Εθελοντες Γιατροι των υφαλων!

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.341
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Διαβασα προσφατα ενα αρθρο σε ξενο περιοδικο για τους εθελοντες γιατρους των υφαλων και το βρηκα εξαιρετικα ενδιαφερον. Ειναι κατι που πολυ θα ηθελα να μπορουσα να συμμετεχω – δεν χρειαζονται ιδιαιτερες γνωσεις , μονο αγαπη για τους υφαλους και την υποθαλασσια ζωη και μπορει να συμμετεχει οποιοσδηποτε.
Σε διαφορες περιοχες του πλανητη η ανθρωπινη αδιαφορια για τη σωστη διαχειριση των αποβλητων , οι φυσικες καταστροφες , αλλα και ο λαθος τροπος που εκμεταλευομαστε τον θαλασσιο πλουτο , εχει δημιουργησει υποθαλασσιους ασθενεις. Τα κοραλλια ξεβαφουν , η αλγη στην οποια οφειλουν το χρωμα τους τα κοραλλια φευγει ψαχνοντας για υγειες περιβαλλον και εκεινα χανουν το χρωμα τους – coral bleaching.
Στην ουσια νεκρωνονται , κι ετσι τα ψαρια αναζητουν αλλες ζωντανες γειτονιες για να ζησουν.
Το ειδα με τα ματια μου στο Μπορακάι που πηγαμε για σνορκελ στους κοραλλενιους κηπους. Οι κηποι ηταν πανεμορφοι αλλα ερημοι...ουτε λεπι δεν ειδα να κυκλοφορει! Στη συνημμενη φωτο φαινεται η αλγη με εντονο πρασινο χρωμα που εχει βγει στην ακτη εγκαταλειποντας τα κοραλλια των υφαλων και που ειναι συνηθες φαινομενο στο Μπορακαι δειχνοντας ποσο μεγαλο ειναι το προβλημα.

Οι υφαλοι σε ολο τον κοσμο βρισκονται σε κριση και ετσι οι εθελοντες μαζευουν στοιχεια καθοδηγουμενοι απο γνωστες του θεματος οι οποιοι φροντιζουν τους ‘ασθενεις’ και επανερχονται να δουν πως εξελισσεται η κατασταση.
Ο οργανισμος Earthwatch που μετρα πανω απο 30 χρονια λειτουργιας πιστευει οτι οι ταξιδιωτες μπορουν να ειναι πρεσβεις του πλανητη και να βοηθησουν τους επιστημονες συλλεγοντας στοιχεια σε διαφορες χωρες.
www.earthwatch.org
 

maredia

Member
Μηνύματα
121
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
In my new place
Ονειρεμένο Ταξίδι
Φλοριανόπολις, Βραζιλία
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι τα κοράλλια είναι ζωντανοί οργανισμοί και να τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα.Εχουν εξαιρετική σημασία για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και όχι μόνο.Είναι ζώα και όχι χρωματιστές "πέτρες" ή λουλουδάκια του βυθού.Πιστεύω ότι όσοι είχαμε την τύχη να δούμε τέτοιου είδους οικοσυστήματα, νιώθουμε μεγαλύτερη ανάγκη να τα προστατεύσουμε αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας.Εκτός από το Earthwatch υπάρχει και ο οργανισμός "Ζωντανά κοράλλια" (Corail Vivant), ο οποίος δρα στο δεύτερο πλουσιότερο ύφαλο στον κόσμο, αυτόν της Νέας Καληδονίας και αγωνίζεται για την επιβίωση του υφάλου και τη θέσπισή του ως εθνικού πάρκου της Ουνέσκο.Η εξαφάνιση των υφάλων οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα...τι πρωτότυπο!
Οπότε πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε "ανθρώπινη ανάπτυξη-υψηλό βιοτικό επίπεδο" και σε "ένα υγιές φυσικό περιβάλλον"? Όχι, είναι ένα ψευτοδίλλημα.
Μπορούν να συνυπάρξουν και τα δύο με την κατοχύρωση μιας αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία όμως απαιτεί χρήμα και χρόνο οπότε και αποφεύγεται συστηματικά...Γι'αυτό μέχρι να υιοθετηθούν τέτοιες μέθοδοι οφείλουμε να αναδείξουμε τη διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και να βοηθήσουμε με ΟΠΟΙΟΝ τρόπο μπορούμε το περιβάλλον γενικά αλλά και ειδικά: τα τροπικά αυτά δάση πρέπει να αποκατασταθούν και να προστατευθούν.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.341
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Συμφωνω maredia…Φυσικα και ειναι ζωντανοι οργανισμοι και μαλιστα απο τους αρχαιοτερους του πλανητη.Πρεπει να διατηρησουμε και να προστατευσουμε τους υφαλους με οποιοδηποτε κοστος γιατι οταν χαθουν θα χαθουμε κι εμεις..

Οι Μαλδιβες ειναι απο τους καλυτερους καταδυτικους προορισμους αλλα η αυξηση της θερμοκρασιας του νερου –εξαιτιας του φαινομενου του θερμοκηπιου- εχει οδηγησει τα κοραλλια των αλλοτε πλουσιων υφαλων στο φαινομενο coral bleaching και το προβλημα φτανει σε καποιες περιοχες το 70%!
Στην ατολη North Male δυο resorts κανουν απιστευτες προσπαθειες να ελαχιστοποιησουν το προβλημα.
Το Banyan tree στο νησι Vabbinfaru και το Angsana resort and spa στο νησι Ihuru εχουν ξεκινησει προγραμματα αναπτυξης και μεταφυτευσης κοραλλιων στον υφαλο , προστασιας θαλασσιων χελωνων και εκπαιδευσης των ντοπιων και στο προγραμμα αυτο ζητανε τη βοηθεια των επισκεπτων των resorts.

Οι επισκεπτες παρακολουθουν σεμιναρια για τη σημασια που εχει η υγεια των υφαλων στο οικοσυστημα , ενω οι δυτες μπορουν να βοηθησουν στο φυτεμα των νεων κηπων κοραλλιων και να απομακρυνουν επιβλαβεις οργανισμους που εχουν επιτεθει σε ηδη αρρωστα κοραλλια.

Γινονται λοιπον καποιες προσπαθειες αλλα δεν αρκουν!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.494
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom