Σουηδία Δεκαήμερο στη φθινοπωρινή Σουηδία

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Ιούνιος 2009: ένα συννεφιασμένο μεσημέρι με δροσούλα πίνουμε τον καφέ μας σε μια ελληνική παραλία. Για μπάνιο δεν πολυψηνόμαστε, δεν μας εμπνέει ο καιρός! Άλλωστε έχουμε όλο το καλοκαίρι μπροστά μας! Μοναδική εξαίρεση ο φίλος μας ο Ντίνος! Έχει μόλις έρθει από τη Σουηδία,όπου εργάζεται τον τελευταίο χρόνο, για διακοπές στην πατρίδα. Τον πειράζουμε που κάνει ηλιοθεραπεία και μπάνιο ενώ ο καιρός είναι ιδιαίτερα δροσερός για τα δικά μας δεδομένα. Αυτός όμως απολάμβάνει μακάρια τον ήλιο και τη θάλασσα... "Έλάτε κι εσείς στη Σουηδία και θα με καταλάβετε...", μας απαντάει! 'Ηταν η στιγμή που μου μπήκαν οι πρώτες ιδέες!!!
Ιούλιος 2009: ψάχνω μανιωδώς για εισητήρια και ξενοδοχείο στη Σουηδία!
Αύγουστος και Σεπτέμβρης 2009: προσπαθώ να επιλέξω ανάμεσα σε αξιοθέατα και προτάσεις διασκέδασης αυτά που μας ταιριάζουν!
Οκτώβρης 2009: όλα είναι έτοιμα και οργανωμένα! 22 οκτωβρίου πετάμε!

Πετάμε (το αγόρι μου κι εγώ) με Lufthansa από Αθήνα προς Στοκχόλμη (Αrlanda airport) με 200 ευρώ έκαστος μετ'επιστροφής. Τα εισητήρια τα είχαμε κλείσει 3 μήνες πριν και η πτήσεις είχαν ενδιάμεσο σταθμό τον Μόναχο με σχεδόν άμεση ανταπόκριση. Οι ώρες πτήσεων ήταν βολικές και ο συνολικός χρόνος Αθήνα - Στοκχόλμη ήταν 5,30 ώρες. Η τιμή εισητηρίου θεωρείται πολύ καλή. Στο αεροδρόμιο είχαμε ένα δίωρο αναμονής μέχρι να αναχωρήσει το τρένο που είχαμε κλείσει online oπότε ήπιαμε τον πρώτο latte της εκδρομής στα Wayne's coffee (αλυσίδα καφετεριών) και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για Bolnass όπου μένει ο Ντίνος.
Το Bonass βρίσκεται 3 ώρες βόρεια της Στοκχόλμης με το τρένο. Η διαδρομή μέχρι εκεί ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό από ό,τι έχει συνηθήσει το ελληνικό μάτι! Ένα πραγματικά φθινοπωρινό τοπίο παγίδευε το βλέμα...Κίτρινο,καφέ και πράσινο οι χρωματικοί πρωταγωνιστές. Λείπει το μπλε, τόσο από τον ουρανό όσο κι από τη θάλασσα. Πανύψηλα δέντρα παντού με λεπτούς κορμούς και μακριά κλαδιά. Άλλα γυμνά απο φύλλα στέκονταν σαν ψιλόλιγνες φιγούρες κι άλλα κρύβονταν στολισμένα από το πρασινοκίτρινο φύλλωμα τους. Η γη ήταν καλυμμένη απο ένα παχύ στρώμα καφεκίτρινων φύλλων και οι λίμνες διαδέχονταν η μία την άλλη... Το χρώμα τους δεν ήταν γαλάζιο ή πράσινο αλλά ένας συνδυασμός μπλε σκούρου με καφέ. Γεμάτοι εικόνες πραγματικά φθινοπωρινές που δεν άφηναν το βλέμμα να απομακρυνθεί από το παράθυρο φτάσαμε στο Bolnass όπου και μείναμε 3 μέρες.
To Βοlnass είναι μία τυπική σουηδική επαρχιακή πόλη. Το κέντρο της πόλης είναι πλακόστρωτο, παντού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, τα αυτοκίνητα περιμένουν τους πεζούς να περάσουν στις διαβάσεις, οι κάβες είναι κρατικές και γεμίζουν ασφυκτικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα, οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, τυπικοί και συγκρατημένοι! Ό,τι όλοι έχουμε ακούσει και υποπτευόμαστε ισχύει. Είναι απολαυστικό να τριγυρνάς στο κέντρο μιας (έστω και πολύ μικρής) πόλης και να μην υπάρχουν αυτοκίνητα τριγύρω. Είναι όμορφο να βλέπεις παντού να κυκλοφορούν ποδήλατα χώρις τον φόβο ότι θα τα παρασύρει ένας βιαστικός οδηγός. Είναι ευχάριστο οι ντόπιοι να σου απαντούν χαμογελαστοί στα αγγλικά ό,τι τους ρωτάς. Είναι υγεινό να μην καπνίζει κανέις σε κλειστους χώρους και να μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ σου ενώ η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Από τη άλλη η έλλειψη μουσικής στις περισσότερες καφετέριες, τα μεθύσια του σαββατοκύριακου και η υπερβολική τυπικότητα των ανθρώπων είναι αρνητικές πινελιές της σουηδικής καθημερινότητας.
Το Bolnass θα μπορούσε να είναι μια σχετικά αδιάφορη πόλη αν δεν είχε το υδάτινο στοιχείο να πρωταγωνιστεί... Η λίμνη χαρίζει μια μελαγχολική ομορφιά στην πόλη. Ο περίπατος γύρω από τη λίμνη στο φθινοπωρινό ψιλόβροχο ήταν άκρως ρομαντική εμπειρία! Τα δέντρα καθρεφτίζονταν στα ήρεμα νερά της, οι πάπιες παρέπεμαν σε αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και η υπνωτιστική γοητεία της λίμνης δεν μας άφηνε να ξεμακρύνουμε για πολύ!
:: ::
Όσόν αφορά τη διασκέδαση στο Bolnass οι επιλογές είναι περιορισμένες αλλά συμπαθητικές! Στη Σουδία οι καφετέριες δεν έχουν τον ίδιο σκοπό με τις ελληνικές, δηλαδή άραγμα και ραστώνη με τις ώρες! Ούτε ο καφές είναι το βασικό εμπορεύσιμο προϊόν τους! Συνήθως αποκαλούνται conditori (δηλαδή ζαχαροπλαστεία) και προσφέρουν ποικιλία γλυκών, σάντουϊτς και σαλάτων εκτός από τους καφέδες. Και οι Σουηδοί τα επισκέπτονται για κανα μισάωρο προκειμένου να τσιμπήσουν κάτι και να πιουν τον καφέ τους. Εμείς βέβαια καταλαμβάναμε το τραπέζι με τις ώρες κατά την προσφιλή ελληνική συνήθεια! :p Επιπλέον, είναι και self-service! Στο Bolnass αγαπημένη μου καφτέρια-ζαχαροπλαστέιο-σαλατοσαντουιτσάδικο ήταν το krokanen! Για φαγητό δεν τιμήσαμε την σουηδική κουζίνα αλλά προτιμήσαμε το spicy cow για harbuger, πικάντικες φτερούγες κοτόπουλο και λοιπές αμερικανιές ακούγοντας country καθώς και το roma για γευστικές πίτσες με λεπτή ζύμη! Δοκίμασα μία με ζαμπόν και γαρίδες και ήταν πολύ γευστική (στη σουηδία οι γαρίδες παίζουν παντού-στα σάντουϊτς, τις σαλάτες, τις πίτσες κλπ). Μετά τις 9 οι επιλογές πλέον δεν υπήρχαν καθώς όλα έκλειναν γι'αυτό και μαζευόμασταν στα σπίτια για μπύρες και επιτραπέζια! Αγαπημένη μου μπύρα ήταν η Mariestads!
Μετά,λοιπόν, από ένα τριήμερο στο Bolnass και με μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας κατευθυνθήκαμε 2 ώρες νοτιότερα στην Ουψάλα όπου και μείναμε με το αγόρι μου 2 ρομαντικές μέρες. Μας κατέβασε ο Ντίνος με το αυτοκίνητό του οπότε και απόκτησα αίσθηση των σουηδικών αυτοκινητόδρομων. Ένα τεράστιο διαχωριστικό διάζωμα με πανύψηλα δέντρα διαχώριζε τα δύο ρεύματα κι έτσι ούτε καν μπορούσε να δει κανείς τα αυτοκίνητα στο αντίθετο ρεύμα. Ο δρόμος ήταν μια τεράστια ομαλή ευθεία και καθώς όταν ταξιδεύαμε είχε βραδιάσει είχα την τύχη να απολάυσω μια μαγική διαδρομή! Μια διαδρομή όπου οι σιλουέτες των δέντρων δημιουργούσαν μυστηριώδεις σκιές και τα νερά των λιμνών γυάλιζαν μες στο σκοτάδι! Είχα την αίσθηση ότι ξαφνικά θα εμφανίζονταν μπροστά μας νεράιδες και ξωτικά...Η αίσθηση ήταν μαγική...Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Ουψάλα, μια πόλη τόσο όμορφη λες και αποτελεί σκηνικό ταινίας εποχής!
Στην Ουψάλα μείναμε ένα διήμερο και διανυκτερεύσαμε στο ξενοδοχείο Park Inn με 75 ευρώ τη βραδιά! Το ξενοδοχείο ήταν πολύ πρακτικό από πλευράς τοποθεσίας (δίπλα στον σταθμό των τρένων), καθαρό, με ωραίο μπάνιο και απλή αλλά καλόγουστη διακόσμηση. Η Ουψάλα είναι μια πόλη που οφείλει να της αφιερώσει κανείς τουλάχιστον μια ημερίσια εξόρμηση από την Στοκχόλμη αλλά εγώ που την λάτρεψα θα πρότεινα και μία διανυκτέρευση σε όποιον θέλει να απολαύσει πιο χαλαρά την ομορφιά της! Το κέντρο της πόλης το γυρίζει κανείς άνετα περπατώντας καθώς όλα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Εμείς δεν χορταίναμε να βολτάρουμε στα πεζοδρομημένα δρομάκια της, στην κεντρική πλατεία με τα όμορφα κτήρια, δίπλα στο ποτάμι που χωρίζει την πόλη στη μέση, πάνω στα πέτρινα γεφυράκια, στα ατέλειωτα πάρκα, στους κήπους του πανεπιστημίου, σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης που μας χάριζε μοναδικές εικόνες! Κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιβλητικός. Είχαμε την τύχη την ώρα που τον επισκεφτήκαμε να πραγματοποιείται κάποια τελετή κι έτσι ο συνδυασμός του ατμοσφαιρικού φωτισμού, του εντυπωσιακού διάκοσμου και του μελωδικού ήχου του αρμονίου υπό τη συνοδεία χορωδίας μας εξασφάλισε μια μοναδική, κατανυκτική εμπειρία! Από το κάστρο της πόλης (το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο) απολαύσαμε μοναδική θέα του κέντρου της πόλης και των κήπων του πανεπιστημίου!
:: ::

Η Ουψάλα όμως δεν ξεχωρίζει μόνο για τις φυσικές τις ομορφιές και για τον τρόπο που αυτές έχουν αξιοποιηθεί αλλά και για τις ποιοτικές επιλογές διασκέδασης που προσφέρει! Θα προτείνω τις 3 αγαπημένες μου! Για καφέ-γλυκό-σάντουϊτς ξεχώρισε στις καρδιές μας το Ofvandahls Conditori. Ένα ισόγειο με δωματιάκια των 3 με 5 τραπεζιών το καθένα. Παράθυρα με θέα στο δρομάκι απ'εξω, ξεφτισμένες βελούδινες κουρτίνες, σκαλιστά έπιπλα, ταπετσαρίες στους τοίχους, γλυκιές μοιρωδιές και μια αίσθηση επιτηδευμένα ξεπεσμένης πολυτέλειας που πάντα με συγκινεί! Οι ζεστές σοκολάτες και τα σάντουϊτς με σαλάμι και μπρι μας έκλεψαν τις εντυπώσεις! Για φαγητό προτιμήσαμε ιταλικό! Trattoria Commedia με πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, γευστικότατα ζυμαρικά και ένα υπέροχο chianti να μας ζαλίζει ευχάριστα! Για ποτό τέλος, προτιμήσαμε το O'Conors στην κεντρική πλατεία! Είναι ιρλανδικού τύπου pub με πολύ όμορφη θέα στην πλατεία, κλασσική ροκ να παίζει στα ηχεία (συχνά έχει και live όπως μας πληροφόρησαν) και έχει μεγάλη ποικιλία από μπύρες draft. Eμείς δοκιμάσαμε την kwak και μας άρεσε πάρα πολύ! Αποχαιρετήσαμε την Ουψάλα με τις πιο όμορφες εντυπώσεις αφού γευτήκαμε για τελευταία φορά ένα ακόμα δυνατό χαρτί αυτής της πόλης! Τα hot dog!!!:p H Oυψάλα φημίζεται ότι έχει τα καλύτερα "βρώμικα" της Σουηδίας! Αφράτο ψωμάκι, ψητό λουκάνικο, κέτσαπ, μουστάρδα! Κάτι τόσο απλό, τόσο μικρό που όμως μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο! Με το μυαλό μας πλημμυρισμένο εικόνες,χρώματα και αναμνήσεις που είχαν αρχίσει να σχηματίζονται συνεχίσαμε το ταξίδι μας με προορισμό τη Βενετία του Βορρά! Η Στοκχόλμη μας περίμενε...
Στη Στοκχόλμη μείναμε στο ξενοδοχείο Victory Hotel το οποίο βρίσκεται στην παλιά πόλη. Είναι ένα boutique hotel με ναυτικό θέμα. Παντού υπάρχουν καραβάκια, πίνακες με θέμα τα πλοία, ναυτικά αντικέιμενα και πολλές αντίκες καθώς ο ιδιοκτήτης είναι συλλέκτης ναυτικών αντικειμένων. Το αγαπημένο μου ήταν μία προθήκη πάνω από το κρεβάτι η οποία είχε μέσα 2 ιστιοφόρα καθώς και μικρά φωτάκια τα οποία ανάβαμε το βράδυ! Ήταν πολύ ατμοσφαιρικό! Το πρωϊνό ήταν πολύ πλούσιο και ποιοτικό σε έναν υπέροχο χώρο και συμπεριλαμβανόταν στην τιμή των 110 ευρώ την βραδιά. (η τιμή θεωρείται πολύ καλή για τα δεδομένα της Στοκχόλμης και του ξενοδοχείου και την πετύχαμε σε προσφορά της hotels.com 3 μήνες πριν). Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από την επιλογή του ξενοδοχείου και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσουν τα ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία με αντίκες! Μεγάλο του ατού επίσης είναι και η τοποθεσία του! Μέσα στην παλά πόλη (gamla stan), την πιο ρομαντική περιοχή της Στοκχόλμης και κυριολεκτικά το κέντρο ενός νοητού κύκλου μέσα στον οποίο βρίσκονται τα βασικά αξιοθέατα της πόλης!
Στην Στοκχόλμη μείναμε 5 μέρες οι οποίες πιστεύω είναι αρκετές για να πάρει κανείς μια καλή γεύση της πόλης βλέποντας τα βασικά αξιοθέατα και έχοντας παράλληλα χρόνο να περπατήσει σε αρκετές γειτονές και να γευτεί τις επιλογές διασκέδασης που προσφέρει η Στοκχόλμη. Λόγω της θέσης του ξενοδοχείου είχαμε την τύχη η κάθε εξόρμηση μας να ξεκινάει και να καταλήγει στην παλιά πόλη. Η παλιά πόλη είναι το κεντρικό νησάκι της Στοκχόλμης (Ξέχασα να αναφέρω ότι η Στοκχόλμη συγκροτείται από πολλά νησάκια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η συνεχής παρουσία του υδάτινου στοιχείου χαρίζει πόντους γοητείας ατην πόλη.). Φυσικά δεν επιτρέπεται η κυκλοφορά αυτοκινήτων στα σοκάκια της, περπατώντας στα οποία ένιωθα ότι βρισκόμουν σε άλλη εποχή. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, επιβλήτικά φώτα, κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, κρυμμένες πλατείες, μαγαζάκια με χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλές διαφορετικές εικόνες...Πρωϊνές εικόνες...Δρομάκια ήσυχα με μικρές καφετέριες να μοσχοβολούν από τα γλυκά της ημέρας...Πολύβουα στενά με τουριστικά μαγαζάκια και πλήθος κόσμου να κυκλοφορεί χαρούμενο...Βραδινές εικόνες...Ζευγάρια να αναζητούν το πιο ρομαντικό εστιατόριο, παρέες να διεκδικούν ένα τραπέζι στις pub, κόσμος να περπατάει απολαμβάνοντας τη μελαγχολική γοητεία της παλιάς πόλης...Η αγαπημένη μου εικόνα...Να περπατάμε αγκαλιά με το αγόρι μου στο ψιλόβροχο, σε ήσυχα σοκάκια. Να μπερδεύονται οι σκιές από τα κτίρια με το αχνό φως της νύχτας...Να βαδίζουμε πάνω σε πέτρες που χρόνια πριν ιππότες είχαν στεφθεί, μάχες είχαν δοθεί, έρωτες είχαν γεννήθεί! Η παλιά πόλη είναι μια μεγάλη ιστορία και χιλιάδες μικρές μαζί! Άξιζει να της αφιερώσει κανείς όσο περισσότερο χρόνο μπορεί!
Τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης είναι πολλά και ενδιαφέροντα! Ξεχωρίζουν τα βασιλικά ανάκτορα τα οποία είναι επισκέψιμα μετά τις 12 το μεσημέρι. Χρυσός, κρύσταλλα, μάρμαρα, πολύτιμα υφάσματα, θρόνοι, αίθουσες συμβουλίων, αίθουσες χορών και γενικά ό,τι περιμένει κανείς από ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο υπάρχει εκεί. Ανεπανάληπτη εμπειρία η αλλαγή της βασιλικής φρουράς στις 12 το μεσημέρι μπροστά από τα ανάκτορα. Στρατιώτες (κάτι σαν τους δικούς μας τους ευζώνους) αλλάζουν βάρδια με φαντασμαγορικό τρόπο συνοδεία φιλαρμονικής ορχήστρας. Το highlight: ενώ η φιλαρμονική έπαιζε άσματα τα οποία ηχούσαν στα αυτιά μου σαν σουηδικά εμβατήρια ξαφνικά το γυρίζει στο eye of the tiger από το rocky! Κι όλα αυτά στην επίσημη αλλαγή της βασιλικής φρουράς! Είχε το γούστο της η όλη φάση! Στα υπόλοιπα αξιοθέατα της παλιάς πόλης συγκαταλέγονται ο καθεδρικός ναός και η πανέμορφη πλατεία Stortorget στην οποία βρίσκεται και το μουσείο Nobel. Το μουσείο αυτό είναι ενδιαφέρον και πολύ έξυπνα κατασκευασμένο από άποψη φωτισμού, εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Όταν το επισκεφτήκαμε είχε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο έργο του Γαλιλαίου εμπλουτισμένο με οπτικοακουστικά μέσα. Πριν αλλάξουμε νησάκι θα ήθελα να παραθέσω και μια πρακτική πληροφορία. Λόγω του ότι οι είσοδοι των μουσείων και τα εισητήρια των λεωφορείων και του μετρό είναι αρκετά τσιμπημένα συμφέρει να αγοράσει κανείς την Stocholm Card η οποία εξασφαλίζει την είσοδο σε οποιοδήποτε μουσείο και την μετακίνηση με οποιοδήποτε δημόσιο μέσο μεταφοράς. Η τιμή της για 72 ώρες είναι 60 ευρώ και συμφέρει οικονομικά αν πρόκειται να γυρίσει κανείς πολλά μουσεία και να μετακινηθεί αρκετά. Υπάρχουν και φθηνότερες για 24 και 48 ώρες.
Δυτικά της παλιάς πόλης υπάρχει το νησάκι Skeppsholmen στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το μουσείο φιλοξενεί πίνακες από Πικάσο, Μοντιλιάνι, Γουόρχολ και πολλούς άλλους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης, μοντέρνες κατασκευές, εκθέσεις φωτογραφίας και πολλά άλλα εκθέματα σε έναν χώρο εντυπωσιακού design. Προσωπικά δε με συγκινεί η μοντέρνα τέχνη αλλά για καλή μου τύχη είχε μια προσωρινή έκθεση - αφιέρωμα στον Νταλί ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους μου ζωγράφους! Η έκθεση ήταν πάρα πολύ πλούσια με πολλούς υπέροχους πίνακες και άφθονες άλλες δημιουργίες του Νταλί (από βραδινά φορέματα μέχρι εξώφυλλα του Vogue). Όλα αυτά συνοδεύονταν από οπτικοακουστικό υλικό (κυρίως συνεντεύξεις του γνωστού καλλιτέχνη). Πέρα όμως από το μουσείο μοντέρνας τέχνης το Skeppsholmen αξίζει μια επίσκεψη μόνο και μόνο λόγω του φυσικού του τοπίου. Είναι γεμάτο δέντρα τα οποία τυλιγμένα στα μελαγχολικά χρώματα του φθινοπώρου μας μετέφεραν σε άλλη εποχή. Είναι γεμάτο μικρά μονοπατάκια και στην άκρη του έχει ένα παλιό κάστρο από όπου καθε πρωί υψώνεται η σουηδική σημαία. Το νησάκι αυτό το γυρίσαμε περπατώντας νιώθοντας σαν πρωταγωνιστές σε ρομαντικό μυθιστόρημα εποχής!

Συνεχίζοντας ανατολικά του Skeppsholmen συναντάμε ένα άλλο νησί, το Djurgarden το οποίo φιλοξενεί τις 2 πιο δημοφιλείς attraction της πόλης! Το μουσείο Vasa και το υπαίθριο μουσείο Skansen. Το μουσείο Vasa :pirate1:φιλοξενεί ένα ναυαγισμένο πολεμικό πλοίο του 1625 το οποίο το ανέλκυσαν από το βυθό 300 χρόνια μετά. Έχουν διαμορφώσει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, όπου αρχικά με μία μισάωρη προβολή σε εισάγουν στα βασικά γεγονότα: κατασκευή του πλοίου, ναυάγιο, ανέλκυση, συντήρηση κλπ. κι έπειτα μπορεί κανείς να θαυμάσει το καλοσυντηρημένο πλοίο που δεσπόζει στο κέντρο του μουσείου καθώς και πλήθος άλλων ευρημάτων (από τα παπούτσια των ναυτών μέχρι τους σκελετούς του πληρώματος!). Είναι πολύ εντυπωσιακό! Σεργιανώντας κανα δίωρο ανάμεσα σε κανόνια, άγκυρες και άλλα ναυτικά αντικείμενα κορεστήκαμε κι αναζητήσαμε κάτι πιο φωτεινό, κάτι υπαίθριο! Το μουσείο Skansen ήταν αυτό που ζητούσαμε! Σε μία έκταση μερικών στρεμμάτων έχουν δημιουργήσει μια προσομοίωση ενός σουηδικού χωριού του 1700. Έχουν τοποθετήσει μικρά σπιτάκια κατασκευής 1700 και 1800 (ξυλουργεία, σιδηρουργεία, υαλουργεία) μέσα στα οποία αληθινοί τεχνίτες με ενδυμασίες του παρελθόντος δίνουν πληροφορίες για την τέχνη τους! Σε κάθε στροφή μας περίμενε μια έκπληξη! Ένας ανεμόμυλος, λιμνούλες με παιχνιδιάρικες φώκιες, ένα γεφυράκι, μια παλιά εκκλησία και πολλά ζώα της σουηδικής φύσης (τάρανδοι, αρκούδες, κουκουβάγιες)! Στην κεντρική πλατεία υπήρχε ένα μαγαζάκι απ'όπου προμηθευτήκαμε ψωμάκια και λουκάνικα τα οποία ψήσαμε εμείς σε φωτιές και σχάρες που ήταν στημένες σε μια περιοχή για πικ-νικ! Η επίσκεψη σε αυτό το μουσείο ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρά παρμένη από σκηνικό παιδικού παραμυθιού!
Βόρεια της παλιάς πόλης βρίσκεται το κέντρο της σύγχρονης πόλης το οποίο όμως είναι μεστό σε αξιοθέατα. Αξίζει περπατώντας να ανακαλύψετε τα μυστικά του κέντρου της Στοκχόλμης! Στους κήπους Kungstradgarden είχαν στήσει πίστα πατινάζ, η όπερα μας εντυπωσίασε με την πολυτέλειά της και το μουσείο χορού ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ο πεζόδρομος Drottningatan ήταν ο πιο ευχάριστος τρόπος να διασχίσουμε το κέντρο της πόλης με ένα hot-dog ανά χείρας και η πλατεία Sergelstorg εντυπωσίαζει με τον οβελίσκο από γυαλί και ατσάλι ο οποίος φωτίζεται τη νύχτα. Στην ίδια πλατεία το ενδιαφέρον μας κέντρισε το Culturhuset, ένας πολυχώρος τέχνης στον οποίο απολαυσαμε μία εκπληκτική έκθεση φωτογραφίας, τα εκθέματα του μουσείου μεσαιωνικής ιστορίας τα οποία φιλοξενούνται προσωρινά εκεί καθώς και μια υπέροχη θέα στην πλατεία! Δυτικά του κέντρου της πόλης βρίσκεται το δημαρχείο (stadshuset) του οποίου η μαγευτική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα και η αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια μας εντυπωσίασαν.
Βορειοανατολικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, το Ostermalm. Με αφετηρία την πλατεία Karlaplan απολαύσαμε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στην πόλη. Διασχίσαμε τον δρόμο Karlavagen, μια υπέροχη λεωφόρο η οποία στη θέση του διαχωριστικού διαζώματος έχει ένα μακρόστενο πάρκο το οποίο σε συνδυασμό με τα μπαρόκ κτίρια που πλαισιώνουν τον δρόμο μας έκανε να ξεχνάμε ότι περπατούσαμε στο κέντρο της πόλης. Διαμέσου του πάρκου Humlegarden φτάσαμε στην πλατεία Stureplan. Το πάρκο ήταν το απόλυτο φθινοπωρινό τοπίο με κίτρινα φύλλα να πέφτουν από τα δέντρα, το μαγικό φως του δειλινού να δημιουργεί μια απόκοσμη ατμόσφαιρα και τη μελαγχολική μελωδία ενός βιολιστή να συμπληρώνει τέλεια το παζλ ατμοσφαιρικότητας. Η πλατεία αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης με υπέροχα κτίρια να την κοσμούν και πολλούς δρόμους με πανάκριβες βιτρίνες να ξεκινούν από αυτήν. Χρησιμοποιώντας το μετρό κινηθήκαμε αρκετά βορειότερα ώστε να επισκεφτόυμε και το μουσείο φυσικής ιστορίας το οποίο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καλοστημένο. Τις εντυπώσεις μας όμως έκλεψε το πλανητάριο στο οποίο παρακολουθήσαμε μια εντυπωσιακή προβολή για το Grand Canyon και τον ποταμό Colorado! ::
Τελευταία περιοχή της Στοκχόλμης, που δεν χορταίναμε να περπατάμε ήταν το Sodermalm το οποίο βρίσκεται νότια της παλιάς πόλης και θεωρείται η πιο μποέμ περιοχή της πόλης. Ο πεζόδρομος Gotgatan ήταν γεμάτος μαγαζιά κάθε γούστου, η Mosebacke Torg πρόσφερε πανοραμική θέα στην πόλη και η βόλτα στην οδό Fjallgatan μας μετέφερε νοερά σε άλλες εποχές ενώ το βλέμμα μας πλανιόταν ανάμεσα στα διάφορα νησιά και στους αυτοκινητόδρoμους του Slussen, την ώρα του δειλινού! :: ::
Όσον αφορά το θέμα της διασκέδασης στη Στοκχόλμη υπάρχουν άφθονες επιλογές για όλα τα γούστα! Για φαγητό 3 εστιατόρια μας έκαναν καλή εντύπωση. Για ζυμαρικά το μοδάτο Vapiano στην παλιά πόλη είχε συμπαθητικό φαγητό σε έναν ευχάριστο χώρο. Προσωπικά λάτρεψα το φυτοφαγικό (δεν είμαι φυτοφάγος!!!) εστιατόριο Herman's στην αρχή της οδού Fjallgatan με υπέροχη θέα στο νησάκι Skeppsholmen, παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα και έναν μπουφέ ξέχειλο σε γεύσεις και πικάντικα αρώματα! Τέλος, το καλύτερο εστιατόριο που επισκεφτήκαμε ήταν το Grill ψηλά στην Drottningatan! Απίστευτη διακόσμηση με πολλές θεματικές ενότητες (γαλλικό καμπαρέ, ιταλική τραττορία, γιαπωνέζικος κήπος και πολλά άλλα), live μπάντα και εξαίσιο φαγητό! Έιναι όλα ψητά, ζουμερά, με τέλειες σαλτσούλες και συνοδευτικά! Δοκιμάσαμε και κλασσική σουηδική κουζίνα στο Der Gyldene Freden στην παλιά πόλη αλλά δε μας άρεσε καθόλου, γι'αυτό και δεν την προτείνω με βάση το προσωπικό μου γούστο!:bleh:
Στο επίμαχο θέμα του καφέ-γλυκού 3 επιλογές μας ενθουσίασαν. Στην κεντρική πλατεία στην παλιά πόλη το Caffecoppen με μοναστηριακά τραπέζια και κεριά στο υπόγειο, και χουχουλιάρικη αίσθηση πίσω από την τζαμαρία στο ισόγειο. Τα άλλα 2 καφε-ζαχαροπλαστεία που ξεχωρίσαμε ηταν το Sturekatten και το Vetekatten. Kαι τα δύο ήταν παλιά αρχοντικά με μικρά δωματιάκια των 4-5 τραπεζιών το καθένα με φινετσάτη, αριστοκρατική διακόσμηση, πολυέλαιους με κρυσταλλάκια, ρομαντικούς πίνακες ζωγραφικής και ζεστή ατμόσφαιρα! Και στα 3 αυτά μέρη απολαύσαμε πολύ καλό καπουτσίνο και απίθανα γλυκά! Δε θυμάμαι τα ονόματά τους αλλά δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στα "τσουρεκάκια" κανέλλας, το καροτοκέικ με την απίθανη κρέμα και στα σοκολατένια μπαλάκια με το περίβλημα καρύδας! (κάπως έτσι θα τα μετέφραζα!!!).
Τέλος, οι επιλογές για ποτό είναι πάρα πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Τα δύο βράδια που ήμασταν μεγάλη παρέα είχαμε χαβαλετζίδικη διάθεση. Το πρώτο βράδυ τιμήσαμε το Sjatte Tunnan στην παλιά πόλη. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά βρεθήκαμε σε ένα υπόγειο σαν κατακόμβα! Πολλά επίπεδα, πολλά δωμάτια, αίσθηση σπηλιάς, τεράστια κηροπήγια με λιωμένα κεριά, ημίφως, δυνατή ροκ μουσική, σερβιτόροι γνήσιοι απόγονοι των Βίκινγκς, μπύρα που ερχόταν σε δίλιτρες κανάτες! Πολύ cult μαγαζί το οποίο αποτελεί ιδανική επιλογή για μια μεγάλη παρέα που αγαπά την μπύρα!!! Το δεύτερο βράδυ πήγαμε στο κυριλέ bar-club The soap. Καλοντυμένοι Σουηδοί, εντυπωσιακές Σουηδέζες, χαρωπές pop επιτυχίες, πολύ κέφι και καλή διάθεση! Στις 3 που έκλεισε λόγω ωραρίου ολοκληρώσαμε την βραδιά "δειπνώντας" στα MAX (τα σουηδικά Goody's!).
Τα 3 βράδια που ήμασταν μόνοι μας με το αγόρι μου, τιμήσαμε πιο ρομαντικές διευθύνσεις. Το the bar rouge στην παλά πόλη ήταν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό! Το Cadier Bar (το bar του πολυτελούς ξενοδοχείου Grand Hotel) είχε όμορφη θέα στη θάλασσα και χαλαρωτικό περιβάλλον! Εκεί δοκίμασα κι ένα αξέχαστο καλιφορνέζικο Cabernet! Tέλος, το Gondolen bar στο Slussen ήταν φανταστική εμπειρία! Απίστευτη θέα της Στοκχόλμης από ύψος έβδομου ορόφου σε ένα "αιωρούμενο" bar!!! Η μαγευτική εικόνα της Στοκχόλμης από την τζαμαρία του ακόμα και τώρα συνεπαίρνει το μυαλό μου και το παρασύρει σ'ένα παιχνίδι αναμνήσεων!
Έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα από τότε που γυρίσαμε κι όμως η απόκοσμη ομορφιά της Σουηδίας δε λέει να βγει από τη σκέψη μου... Ισως φταίνε οι μυστηριώδεις σκιές πίσω από τα σύννεφα, ίσως φταίει το σκούρο χρώμα της θάλασσας με τον απόρθητο βυθό ή ίσως φταίει ο μελαγχολικός "μανδύας" του φθινοπώρου που μας τύλιξε γλυκά...με μια επιθυμία...Επιθυμία για επιστροφή...Να επιστρέψουμε για έναν φθινοπωρινό περίπατο κρατώντας μου το χέρι σφιχτά...:rolleyes:
 

Attachments

  • 79,9 KB Προβολές: 521

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κατι μου λεει πως καποιος μου κανει πλακα...τωρα τελευταια συνεχεια για Σουηδια ακουω.
Η ιστορια σου ειναι πολυ ωραια περιμενουμε την συνεχεια
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Γραφεις πολυ ομορφα και με εβαλες στο κλιμα! Περιμενω τη συνεχεια...
 

maria30

Member
Μηνύματα
238
Likes
733
Επόμενο Ταξίδι
??????
Σε ζηλεύω είναι από τους προορισμούς που θέλω να κάνω μιας και λατρεύω τα χιόνια και το κρύο!! Περιμένω την συνέχεια...
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτικη + Αρκτικη
χαιρομαι που αφου δεν μπορω να παω εγω καποιο ταξιδι τωρα τουλαχιστον απολαμβανω τις ιστοριες σας!!περιμενω συνεχεια!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Kορίτσια σας ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να την τελειώσω την ιστορία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχω και μια ερώτηση. Πώς μπορώ να βάλω μια φωτογραφία; Στο εισαγωγή εικόνας μου ζητάει διεύθυνση URL και δεν έχει επιλογή αναζήτησης στον υπολογιστή μου.
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Ντίνο σε ευχαριστόυμε για την ευκαιρία για αυτό το υπέροχο ταξίδι!!!
 

Attachments

carbonara

Member
Μηνύματα
20
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
άγνωστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
κίνα
Πολύ όμορφη ιστορία! Η Σουηδία είναι ένα μέρος που θα ήθελα πολύ να επισκέφτω!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Πολύ όμορφη ιστορία! Η Σουηδία είναι ένα μέρος που θα ήθελα πολύ να επισκέφτω!
Σ'ευχαριστώ πολύ! Η Σουηδία αξίζει οπωσδήποτε ένα ταξίδι. Εγώ δεν την είχα στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς (δεν έχω καν επισκεφτεί Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο :)! Απλά προέκυψε και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύ κατατοπιστική ιστορία!Ωραία αφήγηση,περιγραφή,εικόνες από μια χώρα που μου άφησε κι εμένα πολύ καλές εντυπώσεις όταν την επισκέφθηκα πριν από κάποια χρόνια.Η Στοκχόλμη αποτελούμενη απ'αυτά τα νησάκια που μας περιέγραψες έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά,στο νησάκι -υπαίθριο μουσείο Σκάνσεν που ανέφερες πέρασα μια υπέροχη μέρα τριγυρνώντας τους πάγκους με τις παραδοσιακές λιχουδιές!μέσα στα δένδρα,στο πράσινο!...και μόλις ανακάλυψα διαβάζοντας σε περιοχές της πόλης που δεν είχα προλάβει να δώ...,η δε Ουψάλα όπου πήγα ημερήσια από την Στοκχόλμη έκανε σε όλους μας εντύπωση με το πόσο πράσινη,''περιποιημένη",καθαρή πόλη είναι!
Θάθελα με την πρώτη ευκαιρία να ξαναπάω σ΄αυτή τη χώρα...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.636
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom