Βουλγαρία Ρουμανία Βουλγαρία- Ρουμανία στην καρδιά του χειμώνα

Μηνύματα
5
Likes
17
Στο κείμενό μου δεν θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα αξιοθέατα των πόλεων που επισκεφθήκαμε. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε οπουδήποτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Θα προσπαθήσω ,όμως, να σας δώσω πληροφορίες για το πώς θα κινηθείτε με τα μέσα, πού θα τα βρείτε και πόσο κοστίζουν. Ελπίζω να διευκολύνει όποιον προτίθεται να ταξιδέψει μόνος του ή με την παρέα του όχι με πρακτορείο.
Με αφορμή το Erasmus της κόρης στη Σόφια ,που ολοκληρωνόταν στα τέλη του Γενάρη , αποφασίσαμε αυτό το ταξίδι. Κλείσαμε έγκαιρα (από Οκτώβρη) τα αεροπορικά για Σόφια με τη Ryanair. Κόστος προς Σόφια 33,99 το άτομο ,το ίδιο και η επιστροφή.
Μείναμε Πρωτοχρονιά στη Σόφια και φύγαμε στις 2 για Ρουμανία. Υπάρχουν λεωφορεία που συνδέουν τη Σόφια με το Βουκουρέστι. Ξεκινούν από το AVTO GARA CENTRALΝΑ στη Σόφια και φτάνουν στο AVTOGARA FILARETI στο Βουκουρέστι.
Η εταιρεία TRACH 5 αναχωρεί από Σόφια 6.30 και 23.00 και από Βουκουρέστι 13.00 και 22.30 . Η εταιρεία GROUPPLUS από Σόφια 15.30 και 00.30 και από Βουκουρέστι 6.30 και 16.30. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 7 ώρες περίπου και το κόστος 82 Λέβα (41 Ευρώ) πήγαινε-έλα. Τα εισιτήρια εκδίδονται στο σταθμό. Μπορείτε από τη Σόφια να εκδώσετε και την επιστροφή. Τα καρφιτσώνουν μαζί ,γι`αυτό μην τα πετάξετε. Τα πούλμαν είναι μικρά, 25 θέσεων και έχουν θέρμανση . Ο δρόμος είναι σαν την παλιά εθνική τη δική μας. Έχει διαχωριστικό για κάποια χιλιόμετρα έξω από τη Σόφια αλλά μετά όχι. Είναι ευθεία αλλά έχει νταλίκες και γίνονται προσπεράσεις.
Αρχικά σκεφτήκαμε να νοικιάσουμε στη Ρουμανία αυτοκίνητο, γιατί ήταν πολύ φθηνό (85Ε τις 5 μέρες). Ζητούσαν όμως εγγύηση από 800- 1400Ε . Έτσι αποφασίσαμε να πάμε Τρανσυλβανία με το τρένο.
Τα τρένα φεύγουν από το Central railway station Bukuresti Nord .Ο σταθμός Filareti, που σταματά το λεωφορείο από τη Σόφια, απέχει από τον σταθμό των τρένων, οπότε χρειάστηκε να πάρουμε ταξί. Στο σταθμό Filareti υπάρχει πρακτορείο λεωφορείων για Ελλάδα. Μόλις βγείτε από την πόρτα του σταθμού , είναι στο δεξί σας χέρι. Μιλούν ελληνικά και μπορούν να σας καλέσουν ταξί. Αλλιώς θα πάρετε κάποιο που θα βρείτε στο δρόμο. Το ταξί κόστισε 15 lei (1 lei=0,25E)
Τα εισιτήρια του τρένου για Μπράσοβ τα αγοράσαμε με κάρτα από τα εκδοτήρια του σταθμού στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία ελάχιστοι μιλούν αγγλικά , οπότε η συνεννόηση γίνεται στη νοηματική. Μπορείτε να δείτε από πριν τα δρομολόγια των τρένων και τις τιμές των εισιτηρίων στο : www.cfrcalatori.ro . Υπάρχουν δύο τύποι τρένων το R και το IR. Το R είναι πιο φθηνό ,αλλά κάνει στάσεις παντού . Το προτιμούν οι ντόπιοι. Εμείς για Μπράσοβ πήραμε το IR. Γενικά, επιλέγαμε τρένα ανάλογα με την ώρα που μας εξυπηρετούσε κάθε φορά. Το εισιτήριο Βουκουρέστι –Μπράσοβ είχε 24 lei το άτομο (6Ε) . Η διαδρομή 2 ώρες και ¾ .
Στο Μπράσοβ εκείνο που αξίζει είναι το ιστορικό κέντρο. Προσπαθήστε να μείνετε εκεί ,γιατί όλα τα αξιοθέατα είναι κοντά. Για πιο μακρινές μετακινήσεις συμφέρει ,αν είστε έστω και δύο, να χρησιμοποιήσετε ταξί. Είναι πολύ φθηνά. Από το ιστορικό κέντρο στο σιδηροδρομικό σταθμό 20 lei.
Την επόμενη μέρα κάναμε εκδρομή στο Μπραν, στο γνωστό κάστρο του Κόμη Δράκουλα (13ος αι.). To λεωφορείο για το Μπραν φεύγει από το Bus Terminal No 2, Gara Bartolomeo που βρίσκεται στη Strada Avram Lancu 114. ΠΡΟΣΟΧΗ όχι από τον κεντρικό σταθμό. Φεύγει κάθε 30΄, η διαδρομή είναι 45΄και κοστίζει 8 lei. Η είσοδος στο Κάστρο κοστίζει 50 lei και το φοιτητικό 20.
Κατεβαίνοντας από το κάστρο πεινάσαμε, μας μύρισαν και οι μαρμίτες με τα φαγητά που μαγειρεύονταν στο δρόμο και φάγαμε από ένα γκούλας (20lei το βαθύ πλαστικό πιάτο) . Νόστιμο, λίγο καυτερό για να αντιμετωπίσεις το κρύο και κάπως σκληρό το κρέας του.
Στη διαδρομή για το Μπραν υπάρχει το κάστρο Ράσνοφ (14ος αι.). Πρέπει να αξίζει αλλά εμείς δεν είχαμε το χρόνο να επισκεφθούμε και αυτό.
Την επόμενη μέρα κάναμε μια βόλτα με τα πόδια στο κέντρο του Μπράσοβ και μετά επίσκεψη στη Σινάια , στο κάστρο ή καλύτερα παλάτι Πέλες( 19ος αι.). Με ταξί στο Central Railway Station του Μπράσοβ και από κει με το τρένο (IR) για Σινάια (12,5lei το άτομο). Η σύνδεση των δύο πόλεων είναι πολύ συχνή. Η διαδρομή είναι μίας ώρας ,πολλή όμορφη. Η Σινάια έχει χιονοδρομικό κέντρο ,γι`αυτό το χειμώνα θα συναντήσετε αυξημένη κίνηση. Μπορείτε να πάτε με τα πόδια στο κάστρο , είναι περίπου 20΄ή να πάρετε Ταξί (8 lei). H είσοδος για το κάστρο είναι 30 lei το άτομο η βασική διαδρομή (το ισόγειο) και 60 lei (ισόγειο και όροφος). Αξίζει να επισκεφθείτε και τον όροφο ,γι`αυτό μην λυπηθείτε τα χρήματα.
Βγαίνοντας από το κάστρο Πέλες , μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στον προαύλιο χώρο και μπορείτε ,αν θέλετε , να επισκεφθείτε και το ανάκτορο Pelisor, που είναι στον ίδιο χώρο. Μετά ξεκινήστε την κατάβαση για την πόλη και μην παραλείψετε να μπείτε στο μοναστήρι . Η διαδρομή είναι πολλή όμορφη. Επιστροφή στο Μπράσοβ με το τρένο και στο σπίτι με ταξί, αργά το απόγευμα.
Επόμενη μέρα κάναμε βόλτα στο Μπράσοβ : λευκός και μαύρος πύργος, μαύρη εκκλησία , Graft canal and Bastion κ.ά.
Στις 14.30 πήγαμε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράσοβ , να πάρουμε το τρένο για Σιγκισοάρα. Εδώ ξεκινά η περιπέτεια!! Φτάνοντας έγκαιρα στο σταθμό, βγάλαμε τα εισιτήρια (15,05 Lei έκαστο) με τρένο R ,διαδρομή 3 ½ ώρες. Βγαίνοντας στην αποβάθρα ,αντικρύσαμε μια αμαξοστοιχία της συμφοράς ,που νομίζαμε ότι είναι για απόσυρση! Όχι μόνο ήταν γεμάτη Graffity αλλά ήταν και πενταβρόμικη!! Με νοήματα και αναφέροντας τη μαγική λέξη του προορισμού μας «Σιγκισοάρα» , επιβεβαιώσαμε την ταυτότητα του τρένου!! Επόμενη έκπληξη το σκαλί που έπρεπε να ανέβουμε για να μπούμε! Χωρίς υπερβολή ήταν ½ μέτρο από την αποβάβρα! Και το αποκορύφωμα !! Μόλις ανεβήκαμε ,μας πήρε η μυρωδιά από την τουαλέτα ,η οποία μας συνόδευσε τις 3 ½ ώρες του ταξιδιού!! Εννοείται, ότι ,αφού ήταν τοπικό τρένο ,σταματούσε σε κάθε χωριό, οπότε είδαμε την πλήρη εγκατάλειψη της ρουμανικής υπαίθρου και των κατοίκων της ! Το τρένο σταματούσε στο πουθενά, ενίοτε σε μέρη χωρίς αποβάθρα και ο κόσμος άνοιγε την πόρτα και πηδούσε στο κενό! Αν έμπαινε κάποιος, πράγμα σπάνιο, έκλεινε την πόρτα, αλλιώς το τρένο ξεκινούσε με τις πόρτες ανοιχτές….
Η άφιξή μας στη Σιγκισοάρα μας αποζημίωσε για την ταλαιπωρία!! Υπέροχη πόλη. Πολύ εύκολη η πρόσβαση στο κέντρο της παλιάς πόλης ,όπου βρίσκεται η ακρόπολη. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι στο λόφο με το ρολόι και την εκκλησία στο λόφο. Πανέμορφη η Piata Cetati- Citadel Square με τα πολύχρωμα σπίτια. Η Σιγκισοάρα μας μάγεψε. Φαγητό εξαιρετικό και φθηνό στα μαγαζιά της Piata Hermann Oberth.
Δύο βραδιές μείναμε στην πανέμορφη Σιγκισοάρα και μετά ξανά με το τρένο πίσω στο Βουκουρέστι. Διάρκεια διαδρομής 5 ½ ώρες και κόστος 66 lei το άτομο με το IR αυτή τη φορά . Οι θέσεις ήταν αριθμημένες μεν ,αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν ξέραμε σε ποιο βαγόνι να μπούμε , με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να διασχίσουμε όλη την αμαξοστοιχία ,γιατί μπήκαμε στο πρώτο και τα εισιτήρια ήταν για το τελευταίο.
Στο Βουκουρέστι μείναμε 5 μέρες . Περπατήσαμε πολύ και χρησιμοποιήσαμε ταξί ,όποτε το χρειαστήκαμε για μεγάλες αποστάσεις ή αποστάσεις με βαλίτσες. Τα ταξί είναι πολύ φθηνά (20 lei η διαδρομή από το κέντρο στο Muzeul Satului , που είναι αναπαράσταση των ρουμάνικων χωριάτικων σπιτιών ) ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι 0040 219477.Μη διστάσετε να το καλέσετε όπου και αν βρίσκεστε ,σε 3-4΄θα είναι εκεί που το καλέσατε για να σας πάει όπου ζητήσετε. Στο τηλεφωνικό κέντρο μιλούν αγγλικά, οι ταξιτζήδες σπανίως. Προσέξτε κάποιοι καταλαβαίνουν ελληνικά ,γιατί έχουν δουλέψει ως μετανάστες στην Ελλάδα. Φαγητό πολύ οικονομικό στο Βουκουρέστι . Σας προτείνω ανεπιφύλακτα το «Χάνι του Μανούκ» και το εστιατόριο «Vatra».
Στο Μπράσοβ και το Βουκουρέστι μείναμε σε διαμερίσματα. Στη Σιγκισοάρα μείναμε σε πανσιόν. Όλα τα είχαμε κλείσει από Ελλάδα μέσω booking. Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν WhatsApp, οπότε η συνεννόηση γίνεται εύκολα.
Από το Βουκουρέστι στη Σόφια ταξιδέψαμε με το λεωφορείο ,από Avtogara Filareti. Έφυγε 13.00 έφτασε στη Σόφια 21.00.
Στη Σόφια μείναμε στο σπίτι που νοίκιαζε η κόρη μας και οι μετακινήσεις μας γίνονταν κυρίως με τα πόδια και ενίοτε με ταξί καλώντας τον αριθμό 00359 29732121. Η συνεννόηση με τα ταξί γίνεται όπως και στο Βουκουρέστι.
Στο Πλόβντιβ (κατά τους Βούλγαρους) ή αλλιώς Τριμόντιουμ (κατά τους Ρωμαίους) ή Φιλιππούπολη (κατά τους Έλληνες) πήγαμε ημερήσια με το λεωφορείο από Σόφια. ΄Εχει κάθε μία ώρα από Σόφια , το ίδιο και από Πλόβντιβ. Φεύγει από τον κεντρικό σταθμό ( central bus station, Centralna Avtogara) ,κοστίζει 14 λέβα το άτομο ( 1 λέβα =0,5 Ε) και κάνει δύο ώρες. Στο Πλόβντιβ αξίζει να περπατήσετε από το σταθμό των λεωφορείων προς την παλιά πόλη και να ανεβείτε στον λόφο Nebet για να θαυμάσετε τη θέα και,αν πεινάσετε, να φάτε στο Rahat Tepe΄που βρίσκεται στον λόφο, έχει ωραία θέα ,φθηνό φαγητό και ποτό (τσέχικη μπύρα Staropramen 500ml 3 λέβα!!). Καλό είναι να περπατήσετε πάλι τη διαδρομή προς τον σταθμό των λεωφορείων για να δείτε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης.
Από τη Σόφια επιστρέψαμε στην Αθήνα με το αεροπλάνο (διαδρομή λιγότερο από μία ώρα).
Συνάλλαγμα μην κάνετε στην Ελλάδα . Τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία υπάρχει Western Union . Το καλύτερο είναι να βρείτε καταστήματα μέσα στις πόλεις ,δίνουν καλύτερη αντιστοιχία. Στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς υπάρχουν, επίσης. Εμείς lei κάναμε στο σιδηροδρομικό του Βουκουρεστίου.
Σημαντικό ,κατά τη γνώμη μου, είναι μόλις φτάνετε σε κάθε πόλη να βρίσκετε το Tourist information center και να προμηθεύεστε το χάρτη της πόλης. Συνήθως ,αυτά βρίσκονται στο παλιό κέντρο ή στους σταθμούς.
Σόφια: στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ Serdika και Sofia University Kliment Ohridski.
Πλόβντιβ: στην οδό Saborna κοντά στο ρωμαϊκό θέατρο και το άλλο κοντα στο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης.
Βουκουρέστι : στην οδό Lipscani στο παλιό κέντρο.
Μπράσοβ: Piata Sfatului (Sfatului Square) 30 και κοντά στην Poarta Schei (Schei Gate).
Σινάια: απέναντι από τον σταθμό του τρένου Bulevardul Carol I 47
Σιγκισοάρα : Piata Muzeului 6 και στα σκαλιά που ανεβαίνουν προς το ρολόι.
Καλά να περάσετε!!!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.920
Likes
40.749
Ολα τα προβληματα συνεννοησης εξαλειφονται με τη χρηση uber αντι για ταξι στις μεγαλες πολεις της Ρουμανιας, συν του οτι ειναι ακομη φτηνοτερο.
Μονο στη Σιγκισοαρα χρειαζεται κληση, που μπορει να αναλαβει η πανσιον. Στον σταθμο τρενου περιμενουν τους επιβατες.
Η εμπειρια σου απο τα επαρχιακα τρενα ηταν παρομοια με τη δικη μου. Παθαμε σοκ αν και το ριξαμε στην πλακα. Ισως η πρωτη θεση να ειναι υποφερτη.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.505
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom