Ρουμανία Βουκουρέστι - Μπρασοβ - Μπραν (χωρίς αμάξι)

Valedinakar

Member
Μηνύματα
8
Likes
11
Καλησπέρα σε όλους! Πρώτη μου δημοσίευση ταξιδιωτικής ιστορίας..
Ξεκινήσαμε 3 άτομα-οικογένεια- για το Βουκουρέστι. Είχαμε σκοπό να πάρουμε uber από το αεροδρόμιο για το κέντρο του Βουκουρεστίου και να πληρώσω με paypal ωστε να μην κανω συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο που ειναι ακριβό. Παρόλα αυτά, το uber για καποιο λόγο δεν υποστήριζε αυτο τον τρόπο πληρωμής οποτε εψαξα να βρω συνάλλαγμα εντος του αεροδρομίου. Εν τέλει βρηκα χωμένο μέσα μέσα ένα μηχάνημα (BRD λεγόταν ) όπου βρήκα συνάλλαγμα με ισοτιμια 1€=4,6999lei. Πήραμε ταξί τελικά(μας το συνέστησε ένας οικογενειακός φίλος) μεσω του μηχανήματος που είναι στην έξοδο , το christaxi, που κόστιζε 1,99lei/km. Ρωτάμε πόσο περίπου θα μας κόστιζε (μεγάλο λάθος διότι κατάλαβε οτι δεν γνωρίζαμε και πήγε να μας κλέψει ) και μας ειπε περίπου 25€. Άρχισα να το παίζω ότι έχω ιδέα και είχα βάλει στο google maps τη διαδρομή και κάπου εκεί μαζεύτηκε και μου εξήγησε οτι αν ειχε κίνηση θα πληρώναμε τόσα.Η διαδρομή μας κόστισε εν τέλει μόνο 8,5€ και είχε ο οδηγός την απαίτηση να του αφήσουμε tips , ενώ κάτι μας έλεγε στα Ρουμάνικα(μπορεί και να μας έβριζε). Τακτοποιουμαστε και ξεκινάμε την περιήγηση !
Το διαμέρισμα μας ήταν δίπλα απο το cişmigiu park , οπότε ξεκινήσαμε με αυτό. Βγάλαμε ημερήσιο εισιτήριο(9,60 lei) και κατευθυνθήκαμε με τη συγκοινωνία προς την παλιά πόλη ,όπου κάτσαμε για καφέ στο van gogh cafè(αξίζει να το επισκεφτείς εάν είσαι λάτρης της τέχνης). Συνεχίσαμε προς το σπίτι του Τσαουσέσκου όπου είχαμε κλείσει εισιτήρια μέσω internet μια μέρα πρίν. Είναι απαραίτητη η κράτηση ώστε να γλιτώσεις χρόνο και ταλαιπωρία!! Εκεί υπάρχει ένας δρόμος που μοιάζει με τα Ιλίσια της Γαλλίας , είναι πραγματικά όμορφα. Πήγαμε στη συνέχεια στο σπίτι του λαού(δεν μπήκαμε μέσα) κι επιστρέψαμε στην παλιά πόλη , στην πλατεία uniri(εκει βρήκαμε συνάλλαγμα με ισοτιμία 1€=4,82lei), στην πλατεία universitate και στη συνοικία lipscani. Εκει βρήκαμε και την βιβλιοθήκη carturesti που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Περπατήσαμε τη Σταυρουπολεως, βρήκαμε την ιστορική χριστιανική εκκλησία και λίγο πιο κάτω βρήκαμε το cacu cu bere , στο οποίο δεν καθίσαμε διότι είχε πολυ κόσμο. Πήγαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό να κλείσουμε εισιτήρια για την επομενη ημέρα για το brasov.
Ο κύριος που ηταν στις πληροφορίες δεν ηταν ιδιαίτερα εξυπηρετικος(δεν ήξερε αγγλικά,μιλούσε παράλληλα στο τηλέφωνο, με αγνοούσε , και μόλις μου απάντησε σε μισή ερώτηση με προσπέρασε και συνέχισε στον επόμενο). Η κυρία που ηταν μετα απο εμένα ενοχλημένη απο τη συμπεριφορά του, με κατεύθυνε εκείνη στα εκδοτήρια και μου εξήγησε ότι ήθελα. Κλείσαμε εισιτήρια λοιπόν για το brasov με επιστροφή την ίδια μέρα στην a klass διότι στη b klass δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις,τα οποία κόστισαν 323lei=69€ περίπου (23€/άτομο με επιστροφή). Δε βρήκαμε κάποιο καλό μαγαζί να φάμε διότι ήταν όλα γεμάτα και δεν είχαμε αντοχή να ψαχτουμε περισσότερο ούτε να περιμένουμε. Οπότε δεν έχω κάποια πρόταση σχετικά με φαγητό στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Επιστροφή με uber(κόστος = 2€). Ο καιρός ήταν αρκετά καλός ,απλα το απόγευμα/βραδυ είχε άπειρη υγρασία και ομίχλη. Κάπου εδώ τελειώνει η 1η μας ημέρα.

2η ημέρα-Brasov&Bran


Ξεκινήσαμε με τρένο πρωι πρωι για το brasov στο οποίο φτάσαμε 11παρα20. Είχαμε σκοπό να πάρουμε uber ώστε να φτάσουμε στο σταθμό που έφευγε το λεωφορείο για bran γρηγορα και φθηνά(κοστος 2€ και πάλι). Το λεωφορείο εφευγε ανα ώρα( ημέρα Κυριακή). Ο οδηγός λόγω κίνησης άργησε να φτάσει και φτάσαμε στο σταθμό στις 11:03(το λεωφορείο έφευγε 11:00) . Αρχίζω να τρέχω να προλάβω το λεωφορείο που μολις ειχε ξεκινήσει. Για καλή μου τύχη με βλέπει, σταματάει και μας περιμένει. Εισιτήρια βγάζεις μέσα στο λεωφορείο (κόστος 8lei=1,70€ περίπου). Η διαδρομή διήρκησε 45λεπτά-1ώρα και φτάνουμε στο bran. Για να φτάσουμε στα εκδοτήρια εισιτηρίων για το κάστρο,έπρεπε να διασχίσουμε μια τοπική αγορά με κρέατα,τυριά,ξύλινες κατασκευές και πλεκτά(αξίζει μια βόλτα μετά την επίσκεψη στο κάστρο). Για καλή μας τύχη στα εκδοτήρια δεν υπήρχε ουρά οπότε βγάλαμε πολυ γρήγορα τα εισιτήρια. Το κάστρο ήταν πραγματικά όμορφο, περιποιημένο και με καλή επεξήγηση των εκθεμάτων. Όταν βγήκαμε απο το κάστρο η ουρά ηταν τεράστια, οπότε προτείνω να πάτε οσο πιο νωρίς γίνεται. Το λεωφορείο για brasov περνάει απο τη στάση(ακριβώς απέναντι απο εκεί που σε αφήνει, σε ένα μαγαζί με fast food και ταμπέλα της coca cola) κάθε ώρα, στις πάρα 20 (δλδ 10παρα20,11παρα20,12παρα20 κτλπ).
Επιστρέψαμε στο κέντρο του brasov με uber από το σταθμό (κόστος 2€) και ρωτήσαμε τον οδηγό που αξίζει να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα. Μας πρότεινε το SERGIANA , ένα στενό κάτω απο την κεντρική πλατεία sfatului , το οποίο ήταν πραγματικά πανέμορφο και οι σερβιτόροι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Δοκιμάσαμε 4ρουμανικα πιατα , 1 λίτρο χύμα κρασί (το πιο ωραίο χυμα κρασί που έχω πιεί, χωρις να είμαι φαν) και πληρώσαμε 30€. Για τα δεδομένα της Ρουμανίας ενδεχομένως να ήταν τσιμπημενο, αλλά πραγματικά άξιζε. Περιπλανηθηκαμε στην αγορά του brasοv, πήγαμε στη μαύρη εκκλησία και στο πιο στενο στενο στης Ευρώπης( strada sforii) με πλατος μόλις 1,10μ . Η κοινότητα του brasov έχει κοσμησει τα παράθυρα και τους σωληνες του στενού με ζωγραφιές νέων καλλιτεχνών. Οπου κι αν σταθεις στο brasov θα δεις στο βουνο να φαίνεται η επιγραφή BRASOV , όπως ακριβώς η επιγραφή του Hollywood. Επιστροφή στο Βουκουρέστι αργά το βράδυ.
Εδώ τελειώνει και η 2η μας ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι στο brasov ήταν ολα πολυ πιο αξιοπρεπή απο οτι στο Βουκουρέστι. Ο κόσμος, οι δρομοι, οι οδηγοί του uber(ήξεραν όλοι αγγλικά, μας χαιρετουσαν όταν μπαίναμε μέσα). Σε αντίθεση με το Βουκουρέστι που ήταν αγενεις και δεν ήξεραν αγγλικά.

3η ημέρα-πάρκο kisselef-υπαίθριο μουσείο

Πήραμε uber ξανά για το πάρκο (2€) και επισκεφθήκαμε το υπαίθριο μουσείο dimitrie gusti. Ότι πιο πρωτότυπο έχω δει σε μουσείο, νοικοκυριά της υπαίθρου της Ρουμανίας απο το 1800+ μετά, μύλους και πατητήρια για κρασί. Επιστρέψαμε στην παλιά πόλη για μια τελευταία βόλτα,ψώνια και για καφέ-γλυκό στο paul του Βουκουρεστίου.
Είχαμε κρατήσει 50lei για uber προς αεροδρόμιο. Είχε άπειρη κίνηση , οπότε αντί για 37lei που μας το έβγαζε αρχικά, μας έδειχνε 70-80lei. Καλώ uber μέσα στο άγχος και του λεω οτι θελω να παω στ αεροδρόμιο, εχω 50 lei μόνο και αν είναι ευκολο να μας παει στην πιο κοντινή στάση που περνάει το λεωφορειο για αεροδρόμιο. Ήταν ενας ευγενεστατος νεαρός χωρίς να ξέρει αγγλικά αλλα αντιληφθηκε το αγχος μας και μου ειπε θα μας παει αυτος με πολυ λιγότερα lei απο αυτα που ζητουσε το uber (συνεννοηθήκαμε μεσω google translate), αλλα θα έπρεπε να το κλεισει και να μας παει παρανομα ώστε να προλάβουμε. Ετσι κι έγινε! Μας πηγε "παρανομα", του δώσαμε οτι είχαμε σε lei και ήθελε να μας δωσει και ρέστα γιατι ηταν πολλα για αυτη τη διαδρομή. Εννοείται του τα αφησαμε όλα ο. Ήταν ο πιο ευγενικός και εξυπηρετικος άνθρωπος που συναντησαμε στο Βουκουρέστι, να ειναι καλα!!

Γενικά το uber συμφέρει πολυ περισσότερο απο οτι η συγκοινωνία τους (ειδικά για εμας όπου ο πατερας μου λογω προβλήματος στο ποδι δε μπορουσε να διανύσει μεγαλες αποστάσεις με περπατημα, ηταν υπερβολικά οικονομικο)
Το Βουκουρεστι εχει μεγάλη ιστορια απο πισω και αξιζει μια επίσκεψη ειδικά τωρα που ειναι σε περιοδο ανάπτυξης. Ειμαι σίγουρη οτι σε 15-20 χρονια δε θα θυμιζει σε τιποτα το σημερινο Βουκουρεστι. Ήταν ενα όμορφο ταξίδι !! Ελπίζω να βοήθησα με την ιστορία μου. Καλη συνέχεια σε όλους !!
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Ευχαριστούμε για την ιστορία! Και μεις ίδια εικόνα αποκομίσαμε από το Βουκουρέστι πριν 3-4 χρόνια που πήγαμε.. Κυρίως με τα ταξί είχαμε μεγάλο θέμα, οπότε το uber που προτείνεις θα είναι καλή λύση για πολλους. Αντίθετα Μπρασόβ, Σινάια και Μπραν που πήγαμε μας άρεσαν πολύ! Και στα επόμενα ταξίδια με υγεία!
 
Μηνύματα
6
Likes
5
Ευχαριστώ για την εμπειρία σας .Μου είναι πολύ χρήσιμη.Σχεδιαζω το ίδιο με την σύζυγό και την κόρη μας.Ομως με ΙΧ.Θα ήθελα να ξέρω, αν η πόλη "περπατιετε" ,
ή να προτιμήσω UBER?
 

domino

Member
Μηνύματα
297
Likes
275
Ευχαριστώ για την εμπειρία σας .Μου είναι πολύ χρήσιμη.Σχεδιαζω το ίδιο με την σύζυγό και την κόρη μας.Ομως με ΙΧ.Θα ήθελα να ξέρω, αν η πόλη "περπατιετε" ,
ή να προτιμήσω UBER?

καλως ήρθες.
Σε ειδαμε χαλαρωσε .

Τι εποχη θα πας (κρυο, διαρκεια ημερας ) , ηλικια παιδιου ;

Η παλια πολη ειναι 2-3 ωρες περπατημα - πεζοδρομος . Και για ποιο εξω απο το κεντρο εχει μετρο εαν δεν θελεις να πας με το αυτοκινητο, αντε η υπολοιπη μιση μερα .

Δες και το να κανεις και διανυκτερευση στο Μπρασοφ (ποιο πανω) με σταση στο καστρο Πελες η στο Τσελικο Τερνοβο στην Βουλγαρια επιστρεφοντας .
 
Μηνύματα
6
Likes
5
Καλησπέρα.Θα ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει με ΙΧ ημερήσια στο κάστρο της Sinaia ή να προτιμήσω τρένο. Ή να προτιμήσω τρένο? Ήμαστε 3 άτομα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.237
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom