Βαρκελώνη Εκδρομές από Βαρκελώνη: Girona και Costa Brava

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Μια εκδρομή στα βόρεια της Βαρκελώνης έχει προορισμό την πόλη της Girona.
Βρισκόμαστε στην Καταλονία. Αν πρέπει να πεις τούτη την πόλη με το καταλανικό της όνομα θα την αποκαλέσεις Girona, δηλαδή Ζιρόνα, αν πάλι θέλεις να είσαι τυπικός με την Ισπανία, θα επιλέξεις το Gerona, ήτοι Χερόνα, όπως λέγεται στην επίσημη ισπανική γλώσσα.

Όπως και να την προφέρεις, θυμήσου τον 10ο άθλο του Ηρακλέους, σύμφωνα με τον οποίο, ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή τα κοκκινότριχα βόδια του Γηρυόνη, του τέρατος που ζούσε στη Δύση, στο νησί Ερύθεια. Ο Γηρυόνης ήταν ένα τέρας, εγγονός του Ωκεανού. Είχε τρία κεφάλια και τρία σώματα ενωμένα μεταξύ τους, όπως οι σιαμαίοι. Στο δρόμο για τη χώρα του Γηρυόνη, ο Ηρακλής έφτασε στην Ιβηρική χερσόνησο στον πορθμό που χωρίζει την Ευρώπη με την Αφρική. Εκεί σε ανάμνηση ταξιδιού του έστησε τις Ηράκλειες στήλες, δυο κολόνες, μια στην Αφρική και μια στην Ευρώπη.

Η ίδρυση της πόλης Γηρόνα, (Girona) αποδίδεται σ΄ αυτόν τον γίγαντα, τον Γηρυόνη, ο οποίος έχτισε και τα τείχη της πόλης, από τις πέτρες που πήρε από τις Ηράκλειες στήλες. Η Geriona, έγινε Gerunda από τους Ρωμαίους και αυτή με τη σειρά της Girona. Η ιστορία όμως ισχυρίζεται ότι η Χερόντα είναι η αρχαία Gerunda, αποικία των Ρωμαίων, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Αργότερα οι Ρωμαίοι την προστάτεψαν με ένα ισχυρό τοίχος. Από τότε, πέρασαν Βυσσιγότθοι και Μαυριτανοί, μέχρι το 785, που την κατέλεβε ο Καρολομάγκνος. Το 1414 ο βασιλιάς Φερράν ο 1ος έδωσε στον πρωτότοκο γιο του Αλφόνσο, τον τίτλο του Πρίγκιπα της Χερόνα. Έκτοτε όλοι οι πρωτότοκοι των Βασιλεών της Ισπανίας, φέρουν αυτόν τον τίτλο, όπως και ο Πρίγκιπας Φελίππε ο σημερινός διάδοχος του ισπανικού θρόνου.

Η πόλη πολιορκήθηκε 25 φορές και έπεσε 7. Η τελευταία πολιορκία και η πτώση, ήταν το 1809, από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Τόσοι πόλεμοι, σε διάρκεια τόσων αιώνων και όμως τίποτε δεν τάραξε τα τείχη της, μέχρι που ήρθε ο «πολιτισμός». Στα τέλη του 19ου αιώνα, κατεδαφίστηκαν τα τείχη για να επεκταθεί η πόλη….. Σήμερα προσπαθούν να αναστηλώσουν τα απομεινάρια της μεγάλης δόξας της.

Τι έμεινα απ΄ όλη αυτή την ιστορία? Μια πόλη όλο μυστήριο, ομορφιά και κρυφές γωνιές. Ο ποταμός Ονιάρ χωρίζει την παλιά με την καινούρια πόλη. Από τις πιο όμορφες θέες και κατ΄ επέκταση η θέση για την καλλίτερη φωτογραφία της παλιάς πόλης είναι στο κέντρο της σιδερένιας πεζογέφυρας, που λέγεται ότι είναι έργο του Άιφελ, αλλά επισήμως δεν βρέθηκε κάπου γραμμένο.

Η όψη της παλιάς πόλης είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα πλάνα της Ισπανίας. Τα σπίτια αυτά χτίστηκαν κατά τον μεσαίωνα και έχουν απότομες πολύχρωμες προσόψεις, που διακόπτονται από στενά ανηφορικά δρομάκια. Όλη λοιπόν η προσοχή, στην παλιά πόλη, καθ΄ όσον εκεί συγκεντρώνονται τα σημεία τουριστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, με πρωτάρχουσα την εβραϊκή συνοικία. Η χρονική εγκατάσταση των Εβραίων στην πόλη, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μερικοί λένε από τα χρόνια της Βίβλου. Εάν είναι έτσι, σημαίνει ότι όταν μετακόμισαν οι Εβραίοι βρήκαν μια πόλη που ήδη προϋπήρχε. Ήταν άραγε η αρχαία Γηρόνα?

Το θέμα είναι ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από την άνθηση της εβραϊκής κοινότητας, που τότε είχε ιδρύσει ένα από τα πιο φημισμένα Καββαλιστικά σχολεία της Ευρώπης. Το 1492, οι καθολικοί βασιλείς απαίτησαν να απελαθούν όλοι οι Εβραίοι από την Ισπανία. Η συνοικία της πόλης έπεσε σε μαρασμό, αλλά ποτέ δεν χάθηκε. Σήμερα θεωρείται η πιο καλοσυντηρημένη εβραϊκή συνοικία της Ευρώπης. Το μυστήριο είναι διάχυτο στα στενά δρομάκια της, τις ανηφοριές της και με τα φαναράκια τη νύχτα να επιτείνουν τα δυνατά συναισθήματα.

Στα βόρεια της παλιάς πόλης βρίσκεται το Montjuïc, ο λόφος των Εβραίων, που βρισκόταν ένα σημαντικό εβραϊκό νεκροταφείο. Το τμήμα της παλιάς πόλης ορθώνεται στον απόκρυμνο βράχο των Καπουτσίνων. Οι προμαχώνες, υπολείμματα του παλιού κραταιού τείχους, μετά την αναστήλωση, είναι σήμερα επισκέψιμοι. Ο Πύργος Gironella και οι προμαχώνες, χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και είναι το υψηλότερο σημείο του ρωμαϊκού τείχους, που είναι ορατό από όλα τα μέρη της πόλης. Κατά τους αιώνες, τούτο το σημείο είχε ανακατασκευαστεί πολλές φορές, μέχρι την τελική πολιορκία των Γάλλων. Μπορείς να περπατήσεις επάνω του και να απολαύσεις μια πανοραμική θέα της Χερόνα.
Το εσωτερικό της παλιάς πόλης διατηρεί ακέραιο τον χαρακτήρα του. Στενά δρομάκια, καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, αψιδωτά περάσματα, σκαλιά και μικρές πλατείες. Το σύνολο σίγουρα γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο Καθεδρικός ναός είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ισπανία. Για να μπεις στον ναό, ανεβαίνεις τα 86 σκαλοπάτια μιας πολύ επιβλητικής σκάλας.
Εντυπωσιακό είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στο Μοναστήρι του Saint Pere de Galligants. Εκεί είναι και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το Μοναστήρι είναι εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής Lombard και Romanesque, του 12ου αιώνα.

Θα πρέπει να έρθεις στα Αραβικά Λουτρά, αν και εκ παραδρομής ονομάστηκαν έτσι. Στεγάζονται σε ένα κτίριο ρωμανικού ρυθμού, που ολόκληρη η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένα από τα δημόσια ρωμαϊκά λουτρά. Λέγονται επίσης και θέρμες, γιατί στο εσωτερικό του εμφανίζονται ορισμένα μουσουλμανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, που δημιουργούν κάποιες ομοιότητες με τα αραβικά λουτρά.
Θα κάνεις τις βόλτες σου στην Rambla de la Llibertat (La Rambla).

Πρόκειται για έναν από τους πιο ζωντανούς και σίγουρα είναι ο πιο γνωστός δρόμος της πόλης. Έχει χρησιμοποιηθεί ως αγορά από τον Μεσαίωνα, και πολύ λίγα έχουν αλλάξει μέσα στους αιώνες. Σήμερα, είναι το κέντρο του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Χερόνα. Έρχεσαι στη Χερόνα από την Βαρκελώνη μέσω της Autopista AP-7 ή του εθνικού δρόμου N-II. Η Χερόνα εξυπηρετείται και με το τρένο της Βαρκελώνης προς την Portbou και τα γαλλικά σύνορα. Ο χρόνος ταξιδιού από τη Βαρκελώνη είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Η ιστοσελίδα της πόλης είναι πολύ περιεκτική και θα βρεις όμορφες φώτο που δείχνουν την πραγματική εικόνα της πόλης. Girona Turisme

Η Κόστα Μπράβα (Costa Brava) απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Χερόνα και εκτείνεται στις ακτές της Καταλονίας, στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έγινε πασίγνωστη, όταν, επί κυριαρχίας Φράνκο, είχε επιλεγεί ως θέρετρο για το στρατό του στρατηγού. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα της Μεσογείου. Έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς, τους περισσότερους μήνες, οπότε, θεωρητικά είναι επισκέψιμη κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Η τουριστική ανάπτυξη είναι ιλιγγιώδης και οι παροχές σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το ανάγλυφο του εδάφους χαρίζει στην περιοχή μικρούς κόλπους και πεύκα, ριζωμένα κοντά τη θάλασσα. Αυτές οι ομορφιές τραβούν πληθώρα επισκεπτών από όλη την Ευρώπη. Costa Brava Pirineu de Girona, the oficial tourism site of the region

Τις ομορφιές της Κόστα Μπράβα είχαν ανακαλύψει οι Έλληνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ το 630. Ίδρυσαν το Εμπόριον, το σημερινό Emporda όπως επίσης τη Ρόδο, τη σημερινή Rossas, από την οποία πήρε το όνομά του ο ομώνυμος κόλπος.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.373
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom