Γαλλία Ιταλία Γαλλία-Ιταλία στους δρόμους του κρασιού και όχι μόνο…

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
vieux Lyon

Μια ακόμη φωτογραφία από τη βόλτα στην παλιά πόλη.
 

Attachments

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
vieux Lyon και λόφος Fourvière (1)

Συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας στην παλιά πόλη. Η ζωή γύρω μας κυλά σε απλούς καθημερινούς ρυθμούς… Οι τουρίστες είναι ελάχιστοι. Κινούμαστε προς τον καθεδρικό ναό Saint Germain. Τριγύρω μας υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Κοντά στον καθεδρικό βρίσκεται το τελεφερίκ με το οποίο ανεβαίνει κανείς στον λόφο Fourvière (υπάρχει και μονοπάτι για όσους το προτιμούν. Εμείς επιλέξαμε να πάρουμε το μονοπάτι στην κάθοδο…). Στη διαδρομή συναντάμε μικρά οπωροπωλεία που μας θυμίζουν κάτι από την ατμόσφαιρα ορισμένων σκηνών της ταινίας Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain…

Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει επιβλητική η βασιλική Notre-Dame. Η εκκλησία μοιάζει να παρατηρεί από ψηλά την πόλη που απλώνεται στο πόδια της… Πίσω από την εκκλησία υπάρχει ένα φυσικό μπαλκόνι που χαρίζει μαγική θέα προς την πόλη που απλώνεται μεταξύ του Σαόν και του Ροδανού (ένα σχεδιάγραμμα της πόλης βοηθάει να καταλάβει κανείς όλα τα βασικά αξιοθέατα). Στο βάθος (καιρού επιτρέποντος) διακρίνονται ακόμη και οι Άλπεις. Ο κόσμος γύρω μας είναι ελάχιστος και το σημείο προσφέρεται για χαλάρωση και φυσικά για φωτογράφιση…

afarm5.staticflickr.com_4074_4736952108_d3dea6bdd2_m.jpg
(βλ. και την πρώτη επισυναπτόμενη εικόνα όπου διακρίνεται από ψηλά το Δημαρχείο της πόλης και πίσω του η Όπερα. Δεξιά στο Δημαρχείο βρίσκεται το μουσείο Καλών Τεχνών)

Ο λόφος αποτελεί ιερό τόπο λατρείας από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Μετά την εκκλησία θα επισκεφτούμε δύο ρωμαϊκά θέατρα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η βασιλική Notre-Dame είναι ένας πολύ επιβλητικός ναός με υπέροχο μαρμάρινο διάκοσμο και βιτρό. Στους τοίχους υπάρχουν και ψηφιδωτά. Ένα εξ αυτών αναπαριστά την Jeanne d'Arc (βλ. επισυναπτόμενη εικόνα) που πέρασε κάποτε από την πόλη.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
vieux Lyon και λόφος Fourvière (2)

Λίγα μέτρα μακριά από το ναό βρίσκονται δύο καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά θέατρα (ένα μεγάλο κι ένα μικρότερο). Μια επιγραφή στην είσοδο δίνει ορισμένες βασικές πληροφορίες (βλ. επισυναπτόμενη εικόνα 1). Κατά τα ρωμαϊκά δεδομένα βρισκόμαστε στην καρδιά της Lugdunum, δηλαδή της Λυών, μιας σημαντικής ρωμαϊκής πόλης στη Γαλατία. Τα ερείπια του Φουρβιέρ είναι τα αρχαιότερα ρωμαϊκά ευρήματα εκτός Ρώμης. Η ιστορική περιοχή της Λυών είχε χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

afarm6.staticflickr.com_5122_5321008818_afdc8c73e3_m.jpg

Στο χώρο βρίσκεται ελάχιστος κόσμος. Μια μικρή ομάδα παιδιών Δημοτικού σχολείου είναι μια ευχάριστη συντροφιά. Συνοδεύονται από 4 (!) εκπαιδευτικούς που τους ξεναγούν στο χώρο και στους οποίους έχουν αφιερώσει την απόλυτη προσοχή τους… (βλ. εικόνες 2,3)

Αφήνουμε τα θέατρα και παίρνουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο κέντρο της παλιάς πόλης. Το μονοπάτι είναι καταπράσινο και σε όλη τη διαδρομή μας συνοδεύει ευχάριστα η θέα προς τη σύγχρονη πόλη (βλ. εικόνες 4,5).

afarm5.staticflickr.com_4123_4736323263_31fe4f80ba_m.jpg

Είναι πλέον μεσημέρι και στα δρομάκια της παλιάς πόλης συναντάμε νεαρούς μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν μόλις σχολάσει. Μια τελευταία βόλτα στην παλιά πόλη καταλήγει στις όχθες του ποταμού Σαόν. Τα βήματά μας πλέον μας οδηγούν στο σύγχρονο κομμάτι της πόλης…
 

Attachments

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Λυών

Η σύγχρονη πόλη φιλοξενεί αρκετά μουσεία που συνδέονται με το ιστορικό και πολιτισμικό κομμάτι της πόλης. Η περιοχή Presqu’ île (μεταξύ των ποταμών) είναι το κέντρο της σύγχρονης πόλης με πυρήνα την Place Bellecour. Τα καλύτερα μαγαζιά βρίσκονται στις Rue de la République, Rue du Président-Herriot, Rue Émile-Zola, Rue Gasparin. Η πόλη φημίζεται για τη μεταξουργία (ας πούμε ότι είναι ένα από τα σουβενίρ που θα μπορούσε να πάρει κάποιος από την πόλη).

Καθώς περνάει η ώρα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το σημερινό μας δείπνο. Η έρευνά μας από την Αθήνα μας οδηγεί στο Le Café des Fédérations, εστιατόριο κοντά στην Place des Terreaux. Δυστυχώς όμως το εστιατόριο είναι πλήρες για τη σημερινή ημέρα οπότε η επιλογή του φαγητού θα γίνει αργότερα με τυχαίο τρόπο. Η σκέψη πως η Λυών θεωρείται γαστρονομικός παράδεισος για τους Γάλλους μας παρηγορεί μιας και σκεφτόμαστε πως είναι πολύ πιθανό η τύχη να μη μας γυρίσει την πλάτη…

Συνεχίζουμε προς την Place des Terreaux γύρω από την οποία περιστρέφεται η καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Εκεί βρίσκεται και ένα βασικό αξιοθέατο, το δημαρχείο της. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο, ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κτήρια της πόλης. Στην πλατεία βρίσκεται επίσης το μουσείο Καλών Τεχνών ενώ πίσω από το Δημαρχείο δεσπόζει το νεοκλασικό κτήριο της Όπερας φτιαγμένο από γυαλί και ατσάλι. Λίγο πιο πίσω κυλάει ο Ροδανός ποταμός (βλ. επισυναπτόμενες εικόνες 1,2,3)

afarm6.staticflickr.com_5089_5273489021_efae761cc5_m.jpg

Έχουμε καλύψει τα αξιοθέατα που είχαμε προγραμματίσει να δούμε και αποφασίζουμε να κινηθούμε τυχαία στα στενά της σύγχρονης πόλης. Οδεύουμε προς τις απογευματινές ώρες και η κούραση αρχίζει να εμφανίζεται. Είναι ώρα για ένα ζεστό καφέ. Κάπως έτσι οδηγούμαστε πίσω προς την Όπερα σε ένα καφέ που μας μπήκε στο μάτι. Στην περιοχή κυκλοφορεί αρκετός κόσμος. Νέοι κάνουν σκέιτ μπροστά από την Όπερα, σπουδαστές των Καλλών Τεχνών κυκλοφορούν με τις θήκες των σχεδίων τους ανά χείρας, άλλοι κάθονται στα καφέ, άλλοι ακούν μουσική και στην Place des Terreaux πλήθος κόσμου αρχίζει να συγκεντρώνεται με αφορμή τη διαμαρτυρία ενός σωματείου ηθοποιών. Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά… Ένα από τα πράγματα που μας έκανε εντύπωση στον απογευματινό πια καφέ μας ήταν η συνήθεια των Γάλλων να πληρώνουν αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα. Για του λόγου το αληθές, κοντά μας κάθεται μια καθηγήτρια και διορθώνει γραπτά μαθητών της πίνοντας έναν μονό espresso. Αν θυμάμαι καλά η τιμή του ήταν 1,5euro και πλήρωσε δίνοντας την κάρτα της!

Είναι πλέον απόγευμα κι αποφασίζουμε να πάρουμε το metro και να κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο. Έχουμε κατά νου ένα εστιατόριο που μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον (και η επιλογή μας βγήκε σε καλό τελικά, τα πιάτα ήταν γευστικότατα…)

Λίγη ώρα ξεκούρασης στο δωμάτιο και το βραδινό δείπνο κλείνουν και τη σημερινή μέρα.
Αύριο ξεκινάει η επιστροφή στην Αθήνα…
 

Attachments

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
TGV κι επιστροφή…

Παρασκευή 9 Απριλίου. Σήμερα το πρωινό ξύπνημα είναι αναπόφευκτο. Οι βαλίτσες έχουν ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ και τα εισιτήρια για το TGV έχουν κλειστεί μήνες πριν. Το check-out στο ξενοδοχείο γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από λίγη ώρα βρισκόμαστε στο σιδηροδρομικό σταθμό Part-Dieu. Πρώτο μέλημά μας να δούμε αν η απεργία των δύο προηγούμενων ημερών πήρε παράταση. Για καλή μας τύχη κάτι τέτοιο δε συμβαίνει κι έτσι κατευθυνόμαστε στη σωστή αποβάθρα περιμένοντας το τρένο. Σύμφωνα με την εταιρία το τρένο αναχωρεί στις 7:56 από το σταθμό σταθμό Part-Dieu στη Λυών και φτάνει στο Παρίσι στο σταθμό που βρίσκεται στο terminal 2D του Charles de Gaulle στις 10:01…! (τέτοια ακρίβεια??? :xmas_mrgreen:)

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε το TGV για κάποια μετακίνησή μας. Στην αποβάθρα υπάρχει αρκετός κόσμος. Η γραμμή Παρίσι - Λυών είναι η εναρκτήρια γραμμή του TGV, μιας γραμμής που επεκτείνεται πια συνδέοντας πόλεις της Γαλλίας και των γειτονικών χωρών. Όταν φτάνει η αμαξοστοιχία η επιβίβαση γίνεται ταχύτατα, σα να επιβάλει το τρένο στα πάντα τους ρυθμούς του…

Το τρένο έρχεται από Μασσαλία και έχει ήδη αρκετό κόσμο. Οι επιβάτες από τη Λυών απλά καλύπτουν και τις τελευταίες κενές θέσεις… Μας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν και αρκετοί που ταξιδεύουν όρθιοι ενώ άλλοι επιλέγουν να καθίσουν στο δάπεδο (αν λάβουμε υπόψη και τις αποσκευές ο ελεύθερος χώρος στην ουσία είναι ανύπαρκτος…)

Η διαδρομή κυλάει γρήγορα και ευχάριστα. Ένα ζεστό ποτήρι καφέ και λίγα κρουασάν μας συνοδεύουν στη διαδρομή καθώς απολαμβάνουμε τις εικόνες της Γαλλικής επαρχίας που φεύγουν ταχύτατα από τα μάτια μας και αναπολούμε τις δύο αυτές βδομάδες που κράτησε το οδοιπορικό μας.

Ο συρμός φτάνει στο Charles de Gaulle την προγραμματισμένη ώρα. Τα υπόλοιπα είναι απλά μια τυπική διαδικασία. Κατευθυνόμαστε στο check-in της Air France και κάνουμε μια βόλτα στο αεροδρόμιο μέχρι να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο για Αθήνα. Η πτήση έχει προγραμματιστεί στις 12:35…

afarm6.staticflickr.com_5282_5274049160_b42389bcf7_m.jpg

afarm6.staticflickr.com_5205_5273430377_61e5bf2454_m.jpg

Η επιστροφή μας στην Αθήνα ήταν πια γεγονός.

Καλές διαδρομές σε όλους!
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Μου πήρε λίγο παραπάνω να τελειώσω την ιστορία αλλά το finish (οι τελευταίες μέρες) ήταν μια κι έξω…
Για την ιστορία όλο το ταξίδι κόστισε συνολικά περίπου 2000euro/άτομο.
Η εποχή βοήθησε πολύ στην πραγματοποίησή του (καλός καιρός σε γενικές γραμμές, εποχή με λίγο κόσμο στην επαρχία της Γαλλίας και ιδανική για την επαρχία της Ιταλίας).
Σίγουρα το πλήθος των εικόνων και η εναλλαγή τους είναι από τα στοιχεία που κάνουν για μένα αυτό τα ταξίδι αξέχαστο… :rolleyes:
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ταξίδι-Όνειρο
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Καταπληκτικά όλα! Ευχαριστούμε!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Μέσα από την αφήγησή σου πραγματοποίησα ένα υπέροχο νοερό ταξίδι! Ευχαριστούμε για την όμορφη ιστορία!
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Μέσα από την αφήγησή σου πραγματοποίησα ένα υπέροχο νοερό ταξίδι! Ευχαριστούμε για την όμορφη ιστορία!
Σ' ευχαριστώ pattyyy!
Εγώ λέω να ενώσουμε τις Γαλλίες μας να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση… :xmas_cheesygrin:
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.091
Likes
23.854
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Η θαυμάσια αφήγηση εμπλουτισμένη με υπέροχες φωτογραφίες μας ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.740
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom