Γιορτες και τελετουργιες ανα τον κοσμο

x7777

Member
Μηνύματα
872
Likes
3.399
Επόμενο Ταξίδι
Mexico
Επειδή τελευταία έψαχνα να βρω τελετουργίες και γιορτές ανα τον κόσμο που αξίζει κάποιος να δει ή να λάβει μέρος είπα να ανοίξω ενα θέμα και όσοι έχουν παρακολουθησει ή γνωρίζουν να γράψουν ποιές θεωρούν κορυφαιες. Δεν υπάρχει περιορισμός σε ποια χώρα ή σε ποια ήπειρο.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.464
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Πολύ ωραίο θέμα άνοιξες. Κυνηγω τις παραδοσιακές γιορτές γενικά. Ελπίζω να γραφτούν ωραίες προτάσεις.

Μου αρέσουν πολύ οι γιορτές στην Ισπανία. Θα επανέλθω με την αγαπημένη μου ισπανική γιορτή με πληροφορίες, φωτογραφίες κλπ σε καμια δεκαριά μέρες.
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.944
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Πολύ ωραία πρωτοβουλία, αυτή x7777!

Από γιορτές έχω πετύχει 2: τη Fetes de Geneve και τα Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά στην Αυστραλία.

Το Fetes de Geneve είναι (ή μάλλον ήταν) ένα φεστιβάλ που γινόταν αρχές Αυγούστου στην Γενεύη.

Η 1/8 είναι εθνική εορτή και γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις την πόλη με αποκορύφωμα τα πυροτεχνήματα μια βδομάδα μετά. Τις εκδηλώσεις αυτές τις πετύχαμε το καλοκαίρι του 2008 (που ήταν από τα πρώτα ταξίδια που έκανα στο εξωτερικό) και δεν γνώριζα για την ύπαρξη του φεστιβάλ. Το επόμενο καλοκαίρι, το 2009, πήγαμε προετοιμασμένοι ;). Στήνονταν αγορές και χώροι ψυχαγωγίας στην νότια όχθη της λίμνης, ενώ το τελευταίο βράδυ κατά τις 9 είχε τα πυροτεχνήματα. Ειδικά το 2009, την επόμενη των πυροτεχνημάτων, είχε αεροπορικές επιδείξεις πάνω από τη λίμνη, κυρίως με υπερελαφρά αεροσκάφη. Με αφορμή το post, έψαξα για το φεστιβάλ αυτό, αλλά διαπίστωσα ότι σαν φεστιβάλ σταμάτησε πρόπερσι. Πάντως το σόου των πυροτεχνημάτων γίνεται κανονικά.

Περισσότερο οργανωμένα παρακολουθήσαμε την αλλαγή του χρόνου στην Αυστραλία, το 2011-2.

Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων στη Μελβούρνη, πραγματοποιείται το Carols by Candlelight. Η γιορτή αυτή είχε λάβει χώρα στη Federation Square, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό Flinders (είδα κάποια βιντεάκια φέτος από το Sidney Myer Music Bowl στη Swan St. Bridge). Πέρα από τη ζωντανή μουσική και τα κάλαντα, στην πλατεία είχε στηθεί γιγαντοοθόνη που έδειχνε ζωντανά αντίστοιχους εορτασμούς σε διάφορες άλλες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας.

Κάθε χρόνο, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, οι τηλεοράσεις δείχνουν τα πυροτεχνήματα στο Σίδνεϊ που γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου λίγες ώρες πριν. Οι εκδηλώσεις γίνονται στην Circular Quay, την περιοχή μεταξύ της γέφυρας και της όπερας. Για να παρακολουθήσει κανείς τα πυροτεχνήματα από το κέντρο της αποβάθρας (κάτω ακριβώς από τη στάση του City Rail) πρέπει να έχει εισιτήριο. Από εκεί θα έχει θέα ταυτόχρονα και προς τη γέφυρα και προς την όπερα και τους βοτανικούς κήπους, τα σημεία από τα οποία εκτοξεύονται τα πυροτεχνήματα. Η περιοχή από τη Circular Quay προς τη γέφυρα έχει ελεύθερη πρόσβαση, όμως κλείνει τμηματικά από την αστυνομία καθώς σιγά-σιγά γεμίζει από κόσμο (εκτιμάται ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι -ντόποιοι και επισκέπτες- συνωστίζονται στο λιμάνι εκείνη το απόγευμα). Όσον αφορά τα ίδια τα πυροτεχνήματα, σίγουρα είναι πιο φαντασμαγορικά απ'όσο μας τα μεταφέρει η τηλεόραση. Ένα πρώτο σόου γίνεται στις 9, κυρίως για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Η μεγάλη γιορτή ξεκινά στις 12, με την αλλαγή του χρόνου. Καλύτερα να είναι κανείς εκεί πριν τις 8 το απόγευμα της παραμονής. Για να πάει κανείς στο λιμάνι εκείνες τις ώρες, πρέπει να έχει υπόψη ότι διάφοροι σταθμοί γύρω από τη Circular Quay κλείνουν το απόγευμα και επίσης σταματά η κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από το λιμάνι. Μετά τα πυροτεχνήματα πολλοί κατευθύνονται στα κλαμπ που έχει μεταξύ της Circular Quay και της γέφυρας.
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Άβιλα, Ισπανία - Φιέστα της Αγίας Τερέζας, 15 Οκτωβρίου

Στις 15 Οκτωβρίου, η πόλη της Άβιλα γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Τερέζα. Οι εορτασμοί ξεκινούν με διακήρυξη από το μπαλκόνι του Δημαρχείου. Γιγαντιαίες φιγούρες (cabezudos) ξεκινούν απο το Δημαρχείο, στη κεντρική πλατεία της πόλης, και περιφέρονται στους δρόμους.
1.JPG


Τις ακολουθεί ένα πλήθος, μέχρι αυτές να καταλήξουν στον καθεδρικό ναό της πόλης, όπου εκεί η μπάντα της πόλης παίζει και στην συνέχεια όλοι μπαίνουν στο ναό, εκτός απο τους γιγαντιαίους μασκαράδες, όπου και τελείται λειτουργία.
2.JPG

3.JPG


Όταν γύρισα Ελλάδα διάβασα οτι, σύμφωνα με τη παράδοση, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η σημαία της πόλης πρέπει να κυματίζει στο κυρίως κλίτος. Αργότερα το απόγευμα είχε και παρελάσεις στους δρόμους της πόλης, αλλά μετά το μεσημέρι άρχισε να βρέχει πολύ δυνατά και ο κόσμος "μαζεύτηκε".
4.JPG


Οι εορτασμοί για την Αγία Τερέζα συμπίπτουν με τους εβδομαδιαίους εορτασμούς Φλαμένκο στη πόλη. Συναυλίες, πυροτεχνήματα και πολλά άλλα δρώμενα πραγματοποιούνται σε όλη την εορταστική εβδομάδα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.464
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Romerias, Tenerife

Όπως έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου, μου αρέσουν πολύ οι Ισπανικές γιορτές. Μου αρέσει που όλοι συμμετέχουν και δεν υπάρχουν οι "ήρθα απλά να κόψω κίνηση". Επίσης ενώ πίνουν παρα μα παρα πολύ, παραμένουν ευχάριστοι. Δεν βλέπεις τους πιθηκισμούς των βορειοευρωπαίων. Υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα γενικότερα.

Οι αγαπημένες μου γιορτές είναι οι Romerias στην Τενερίφη. Οι γιορτές διαρκούν απ'τον Απρίλη μέχρι τον Σεπτέμβρη αν δεν κάνω λάθος. Κάθε βδομάδα σχεδόν και άλλο χωριό ή πόλη. Αυτές τις μέρες βάζουν έξτρα λεωφορεία απ'τις μεγάλες πόλεις και είναι πολύ εύκολο να πας. Πήγα σε τουλάχιστον 5 και ήταν όλες πολύ καλές. Επειδή έχουν περάσει σχεδόν 8 χρόνια ίσως έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Εύχομαι να έχουν παραμείνει τα πράγματα όπως ήταν.

Το κύριο χαρακτηηριστικό αυτής της γιορτής είναι οι βόλτες μέσα στο χωριό ή την πόλη με κάρα που τα σέρνουν άλογα ή βόδια. Πάνω στα κάρα βρίσκεται κόσμος που είτε ψήνει κρεάτα είτε άλλα φαγώσιμα και τα μοιράζει δωρεάν. Επίσης μοιράζουν κρασιά ή σανγκρία δωρεάν αρκεί να έχεις το δικό σου ποτήρι. Σε μία από αυτές τις Romerias ήπια την καλύτερη σανγκρία που έχω πιει! Ο κόσμος είναι ντυμένος με παραδοσιακές ενδυμασίες. Κάποιοι παίζουν παραδοσιακές μουσικές με τον κόσμο να χορεύει και με ένα χαρακτηριστικό γαϊτανάκι από λουλούδια. Φυσικά όταν βραδιάζει όλοι μαζεύονται γύρω απ'τα chiringuitos (κάτι σαν καντίνες) που έχει μουσική και χορό μέχρι το πρωί. Το να πω ότι γίνεται πανικός είναι λίγο.

Αυτή η φώτο δεν θυμάμαι από ποιο χωριό είναι αλλά είναι αντιπροσωπευτική.

P1000997.JPG


Τα κάρα έχουν ψησταριές.

P1010009.JPG


Στην La Laguna στρώνουν "χαλί". Μπροστά φαίνεται και το γαϊτανάκι.

P1000214.JPG


Κάποιοι στολίζουν και τα μπαλκόνια τους.

P1000213.JPG


Η Romeria που μαζεύει τον περισσότερο κόσμο είναι αυτή στο Tegueste. Αν δεν κάνω λάθος είναι και η πρώτη χρονικά. Τα λεωφορεία απο Λα Λαγκούνα έφευγαν το ένα πίσω απ'το άλλο και πάλι η ουρά ήταν τεράστια. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε απ'τη φώτο για τί ουρά μιλάμε. Φυσικά ήταν 11 η ώρα το πρωί και πιναμε ήδη!

P1000745.JPG


Όταν φτάνεις βλέπεις αυτόν τον χαμό.

P1000773.JPG


Στην κεντρική πλατεία δεν πέφτει καρφίτσα.

P1000792.JPG


Rock n roll στη Λα Λαγκούνα.

P1000215.JPG


Όποιος είναι στην Τενερίφη αυτή την περίοδο του προτείνω να ψάξει που έχει Romeria.
 
Last edited:

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.009
Five petalled rose celebrations στο Český Krumlov της Τσεχίας για το οποίο είχα γράψει εδώ

https://www.travelstories.gr/commun...ose-celebrations-και-Ιππότες-στο-δρόμο.55319/

Εντός Ελλάδας έχω βρεθεί σε διάφορα όπως τα "Μπαμπόυγερα" σε διάφορα χωριά με τους μπαμπούγερους με τις χαρακτηριστικές στολές με τα κουδούνια, τα δέρματα και τις τραγόμορφες μάσκες στο πρόσωπο να τρέχουν πάνω κάτω για να τρομάξουν, να φέρουν τύχη κλπ...Κρατούν ένα μικρό σακίδιο με το οποίο σε χτυπούν για να διώξουν το κακό...

Ταυτόχρονα γίνονται και γλέντια με παραδοσιακούς χορούς.Το καλό είναι πως δεν είναι τουριστικά όπως σε άλλες χώρες.Οι άνθρωποι το κάνουν για την πλάκα τους και φαίνεται.Μπορείς να κάτσεις στα ταβερνάκια της περιοχής και να φας σε χαμηλές τιμές, ενώ απολαμβάνεις τα δρώμενα.
DSC02158.JPG


Υπήρχαν και μικρά μπαμπουγεράκια
DSC02161.JPG
DSC02165.JPG
DSC02168.JPG


Οι φωτογραφίες είναι από την Καλή Βρύση στο νομό Δράμας
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.464
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Καρναβάλι, Santiago de Cuba

Στο καρναβάλι του Santiago πήγα τον Ιούλιο του 2018. Το καρναβάλι γίνεται Ιούλιο γιατί συνδέεται με τις γιορτές mamarrachos που γιορτάζονταν εκείνη την περίοδο και με την πάροδο των χρόνων το ονόμασαν καρναβάλι. Συγκεκριμένα γιορτάζεται την περίοδο 18 με 27 Ιούλη ώστε η προτελευταία μέρα να πέφτει μαζί με την 26η Ιούλη που ήταν το ξεκίνημα της επανάστασης με την επίθεση στην Moncada.

Σε αυτή την περίοδο, στους δρόμους στήνονται αυτοσχέδια μπαρ με φαγητά (πολλά σουβλιστά γουρούνια) και ποτά, ενώ υπάρχουν και σκηνές με συναυλίες. Υπάρχουν και μουσικοί στον δρόμο, αν και φαντάζομαι ότι αυτό θα υπήρχε έτσι κι αλλιώς.

IMG_20180725_185124.jpg


Το καρναβάλι κλείνει με μια παρέλαση με άρματα που τα σέρνουν τρακτέρ! Ο χώρος της παρέλασης είναι πολύ μικρός με αποτέλεσμα κάθε άρμα να περιμένει πολύ ώρα μέχρι να κινηθεί λίγο. Ο χώρος της παρέλασης είναι αυτός.

IMG_20180727_224954.jpg


Εκτός από τα άρματα, υπάρχουν και ομάδες που χορεύουν, φοράνε στολές κλπ.

IMG_20180727_213948.jpg


Κι ένα βίντεο απ'την παρέλαση που το έχω ξαναποστάρει στο φόρουμ, αλλά όσες φορές και να ποσταριστεί δεν είναι αρκετές. Όλα τα λεφτά ο οδηγός του άρματος-τρακτέρ.


Θα την χαρακτήριζα καλτ γιορτή από τους Κουβανούς για τους Κουβανούς. Είχε ελάχιστους τουρίστες. Μου άρεσε από άποψη καλτίλας, αλλά δεν θα λεγα ότι διασκέδασα ιδιαίτερα.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Φεστιβάλ Beltane Εδιμβούργο

1η Μαΐου στον λοφίσκο Κάλτον Χιλ του Εδιμβούργου γίνεται ένα μεγάλης κλίμακας Κέλτικο αρχαίο παγανιστικό φεστιβάλ.

Σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και γίνεται για την προστασία των ζωντανών, τον σοδιών των ανθρώπων και της αναπαραγωγής γενικότερα. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι τεράστιες πυρές, με τον κόσμο να χορεύει γύρω. Παρέλαση με την Βασίλισσα του Μαγιού και τον Πράσινο Άνθρωπο και τους ακολούθους τους. Παιχνίδια με την φωτιά, κέλτικα σύμβολα, κάθε λογής νεοπαγανιστές κτλ. έχει καλή πλάκα.

Λόγω νύχτας και κινητού οι φωτογραφίες (2014) δεν ειναι πολύ καλές:

Photo0605.jpg
Photo0606.jpg
Photo0614.jpg



Ένα βίντεο:
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.464
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Φεστιβάλ Beltane Εδιμβούργο

1η Μαΐου στον λοφίσκο Κάλτον Χιλ του Εδιμβούργου γίνεται ένα μεγάλης κλίμακας Κέλτικο αρχαίο παγανιστικό φεστιβάλ.

Σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και γίνεται για την προστασία των ζωντανών, τον σοδιών των ανθρώπων και της αναπαραγωγής γενικότερα. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι τεράστιες πυρές, με τον κόσμο να χορεύει γύρω. Παρέλαση με την Βασίλισσα του Μαγιού και τον Πράσινο Άνθρωπο και τους ακολούθους τους. Παιχνίδια με την φωτιά, κέλτικα σύμβολα, κάθε λογής νεοπαγανιστές κτλ. έχει καλή πλάκα.

Λόγω νύχτας και κινητού οι φωτογραφίες (2014) δεν ειναι πολύ καλές:

View attachment 331274 View attachment 331275 View attachment 331276


Ένα βίντεο:


Πολύ καλή περίπτωση! Έχει και κανένα δρώμενο μέσα στην πόλη εκείνη την περίοδο ή μόνο αυτό στον λόφο;
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Πολύ καλή περίπτωση! Έχει και κανένα δρώμενο μέσα στην πόλη εκείνη την περίοδο ή μόνο αυτό στον λόφο;
Είναι πολύ δυνατή εμπειρία. Υπάρχει πολλή αλληλεπίδραση των παγανιστών με τον κόσμο. Δεν νομίζω να γίνεται κάτι άλλο στην πόλη σχετικό με το Beltane. Εκτός απο τις 31 Οκτωβρίου που η ίδια ομάδα κάνει μια πορεία στην Παλιά Πόλη (νομίζω όμως ότι κι αυτή τώρα μεταφέρθηκε στον λόφο εδώ και 2 χρόνια).
Να διευκρινίσω ότι το Beltane γίνεται το βράδυ της 30 Απρ., ξημερώματα 1 Μαΐου.
Κάτι άλλο σημαντικό στην πόλη δεν βλέπω αλλά εκείνες τις μέρες υπάρχει και μια αργία, το Early May bank holiday οπότε έχει αυξημένη κίνηση.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.464
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Είναι πολύ δυνατή εμπειρία. Υπάρχει πολλή αλληλεπίδραση των παγανιστών με τον κόσμο. Δεν νομίζω να γίνεται κάτι άλλο στην πόλη σχετικό με το Beltane. Εκτός απο τις 31 Οκτωβρίου που η ίδια ομάδα κάνει μια πορεία στην Παλιά Πόλη (νομίζω όμως ότι κι αυτή τώρα μεταφέρθηκε στον λόφο εδώ και 2 χρόνια).
Να διευκρινίσω ότι το Beltane γίνεται το βράδυ της 30 Απρ., ξημερώματα 1 Μαΐου.
Κάτι άλλο σημαντικό στην πόλη δεν βλέπω αλλά εκείνες τις μέρες υπάρχει και μια αργία, το Early May bank holiday οπότε έχει αυξημένη κίνηση.

Δεν έχω πάει στο Εδιμβούργο οπότε θα το προσπαθήσω να πάω εκείνη την περίοδο. Ωραίος συνδυασμός παγανιστικης γιορτής με τοποθεσία.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.464
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Καρναβάλι, Dunkerque

Ένα απ΄τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Γαλλίας πραγματοποιείται στην Δουνκέρκη. Οι ρίζες του είναι στις αρχές του 17ου αιώνα που οι ψαράδες έκαναν ένα μεγάλο πάρτι πριν φύγουν για μεγάλο ταξίδι για ψάρεμα ρέγγας στην Ισλανδία. Έπιναν τόσο πολύ που μετά έκαναν βόλτες στην πόλη φορώντας ότι να 'ναι (κατα κύριο λόγο βάφονταν και ντύνονταν γυναίκες), πετώντας ψάρια ή άλλα τρόφιμα και τραγουδώντας. Σήμερα έψαχνα τις φωτογραφίες και συνειδητοποίησα ότι δεν έχω ούτε μία φωτογραφία. Για την ώρα λοιπόν θα χρησιμοποιήσω φωτογραφίες απ'το ίντερνετ.

Οι στολές που φοράνε είναι σε αυτό το στυλ. Το αξεσουάρ ομπρέλα παίζει πολύ.

1605089259113.png


Ο λόγος που τους βλέπετε να είναι πιασμένοι έτσι και να κρατάνε αντίσταση είναι γιατί προστατεύουν την μπάντα. Βλέπετε ένα απ΄τα πιο χαρακτηριστικά αυτού του εθίμου είναι ότι παίζει μια μπάντα μουσική και ο κόσμος προσπαθεί να την "σπάσει" και υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να προστατέψουν την μπάντα. Είναι ένα απίστευτο ποδοπατητό που δεν το βρήκα διασκεδαστικό αν και μεθυσμένος.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή την διαδικασία μετά το 1ο λεπτό. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε την απαίσια μουσική που παίζει σε όλη την διάρκεια του καρναβαλιού σε μια ατελειώτη λούπα. Χίλιες φορές να ακούω το πατρινό καρναβάλι για πάντα.


Το καρναβάλι απλώνεται σε όλα τα προάστια της Δουνκέρκης και σε κάποιες κοντινές πόλεις/χωριά. Ανάλογα το μέρος υπάρχει και το έθιμο του πεταγμάτος κάποιου φαγώσιμου (ρέγγα, κρακεράκια, λουκάνικα) απ΄το μπαλκόνι του δημαρχείου απ΄τον ίδιο τον δήμαρχο (ντυμένος καρναβαλικά και αυτός).

1605089906833.png


Έχω πάει σε 3 διαφορετικά μέρη: στο κέντρο της Δουνκέρκης (Citadelle), στην παραλία της (Malo les bains) και στην κοντινή κωμόπολη Bergues. Με σειρά απ'το καλύτερο στο χειρότερο θα τα έβαζα ως εξής. Malo les bains το καλύτερο, γιατί εκτός του ότι γίνεται στην παραλία που έχει πολύ άπλα, υπάρχει και μουσική στους δρόμους και γλιτώνεις την ενοχλητική ηχορύπανση της μπάντας. Bergues το επόμενο, γιατί είναι μια όμορφη κωμόπολη και το καρναβάλι απλώνεται σε όλους τους δρόμους. Ευχάριστη ατμόσφαιρα γενικά. Τελευταίο και καταϊδρωμένο και μείνετε μακριά αυτό στο κέντρο της Δουνκέρκης. Ενώ μαζεύει ίσως τον περισσότερο κόσμο, ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Τα μπαρ γεμίζουν αμέσως και δεν υπάρχει μουσική στους δρόμους. Δεν θα το πρότεινα με τίποτα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του καρναβαλιού το βρίσκετε εδώ (δεν θα πραγματοποιηθεί το '21): http://carnaval-de-dunkerque.info/index.php/calendrier-carnaval-dunkerque-2020
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.553
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom