Διαδραστικοί χάρτες με το πραγματικό μεγεθος των χωρών

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Γνωρίζετε ότι το μεγεθος με τον οποιο εμφανίζονται οι διάφορες χώρες πάνω στον παγκόσμιο χάρτη δεν καθορίζεται μόνο από την επιφάνειά τους αλλά και από τη γεωγραφική τους θέση;

Το γιατί συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την αποκαλούμενη "προβολή Mercator" (από το όνομα του Φλαμανδού γεωγράφου και χαρτογράφου Gerardus Mercator που πρώτος την επινόησε το 1569), που είναι και η πλέον διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της Γης.

Η απεικόνιση ενός τρισδιάστατου πλανήτη πάνω σ' έναν επίπεδο χάρτη έτσι κι αλλιώς συνεπάγεται στρεβλώσεις όποιο μαθηματικό μοντέλο κι αν χρησιμοποιηθεί. Άλλες προβολές δειχνουν σωστά τις αναλογίες των επιφανειών διαστρέφοντας τα σχήματα, άλλες διαστρέφουν τις απόστάσεις και ούτω καθ' εξής. Το θέμα ωστόσο είναι να γνωρίζει κανείς ποιες είναι οι εκάστοτε στρεβλώσεις ώστε να μην καταληξει εν τέλει με μια στρεβλή εικόνα του πλανήτη.

Στην προβολή Mercator λοιπόν, όσο πιο κοντά βρίσκεται μια χώρα προς τον Ισημερινό, τόσο πιο μικρή δείχνει πάνω στο χάρτη, ενώ αντίθετα περιοχές της Γης όπως η Γροιλανδία ή η Ανταρκτική εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερες απ' ο,τι είναι στην πραγματικότητα.

Για ν' αντιληφθειτε σωστά τα πραγματικά μεγέθη των χωρών και τις μεταξύ τους αναλογίες, μπείτε στο www.thetruesize.com που παρέχει τη δυνατότητα να μετακινείτε χώρες σε διαφορετικά μήκη και πλάτη απ' αυτά στα οποία βρίσκονται. Σας βεβαιώνω ότι θα εκπλαγείτε!

Μερικά έτοιμα παραδείγματα

US Moved Down Next To Australia Looks Unbelievably Small


Russia On The Equator Is Not A Giant Bear Anymore


Indonesia Would Spread Almost Across The Whole Of Russia


Και πολλά άλλα ακόμα παραδείγματα στο
http://www.boredpanda.com/true-size-countries-mercator-map-projection-james-talmage-damon-maneice/
 

hlhjac

Member
Μηνύματα
418
Likes
556
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αιγυπτος
Παρά πολύ ενδιαφέρον. Πρώτη φορά το διαβάζω. Έως τώρα ήξερα μόνο ότι οι χάρτες στην Αυστραλία πχ απεικονίζονται αναποδα
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Παρά πολύ ενδιαφέρον. Πρώτη φορά το διαβάζω. Έως τώρα ήξερα μόνο ότι οι χάρτες στην Αυστραλία πχ απεικονίζονται αναποδα
Ναι, κι εγώ σήμερα το "ανακάλυψα". (Για την ακρίβεια, το λινκ μου το έστειλε ο γιος μου). Το ζουμί ουσιαστικά βρισκεται στο μοντέλο προβολής. Στην παρακάτω προβολή Hobo Dyers για παράδειγμα, όπου τηρούνται οι αναλογίες στις επιφάνειες των χωρών, αποκομίζεις μια σωστότερη συγκριτική αντίληψη των μεγεθών τους, ωστόσο αλλιώνονται τα σχήματα.

You Cannot Make Legitimate Size Comparison Unless You Are Doing So On An Equal Area Map
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.994
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom