Εκστρατεία «Άρνησης» στον αντικαπνιστικό νόμο ξεκινούν επιχειρηματίες

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
και για να επανέλθομε!!

Οι Ισπανοί έσβησαν το τσιγάρο


aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_044575f7f0cd9d34d2cc9b8751bc1157._.jpg
«Αντιός» στο τσιγάρο σε δηµόσιους χώρους ετοιµάζονται να πουν εκατοµµύρια Ισπανοί, µετά την ψήφιση χθες ενός νέου αυστηρού αντικαπνιστικού νόµου που απαγορεύει το κάπνισµα ακόµα και σε συγκεκριµένους εξωτερικούς χώρους.

Ο νόµος µετατρέπει όλα τα µπαρ και τα εστιατόρια σε περιοχές όπου απαγορεύεται εντελώς το κάπνισµα καταργώντας έτσι τη νοµοθεσία του 2006 που ναι µεν προέβλεπε απαγόρευση του καπνίσµατος στους χώρους εργασίας, επέτρεπε όµως στους θαµώνες να ανάψουν τσιγάρο σε µπαρ µικρότερα των 100 τ.µ. και σε εστιατόρια που διέθεταν χώρους κατάλληλα διαµορφωµένους. Οι Ισπανοί σταµάτησαν να καπνίζουν σε γραφεία και καταστήµατα, δεν έκαναν όµως το ίδιο στα εστιατόρια και τα µπαρ, µε αποτέλεσµα ο νόµος να καταστρατηγείται διαρκώς.

Τώρα ο νέος νόµος έρχεται να απαγορεύσει το κάπνισµα σε όλους τους δηµόσιους χώρους αλλά και κάποιους εξωτερικούς, όπως οι παιδικές χαρές και οι αυλές των σχολείων και των νοσοκοµείων.

«Νοµίζω ότι ο νέος νόµος είναι σωστός κυρίως αν µας βοηθά να παραµείνουµε υγιείς», λέει η 33χρονη Πουρί ντε Ακρος, καθώς καπνίζει σε µια πλατεία. «Πιστεύω όµως ότι είναι πολύ αυστηρός, διότι απαγορεύει το κάπνισµα, για παράδειγµα, στα νυχτερινά κέντρα». Με τον νέο νόµο, τα ξενοδοχεία θα µπορούν να διαθέτουν το 30% των δωµατίων τους σε πελάτες- καπνιστές. Αντιδράσεις
Οι ιδιοκτήτες µπαρ και εστιατορίων αντιδρούν έντονα λέγοντας ότι ο νέος νόµος θα οδηγήσει στην απώλεια 145.000 θέσεων εργασίας και στον περιορισµό του 10% του εισοδήµατος των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. «Θα καταστρέψει τον τοµέα µας», δηλώνει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας ιδιοκτητών µπαρ και εστιατορίων Χοσέ Μαρία Ρούµπιο. Το υπουργείο Υγείας απαντά ότι ανάλογες προσπάθειες σε άλλες χώρες δεν οδήγησαν σε µεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, σε κλείσιµο µπαρ ή σε µείωση των εισοδηµάτων.

Η αρµόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απέρριψε επίσης το αίτηµα της Οµοσπονδίας να τους επιτρέψει να διαµορφώσουν ειδικά κάποιους χώρους για τους καπνιστές εντός των καταστηµάτων τους. Μετά τη χθεσινή έγκριση του νοµοσχεδίου αναµένεται η συζήτησή του στη συνέχεια στη Γερουσία. Η κυβέρνηση ελπίζει να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόµος στις 2 Ιανουαρίου του 2011.

Σύµφωνα µε την ισπανική Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καπνίσµατος, µέχρι και 1.000

σερβιτόροι στα µπαρ της χώρας πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύµονος. Ο νόµος δεν θα ισχύει στις φυλακές, σε συγκεκριµένους χώρους των ψυχιατρικών κλινικών καθώς και σε οίκους ευγηρίας.
tanea.gr
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Πολύ ρεαλιστική η τελευταία παράγραφος,μόνο που έπρεπε να προσθέσουν και τους πεθαμένους!! :cool:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τι εννοεις ρενατα μου; Οτι στο τελος θα καπνιζει κανεις μονο στο κυλικειο των νεκροταφειων, ως τεθλιμενος συγγενης; Σκεψου να κυνηγαει κανεις ταλαιπωρος χαρμανης κηδειες, μνημοσυνα και τρισαγια...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κάποτε θα τα συζητάμε και θα γελάμε,όπως άλλες γενιές γελάγανε κάποτε με την ποτοαπαγόρευση (η οποία δεν ίσχυσε μόνο στις ΗΠΑ,όπως το Hollywood μας έχει περάσει).
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ευτυχώς που συμπαθώ το μαύρο χιούμορ και ακόμα περισσότερο τον Αρκά.

Γιατί να με λένε μελλοθάνατο την ώρα που πίνω τον πρωινό καφέ μου,δεν είναι κι ότι καλύτερο.
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Ωχ συγνώμη ούτε καν πήγε στο μυαλό μου ότι θα ταυτιστείς με τον συμπαθή τύπο με τα τα βραχιολάκια. Δεν ήταν στις προθέσεις μου. Μήπως έχεις επηρεαστεί από τις συνεχείς αναφορές για τις επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.224
Μηνύματα
884.285
Μέλη
38.917
Νεότερο μέλος
drsofika

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom