Ελσίνκι - Ταλίν - Ροβανιέμι - Λέβι

Philippos

New Member
Ταξίδι στην Φιλανδία - Εσθονία - Αρκτικό κύκλο

Από παιδί ήθελα να κάνω αυτό το ταξίδι… να επισκεφτώ το χωριό του Άγιου Βασίλη! Να ζήσω το παραμύθι !!

Έχω κάνει αρκετά ταξίδια, αλλά αυτό δεν το είχα κάνει παρ’ όλο που το είχα πάντα στο μυαλό μου! Δεν το τολμούσα όμως! Δεν ξέρω γιατί! Ίσως γιατί το είχα πολύ ψηλά σε αξία μέσα μου και περίμενα την κατάλληλη στιγμή, με την κατάλληλη παρέα! Δεν ήθελα τίποτα να μου χαλάσει τις στιγμές που θα ζούσα εκεί! Ήθελα να κρατήσω πολλές «στιγμές» στο μυαλό μου από την μαγεία! Οι «στιγμές» δεν είναι απλές και καθόλου εύκολες! «Στιγμές» για εμένα είναι κάτι πολύ πολύπλοκο αλλά και απλό συνάμα, σίγουρα κάτι ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Όταν ζεις κάτι πολύ ευχάριστο, πρέπει να φροντίζεις να το κάνεις σωστά! Πρέπει η ανάμνηση να μην έχει μόνο εικόνες, αλλά να συμπεριλαμβάνει όλες τις αισθήσεις, (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή) και συναισθήματα. Έτσι γράφεις «στιγμές» στο βιβλίο της ζωή σου και αυτές σε ακολουθούν για πάντα! Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σου τις αφαιρέσει. Βλέπεις μία φωτογραφεία, κλείνεις τα μάτια σου και αναπολείς! Ολες οι «στιγμές» περνάνε μπροστά σου, γεύεσαι το φαγητό που είχε φάει τότε, στην μύτη σου έρχεται το άρωμα του τότε, ακούς τους ήχους του τότε και το συναίσθημα της γαλήνης και της ευχαρίστησης του τότε, το αισθάνεσαι και τώρα.

Αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι, Είναι «στιγμές»…

Τέλη καλοκαιριού 2024 και πήραμε την απόφαση με την κοπέλα μου να πάμε ένα ταξίδι, Στο Χωριό του Άγιου Βασίλη!! Ονειρεμένο ταξίδι για εμένα, όπως προείπα, δύσκολο για την κοπέλα μου, καθώς δεν είχε εξοικείωση με τα χιόνια και το κρύο. Την γοήτευε η ιδέα μεν, αλλά υπήρχαν και τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να φροντίσουμε, όπως είναι τα ρούχα για αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Απευθυνθήκαμε σε φίλο που έχει ταξιδιωτικό γραφείο να μας οργανώσει το ταξίδι και παράλληλα κάναμε έρευνα στο internet. Αποφασίσαμε ότι για να ζήσουμε «μέσα» στο παραμύθι έπρεπε να πάμε μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και καταλήξαμε να επιλέξουμε να κάνουμε αλλαγή χρονιάς στο Ελσίνκι. Για να εμπλουτίσουμε το παραμύθι, προσθέσαμε και το μεσαιωνικό Ταλίν μιας και ήταν κοντά στο Ελσίνκι. Έτσι το πλάνο του ταξιδιού ήταν να πετάξουμε από την Αθήνα προς το Ελσίνκι, την 31 Δεκεμβρίου 2024. Στο Ελσίνκι θα μέναμε τρία βράδια και στην συνέχεια θα παίρναμε το πλοίο να πάμε απέναντι στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο Ταλίν θα κάναμε τρείς διανυκτερεύσεις , θα παίρναμε το καράβι πάλι και θα επιστρέφαμε στο Ελσίνκι. Από εκεί θα παίρναμε το βραδινό τρένο να πάμε στο Ροβανιέμι. Στον σταθμό θα νοικιάζαμε αυτοκίνητο και θα πηγαίναμε στο Λέβι. Εκεί θα κάναμε άλλες τρείς διανυκτερεύσεις και θα παίρναμε αεροπλάνο από το αεροδρόμιο στα Κίττιλα που είναι κοντά στο Λέβι, για να επιστρέψουμε στο Ελσίνκι και από εκεί θα επιστρέφαμε στην Αθήνα. Εδώ να αναφέρω ότι από το ταξιδιωτικό γραφείο μας είχαν προτείνει διαφορετική σειρά, δηλαδή να πηγαίναμε Αθήνα Ελσίνκι, από Ελσίνκι στο Λέβι και από Λέβι (Κίττιλα) Ελσίνκι – Ταλίν και επιστροφή Αθήνα. Καθώς όμως το κόστος για το ταξίδι σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο ήταν αρκετά ποιο υψηλό, με διαφορά 1.600€ για τους ίδιους προορισμούς, τα ίδια ξενοδοχεία, αποφασίσαμε να το οργανώσουμε μόνοι μας, αλλάξαμε την σειρά και μας βγήκε πολύ ποιο οικονομικό και ποιο εύκολο. Δεν ήταν εύκολο να συνδυάσουμε όλα αυτά, (αεροπλάνα, τρένα, πλοία) ώστε όλα να είναι διαδοχικά και με τον κατά το δυνατό ελάχιστο χαμένο χρόνο και καλύτερο κόστος. Ακόμα και η πρόταση του ταξιδιωτικού γραφείου ήταν διαφορετική, με μεγαλύτερο κόστος. Προς βοήθεια κατανόησης της διαδρομής σας κάνω ένα σχεδιάγραμμα για όποιον ενδιαφέρετε να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Μεταφορά

Αθήνα - Ελσίνκι (3 βράδια) - (2ω Καράβι) Ταλίν (3 βράδια) – (2ω Καράβι) Ελσίνκι - 12ω τραίνο) Ροβανιέμι – (2ω αυτοκίνητο) Λέβι (3 βράδια) – Κίττιλα (20λ αυτοκίνητο) - Ελσίνκι - Αθήνα

Πιστεύω ότι ήταν ο καλύτερος συνδυασμός, από όλες τις απόψεις, ενώ συνδύασε μεγάλη πόλη – μια γραφική μεσαιωνική πόλη – χωριό στην φύση. Όλες οι μεταφορές ήταν διαδοχικές και δεν υπήρξε καμία ταλαιπωρία σε αναμονή και χαμένο χρόνο. Αν σε κάποιον φανεί υπερβολικό και χαμένος χρόνος το τρένο Ελσίνκι – Ροβανιέμι 12 ώρες (διανυκτέρευση), τον προλαβαίνω να του πω ότι όπως το οργανώσαμε (βραδινή διαδρομή, καμπίνα με δικό του μπάνιο), ήταν μία μοναδική εμπειρία που την συνιστώ ανεπιφύλακτα, λέγοντας ότι ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες σε όλο το ταξίδι.

Κόστος

Καθώς θέλαμε να απολαύσουμε το ταξίδι μας και να μας μείνει αξέχαστο, θέλαμε τα καταλύματα που θα επιλέγαμε να ήταν ξενοδοχεία 5-4 αστέρων και να προσφέρουν ανέσεις και βασικό καλό πρωινό. Έτσι το βασικό κόστος (διαμονή, μετακινήσεις) για δυο άτομα για το ταξίδι, 11 ημέρες με 10 διανυκτερεύσεις, ήταν 3.985,24€. Σε αυτό προσθέτεις μία δραστηριότητα, βόλτα με χάσκει και ταράνδους 394€ (197€ ανά άτομο), σύνολο 4.379,24€. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η διατροφή, οι επισκέψεις σε μουσεία κτλ, ψώνια, καύσιμα αυτοκινήτου και διάφορα μικροέξοδα που στο τέλος αυξάνουν το συνολικό κόστος. Να επαναλάβω πως θέλαμε το ταξίδι να μας μείνει αξέχαστο και δεν κάναμε έκπτωση σε πολλά που θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει κάτι οικονομικότερο, όπως πχ η διαμονή και κάποια καλά εστιατόρια. Οι βόρειες χώρες και μάλιστα η Φιλανδία είναι αρκετά ποιο ακριβές στην διαβίωση από την Ελλάδα. Φανταστείτε το τουριστικό Ροβανιέμι που σου προσφέρει κάτι μοναδικό στον κόσμο. Για χάρη των «στιγμών» λοιπόν, δαπανήσαμε κάποια χρήματα, καθώς δεν πηγαίνεις κάθε ημέρα ένα τέτοιο ταξίδι. Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε το αρκετά μεγάλο κόστος για την εξειδικευμένη ένδυση που χρειάζεσαι να διαθέτεις. Με θερμοκρασίες -25Ο δεν φοράς ρούχα που φοράμε κάθε ημέρα στην Ελλάδα ούτε καν στα βουνά της Ελλάδας. Εγώ είμαι λάτρης του λευκού τοπίου και διέθετα ήδη τα περισσότερα ρούχα για τέτοιες συνθήκες. Χρειάστηκε όμως να συμπληρώσω τα ρούχα μου όπως κάποια επιπλέων ισοθερμικά (πάνω – κάτω, κάλτσες κτλ) από μαλλί merino που είναι για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η κοπέλα μου που δεν είχε τέτοια ρούχα, χρειάστηκε να δαπανήσουμε αρκετά πάνω από 1.000€. Το μπουφάν είναι από τα ποιο βασικά ρούχα και αυτού του είδους τα μπουφάν έχουν αρκετά υψηλό κόστος. Η ενδυμασία είναι πολύ βασική σε τέτοιου είδους ταξίδια, γιατί μπορεί να τα οργανώσεις όλα τέλεια, να δαπανήσεις αρκετά χρήματα για τις κρατήσεις και όταν πας εκεί να κρυώνεις τόσο πολύ που να μην μπορείς να κινηθείς, να περνάει το κρύο και η υγρασία μέσα από τα ρούχα με αποτέλεσμα να κάθεσαι απλά στο ξενοδοχείο χωρίς να απολαύσεις το βασικό αυτού του ταξιδιού που είναι το χιόνι και το κρύο. Το έχω περάσει αυτό σε προγενέστερα ταξίδια, με πολύ ποιο ήπιες συνθήκες και πλέον δείχνω μεγάλη προσοχή. Αλλά και στο ταξίδι αυτό αποδείχτηκαν σωτήρια κάποια πράγματα που προνοήσαμε να προμηθευτούμε κατόπιν έρευνας και εμπειρίας μας στα χιόνια. Προμηθευτείτε θερμαντικά χεριών και ποδιών μιας χρήσεις οπωσδήποτε!!! Θα με θυμηθείτε!!!! Εγώ πήρα τα Hothands από Amazon πριν πάμε στο ταξίδι. Τα θερμαντικά χεριών είναι απαραίτητα στον αρκτικό κύκλο όταν η θερμοκρασία είναι από -20ο έως -30ο. Αν μπορείτε, πάρτε «τεχνικά» ρούχα (όσο γίνεται ποιο ελαφριά και άνετα αλλά για να το πετύχει αυτό διαθέτει υφάσματα και υλικά επεξεργασμένα με όλη την τεχνολογία) και κάντε ντύσιμο με layers (στρώματα), ώστε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε ένα ρούχο και να διορθώνετε την ενδυμασίας σας. Πολύ εξυπηρετικό για ταξιδιώτες.

Θα ξεκινήσω την περιγραφή του ταξιδιού και θα προσπαθήσω να μεταφέρω τις εμπειρίες μας προκειμένου να βοηθήσουν κάποιον που θέλει να κάνει κάτι ανάλογο. Εγώ οργάνωσα το ταξίδι μέσα σε 4 μήνες, κάνοντας μεγάλη έρευνα και εκ του αποτελέσματος, μπορώ να πω ότι πέτυχε και είχαμε πολύ καλή οργάνωση. Αν ξανά έκανα το ίδιο ταξίδι πάλι (που θα το ξανακάνουμε 😊 ), θα άλλαζα μόνο δύο πράγματα και αυτά όχι απαραίτητα. Την διαμονή μας στο Λεβι και το ξενοδοχείο στο Ταλίν ίσως, για κάτι ακόμα καλύτερο στην ίδια κατηγορία.

Ελπίζω να μην σας κούρασα με την εισαγωγή!!

Καθώς έχω πολλά να περιγράψω και αρκετό υλικό να ανεβάσω (φωτογραφίες, βίντεο), θα το κάνω σταδιακά (να σας κρατάω και λίγο σε αγωνία 😊)

Attachments

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.103
Μέλη
39.859
Νεότερο μέλος
RP Adventures

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα