρά που τα έγραψα και το ΣΖΙΜΠΛΑ ΚΕΡΤ για να δείτε και λίγο από νυχτερινή διασκέδαση..
 
Last edited by a moderator:

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Έχω πάει πολλές φορές στο εξωτερικό και μετά από πολλά ταξίδια αποφάσισα να γράφω οδηγούς για τα μέρη που πηγαίνω και να τους δίνω σε φίλους που πηγαίνουν εκεί έτσι ώστε να τους κάνω την ζωή πιο εύκολη.Μακάρι να το είχα ξεκινήσει νωρίτερα αλλά ποτέ δεν είναι αργά..Προσπάθησα να καλύψω τις βασικές απορίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος που θέλει να πάει..Δεν είμαι επαγγελματίας αλλά πάντα κάνω με μεράκι ότι κάνω, εύχομαι να βοηθήσει..Όποιος δεν έχει πάει Βουδαπέστη πρέπει να το επιχειρήσει είναι πολύ όμορφη..
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σκοπεύω να πάω τα Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη και ο οδηγός σου μου είναι πολύ χρήσιμος, σε ευχαριστώ πολύ vagar78!
Θα πάει η αδελφή μου ταξίδι του μέλιτος Οκτώβριο και της έφτιαξα πρόγραμμα για 6 ημέρες..Να πας είναι πάρα πολύ ωραία...
 

fanis2506

Member
Μηνύματα
12
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΟΥΒΑ
Συγχαρητήρια για τη πολύ καλή δουλειά.θέλω να κάνω μια ερώτηση!
Θα βρεθώ σε 2 εβδομάδες στη Βουδαπέστη και θέλω να ρωτήσω αν είναι προτιμότερο να αλλάξω ένα μικρό ποσό από εδώ (πιο πολύ για τη κάρτα των ΜΜΜ) ή και απο κει δε θα έχω κάποιο θέμα; Ευχαριστώ εκ τν προτέρων
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Συγχαρητήρια για τη πολύ καλή δουλειά.θέλω να κάνω μια ερώτηση!
Θα βρεθώ σε 2 εβδομάδες στη Βουδαπέστη και θέλω να ρωτήσω αν είναι προτιμότερο να αλλάξω ένα μικρό ποσό από εδώ (πιο πολύ για τη κάρτα των ΜΜΜ) ή και απο κει δε θα έχω κάποιο θέμα; Ευχαριστώ εκ τν προτέρων
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα από Ελλάδα, μπορείς με το που φτάσεις στο αεροδρόμιο να βγάλεις την κάρτα απεριορίστων διαδρομών πληρώνοντας με την πιστωτική ή την κάρτα ανάληψης σου και όταν φτάσεις με το καλό στο κέντρο της πόλης να κάνεις συνάλλαγμα από ένα μαγαζί στην Βατσι Ουτκα...Απέφυγε τα ΑΤΜ τόσο των τραπεζών όσο και των εταιρειών με συνάλλαγμα και πήγαινε κάπου που να έχει άνθρωπο σε ντεσκ...Την πρώτη φορά που είχα πάει και δεν ήξερα είχα κάνει κάποια φιορίνια από Ελλάδα αλλά την δεύτερη έγιναν όλα όπως έπρεπε..Ότι χρειαστείς μπορείς να ρωτήσεις..Έχω φτιάξει και ένα πρόγραμμα για την αδελφή μου που θα πάει για 7 ημέρες εκεί και ίσως σε βοηθήσει..
 

fanis2506

Member
Μηνύματα
12
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΟΥΒΑ
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα από Ελλάδα, μπορείς με το που φτάσεις στο αεροδρόμιο να βγάλεις την κάρτα απεριορίστων διαδρομών πληρώνοντας με την πιστωτική ή την κάρτα ανάληψης σου και όταν φτάσεις με το καλό στο κέντρο της πόλης να κάνεις συνάλλαγμα από ένα μαγαζί στην Βατσι Ουτκα...Απέφυγε τα ΑΤΜ τόσο των τραπεζών όσο και των εταιρειών με συνάλλαγμα και πήγαινε κάπου που να έχει άνθρωπο σε ντεσκ...Την πρώτη φορά που είχα πάει και δεν ήξερα είχα κάνει κάποια φιορίνια από Ελλάδα αλλά την δεύτερη έγιναν όλα όπως έπρεπε..Ότι χρειαστείς μπορείς να ρωτήσεις..Έχω φτιάξει και ένα πρόγραμμα για την αδελφή μου που θα πάει για 7 ημέρες εκεί και ίσως σε βοηθήσει..
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές πιστεύω ότι ο οδηγός σου θα με βοηθήσει αρκετά και αν δεν σου κάνει κόπο θα ηθελα να μου τον στείλεις.
Ευχαριστώ!
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές πιστεύω ότι ο οδηγός σου θα με βοηθήσει αρκετά και αν δεν σου κάνει κόπο θα ηθελα να μου τον στείλεις.
Ευχαριστώ!
Πες μου μόνο πόσες μέρες θα μείνεις γιατί εγώ ας πούμε έμεινα 3-4 και είχα κάνει πρόγραμμα για 4 αρκετά φορτωμένο για να τα προλάβουμε όλα ..Στην αδελφή μου που πάει για μήνα του μέλιτος και θα κάτσει 7 μέρες έχω κάνει ένα χαλαρό πρόγραμμα για να βλέπει απλά 3-4 μέρη την μέρα
 

chrgkoutz

Member
Μηνύματα
358
Likes
1.180
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δάση Βόρειου Καναδά
vagar78,ακομη λιγο και θα μ'επαιρνες απο το χερι για να με οδηγεις σε καθε σημειο.
Επειδη κι εμενα μου αρεσει "να περναω την εμπειρια στους αλλους", καταλαβαινω την υπεροχη εργασια που εκανες για ολους εμας τους υπολοιπους και κυριως, οσους θα ταξιδεψουν μελλοντικα.
Συγχαρητηρια και συνεχισε την υπεροχη προσπαθεια.
Σε οτι αφορα το "ιντερνετ",υπαρχει η εφαρμογη "Maps-Χαρτες",σε κινητα ή και σε tablet,στην οποια μπορεις να κατεβασεις χαρτες ολοκληρων περιοχων (οταν εισαι σπιτι) και στην να τους συμβουλευεσαι συνεχως σαν τοπικο αρχειο χαρτων,χωρις να χρειαζεσαι συνεχως συνδεση ιντερνετ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.683
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom