Διακοπές,κινητά και παιδιά

AERAS

Member
Μηνύματα
772
Likes
1.122
Η κόρη μου είναι πλέον 9 και κάτι, προφανώς και λόγω της μικρή μου παρατηρώ παραπάνω από παλιότερα τις συνήθειες των παιδιών γύρω από αυτή την ηλικία.
Με έχει εντυπωσιάσει, λοιπόν,ότι βλέπω πολλά παιδιά και αρκετά μικρότερα να είναι στην παιδική χαρά,στην παραλία,στον παιδότοπο,στο τρένο,στο καράβι με ένα κινητό ή ένα ταμπλετ.Καθηλωμένα σε μια οθόνη είτε να βλέπουν κινούμενα σχέδια είτε να παίζουν παιχνίδια.
Δεν μπορώ να πιστέψω πως σε παιδότοπο με 30-40 παιδιά το κοριτσάκι που μόλις είχε γνωρίσει της είπε πάω να παίξω με το κινητό έλα και εσύ. Μα να αφήνεις το παιχνίδι για να πας στο κινητό?
Στην παραλιά??????? να είναι καθισμένα στην ομπρέλα και να παίζουν με το κινητό?
Στο καράβι??? άντε εκεί να δώσω ένα ελαφρυντικό..αλλά ρε φίλε 1 ώρα και 15 λεπτά διαδρομή είναι...
Στην παιδική χαρά??? να είναι καθισμένα στο παγκάκι (μου έπιαναν και την θέση!!!!) για να βλέπουν κινητό όλα μαζί αντί να παίζουν.
Βάθμους πήγα να πάρω όταν έκλεινε το σχολείο και στον διάδρομο έξω από της αίθουσες ήταν καθισμένα πολλά παιδιά δημοτικού να παίζουν κινητό όσο μιλούσαν οι γονείς με τους δασκάλους.
Μαθαίνω πως παίρνουν τα κινητά ακόμη και σε σχολικές εκδρομές....!!!!

Εννοείται πως τα παιδιά δεν έχουν ευθύνη και η συζήτηση που ανοίγω αφορά τους γονείς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Και το δικό μου παιδί βλέπει πολλή ώρα τηλεόραση και έχω κάνει το λάθος να της μεταδώσω της συνήθειά μου να τρώει με μια οθόνη. Συνήθως όμως η τηλεόραση είναι ανοικτή και ταυτόχρονα παίζει με τις κούκλες της,σαν παρέα την έχει. Μέχρι τώρα έχουμε αντισταθεί από τους γύρω γύρω που θέλουν να της κάνουν δώρο ταμπλετ, δεν έχει δικό της ούτε κινητό ούτε ταμπλετ.
Εσείς από τι ηλικία δίνεται στα παιδιά σας κινητό και τάμπλετ? Σε εξωτερικές δραστηριότητες τους επιτρέπετε να παίζουν με τις συσκευές αυτές?
 

gioannis13

Member
Μηνύματα
1.280
Likes
8.004
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
Εύκολο και σίγουρο πάρκινγκ.....δεν έχουμε παιδιά, αλλά βλέπω τα εγγόνια μου (παιδιά της ανιψιάς μου) 2,5 και 4 πως τα φέρνεις βόλτα προκειμένου να κάνεις την δουλειά σου ή να πετύχεις τον στόχο, ύπνο, φαγητό, ησυχία, δουλειές........και δυστυχώς είμαι παγκόσμιο φαινόμενο. :confused:
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.045
Likes
41.089
Το κινητο το παιρνουν ολα στα 11 η 12 που οι γονεις επιτρεπουν στο παιδι να επιστρεψει μονο του απο το σχολειο για πρακτικους λογους. Εγω ειχα επιλεξει Νοκια μπακατελα των 30 ευρω ωστε να μη γινει στοχος κλοπης η και επιθεσης στον δρομο η να μη βιντεοσκοπειται περιεχομενο απο τοσο μικρη ηλικια απο το σχολειο
Η χρηση των smartphone ειναι αλλο ζητημα. Αν το αφηνουν μεσα στο σπιτι, τοτε ειναι φυσικο και εξω απο το σπιτι. Υπαρχουν 11χρονα με δικο τους καναλι στο youtube που ανεβαζουν περιεχομενο. Αλλα ειναι ηδη εξπερ στο editing βιντεο ενω τα κοριτσια σε αυτη την ηλικια εχω δει να εχουν προπληρωμενες καρτες και να αγοραζουν σκ@%*([ιδια απο το SHEIN. Εχουν social media με λογαριασμους που εγκρινουν οι γονεις τους και, δεχονται το πρωτο τους ψηφιακο bullying απο συμμαθητες. Καημενο μου παιδι, που νομιζεις οτι το προβλημα ειναι οτι χαζευουν ταινιες η παιζουν στο ταμπλετ.

Ενα απο τα δημοσια Πειραματικα Δημοτικα σχολεια των Αθηνων επιβαλλει την αγορα ipad απο Α Δημοτικου, ωστε να μη μεταφερονται τα βιβλια απο το σπιτι στο σχολειο και να γινεται ετσι ολη η εκπαιδευτικη διαδικασια (με αμφιλεγομενα αποτελεσματα παρολα αυτα, ουτε καλυτερα ουτε χειροτερα, με βαση ερευνες που γινονται σε σχολεια που το εφαρμοζουν στο εξωτερικο). Μην ξεχνας οτι επι τηλεκπαιδευσης το ταμπλετ και το κινητο επιβληθηκαν σε 5χρονα απο το Υπουργειο Παιδειας και χρηματοδοτηθηκαν για τους ευπαθεις. Η καταδικη της τεχνολογιας συνολικα δεν ειναι η ενδεδειγμενη σταση, ουτε η ανευ οριων και ορων αποδοχη της. Καπου αναμεσα πρεπει να κινειται καποιος.

Χωρις να θελω να κανω κριτικη, η αποψη μου ειναι οτι το να αρνειται καποιος να δωσει κινητο η ταμπλετ στο παιδι του 100% ειναι πιο ευκολο απο το να το εκπαιδευσει στα ορια ενω ταυτοχρονα η συγκρουση γιατι "εχουν ολοι" δεν αξιζει τον κοπο. Εχεις δει πως τρωνε σαν λυσσασμενα τα γλυκα των συμμαθητων τους κρυφα στο σχολειο τα παιδια που οι γονεις τους τους απαγορευουν στο σπιτι τη ζαχαρη "για το καλο τους" ? Αυτο σου λεω μονο.
 
Last edited:

mariath

Member
Μηνύματα
2.222
Likes
5.760
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα. Συμφωνώ με @paefstra ότι χρειάζεται εκπαίδευση στη χρήση και στα όρια. Η απόλυτη απαγόρευση (από μια ηλικία και πάνω) δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως φυσικά ούτε η άνευ όρων παράδοση σε ό,τι γκάτζετ πέφτει στα χέρια μας.
Πρέπει πρώτα ο γονιός να είναι ενημερωμένος για το τι είναι και τι κάνει και τι κινδύνους κρύβει η κάθε εφαρμογή για να μπορέσει να το μεταδώσει στο παιδί. Υπάρχουν και εφαρμογές που βοηθάνει στην τήρηση των ορίων (πχ Family link). Αλλά όλο αυτό για να δουλέψει θέλει τους γονείς πραγματικά αφοσιωμένους, όχι μόνο στο να αποτρέπουν, όχι μόνο στο να ενημερώνουν για τους όποιους κινδύνους, αλλά κυρίως στο να βρίσκουν εναλλακτικές, ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, έμπνευση.
Με δυο λόγια στη δική μας πλάτη πέφτει το βάρος. Κι αν εμείς είμαστε όλη μέρα με το κινητό στο χέρι, τι να κάνουν και τα παιδιά;
 

harilander

Member
Μηνύματα
559
Likes
461
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ
Με δυο λόγια στη δική μας πλάτη πέφτει το βάρος. Κι αν εμείς είμαστε όλη μέρα με το κινητό στο χέρι, τι να κάνουν και τα παιδιά;
πολύ σοφή και μεγάλη κουβέντα. Αν παρατηρήσεις γύρω σου βλέπεις ολους να χαζεύουν σε ενα κινητό. Πολλές φορές στα επαγγελματικά μου ταξίδια παρατηρώ τις συμπεριφορές των ανθρώπων στα αεροδρόμια. το 98% του κοσμου στις αίθουσες αναμονης ειναι μπροστα σε μια οθόνη, μόλις φτάσει το αεροπλάνο ολοι ανοιγουν αμέσως το κινητό. ( μια φορά σε μια αίθουσα ήμουν ο μόνος που διάβαζε βιβλίο, αισθάνθηκα πρωτόγονος! )
Τα παιδιά μας παραδειγματίζονται απο εμας, εαν δεν μπορούμε να το ελεγξουμε εμείς πόσο μάλλλον τα πιτσιρίκια !είναι απιστευτος εθισμός η οθόνη.
Εχω ρίξει απιστευτες μάχες με τις μικρές μου (5 και 7 χρονων ) για την χρήση κινητων και ταμπλετ.
Προσπαθώ να μην το χρησιμοποιω στο σπίτι όσο ειναι τα μικρά ξύπνια και γενικά να το βάζω σε μερος που δεν το βλέπουν ή το φτάνουν. Κακα τα ψέματα , η τεχνολογία έχει μπει στην ζωή μας.
Το εύκολο είναι να το κόψεις τελείως ή να το επιτρέψεις συνεχώς.
Το δύσκολο και ποιο σωστό είναι να εκπαιδεύσεις με μέτρο ,οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.045
Likes
41.089
Χαλαρωστε. Οταν ρωτησα παρεα αντρων για το ιδιο θεμα, ολοι μου ειπαν "ετσι κι αλλιως μετα τα 12 ξεκινανε οι τσοντες στο κινητο για κοριτσια κι αγορια, δεν κυκλοφορουν πια περιοδικα οπως παλια" και παροτι καταπια τη γλωσσα μου, αυτη ειναι η πραγματικοτητα.
Καταπιειτε τωρα κι εσεις τη γλωσσα σας, ξερω, ολοι το ιδιο παθαινουν.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.222
Likes
5.760
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Χαλαρωστε. Οταν ρωτησα παρεα αντρων για το ιδιο θεμα, ολοι μου ειπαν "ετσι κι αλλιως μετα τα 12 ξεκινανε οι τσοντες στο κινητο για κοριτσια κι αγορια, δεν κυκλοφορουν πια περιοδικα οπως παλια"
Πιθανόν και να είναι έτσι. Στην ηλικία τους εμείς ρίχναμε κλεφτές ματιές στο ΤΑ ΡΑ ΤΑΤΑ. Το θέμα είναι
1. να μην κάνουν μόνο αυτό και
2. να αποκτήσουν συναίσθηση ότι άλλο αυτό που βλέπουν στην οθόνη και άλλο η πραγματικότητα.
Άρα πάλι η ευθύνη στους γονείς πέφτει, τουλάχιστον σ' αυτούς που δεν κλείνουν τα μάτια και δεν αρνούνται την πραγματικότητα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.045
Likes
41.089
Πιθανόν και να είναι έτσι. Στην ηλικία τους εμείς ρίχναμε κλεφτές ματιές στο ΤΑ ΡΑ ΤΑΤΑ. Το θέμα είναι
1. να μην κάνουν μόνο αυτό και
2. να αποκτήσουν συναίσθηση ότι άλλο αυτό που βλέπουν στην οθόνη και άλλο η πραγματικότητα.
Άρα πάλι η ευθύνη στους γονείς πέφτει, τουλάχιστον σ' αυτούς που δεν κλείνουν τα μάτια και δεν αρνούνται την πραγματικότητα.
Ακριβως. Αν και συνηθως η απογορευση οδηγει σε υπερβολες.
Απλα λεω οτι κι εμενα μου επεσε το στομα οταν το ακουσα αλλα και πραγματικα η μαχη με το κινητο ειναι μια μαχη που θα χαθει για τους γονεις πολυ γρηγορα και ας δινουμε εξυπνες μαχες για εξαρτησεις πχ που ειναι τα σοβαρα ζητηματα της εφηβειας.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.222
Likes
5.760
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Επειδή και το κινητό/υπολογιστής/οθόνη δημιουργούν εθισμό όπως και η εξάρτηση από το πορνό αρχίζει και γίνεται θέμα, είναι κι αυτά στις "έξυπνες" μάχες.
Άσε τα περιστατικά κατάχρησης (βίντεο, social media κλπ). Χαμός γίνεται στους εφήβους.
Ποια μάχη ν' αφήσεις απ' έξω;
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.004
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom