• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ελληνικός περίπατος στο Κάιρο

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
Πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αίγυπτο, είχα πάρει ένα μικρό βιβλιαράκι (.:BiblioNet : Ελληνικός περίπατος στο Κάιρο) το οποίο είχε εκδώσει η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου για να γιορτάσει τα 90 χρόνια της.

Σκοπός του βιβλίου είναι να δώσει στον αναγνώστη μια ιδέα του τι ήταν και τι είναι σήμερα οι Έλληνες του Καΐρου και ταυτόχρονα να βοηθήσει με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες όσους θελήσουν να επισκεφθούν τις τοποθεσίες και/ή τα κτίσματα που συνδέονται με τον ελληνισμό του Καΐρου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιήγηση στην «Αίγυπτο των Ελλήνων» με μία από τις πιο αγαπημένες εκκλησίες των Καϊρινών, το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Παρόλο που δεν έχει (όπως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος) τις καταβολές του σε μακρινούς αιώνες, είναι στενά συνδεδεμένος με τον ελληνισμό της Διασποράς αφού κτίστηκε για να εξυπηρετήσει τις χιλιάδες των Ελλήνων που στις αρχές του 20ου αιώνα μετακινούνταν προς το γοργά αναπτυσσόμενο νέο κέντρο της πόλης.

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1906 και τα εγκαίνια του ναού έγιναν με κάθε επισημότητα το 1914. Ο κεντρικός του θόλος, όπως και αυτός του κωδωνοστασίου, έχει το σχήμα αρχιερατικής μίτρας, εξωτερικά παρουσιάζει χαρακτήρα νεοελληνικό ενώ στο εσωτερικό επικρατεί ο βυζαντινός ρυθμός με στοιχεία που παραπέμπουν στην Αγία Σοφία.

Σήμερα η εκκλησία λειτουργεί κανονικά αν και, ενώ παλιότερα γέμιζε ασφυκτικά στις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας και στις εθνικές επετείους, το πλήθος των πιστών έχει μειωθεί αισθητά.
 
Last edited by a moderator:

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
Η ανοικοδόμηση του ναού πραγματοποιήθηκε με τις δωρεές, άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες, των Ελλήνων Αυγυπτιωτών.

Μετά την εγκατάστασή τους, οι Eλληνες πάροικοι οργανώθηκαν σε κοινότητες και φρόντισαν να καλύψουν τις ανάγκες της παροικίας χτίζοντας εκκλησίες και σχολεία. Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αρωγής ίδρυσαν ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, βρεφοκομεία και γηροκομεία, με αποτέλεσμα να ανυψωθεί το επίπεδο ζωής της παροικίας, να αναπτυχθεί η ιδιαιτερότητα του πολιτισμικού της χαρακτήρα και να εδραιωθεί το αίσθημα της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης στον εκτός του περιορισμένου ελληνικού κράτους παροικιακό χώρο.

Ο ΑIΓYΠTIΩTHΣ Ελληνισμός αποτέλεσε κατεξοχήν φυτώριο και κοιτίδα του παροικιακού ευεργετισμού. Απτή παρουσία των Ελλήνων στη νεότερη Αίγυπτο διαπιστώνεται στις αρχές του 19ου αιώνα, επί Μωχάμετ Άλη.

Περισσότερα για την παρουσία και το έργο των ευεργετών της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου εδώ: kathimerini.gr - Αιγυπτιώτης Eλληνισμός· κοιτίδα ευεργετισμού
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου με το θαυμάσιο τέμπλο και τις τοιχογραφίες διαφόρων σχολών που βρίσκεται στη συνοικία Χαμζάουϊ, υπήρχε ήδη το 1481 και, ως έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο χριστιανοσύνης. Σε αυτό το ναό διαβάζονταν από την Ωραία Πύλη οι πατριαρχικές ανακοινώσεις, χειροτονούνταν διάκονοι και δεσπότες, ενταφιάζονταν πατριάρχες και επίσης γίνονταν –και γίνονται ακόμη– οι επίσημες λειτουργίες.

Το μετόχι της Μονής Σινά που κτίστηκε το 1891 και περιλαμβάνει κοιτώνες και την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στη συνοικία του Ντάχερ. Σιναϊτικό μετόχι στο Κάιρο συναντάμε τουλάχιστον από το 16ο αιώνα, αφού η Ιερά Μονή Σινά (H IΣΤΟΡΙΑ ΤHΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝHΣ ΣΙΝΑ) από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της δημιούργησε σταθμούς ανεφοδιασμού των Σιναϊτών Πατέρων τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλα αστικά κέντρα. Από το μετόχι της Μονής Σινά στο Κάιρο εκδίδονται οι ειδικές άδειες για διανυκτέρευση στη μονή.
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
Το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, το μοναδικό μη ιδιωτικό ελληνικό νοσοκομείο εκτός ελλαδικού χώρου, παρέχει ιατρική περίθαλψη τόσο στους Αιγυπτιώτες, όσο και στους Αιγυπτίους ασφαλισμένους χαμηλών εισοδημάτων. Ένα κληροδότημα 8.000 λιρών του Ευάγγελου Αχιλλόπουλου, η χρηματική συμβολή της Κοινότητας και οι δωρεές άλλων ομογενών έκαναν δυνατή την υλοποίηση του σχεδίου για την ανέγερση του νοσοκομείου το 1912, ενώ το 1941, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της συρροής προσφύγων από την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επέκταση με τριώροφη πτέρυγα. Το νοσοκομείο είναι χτισμένο σε έκταση 16.000m2 και περιλαμβάνει δυο νοσηλευτικές πτέρυγες, το Κοινοτικό Γηροκομείο, το Περίπτερο των Ευεργετών και το ναΐσκο του Αγίου Παντελεήμονος.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.605
Μηνύματα
903.809
Μέλη
39.354
Νεότερο μέλος
apostolis papadia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom