Γνωστά και άγνωστα μουσεία της χώρας μας

maris-lou

Member
Μηνύματα
134
Likes
46
Επόμενο Ταξίδι
Ρωμη-Φλωρεντια
Ταξίδι-Όνειρο
περου

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μουσείο παραγωγής σκαγιών στην Ερμούπολη

Εγκαινιάστηκε προχθές 11/7/2010 στην Ερμούπολη της Σύρου το μουσείο παραγωγής σκαγιών από μόλυβδο στο πρώην σκαγιοποιείο Αναιρούση. Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν τίποτε το εντυπωσιακό να επιδείξουν. Παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα επιφανείας μετά βίας εκατό τετραγωνικών μέτρων, που επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν για να στεγάσουν τις προθήκες, τα εργαλεία, τις περιγραφές και τις αναπαραστάσεις του παλιού σκαγιοποιείου. Αυτό όμως που καθιστά πράγματι ενδιαφέρουσα μιαν επίσκεψη στο μουσείο αυτό, είναι να κατανοήσει κανείς την μέθοδο κατασκευής των σκαγιών από μόλυβδο και να δώσει επιτέλους μιαν εξήγηση τι ρόλο έπαιζαν οι τετράγωνοι λιθόκτιστοι πύργοι ύψους 20-25 μέτρων, που δέσποζαν στην περιοχή.


ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_skagiopoieio_1.jpg_93a17c60322d7a3928732f1a1a291e69.jpg



Η κατάλληλη μέθοδος για την κατασκευή σφαιρικών σκαγιών από μόλυβδο ήταν πάντοτε θέμα συζήτησης και προβληματισμού, δεδομένου ότι λόγω του μεγέθους τους τα σκάγια ήταν δύσκολο να κατασκευάζονται με την βοήθεια καλουπιού. Το 1782 ο William Watts, ένας υδραυλικός από το Μπρίστολ της Αγγλίας, αντικατέστησε τις παλαιότερες τεχνικές παραγωγής σκαγιών από μόλυβδο με μία νέα. Λέγεται ότι ονειρεύτηκε ότι περπατούσε σε καταιγίδα, αλλά αντί για νερό έπεφτε λιωμένο μολύβι, οι σταγόνες ήταν τέλεια σφαιρικές. Ο Watts για να ελέγξει την ιδέα του ονείρου του, έριξε λιωμένο μολύβι από την κορυφή του πύργου της εκκλησίας St. Marry μέσα σε νερό, που βρισκόταν από κάτω. Το πείραμα στέφτηκε με επιτυχία και στο εξής η δημιουργία σκαγιών μέσω της πτώσης από μεγάλο ύψος υιοθετήθηκε στις μονάδες παραγωγής. Το απαιτούμενο ύψος εξασφάλιζαν οι υψηλοί πύργοι και τα βαθιά πηγάδια.

Η εργασία στο σκαγιοποιείο ήταν πολύωρη και κουραστική. Το περιβάλλον ήταν πολύ ανθυγιεινό, καθώς οι εργαζόμενοι έρχονταν σε επαφή με το μόλυβδο, το αρσενικό και το αντιμόνιο, στοιχεία εξαιρετικά τοξικά, που προκαλούσαν μακροπρόθεσμα θανατηφόρες ασθένειες.


ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_skagiopoieio_3.jpg_a8fd2f0013d496ff64548f64124cdd17.jpg



Το εν λόγω σκαγιοποιείο ιδρύθηκε το 1889 από τον Γεώργιο Αναιρούση, σιδηρουργό από την Άνδρο. Ήταν ένα από τα δύο, που λειτουργούσαν στην Ερμούπολη και ένα από τα επτά συνολικά, που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Το σκαγιοποιείο Αναιρούση δεν χρησιμοποιούσε καθόλου μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή των σκαγιών (κυνηγετικά σφαιρίδια). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη πύργου ψύξης το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα σωζόμενα στην κατάσταση αυτή στην Ευρώπη. Λειτούργησε μέχρι τον μεσοπόλεμο (σποραδικά και στην δεκαετία του ’50) και διασώθηκε αυτούσιο με σημαντικό τμήμα του αυθεντικού του εξοπλισμού. Από τα επτά σκαγιοποιεία, που λειτουργούσαν στην Ελλάδα τα τρία μόνο διέθεταν πύργο ψύξης : Του Γιώργου Αναιρούση στην Ερμούπολη, του Νικολάου Πουλάκη και Σια στα Πετράλωνα και των αδελφών Λάμπρου στο Λαύριο.

Στο σκαγιοποιείο Αναιρούση ο μόλυβδος προήρχετο από το Λαύριο. Ένα βαρέλι με μόλυβδο σε «χελώνες» ανελκύετο στον πύργο ψήξης. Εκεί ο μάστορας έφτιαχνε σε ένα καυτό καζάνι ένα κράμα μολύβδου και αντιμονίου, προκειμένου να σκληρύνει το μέταλλο και να εμποδιστεί η παραμόρφωση των σκαγιών. Στην συνέχεια προστίθετο 1% αρσενικού, που διαχώριζε το κράμα σε σφαιρίδια. Το λιωμένο κράμα μεταφέρονταν σε διπλανή καταπακτή , όπου ήταν στερεωμένα σουρωτήρια με τρύπες διαφόρων διαμετρημάτων. Το κράμα χύνονταν με κουτάλα γρήγορα στο τρυπητό. Οι σταγόνες πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων στερεοποιούνταν και αποκτούσαν τέλειο σφαιρικό σχήμα, χωρίς να παραμορφώνονται με την πρόσκρουση στο νερό. Για μεγαλύτερα σκάγια, απαιτείτο μεγαλύτερο ύψος πτώσης και γι’ αυτό κάτω από τον πύργο ψύξης υπήρχε ένα βαθύ πηγάδι.


ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_skagiopoieio_2.jpg_6fd14c985652e1b95681fd2e4bb79541.jpg


aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_aaa19ca9349e54950fc1ea40c351b573._.jpg


Το μουσείο παραγωγής σκαγιών από μόλυβδο Αναιρούση στην Ερμούπολη, αποτελεί τμήμα του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης, το οποίο στεγάζεται επίσης στο πρώην χρωματουργείο Κατσιμαντή (μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις), στο πρώην υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου (χώρος αποκατάστασης και συντήρησης παλαιών μηχανημάτων και εργαλείων του Βιομηχανικού Μουσείου) και στο πρώην βυρσοδεψείο Κορνηλάκη/Δενδρινού (βιβλιοθήκη πανεπιστημίου Αιγαίου και προσωρινή έκθεση μηχανημάτων).
 
Last edited by a moderator:

micmic

Member
Μηνύματα
178
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Πολύ εντυπωσιακό είναι και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Εξαιρετικά φροντισμένο, αν και όπως θα διαβάσετε και στα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου υπάρχουν αντιρρήσεις τόσο για το κόστος του όσο και για την τζάμπα διαφήμιση που αποκομίζει μέσω αυτού η Τράπεζα Πειραιώς. Πάντως είναι πολύ μοντέρνο και λειτουργικό και αξίζει μια επίσκεψη.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
ΘΑΣΟΣ Το βασίλειο των κούρων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού του Βορείου Αιγαίου ολοκληρώθηκε αποκαλύπτοντας τον απίθανο πλούτο των γλυπτών αλλά και τεκμήρια τέχνης ενός πολιτισμού που λάτρεψε το κρασί
της ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ​


Είναι ψηλός, τριάμισι μέτρα παλικάρι αυτός ο νεαρός λατρευτής του Απόλλωνα με το μικρό κριάρι στα χέρια, έτοιμο να το θυσιάσει στον θεό



 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Μη ξεχάσετε το υπέροχο ναυτικό μουσείο στις Οινούσες.
Να πάτε επίσης σε κάποια μικρά επαρχιακά μουσεία που εκσυγχρονίστηκαν και είναι στην κορυφή της σύγχρονης μουσειολογίας: Μουσείο Αμφίπολης και Μουσείο Αβδήρων.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.371
Likes
6.866
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Μη ξεχάσετε το υπέροχο ναυτικό μουσείο στις Οινούσες.
Να πάτε επίσης σε κάποια μικρά επαρχιακά μουσεία που εκσυγχρονίστηκαν και είναι στην κορυφή της σύγχρονης μουσειολογίας: Μουσείο Αμφίπολης και Μουσείο Αβδήρων.
θα συμφωνήσω για το μουσείο Αμφίπολης στο νομό Σερρών.
ειχαμε μείνει εντυπωσιασμένοι οταν το επισκεφτήκαμε με πολυπληθή παρέα.
Και είναι γρήγορα προσβάσιμο από την Εγνατία οδο, μετά τη γέφυρα του Στρυμώνα. Ούτε 5 λεπτά δρόμος!
το μουσείο Αβδηρων δεν το έχω επισκεφεί ακόμη και δεν έχω άποψη...
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Με οικοδεσπότη τον Μεγαλέξαντρο στο Μουσείο Πέλλας

Τα Νέα
Όλα αρχίζουν κι όλα τελειώνουν στο µακεδόνα στρατηλάτη. Η µορφή αλλά και, ευρύτερα, η έννοια που απέκτησαν τα επιτεύγµατά του ανά τους αιώνες διαµορφώνουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, που εγκαινιάστηκε.

Τα επίπεδα του µουσείου είναι αντίστοιχα µε το ανάγλυφο του αρχαιολογικού χώρου, τον οποίο µπορεί να βλέπει ο επισκέπτης µέσω των µεγάλων ανοιγµάτων του κτιρίου. Στον «στόχο» των µουσειολόγων συντελεί ο εσωτερικός εξώστης του µουσείου που επιτρέπει τη θέαση των αρχαιοτήτων από ψηλά, ενώ το ορθογώνιο αίθριο που βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου έχει σαφείς παραποµπές στην περίστυλη αυλή των οικιών της αρχαίας Πέλλας.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Με οικοδεσπότη τον Μεγαλέξαντρο στο Μουσειίο Πέλλας
 

Marizaki

Member
Μηνύματα
154
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
UK again..
Ταξίδι-Όνειρο
Ιταλια ;!
Θα σας παραθέσω τα μουσεία του τόπου μου..δύσκολα να βρεθείτε προς τα εκεί..αλλα ΑΝ βρεθέιτε..θα ξέρετε! Νομός Κιλκίς - Δήμος Αξιούπολης

Μουσειο Φυσικής Ιστορίας: Διαδικτυακές Πύλες - Δήμος Αξιουπόλεως - Ιστορικό
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 5 Ιουνίου 1997 προσθέτοντας το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αξιούπολης. Ο επισκέπτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο πέρασμά του από αίθουσα σε αίθουσα θα παρακολουθήσει τις εξής ενότητες :
- Ενότητα Βοτανικής με ειδικό τμήμα το HERBARIUM (Μουσείο Φυτών)
- Ενότητα Ζωολογίας ( η ενότητα αυτή θα λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα )
- Ενότητα Ορυκτολογίας - Πετρολογίας
- Ενότητα Παλαιοντολογίας


Το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά λειτουργεί από τον Μάϊο του 2002 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρά την πασίγνωστη νικηφόρα μάχη της 17ης Μαϊου του 1918 (Μάχη Σκρά), μια από τις σκληρότερες του Μακεδονικού Μετώπου.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Γοργόπης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, στις αρχές του 2002, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου" ΝΕΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ".Τα μέλη του συλλόγου και των τριών χορευτικών τμημάτων του, με την βοήθεια των κατοίκων, συγκέντρωσαν, μετά από συλλογική προσπάθεια δύο ετών, ένα αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό υλικό της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής, με το οποίο στη συνέχεια δημιούργησαν την έκθεση του Μουσείου, δίνοντας μια πολύ καλή εικόνα του τρόπου ζωής τους, κατά την περίοδο του 1912 και μετά. Η έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει αντικείμενα οικιακής χρήσης (αργαλειό, πινακοτές κ.α.) που έφεραν οι κάτοικοι, από τις αλησμόνητες πατρίδες (Μ. Ασία, Πόντο, Θράκη) και τα χρησιμοποιούσαν μέχρι τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.​

Για να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Γοργόπης και το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά θα πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Επικοινωνία Μάθετε περισσότερα: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Αξιούπολης
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Τηλ. - Fax : 23430 – 31656
Πληροφορίες: Κατηρτζίδου Στέλλα​
 
Last edited by a moderator:

Marizaki

Member
Μηνύματα
154
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
UK again..
Ταξίδι-Όνειρο
Ιταλια ;!
Και δύο μουσείο απο τον τόπο όπου κατοικώ..Ηρακελιο-Κρήτης
1. Το νέο μουσειο για τη ζωή του Νίκου Καζατζάκη
ΙΔΡΥΜΑ 'ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ'

και
2. Το μουσείο μουσικών οργάνων στο μουσική εργαστήρι Λαβύρινθος του Ροζ Ντέιλι.
Θα δείτε όργανα απο όλο τον κόσμο..γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αν είστε τυχεροί και πάτε το καλοκαίρι κατα τη διάρκει των σεμιναρίων..θα δείτε τους μαθητέςκαι τους δασκάλους να παίζουν αυτά τα όργανα!
Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος // Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.676
Μέλη
38.900
Νεότερο μέλος
Arte_miss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom