Αλβανία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Π.Γ.Δ.Μ. Σερβία Εδώ είναι (λίγα) Βαλκάνια, οδικώς και ωδικώς

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.566
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Μαυροβούνιο: Λίμνη Σκόδρα και Ποντγκόριτσα
Επανήλθα από την Κρήτη που επισκέφτηκα για μια εβδομάδα και συνεχίζω με το ταξίδι μας. Βρισκόμαστε στο Μαυροβούνιο.
Στο Petrovats δεν κάναμε καμία άλλη βόλτα και συνεχίσαμε το δρόμο μας για τη λίμνη Σκόδρα. Εκεί δεν ξέραμε τι ακριβώς θα συναντήσουμε και μόλις φτάσαμε είδαμε τη λίμνη με τις δαιδαλώδεις όχθες, τις γεμάτες με φυτά μέσα στο νερό. Μας άρεσε πάρα πολύ και για αυτό κάναμε βόλτα ίσως και πάνω από μία ώρα με το αυτοκίνητο. Η λίμνη είναι τεράστια και μοιράζεται ανάμεσα σε Μαυροβούνιο και Αλβανία. (Την άλλη μέρα την είδαμε και στην γειτονική χώρα.) Σταματήσαμε για φωτογραφήσεις σε πολλά σημεία. Είχε πολλά χιλιόμετρα που μπορούσες να κάνεις για να επισκεφθείς τα χωριά της περιοχής και τις όχθες, αλλά εμείς επισκεφθήκαμε μονάχα ένα χωριό, το Godinje. Όχι βέβαια ότι πήγαμε να πιούμε και καφέ, αλλά το είδαμε από λίγο μακριά. Η λίμνη πραγματικά αξίζει μια καλή επίσκεψη. Θα μπορούσαμε να κάνουμε βαρκάδα αλλά δεν το αποφασίσαμε γιατί αφενός μεν φοβηθήκαμε το κρύο, αφετέρου πολλά από τα ενδιαφέροντα σημεία τα είδαμε με το αυτοκίνητο. Η λίμνη είναι τεράστια οπότε μπορείς να κάνεις βόλτα με το αυτοκίνητο για πολλές ώρες, εμείς όμως πήραμε το δρόμο για την Ποντγκόριτσα.
DSC_0029.JPG
DSC_0036.JPG
DSC_0037.JPG
DSC_0047.JPG
DSC_0054.JPG
DSC_0060.JPG
DSC_0064.JPG
DSC_0074.JPG
DSC_0086.JPG
DSC_0098.JPG

Ακολουθεί στα αριστερά ο χάρτης της περιοχής με τα μέρη που επισκεφτήκαμε σε κύκλους. Είναι τα μέρη που είδαμε εκείνη τη μέρα και η πόλη Σκόδρα της Αλβανίας. Δίπλα είναι ο χάρτης με τη διαδρομή που κάναμε εκείνη τη μέρα.

1706209805386.png
1706209817325.png
DSC_0111.JPG

Προφανώς θέλαμε να πάμε γρήγορα στο διαμέρισμα για να έχουμε χρόνο να δούμε λίγο την πόλη. Το πρόβλημα είναι ότι φτάνοντας στο δρόμο πού βρισκόταν το διαμέρισμα, εμείς ψάχναμε το νούμερο 86. Όμως ο δρόμος σταματούσε στο νούμερο 62. Προσπαθούσα να βρω ανθρώπους να ρωτήσω, αλλά 3 που ρώτησα ήταν οι 2 τουρίστες και ο άλλος δεν ήξερε καθόλου αγγλικά. Προσπαθούσα περίπου 15 λεπτά να βρω άκρη αλλά δεν μπορούσα μέχρι που στο τέλος ήρθε ένας άνθρωπος, που μόλις του είπα ότι ψάχνω το διαμέρισμα sweet dreams με πήρε από το χέρι για να με βοηθήσει. Αφού περάσαμε πολύ σύντομα δύο δρόμους, διαφορετικούς από αυτόν που έψαχνα εγώ το διαμέρισμα, αλλά στην ίδια ευθεία, ξαφνικά βλέπω μπροστά μου τα νούμερα να γίνονται 82 μετά 84 και μετά 86. Δηλαδή στην ουσία ο δρόμος διακοπτόταν από δυο άλλους δρόμους και συνεχιζόταν με τα νούμερα πιο κάτω. Ο τύπος αυτός με οδήγησε σε ένα σημείο που πράγματι είχε μια πολύ μικρή ταμπελίτσα γράφοντας το όνομα που έψαχνα.

Όντως πήγα το αυτοκίνητο, το έβαλα μέσα σε ένα παρκινγκ που είχε στην αυλή και χτυπούσα τις πόρτες μήπως και μας ανοίξει κάποιος. Αλλά κανένας δεν άνοιγε, μέχρι που στο τέλος άρχισαν κάτι σκυλιά να γαβγίζουν και ήρθε ο άνθρωπος που είχε το διαμέρισμα.
Δυστυχώς ούτε στο Μαυροβούνιο αγόρασα κάρτα sim. Έτσι δεν μπορούσα να συνεννοηθώ από πριν με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Μείναμε σε ένα διαμέρισμα που ήταν τουλάχιστον 60 τετραγωνικά. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο αλλά ήταν πολύ άνετο. Εννοείται ότι είχε κουζίνα, τραπεζαρία και όλα αυτά.
DSC_0131.JPG
DSC_0138.JPG

Πολύ γρήγορα ξεφορτώσαμε τα πράγματα από το αυτοκίνητο και φύγαμε για μια βόλτα στην πόλη. Το διαμέρισμα που μείναμε απείχε (σύμφωνα με τις πληροφορίες για την ενοικίαση) από το κέντρο περίπου 1 χιλιόμετρο, αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε που είναι το κέντρο γιατί ήταν πολύ υποτονικό. Κάνοντας βόλτα ρωτήσαμε έναν νεαρό και μας είπε για τα ενδιαφέροντα, που ήταν μονάχα η παλιά πόλη και το κέντρο. Μας είπε που θα τα βρούμε και αρχικά πήγαμε στην παλιά πόλη που δεν άξιζε τίποτα. Μόνο το όνομα είχε δηλαδή, γιατί δεν ήταν και τόσο παλιά. Άξιζε λίγο το ποτάμι και ένα παλιό γεφύρι.

Μετά πήγαμε στο κέντρο που είχε κάποιους πεζόδρομους. Σκεφτόμασταν να καθίσουμε να πιούμε ένα ποτό για να περάσει λίγο και η ώρα αλλά τα μαγαζιά του είδους ήταν σχεδόν άδεια. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε στο δωμάτιο και να τελειώσουμε τη μέρα μας εκεί. Κάπως έτσι έγινε και καταλήξαμε να πίνουμε μια τεράστια μπύρα των 2 λίτρων και να τρώμε διάφορα στο ζεστό δωμάτιο.
DSC_0145.JPG
DSC_0148.JPG
DSC_0149.JPG
DSC_0160.JPG
DSC_0161.JPG
DSC_0162.JPG
DSC_0163.JPG
DSC_0170.JPG
DSC_0171.JPG

Η αλήθεια είναι ότι η Ποντγκόριτσα μας απογοήτευσε τελείως ως πρωτεύουσα ενός κράτους. Περιμέναμε να δούμε κάποια καλά κτίρια αλλά δεν είδαμε σχεδόν τίποτα. 200 μέτρα από το κέντρο μπορεί να νομίζεις ότι είσαι σε μια κωμόπολη και όχι σε μια πόλη. Στο κέντρο υπάρχουν κάποια καινούργια καλά κτίρια και μια τουλάχιστον πολύ καλή γέφυρα, στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη και λέγεται Μοράτσα.
DSC_0141.JPG
DSC_0173.JPG

Το βράδυ κλείσαμε ένα διαμέρισμα για την επόμενη μέρα στα Τίρανα. Ευτυχώς έχουν καλές τιμές και μπορέσαμε να κλείσουμε ένα πολύ καλό με 34€. Στην Ποντγκόριτσα κόστιζε 27€. Στο Μαυροβούνιο το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια ακριβώς πώς γίνεται μια χώρα που δεν είναι καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει το ευρώ ως νόμισμά της. Έχουμε δει βέβαια και άλλες χώρες να παίρνουν συνήθως το νόμισμα ας πούμε των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία από αυτές τις χώρες είναι ο Ισημερινός. Παλιότερα το είχε κάνει και η Αργεντινή. Τέλος πάντων στο Μαυροβούνιο πληρώναμε τα πάντα με ευρώ. Αποφεύγω να χρησιμοποιώ τις κάρτες εφόσον έχω νόμισμα της χώρας.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.566
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Για όσους δεν το ξέρουν και ενδιαφέρονται, μπορούν να δουν αρκετά βίντεο από το ταξίδι μας στα Βαλκάνια στο YouTube στη διεύθυνση https://www.youtube.com/results?search_query=chondrakis+nikolaos
Προφανώς μπορούν να δουν και βίντεο από άλλα ταξίδια μας.
Για τώρα θα προσθέσω μερικά που αφορούν στην συγκεκριμένη ιστορία μου:
Σιγά-σιγά θα έρθουν και τα άλλα.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.566
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Στην Αλβανία. Σκόδρα και Τίρανα.

Η Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, όπως ήδη είπα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γι’ αυτό το πρωί, αφού πήραμε το πρωινό μας, δηλαδή ψωμί με μαρμελάδα και φυσικά ελληνικό καφέ, ξεκινήσαμε στις επτά και μισή την πορεία μας για την γειτονική Αλβανία. Ο δρόμος ήταν μια μικρή ταλαιπωρία γιατί γινόταν κάποια έργα και είχε μια παράκαμψη από έναν κακό δρόμο. Αλλά τελικά με μικρή καθυστέρηση φτάσαμε στα σύνορα. Πρώτη φορά σε αυτό το ταξίδι που περάσαμε σύνορα με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Μάλλον επειδή μαζί με τα γιωταχί περνούσαν από τον ίδιο έλεγχο και οι νταλίκες.

Στο δρόμο μέχρι τα Σκόδρα δεν κάναμε πολλές στάσεις, ίσως και καμία δηλαδή, αφού τη λίμνη την είχαμε δει την προηγούμενη μέρα εκτενώς. Όμως και αν θέλαμε να σταματήσουμε κάπου, δεν είχε πρόσφορο μέρος για πάρκινγκ. Τέλος πάντων καταλήξαμε στα Σκόδρα και παρκάραμε το αυτοκίνητο κάπου κοντά στο κέντρο. Η πόλη όμως δεν είχε πολλά ενδιαφέροντα. Κυρίως είχε ένα πεζόδρομο με μαγαζιά και μια παλιά πόλη που μόνο για παλιά δεν την έλεγες. Μπορεί στην Αλβανία παντού να παίρνουν τα ευρώ, αλλά έχουν και το δικό τους νόμισμα το οποίο στο περίπου ισοδυναμεί με ένα σεντ του ευρώ το κάθε λεχ. Εγώ άλλαξα σε ένα ανταλλακτήριο 50€ προς 102 λεχ το κάθε ευρώ. Έτσι μπορέσαμε και αγοράσαμε μερικά σουβενίρ.
DSC_0177.JPG
DSC_0181.JPG
DSC_0184.JPG
DSC_0188.JPG
DSC_0195.JPG
DSC_0199.JPG

Ετοιμαστήκαμε να φύγουμε, μετά από περίπου μια ώρα βόλτες, αλλά σκέφτηκα να πάμε στο φρούριο της πόλης, που ήταν σε ένα ύψωμα. Είχα δει φωτογραφίες ότι είχε ωραία θέα από εκεί. Πήγαμε με το αυτοκίνητο και ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Ανεβήκαμε ψηλά και πληρώνοντας ένα εισιτήριο 4 € ο ένας είχαμε μια καταπληκτική θέα και της πόλης Σκόδρα αλλά και της λίμνης και των ποταμών που την περιβάλλουν ή περνάνε από αυτήν. Πιστεύω ότι όποιος πάει στα Σκόδρα πρέπει να επισκεφθεί το φρούριο με την καταπληκτική θέα.
DSC_0211.JPG
DSC_0221.JPG
DSC_0230.JPG
DSC_0233.JPG
DSC_0236.JPG
DSC_0249.JPG
DSC_0263.JPG

Φεύγοντας από κει βάλαμε ως τελικό προορισμό το διαμέρισμα πού θα μέναμε στα Τίρανα. Ο δρόμος δεν ήταν κακός, αλλά δεν μπορούσες να αναπτύξεις μεγάλες ταχύτητες γιατί συνέχεια περνούσε μέσα από πόλεις και χωριά. Η θέα γύρω από το δρόμο ήταν τελείως αδιάφορη. Βασικά όλος ο δρόμος μέχρι τα Τίρανα ήταν σε μια πεδιάδα. Όταν πλησιάσαμε στα Τίρανα άρχισε η κίνηση να αυξάνεται. Ίσως κάτι να είχε συμβεί και είχαμε μεγάλη καθυστέρηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Περίπου 7 με 8 km πριν φτάσουμε στο κέντρο ευτυχώς άλλαξα κατεύθυνση και βρήκα καλύτερες συνθήκες για να πάμε στο διαμέρισμα. Ουσιαστικά η καθυστέρηση ήταν περίπου μία ώρα, αλλά όλη αυτή έγινε στο τέλος της διαδρομής. Δηλαδή αντί για 20 λεπτά κάναμε 80 λεπτά.

Φτάσαμε στο χώρο του καταλύματος κι ένας πολύ ευγενικός νεαρός μας υποδέχτηκε, δείχνοντάς μας ένα καταπληκτικό μικρό διαμέρισμα. Ήταν όλα καινούργια και δεν υπήρχε κάτι που να θέλεις επιπλέον. Μας άρεσε πάρα πολύ. Όμως εμείς αφού πήγαμε τουαλέτα, φύγαμε για να δούμε τα Τίρανα. Ήταν ακόμα η ώρα 3 και είχε αρκετό φως, αφού η μέρα ήταν πολύ καλή με ήλιο. Βλέπαμε τα κτίρια φωτισμένα με το φως του ήλιου και είχαν αρκετό ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί, όχι δηλαδή κάτι ιδιαίτερο. Όμως πολλά από αυτά δεν περίμενες να τα δεις στα Τίρανα.
DSC_0287.JPG
DSC_0290.JPG
DSC_0297.JPG
DSC_0309.JPG
DSC_0313.JPG
DSC_0314.JPG
DSC_0323.JPG
DSC_0336.JPG

Να και ένα μεγάλο χρωματιστό κτήριο. Έχει πολλά τέτοια στα Τίρανα που δίνουν ένα πολύ όμορφο χρώμα στην πόλη. Συνήθως πρόκειται για παλιά κτήρια, που αν δεν τα έβαφαν θα ήταν ακαλαίσθητα.
DSC_0337.JPG

Περπατώντας από δω κι από κει πέρασε η ώρα και έπεσε το σκοτάδι. Τότε άναψαν τα φώτα και είδαμε να λάμπει ο στολισμός της πόλης λόγω των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, οπότε η πόλη έγινε ακόμα πιο όμορφη. Τόσα φώτα σε μια πόλη δεν έχω ξαναδεί. Και μάλιστα ο φωτισμός ήταν πολύ καλός, δηλαδή ευχάριστος. Κάναμε βόλτα και αργότερα το βράδυ που είχαμε κουραστεί, καθίσαμε στην κεντρική πλατεία. Εκεί ήταν ένα τεράστιο λούνα παρκ συν πολλά μαγαζιά που προσέφεραν φαγητό και ποτό. Σε ένα τέτοιο καθίσαμε κι εμείς για μισή ώρα περίπου και ήπιαμε τη μπύρα μας.
DSC_0346.JPG
DSC_0355.JPG
DSC_0358.JPG
DSC_0380.JPG

Στην πλατεία είχε λίγο ίντερνετ δωρεάν και είδαμε κάποια άλλα ενδιαφέροντα στο κέντρο της πόλης. Το πιο περίεργο ως όνομα από αυτά ήταν ή Πυραμίδα, που φανταζόμασταν ότι θα ήταν μια μπούρδα, αλλά πήγαμε. Πάθαμε πλάκα: ήταν ένα μεγάλο κτήριο, θα το έλεγες και πυραμίδα, αλλά ήταν πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Ανεβήκαμε επάνω και μας άρεσε. Αλλά και ο περιβάλλον χώρος είχε το κατιτίς του.
DSC_0368.JPG
DSC_0373.JPG

Αφού συμπληρώσαμε τη βόλτα μας, ενθουσιασμένοι. γυρίσαμε στο διαμέρισμα, που όπως είπα ήταν πολύ κοντά στο κέντρο, για να φάμε τα γνωστά. Να πιούμε τις μπύρες μας και να ξεκουραστούμε.

Στον επόμενο χάρτη φαίνεται η διαδρομή της ημέρας μας.

1706341924736.png
 
Last edited:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.566
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Τελευταία μέρα.
Ας ξεκινήσω με ένα μικρό βίντεο για τα Τίρανα και τα Σκόδρα:

Το πρωί φύγαμε για μια ακόμα βόλτα στα Τίρανα. Είδαμε πάλι εκείνα που είχαμε δει την προηγούμενη μέρα το απόγευμα και το βράδυ. Όμως είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Ναό της Αναστάσεως από μέσα. Ήταν καταπληκτικός. Το σχέδιο του κτηρίου ήταν κυκλικό. Αυτό φαινόταν και απ’ έξω και από μέσα. Εσωτερικά ήταν μεγαλοπρεπής και λιτός. Πήγαμε και στην Πυραμίδα των Τιράνων να τη φωτογραφίσουμε μέρα.
DSC_0385.JPG
DSC_0389.JPG
DSC_0391.JPG
DSC_0395.JPG
DSC_0402.JPG
DSC_0403.JPG
DSC_0405.JPG
DSC_0410.JPG
DSC_0425.JPG
DSC_0427.JPG
DSC_0426.JPG

Στις εννιά ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητό μας και ξεκινούσαμε από το κέντρο της πόλης και το βράδυ στις 20:30 ήμασταν στο σπίτι. Στην επιστροφή κάναμε ελάχιστες στάσεις. Στα σύνορα, για να μπούμε Ελλάδα, είχαμε μια μικρή καθυστέρηση μισής ώρας το πολύ, αλλά βλέποντας την ουρά σε εκείνους που έμπαιναν στην Αλβανία για τις γιορτές, ήμασταν πολύ τυχεροί. Η επιστροφή έγινε στις 20/12/2023 ημέρα Τετάρτη, που σημαίνει ότι οι Αλβανοί και Βορειοηπειρώτες μετανάστες επέστρεφαν για τις γιορτές στην πατρίδα τους.

Συγκινηθήκαμε στη Νότια Αλβανία βλέποντας τις πινακίδες των χωριών της Βορείου Ηπείρου να αναγράφουν τα ονόματα στα ελληνικά.
Εγώ λίγο παραπάνω αφού ο πατέρας μου πολέμησε το 1940 στα βουνά που βλέπαμε. Περάσαμε από το Τεπελένι και το Αργυρόκαστρο αλλά δεν σταματήσαμε. Ηχηρά ονόματα του Έπους του ΄40. Κάπου εκεί τραυματίστηκε ο πατέρας μου και κάθε τόσο όσο ζούσε μου έλεγε να του βάζω οινόπνευμα στις πληγές της πλάτης του. Ήταν οι πληγές που του άφησε η οβίδα που έσκασε δίπλα του κάπου στα 1941. Θυμάμαι πιτσιρικάς που του είπα μια φορά: Πατέρα, δηλαδή εσύ έχεις πάει και στο εξωτερικό! Με κοίταξε με ένα ύφος που δε θα το ξεχάσω. Λίγο πιο κοντά του να ήταν η οβίδα και σήμερα δεν θα έγραφα αυτά που διαβάζετε.
DSC_0431.JPG

DSC_0436.JPG

Είχαμε χρόνο να σταματήσουμε σε αυτά τα μέρη, όμως δεν το κάναμε. Η Ντίνα θέλει να τα επισκεφτούμε με την ησυχία μας και να τα εξερευνήσουμε με λεπτομέρειες.
DSC_0442.JPG

DSC01413.JPG
DSC01416.JPG

Η σημερινή διαδρομή στον επόμενο χάρτη:

1706422127971.png


ΣΥΝΟΨΗ - ΕΞΟΔΑ

Τα συνολικά έξοδα του ταξιδιού των 14 ημερών ήταν 1200 ευρώ. Κάναμε 3650 χιλιόμετρα με το Nissan Almera, που έχει 21 έτη κυκλοφορίας και έχει κάνει 265 χιλιάδες χιλιόμετρα. Από αυτά τα 3650 χιλιόμετρα, τα 2600 ήταν στο εξωτερικό. Από τα 1200 ευρώ τα 450 ήταν για τις 13 βραδιές στα καταλύματα. Και από αυτά τα 450, τα 95 ήταν στη Βέροια και στη Φλώρινα. Σε διόδια πληρώσαμε 50 ευρώ και σε βενζίνη υπολογίζω ότι δώσαμε 350 ευρώ. Μένουν 350 ευρώ που ξοδέψαμε σε φαγητό (είμαστε λιτοί), σουβενίρ και διάφορα άλλα.

Ήταν ένα ήρεμο και οικονομικό ταξίδι. Το πιο κουραστικό μέρος του είναι να πάμε από την Αθήνα που ξεκινάμε, μέχρι τα σύνορα. Μετά όμως βλέπεις πράγματα και αρχίζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η οδήγηση είναι άνετη και οι δρόμοι πολύ καλοί. Μόνο το παρκάρισμα του αυτοκινήτου πρέπει να εξασφαλίζει κάποιος. Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος. Ούτε στους δρόμους αλλά ούτε και στις πόλεις.

Και για να συμπληρώσω τα βίντεο του ταξιδιού παραθέτω τα επόμενα:
 

cosafiv

Member
Μηνύματα
222
Likes
472
ηταν πολυ ωραια περιγραφη,
ευχαριστουμε , μαθαμε πολλα ,
παντα τετοια ,
να εισαστε παντα καλα και να ταξιδευετε
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.566
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
ηταν πολυ ωραια περιγραφη,
ευχαριστουμε , μαθαμε πολλα ,
παντα τετοια ,
να εισαστε παντα καλα και να ταξιδευετε
Ευχαριστώ κι εγώ για την ανάγνωση της ιστορίας μου, αλλά και για την επικοινωνία που είχαμε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.470
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom