Βουλγαρία Βουλγαρία

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αγαπητοί φίλοι, πριν 3 χρόνια, τον Απρίλιο του 2005 συνόδεψα μαζί με άλλους καθηγητές-συναδέλφους μου ομάδα μαθητών σε ταξίδι στη γειτονική Βουλγαρία.
Όταν γυρίσαμε μια μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου τότε έγραψε τις εντυπώσεις της για το ταξίδι. Βάλαμε και κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξα εγώ (δεν το συμπλήρωσα και τώρα που το ξαναβλέπω πρέπει να το δουλέψω λίγο) και το ανεβάσαμε στο site του σχολείου.
Ανοίγω λοιπόν αυτό το topic, με κείμενο που δεν μου ανήκει Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο για να δούμε λίγο πως βλέπουν τα παιδιά τα εκπαιδευτικά ταξίδια που συμμετέχουν (και είναι πάρα πολλά). Ελπίζω να σας αρέσει η περιγραφή της αγαπημένης μας Μάργως, δεσποινίδας σήμερα στη Β΄ Λυκείου.
Το κείμενο της μαθήτριας:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 21-26/4/05
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΜΕΡΑ 1η - 21 Απριλίου 2005
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Μόλις πληροφορηθήκαμε πως το ταξίδι στη Βουλγαρία τελικά θα πραγματοποιηθεί μετρούσαμε όλοι τις μέρες μέχρι την ημέρα που θα αναχωρούσαμε. Την Πέμπτη τα χαράματα είχαμε όλοι συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο με τις «λίγες» αποσκευές μας και περιμέναμε πώς και πώς να φύγουμε για Σόφια. Η διαδρομή ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ευχάριστη αφού όλοι μαζί ήμασταν μια πολύ καλή παρέα. Το ταξίδι κράτησε 15 ώρες ενώ ενδιάμεσα σταματήσαμε τρεις φορές για φαγητό και ξεκούραση. Είχαμε ξεκινήσει πρωί και μόλις περνούσαμε τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας ξέσπασε μία καταιγίδα, που ευτυχώς δεν κράτησε πολύ ώρα.​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Αργότερα ο ήλιος έδυε και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα έβαψε με καταπληκτικά χρώματα τον ουρανό.Όλοι προσπαθούσαμε να σφραγίσουμε αυτή την εικόνα με μια φωτογραφία ή με ένα βίντεο.
awww.14gymnasio.gr_bulgaria_DSC00004a.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Τελικά στις 21:30 φτάσαμε στο ξενοδοχείο RODINA. Ήταν ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο 21 ορόφων. Αρχικά πήγαμε στην τραπεζαρία για το βραδινό μας φαγητό, βέβαια όλοι ήμασταν πολύ κουρασμένοι από το ταξίδι. Φάγαμε το φαγητό που μας σέρβιραν, το οποίο ήταν εξαιρετικό και ακολούθησε η τακτοποίησή μας στα δωμάτια που βρίσκονταν στον 15 όροφο. Αφού ηρεμήσαμε, κοιμηθήκαμε κυριολεκτικά σαν πτώματα.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΜΕΡΑ 2η - 22 Απριλίου 2005
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Το πρωί της Παρασκευής, αφού ξυπνήσαμε, είδαμε τη θέα που είχε το δωμάτιο, φάγαμε πρωινό και αναχωρήσαμε για το βουλγαρικό σχολείο που συνεργάζεται με το δικό μας και με άλλα 4 σχολεία από την Ευρώπη στο πρόγραμμα του νερού. Μόλις φτάσαμε στο σχολείο τους διεξάχθηκε ένας αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στα δύο σχολεία. Ο αγώνας ήταν δύσκολος, αλλά επικράτησε η ομάδα του δικού μας σχολείου με αποτέλεσμα 0-2.
awww.14gymnasio.gr_bulgaria_DSC00022a.jpg


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Έπειτα συγκεντρωθήκαμε σε μία αίθουσα, οι μαθητές του βουλγαρικού σχολείου και εμείς. Ήταν 10 λεπτά που και εκείνοι και εμείς αισθανθήκαμε κάπως άσχημα και αμήχανα. Ήμασταν εμείς από την μία πλευρά και απέναντί μας οι μαθητές του βουλγαρικού σχολείου. Θέλαμε να μιλήσουμε μαζί τους αλλά όλοι ντρεπόμασταν καθώς ήταν η πρώτη φορά που συναντιόμασταν.
awww.14gymnasio.gr_bulgaria_DSC00034a.jpg
awww.14gymnasio.gr_bulgaria_DSC00038a.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ευτυχώς αυτό το δεκάλεπτο πέρασε πολύ γρήγορα και όλοι μαζί τώρα, γιατί είχαμε γνωριστεί κάπως με τα παιδιά, πήγαμε για το μεσημεριανό φαγητό. Μετά ακολούθησε η ξενάγηση στο σχολείο τους.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Εκείνη την ημέρα στο σχολείο τους γινόταν ένα καρναβάλι το οποίο ονόμαζαν «Πασχαλινό Καρναβάλι».Έτσι εμείς πήγαμε πάλι στην κεντρική αίθουσα, όπου εκεί βρίσκονταν οι γονείς σχεδόν όλων των μαθητών και κάποιοι μαθητές για να παρακολουθήσουμε το καρναβάλι. Σ’ αυτό έπαιρναν μέρος παιδιά από 4 έως 14 ετών, φόραγαν στολές, έκαναν θεατρικά και χορευτικά. Μετά από το καρναβάλι, γύρω στις 18:30, πήγαμε για bowling. [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Από εκεί φύγαμε μία ώρα μετά. Πήγαμε στο ξενοδοχείο και ετοιμαστήκαμε για την βραδινή μας έξοδο. Πήγαμε σε μία γραφική και παραδοσιακή βουλγαρική ταβέρνα, όπου περάσαμε καταπληκτικά, επειδή είχε ζωντανή μουσική και η ορχήστρα έπαιζε κάποια παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια. Από την ταβέρνα για το ξενοδοχείο φύγαμε στις 00:45. Κοιμηθήκαμε για να πάρουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα.
awww.14gymnasio.gr_bulgaria_DSC00093a.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΜΕΡΑ 3η - 23 Απριλίου 2005
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Το Σάββατο το πρωί ξυπνήσαμε στις 8:00, φάγαμε πρωινό και αναχωρήσαμε για το κέντρο της Σόφιας. Ακολούθησε λεπτομερής ξενάγηση στο ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι και της Αγ. Κυριακής. Επίσης πήγαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου εντυπωσιαστήκαμε όλοι. Ακόμα πήγαμε στις "καμπάνες της ειρήνης", ένα μνημείο στο οποίο βρίσκονται καμπάνες από κάθε χώρα. Περιλάμβανε πάρα πολλές καμπάνες όπως και την ελληνική. Ύστερα πήγαμε σε μία μεγάλη αγορά στη Σόφια, η οποία ήταν πολύ φθηνή και αναχωρήσαμε από εκεί για την Βίτοσα στις 14:30. Σταματήσαμε σε μία καφετέρια που είχε υπέροχη θέα και κάτσαμε εκεί για ξεκούραση έως τις 18:30. Έπειτα πήγαμε στο ξενοδοχείο μας, πήραμε το βραδινό μας γεύμα και κοιμηθήκαμε.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΜΕΡΑ 4η - 24 Απριλίου 2005
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Την τέταρτη ημέρα (Κυριακή) εγκαταλείψαμε το ξενοδοχείο και τη Σόφια, αφού αναχωρήσαμε για τη Βάρνα μετά το πρωινό. Στα μέσα της διαδρομής σταματήσαμε στην πόλη Πλόντβιντ (Φιλιππούπολη), όπου ήταν πολύ γραφική και φημιζόταν για τις βιοτεχνίες που κατασκεύαζαν κεραμικά αντικείμενα. Ακόμα πήγαμε στο μουσείο λαϊκής τέχνης με πολύ ωραία εκθέματα. Αργότερα μετά από πολλές ώρες ταξίδι, φτάσαμε στο ξενοδοχείο PLANET της Βάρνας. Φάγαμε βραδινό φαγητό, τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας και κοιμηθήκαμε.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΜΕΡΑ 5η - 25 Απριλίου 2005
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Το πρωί της επόμενης ημέρας, μετά το πρωινό μαζέψαμε τις αποσκευές μας και εγκαταλείψαμε και την Βάρνα. Ακολούθησε ξενάγηση στα παράλια της Βάρνας και κάναμε μία μικρή στάση στο πανέμορφο Βέλικο Τέρνοβο, παλιά πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και σημαντική πανεπιστημιούπολη σήμερα.
Έπειτα, αργά το βράδυ φτάσαμε στο Σαντάνσκι στο ξενοδοχείο Sv. Nikola. Φάγαμε βραδινό και χορέψαμε στους ρυθμούς ελληνικών τραγουδιών διότι υπήρχε ζωντανή ορχήστρα. Αργότερα τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας και κοιμηθήκαμε.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ΗΜΕΡΑ 6η - 26 Απριλίου 2005
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Την επόμενη μέρα (Τρίτη) πήγαμε για πρωινό στις 8:00 και μετά φύγαμε για την πιο φθηνή αγορά των Βαλκανίων που ήταν στον δρόμο που περνούσε από το ξενοδοχείο μας. Όλοι έπρεπε να έχουμε γυρίσει στις 11:30 στο ξενοδοχείο. Όπως είχαμε κανονίσει φύγαμε από το ξενοδοχείο στις 12:00 με μία μικρή διαφορά, ότι όλοι είχαμε από μία βαλίτσα παραπάνω, επειδή όπως ήταν λογικό ψωνίσαμε πάρα πολλά πράγματα.
Και τότε έφτασε η στιγμή που κανείς δεν ήθελε να έρθει: όχι μόνο θα εγκαταλείπαμε το ξενοδοχείο στο Σαντάνσκι, αλλά θα εγκαταλείπαμε και τη Βουλγαρία.
Ξεκινήσαμε 12:00 και κανείς δεν είχε καταλάβει πώς τελείωσαν όλα τόσο γρήγορα. Μια μικρή στάση στην πιο μικρή κωμόπολη της Βουλγαρίας, το Μέλνικ, οινοπαραγωγικό κέντρο με πανέμορφη φύση και αρχιτεκτονική διατηρημένη με υποδειγματικό τρόπο, με σπίτια που μοιάζουν πολύ στα δικά μας της Μακεδονίας (πραγμα φυσικό άλλωστε). Αυτή ήταν και η τελευταία εικόνα που είχαμε από τη γειτονική χώρα. Σύνορα, έλεγχος και Ελλάδα!! Στη διαδρομή κάναμε 3 στάσεις για φαγητό και ξεκούραση. Στο σχολείο φτάσαμε γύρω στις 23:00.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που όλοι θα θέλαμε να ξαναζήσουμε!!!

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Κείμενο: Μάργω Καββαδία, Β2
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Φωτογραφίες: Δήμος Φιωτάκης

http://www.14gymnasio.gr/bulgaria/bulgaria.htm

Οι φωτό που ακολουθούν είναι από την 3η ως και την 6η ημέρα του ταξιδιού και είναι από αριστερά: Σόφια (Χ2), Φιλιππούπολη (Χ3), Νέσεμπαρ-αρχαία Μεσημβρία στη Μαύρη θάλασσα (Χ3), Βάρνα, Βέλικο Τέρνοβο (Χ2) και Μέλνικ
 

Attachments

Last edited by a moderator:

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γουατεμάλα
Δήμο

πολύ καλή η ιδέα σου να μας ταξιδέψεις μέσα από παιδικά μάτια.
Ελπίζω ότι αυτά τα παιδιά θα γίνουν αυριανοί ταξιδευτές,και άνθρωποι με ανοιχτούς ορίζοντες.:lol:
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ονειρεμένο Ταξίδι
far away
ευτυχως παιρνουν και απο τους καθηγητες τους τα παιδια... ευγε Δημο για τα φιντανακια σου...
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
ευτυχως παιρνουν και απο τους καθηγητες τους τα παιδια... ευγε Δημο για τα φιντανακια σου...
Πλακα πλακα,εχεις κανει πολλα μαθητικα ταξιδια(μηπως τους ξεσηκωνεις εσυ τους μαθητες):haha:
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Μου επιτρεπετε να συμπληρώσω οτι τα ταξίδια αυτά και οι επαφές των παιδιων με ξένα σχολεία , αλλες κουλτούρες και άλλους ανθρώπους ειναι οτι το καλύτερο μπορει να προσφέρει το σχολειο.
Επίσης οτι για να γινει τελικά ενα τετοιο ταξίδι προϋποθέτει πολλή δουλειά ( και γραφειοκρατία) απο τους συντονιστές.
Δήμο τι εχεις στα σκαριά αυτον τον καιρό;
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Έχει δίκιο ο Βαγγέλης. Μιλάμε για πάρα πολύ δουλειά και πάρα πολλές ευθύνες. Δυστυχώς φέτος παρά τη δουλειά δεν ευοδόθηκε ταξίδι στα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας. Ελπίζω κάτι άλλο του χρόνου.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Δήμο ευχαριστούμε πολύ για το πρωτότυπο travel story. :clap:
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bανουατου/Tαιλανδη
Δεν ξερω αν ολα τα σχολεια λειτουργουν πλεον ετσι-δηλαδη με ταξιδια στο εξωτερικο-
Αλλα εγω αν ημουν μαθητης θαθελα να ημουν στο δικο σου σχολειο με εσενα δασκαλο.
Συνχαρητηρια Δημο αλλα και στην Μαργω.
Ευχομαι καλα ταξιδια.:lol:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.686
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom